Nova vest
Košarka

Sreda, 28.08.2013.

16:50

Šveđani se nadaju jednoj pobedi

Drugi skandinavski predstavnik u grupi D je poslednji put igrao na Evrobasketu pre deset godina, kada je bio domaćin.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Jubilarni ton nastavlja i činjenica da je reprezentacija Švedske poslednju pobedu na šampionatima Evrope zabeležila pre 20 godina u Nemačkoj, kada je savladana Rusija.

Do jednog trijumfa na Evrobasketu Švedska je stizala još samo 1969. u Italiji i 1961. u Jugoslaviji, dok je najsvetliji trenutak zabeležen daleke 1955. godine, kada su u Mađarskoj pobeđena dva rivala.

Prvi put od EP u Grčkoj 1995. Šveđani su uspeli kroz kvalifikacije da se plasiraju na završno takmičenje, a za to je najzaslužniji Jonas Jerebko, krilni igrač Detroit Pistonsa.

On je u preliminarnim rundama beležio više od 20 poena uz skoro sedam skokova i pet asistencija po utakmici, dok je najveću podršku imao u beku Keniju Grantu i centru Joakimu Kjelbomu.

Amerikanac na klupi Švedske Bredli Din u tim za Evrobasket uvrstio je i nekadašnjeg košarkaša Radničkog iz Kragujevca, Antona Gadeforsa, dok je u ekipi i njegov 20-godišnji brat Viktor, koji predstavlja budućnost skandinavske košarke.

Problem sa kojim se Din suočava je pozicija plejmejkera, koju pokriva tamnoputi Tomas Masamba, dok će mu alternativa u Sloveniji biti 17-godišnji Ludvig Hakason, košarkaš pod ugovorom sa španskom Barselonom.

Švedska će se u grupi D boriti sa susedima iz Finske za čast i makar jednu pobedu, dok će plasman u dalji tok takmičenja i dalje predstavljati neostvareni san.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve