Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 26.08.2013.

16:43

Riki Rubio - dragulj evropske košarke

Uz dužno poštovanje Gasolu i Kalderonu, naziv zvezde tima ide u ruke pleja koji ima 22 godine, a već se smatra najlucidnijim organizatorom igre u NBA ligi.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Kada je kao 16-godišnjak u finalu Evropskog prvenstva za kadete postigao 51 poen uz 24 skoka i 12 asistencija, svet je upoznao novu ikonu košarke na Starom kontinentu. Odmah nakon toga, dobio je mesto u seniorskom rosteru Huventuda, kao bek-ap prvom pleju Elmeru Benetu.

Do punoletstva je Rubio stekao broj individualnih nagrada koji pojedini vrhunski košarkaši nisu za celu karijeru, pa je sasvim logična bila odluka da sa nepunih 19 godina izađe na NBA Draft.

Najviše sluha za njegov talenat imali su Minesota Timbervulfsi, koji su ga izabrali kao petog pika, međutim, njegov debi je odložen za dve godine, koje je proveo u Barseloni, gde je u potpunosti sazreo kao igrač.

Početak sezone 2011/12. doneo je Rubiju debi iz snova, za 26 minuta na parketu protiv Oklahome zabeležio je po šest poena i skokova, te pet asistencija, što je dalo naznake da u NBA neće biti nerešivog zadatka za njega.

Ipak, devetog marta 2012. godine čuvajući Kobija Brajanta zaradio je tešku povredu ligamenata kolena, ali to nije bila prepreka da u glasanju za debitanta godine zauzme drugu poziciju, iza Kajrija Irvinga iz Klivlenda.

Nešto više od godinu dana nakon povrede, Riki je zabeležio svoj prvi tripl-dabl u karijeri, dok u tandemu sa Nikolom Pekovićem čini nerešivu enigmu za većinu protivnika.

U reprezentaciji Španije imaće ulogu komandanta na terenu, koju će mu svesno prepustiti stariji, Kalderon i Ljulj. Ovaj Evrobasket može značiti prekretnicu u Rubijevoj karijeri i potvrdu svih naznaka da se radi o vrhunskom košarkašu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve