Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 09.09.2013.

08:33

Na skeneru: 'Orlovi' položili težak ispit

Utakmica je bila najvažnija u dosadašnjem toku EP, a protivnik neugodan – nema veliko ime, ali ima neobičan stil igre i samopouzdanje zbog dve pobede u džepu.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Srbija je u duelu sa Letonijom ponovo išla od sjaja do očaja, ali tokom svih 40 minuta ’orlovi’ su imali prednost. U prvoj četvrtini ona je iznosila +17, do kraja je rival u dva navrata prišao na -2, ali su naši momci, baš kao i u prva dva meča, izdržali nalete i došli do konačne pobede (80:71) i plasmana u drugu fazu takmičenja.

Uprkos odličnoj igri u velikom delu meča, nekoliko je loših aspekata meča sa Letonijom. Pre svega, povreda skočnog zgloba Bogdana Bogdanovića, posle koje se broj rovitih igrača popeo na tri (Marković i Nedović).

Drugo, predugi su bili periodi bezidejne igre Srbije u napadu. Naročito se to odnosi na interval u trećoj četvrtini, kada ni odbrana nije funkcionisala na pravi način i kada smo pravili loš izbor faulova. Srećom, Letonci su to samo delimično kaznili.

Treće, u igri Srbije previše je zavisilo od Nenada Krstića, koji je na parketu proveo 34 minuta. Poeni bi ubuduće trebalo da se potraže i negde drugo. Krenimo redom.

4 Nemanja Nedović U napadu nije bio raspoložen, iako je pokušavao i šutem i prodorom. U odbrani ukrao tri ’žive’ lopte, ali je često kasnio u preuzimanjima. Utisak je da je mogao više da preuzme odgovornost u kriznim momentima.

5 Nemanja Krstić Upisao je prvi nastup na EP. Za tri minuta pokazao hrabrost u napadu, ali je dva puta ispao u odbrani i zato je zamenjen. Proveo je na terenu samo tri minuta.

6 Vasilije Micić Za četiri minuta na parketu, dve izgubljene lopte su previše. Micić u odbrani nije mogao da se nosi sa prodornim bekovima Letonije.

7 Bogdan Bogdanović U prva tri kola šutirao je trojke 4-16, sada je ubacio sve tri koje je uputio ka košu, a svaka je bila važnija od prethodne. Prvom je otvorio meč, baš kao i protiv Litvanije, drugu je uz mnogo sreće pogodio u poslednjoj sekundi treće četvrtine. Tada je naš tim bio na nizbrdici, a Bogdanović je vratio prednost na +5. Treću je pogodio na tri i po minuta do kraja za 72:63, što je jedan od koševa koji je prelomio meč. Nadajmo se da će sa zglobom sve biti u redu, Bogdanović je značajan za tim na obe strane terena.

8 Nemanja Bjelica S obzirom na stil igre protivnika, očekivalo se da na terenu provede 30+ minuta. Međutim, brzo je upao u problem sa faulovima i igrao je samo 16 minuta. Ubacio je 11 poena, ali nekoliko puta je zasrljao u napadu. Bio je prisutan i u skoku, ali čini se da nije toliko uticao na igru kao u prethodnim mečevima.

9 Stefan Marković Uz Krstića, do sada najbolji igrač Srbije na EP. U odbrani izvanredan, ponovo je ukrao jednu važnu loptu, u napadu racionalan i bez suvišnih poteza.

10 Nikola Kalinić Borio se kao lav, uhvatio 11 lopti i igrao je izvanredno u odbrani. Očigledno je da selektor Ivković ima ogromno poverenje u njega, ali očigledno je i da je Kalinić i dalje neodlučan u napadu i nesiguran sa loptom u rukama. Uz to, o novog igrača Radničkog sudije su se verovatno najviše ogrešile u dosadašnjem toku takmičenja, u odbrani mu sviraju sve, u napadu ništa.

11 Đorđe Gagić Za dva minuta u igri nespretno reagovao u situaciji kada je bio usamljen blizu koša. Zamenjen posle jedne slabije odbrane.

12 Nenad Krstić Nema dovoljno ilustrativnog superlativa da se opiše igra Krstića na ovom meču. Vrhunska igra leđima na početku, dobra odbrana, uspešno preuzimanje odgovornosti u teškim trenucima, ali i sigurnost u šutu sa penala u drugom poluvremenu kada je bilo najvažnije. Meč završio sa 25 poena i 5 skokova, a možda i utisak meča jeste njegova parada i ukradena lopta u završnici.

13 Danilo Anđušić Za devet minuta ostao je bez poena, saigrači su mu omogućili jedan čist šut, nije pogodio.

14 Raško Katić U prvom poluvremenu briljantan, u drugom malo slabiji. Poentirao je u nekoliko važnih trenutaka, ali na momente je nemaran prema lopti i otuda pet izgubljenih lopti.

15 Vladimir Štimac Nije ulazio u igru.

Statistiku sa meča pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve