Klizanje: U Zagreb po medalje

Evropa
Podeli

Nemački sportski par klizača, Aljona Savčenko i Robin Solkovi, ove godine su zvezde klizačkog neba, ali su se našli i usred političkog skandala zbog prošlosti svog trenera, Inga Štojera. Ukoliko uspeju da ostave tu aferu iza sebe, čeka ih mogućnost velikog uspeha na Evropskom prvenstvu u klizanju, koje počinje 22. januara u Zagrebu.

Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju ove godine se održava od 22. do 27. januara u Zagrebu, koji je već bio domaćin dva evropska prvenstva – 1974. i 1979.

Iako evropska klizačka scena ima dosta problema sa samim klizanjem, odnosno sa velikom konkurencijom američkih, kanadskih i azijskih klizača, kao i sa smanjenjem popularnosti tog sporta među gledaocima, ove sezone javnost je više intrigirao interesantan detalj o treneru nemačkog para, Ingu Štojeru.

Iako je ovo bila najbolja sezona za Aljonu Savčenko i Robina Solkovija, oni su se našli usred političkog sukoba između njihovog trenera, nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova i Nemačke klizačke federacije.

Skandal je međutim počeo da se odvija neposredno pred Zimske olimpijske igre 2006, kada je Nemački olimpijski komitet istaživao prošlost zvaničnika i trenera. Tokom istrage utvrdili su da je Štojer, kao mladi sportista u Istočnoj Nemačkoj, špijunirao svoje kolege.

Komitet je tvrdio da je učešće tada 18-godišnjeg Štojera u radu Štazija, odnosno nemačke tajne policije, bio toliki da ga sada treba isključiti iz olimpijskog tima.

Međutim, Štojer je slučaj preneo na sud i pobedio i time je prinudio Olimpijski komitet da ga akredituje za Olimpijske igre. Ipak, ta afera klizački par Savčenkova-Solkovi, koji je stao iza svog trenera, koštalo je nerava i koncentracije i završili su na šestom mestu na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006.

Afera se nastavila i u prošloj godini, kada je nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje finansira Nemačku klizačku federaciju, kao i same klizače, savetovalo Federaciju da se distancira od Štojera ili će izgubiti pravo na finansiranje.

Drama ni tu nije završena. Namera je verovatno bila da se dobar klizački par odvoji od svog trenera, ali su klizači ostali uz njega čak i kade je Solkovi izbačen iz vojske, koja takođe sponzoriše i pomaže sportiste.

Nemačka klizačka federacija je na početku ove sezone ponovo odbila da akredituje Štojera za tri velika takmičenja, ali su Savčenkova i Solkovi ponovo otišli na sud, koji je presudio u njihovu korist, pa je Federacija morala da ga stavi u delegaciju.

"Mislim da još ne shvatam kroz šta smo prošli", rekao je Solkovi nedavno. "Drago mi je što smo se nas troje držali zajedno i na kraju završili sa medaljama. Na sudu smo pobedili svaki put, ali ko zna, moglo je da bude drugačije", kaže on.

Nemački zvaničnici su u međuvremenu verovatno utvrdili da tu bitku ne treba voditi na račun klizača, ali ni nemačkih poreskih obveznika, pa nije bila potrebna još jedan sudska presuda kako bi Štojer bio akreditovan za evropsko i svetsko prvenstvo.

Od tog klizačkog para sada se na Evropskom prvenstvu može očekivati samo najbolje, s obzirom na to da su na vrhuncu svojih klizačkih mogućnosti. Tome u prilog idu i dve medalje koje su osvojili na kvalifikacionim takmičenjima Svetske klizačke federacije (ISU), pre svega u finalu Gran prija u Torinu u decembru.

Bez Rusa među klizačima

Za učešće na takmičenju u Zagrebu prijavilo se 158 klizača i parova iz 34 zemlje-članice ISU. Kao ni prošle godine, ni ove nije bilo kvalifikacija, već će 24 najbolja klizača ili klizačka para biti izabrani nakon kratkog programa.

Srbija će ove godine imati predstavnicu samo u ženskoj kategoriji. To je Ksenija Jastšenjski, koja je i prošle godine predstavljala Srbiju, ali nije ušla u najbolje 24 klizačice.

Favorit u muškoj konkurenciji jeste aktuelni svetski i evropski prvak, Francuz Brajan Žuber, ali se očekuje da će takmičenje biti neizvesno, s obzirom na nekoliko dobrih izazivača, koij su dobroj formi.

Odmah uz Žubera je Švajcarac Stefan Lambijel, dvostruki svetski prvak, ali nijednom prvak Evrope. On se nada da će od Žubera preuzeti titulu šampiona, koja mu je izmicala proteklih godina, pre svega zbog toga što, usled velikih očekivanja, nije dobro klizao u finalima, a na prošlogodišnjem evropskom prvenstvu nije ni učestvovao.

U decembru, nedelju dana pre finala Gran prija, glavnog takmičenja pred evropsko i svetsko prvenestvo, na švajcarskom nacionalnom takmičenju Lambijel je pao ukupno tri puta, doduše pokušavajući da u oba svoja programa skoči četvorostruki tulup.

Ipak, na Gran priju osvojio je prvo mesto, uspešno skočivši jednom četvorostruki skok, dok je drugi put pao. Odlične tehničke karakteristike njegovog klizanja pomogle su mu da za dlaku pobedi odličnog Japanca Daisukea Takahašija. Sledeći Evropljanin na rang listi tog takmičenja bio je Belgijanac Kevin van der Peren, koji je završio tek na šestom mestu.

Čeh Tomaš Verner, koji je prošle godine u Evropi osvoji srebro, iako je klizao u prvom programu i za zlato, takođe namerava da se popne na podijum.

Češki klizač uspeo je na Gran priju u Torinu da skoči četvorostruki skok, ali nije skočio trostruki aksl, što ga je koštalo poena i prvog mesta.

Francuska poslednjih godina ima jaku mušku klizačku ekipu. Dobri klizači, koji su imali dobru sezonu, pored Žubera, jesu Alban Preober i Janik Ponsero, a za visoka mesta boriće se i beloruski takmičar Sergej Davidov, ali i mladi ruski talenat Sergej Voronov.

Upadljivo je odsustvo ruskih takmičara u pojedinačnoj konkurenciji, pa tako ni među klizačicama više nema Ruskinja koje bi mogle da se bore za medalju. Primat u ženskom klizanju u Evropi sada imaju Italija, Švajcarska, Finska, a tu su i talentovane takmičarke iz gruzije i Mađarske.

Italijanka Karolina Kostner, miljenica publike, tokom ove sezone pokazala je možda najveću klizačku zrelost u dosadašnjoj karijeri, ne samo u tehničkom, već i u estetičkom i psihološkom smislu, s obzirom na to da je svoje programe klizala stabilno i konzistentno i tako osvojila bronzanu medljau u finalu Gran prija u Torinu u decembru. U ženskoj kategoriji na Gran priju Kostnerova je osvojila treće mesto, iza eksplozivne Korejke Ju na Kim i Japanke Mao Asade.

Iako nema atraktivnost nekih azijskih klizačica, napredovala je u mekoći pokreta i celokupnom utisku i s pravom će u Zagreb doći da brani svoju titulu evopske šampionke.

Ipak, odmah za petama joj je sjajna Švajcarkinja, evropska vicešampionka, Sara Majer, a tu je i pojačana ekipa tri finske klizačice: bronzana Kira Korpi, aktuelna prvakijna Finske Laura Lepisto i nova nada Dženi Vahama, koja je bila finalistkinja u juniorskim takmičenjima.

Očekuje se i da se izuzetno talentovana Gruzijka Elena Gedevanišvili bolje bori za medalju nego prethodnih godina, s obzirom na ranije probleme koncentracije i slabog klizanja pod pritiskom. Tu su i Italijanka Valentina Markei i bivša evropska šampionka iz Mađarske Julija Šebešćen.

U konkurenciji parova najjači su ove godine Nemci i Francuzi, ali će se za medalje boriti i dva ruska para.

U kategoriji sportskih parova ove godine očekuje se dalji uspeh nemačkog para, Aljone Savčenko i Robina Solkovija, koji su ove sezone pobedili na Gran priju ispred Amerikanaca i Kineza.

Inače, u poslednjih 12 godina pokazalo se da, u proseku, sedam od 12 osvajača medalje u finalu ISU Gran prija osvoji medlje i na sledećim takmičenjima, pre svega na svetskom prvenstvu.

Moguće je da će tako biti ove godine i u Zagrebu, a zatim i na svetskom prvenstvu u Geteborgu u Šveskoj, za Savčenkovu i Solkovija, koji su u Torinu za kratki program osvojili najveći do sada broj poena među svim parovima u jednoj sezoni – 72,14. Njihov slobodni program ove godine je dosta težak, osvojili su puno poena, a u Torinu su na kraju bili prvi ispred dva odlična kineska para.

Jedini koji bi mogli da im pomute planove jeste ruski par Juko Kavaguči i Aleksandar Smirnov. Ruski par je na Gran priju osvojio tek peto mesto, ispod kanađana Džesike Dube i Brajsa Dejvisona.

U Zagrebu takmičiće se još jedan dobar ruski par - Marija Muhortova i Maksim Trankov, a ozbiljni klizači u ovoj kategoriji su i Ukrajinci Tatjana Volosožar i Stanislav Morozov.

Ovo je inače standarno najteža klizačka kategorija, u kojoj ima najmanje takmičara – ove godine ima 15 parova, a svoj par imaće i Hrvatska. To su Ejmi Ajrlend i Majkl Bahorić. Hrvatska inače ima i svoje takmičare - u ženskoj konkurenciji Mariju Dikanović i u muškoj Josip Gluhaka.

Što se tiče plesnih parova, kao i prošle, i ove godine u odličnoj formi su Francuzi Izabel Delobel i Olivije Šonfelder, aktuelni evropski šampioni. Sa njima će se rame uz rame za zlato takmičiti ruski par Oksana Domnina i Maksim Šabalin, koji su na ovogodišnjem Gran priju uzeli zlato, dok su Francuzi bili na trećem mestu. Rusi su za sve tehničke elemente dobili najvišu ocenu – četiri, a to je i njihov najveći uspeh do sada. Ipak, s obzirom na to da je Šabalin imao operaciju kolena odmah posle tog takmičenja, ne zna se još u kakvoj je sada formi.

Ima još nekoliko plesnih parova koji takođe imaju sposobnosti da osvoje medalje u postojećoj konkurenciji: Jana Hohlova i Sergej Novicki iz Rusije, Natali Pešala i Fabijan Burza iz Francuske i Federika Fajela i Masimo Skali iz Italije jaki su takmaci već nekoliko godina. Tu je i simpatičan britanski sportski par, brat i sestra Šinejd i Džon Ker, koji bi takođe mogli da se bore za medalju.

350.000 dolara za takmičare

Ove godine ukupan fond nagrada od prvog do 12 mesta jeste 350.000 dolara. U pojedinačnoj kategoriji prvo mesto dobija 20.000, drugo 13.000, a treće 8.000 dolara, dok u kategoriji parova to još nije određeno.

Podsetimo, klizajući na takmičenjima ISU u toku jedne sezone, takmičari prikupljaju poene i time stiču svoj rang na svetskoj listi takmičara. Tri najbolje rangirana takmičara ili para dobiće i novčani bonus, a to je ove godine za pojedince 45.000 za prvo, 27.000 za drugo i 18.000 za treće mesto na svetskoj listi, dok je za parove to 67.500, 40.500 i 27.000 dolara za prva tri mesta.

Kalendar dešavanja na Evropskom prvenstvu u Zagrebu:

Utorak: plesni parovi - obavezni program, sportski parovi - kratki program
Sreda: muškarci – kratki program, sportski parovi - slobodan program i proglašenje pobednika
Četvrtak: plesni parovi – originalni program, muškarci – slobodan program i proglašenje pobednika
Petak: žene - kratki program, plesni parovi – slobodan program i proglašenje pobednika
Subota: žene – slobodan program i proglašenje pobednika
Nedelja: gala veče

Najvažniji takmičari po zemljama

Muška konkurencija:
Belorusija: Sergej Davidov
Belgija: Kevin van der Peren
Češka: Tomaš Verner
Francuska: Brajan Žuber, Janik Ponsero, Alban Preober
Rusija: Andrej Lutaj, Sergej Voronov, Andrej Grijacev
Švedska: Kristofer Berntson
Švajcarska: Stefan Lambijel, Moris Fajfhofer

Ženska konkurencija:
Estonija: Jelena Glebova
Finska: Kira Korpi, Laura Lepisto, Dženi Vahama
Gruzija: Elena Gedevanišvili
Mađarska: Julija Šebešćen
Italija: Stefanija Berton, Karolina Kostner, Valentina Markei
Rumunija: Roksana Luka
Rusija: Ksenija Doronjina, Nina Petuškova
Švajcarska: Sara Majer, Betina Hajm
Turska: Tuba Karademir
Ukrajina: Jekaterina Projda

Plesni parovi:
Francuska: Izabel Delobel - Olivije Šonfelder, Natali Pešala - Fabijan Burza
Nemačka: Kristina Bajer - Vilijam Bajer
Britanija: Šinejd Ker - Džon Ker
Mađarska: Kristina Barta - Adam Tot
Izrael: Aleksandra Zarecki - Roman Zarecki
Italija: Ana Kapelini - Luka Lanote, Federika Fajela - Masimo Skali
Litvanija: Ketrin Kopeli - Dejvidas Stagnijunas
Rusija: Oksana Domnina - Maksim Šabalin, Jana Hohlova - Sergej Novicki, Jekaterina Rubljeva - Ivan Šefer

Sportski parovi:
Nemačka: Aljona Savčenko - Robin Solkovi, Mari Vartman - Florijan Just
Rusija: Juko Kavaguči - Aleksandar Smirnov, Marija Muhortova - Maksim Trankov
Ukrajina: Tatjana Volosožar - Stanislav Morozov