Nova vest
Košarka

Petak, 13.09.2013.

22:00

Na skeneru: Stigla kazna, poraz za glavobolju

Upozorenje u meču sa Belgijom nije shvaćeno na pravi način, nove opomene nije bilo, došla je kazna – poraz od Ukrajine.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

U poslednjih 16 minuta zaostatak Srbije nijednom nije iznosio manje od pet poena i utisak je da su nas Ukrajinci relativno rutinski dobili, što je samo po sebi poražavajuća činjenica.

Ponovio se nonšalantan pristup iz prethodnog meča, pa je selektor Ivković već u prvom poluvremenu morao da opominje igrače da budu požrtvovaniji. Istina, Džeter i saigrači pogađali su neke veoma teške šuteve, ali staro je pravilo da ne treba pustiti slabijeg protivnika da se raspuca, pošto će u suprotnom početi da ubacuje sve.

Upravo su nedovoljno agresivnom odbranom u prvom poluvremenu naši razigrali Ukrajince. Držali smo se zahvaljujući ofanzivnom skoku i šutu za tri poena, ali potom se rival odlepio.

Ukupno smo šutirali trojke izvanrednih 11-25, a to nije bilo dovoljno ni da igramo neizvesnu završnicu sa Ukrajinom. Taj zaključak ne govori ništa pozitivno o ostalim segmentima naše igre.

Svi već znaju da ovaj tim Srbije ’živi’ od lakih poena iz kontranapada, a sada ih je bilo samo četiri. Kada protivnik udvaja Krstića, primetna je bezidejnost u našem napadu. Od svih reprezentacija na prvenstvu, naša ubedljivo najmanje koristi standardnu ’pik-en-rol’ igru, Ukrajini na taj način nismo dali niti jedan poen.

Jedan od ključnih uzrok poraza jeste i katastrofalno izvođenje slobodnih bacanja – samo 12 od 24. Naročito su bili bolni promašaji u trenucima kada smo bili u kakvoj-takvoj prilici da se vratimo u meč.

Na sve to, Srbija nije imala ni sreće – nekoliko lopti izašlo je iz koša, a ničije lopte po pravilu su završavale u rukama protivnika. Ali sreću valja i zaslužiti.

Utakmica jeste bila važna, ali daleko od toga da je bila presudna. Sledi okršaj sa Francuskom, a onda i najbitniji duel na šampionatu – četvrtfinale. Ime narednog rivala, kao i važnost četvrtfinalnog okršaja, trebalo bi da podignu voljni momenat na maksimum, što je jedini slučaj u kojem možemo da se nadamo još boljem rezultatu.

4 Nemanja Nedović Od savršene partije sa Litvanijom u prvoj rundi, Nedovićeva igra u silaznoj je putanji. Sada je ubacio samo tri poena i uglavnom je bio bezopasan po koš protivnika. Samopouzdanje mu je trenutno na niskom nivou, pa se nije usuđivao da krene na prodor (nije imao nijedan pokušaj za dva poena), što nam je bilo preko potrebno kako bismo naterali suparnike da paze na više različitih opcija u odbrani. Od Nemanje se znatno više očekuje.

5 Nemanja Krstić Nije ulazio u igru.

6 Vasilije Micić Odbrana i organizacija napada ponovo su bili problem. Ubacio je dva od tri šuta za osam minuta na parketu.

7 Bogdan Bogdanović Držao je Srbiju u igri raznovrsnom igrom u napadu – bio je precizan za tri poena, ali je i češće nego iko drugi iz spoljne linije pokušavao da probije prvu liniju odbrane protivnika. Ipak, umnogome je pokvario utisak sa četiri promašena bacanja u poslednjoj četvrtini. U odbrani na zadovoljavajućem nivou.

8 Nemanja Bjelica Dočekali smo Bjeličin šut za tri poena, ali nažalost u najgorem trenutku – kada niko nije mogao da ga isprati. Ubedljivo najbolji pojedinac Srbije na ovom meču – ponovo je kontrolisao skok, nije se plašio da preuzme odgovornost i podelio je četiri asistencije. Nešto slabiji u odbrani.

9 Stefan Marković Ne računajući jedan ili dva nesmotrena faula, posao u odbrani opet je odradio kako treba. Ovoga puta poenterski učinak je izostao, ali to svakako i nije Markovićev primarni posao u ovom timu. Borben kao i uvek, upisao je sedam skokova i šest asistencija.

10 Nikola Kalinić Znatno lošiji nego na prethodnim mečevima, pre svega u skoku i odbrani. Ispadao je češće nego što smo navikli i nije krpio rupe koje inače krpi. Slično kao za Markovića, napad nije njegov primarni zadatak, ali svejedno je mogao više i na tom polju.

11 Đorđe Gagić Veoma loš na obe strane terena. Nije bio faktor u odbrani, a u napadu je za pet minuta izgubio tri lopte.

12 Nenad Krstić Statistički gledano, odigrao je vrlo dobar meč. Ipak, Ukrajinci su sjajnom odbranom uspevali da ga izoluju onda kada je bio najpotrebniji. Imao je poteškoća da kontroliše skok, a u odbrani je bio za nijansu slabiji nego u dosadašnjem toku EP.

13 Danilo Anđušić Za devet minuta potpuno neprimetan.

14 Raško Katić U odbrani je prelako ispadao i kasnio, ni u napadu nije bio baš najpouzdaniji.

15 Vladimir Štimac Nije ulazio u igru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve