Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 26.08.2013.

16:58

Hoće li se Češka malo razVeseliti?

Reprezentacija Češke će tek treći put nastupiti na smotri najboljih evropskih košarkaških nacionalnih timova.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Premijeru na Evrobasketima kao samostalna država Češka je imala 1999. godine u Francuskoj, kada je „osvojeno“ 12. mesto od ukupno 16 reprezentacija, ali u istoriji ostaju zapisane pobede kad Grčkom i Rusijom. Takođe, Luboš Barton je bio drugi strelac šampionata, sa prosekom od 18,7 poena.

Iz tadašnje generacije, 2007. godine su na prvenstvu Evrope i sastavu bili Jirži Velš, pomenuti Barton i selektor Zdenjek Humel, međutim pomaka i napretka nije bilo, naprotiv, zauzeta je pretposlednja, petnaesta pozicija.

Bez osvarene pobede te godine na Evrobasketu i nakon dva propuštena takmičenja u Poljskoj i Litvaniji, Češka je uspela da se kroz kvalifikacije domogne vize za Sloveniju.

Jedan od najboljih košarkaša u istoriji češke košarke, Luboš Barton, nije izostao iz sastava u pretakmičenju i sa 33 godine bio je najkorisniji član ekipe sa nešto više od osam poena i skoro sedam skokova po utakmici.

Na Evrobasketu treba očekivati da novi selektor Pavel Budinski igru bazira na tandemu Tomaš Satoranski – Petr Benda. Dva metra visoki plejmejker je u kvalifikacijama bio nerešiva enigma za protivnike, dok je 31-godišnji centar predstavljao veliku opasnost pod košem.

Svakako, ne sme se izostaviti Jirži Velš, Bartonov vršnjak sa NBA iskustvom, dok će predstojeći Evrobasket biti odlučujući za dalju karijeru Jana Veselog.

Veliko iznenađenje bi predstavljao eventualni plasman u dalji tok takmićenja reprezentacije Češke. Iako trenutno imaju možda najbolji tim u istoriji, jednostavno grupa je prejaka, a osim pobede nad Gruzijom i neizvesne utakmice sa Poljskom, sve ostalo je teško moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve