Bundesliga: Neka igre počnu

46. sezona Bundeslige počinje utakmicom između Bajerna, osvajača duple krune i Hamburgera. Svi treneri su jednoglasni u proceni da će Bavarci odbraniti titulu, ali to merkaju i drugi. Za razliku od prošlog leta, nije bilo glamuroznih transfera à la Kloze, Riberi, Toni i mnogi, pogotovo vodeći timovi, nisu se pretrgli sa kupovinama. To ne znači da nisu stigla neka atraktivna imena, ali još jednom se pokazala stara navika Nemaca da ne kupuju ako nema potrebe. Što se tiče trenera, bilo je burno, pa ćemo ove sezone na klupama gledati Jirgena Klinsmana, Martina Jola, Freda Rutena, a u Dortmundu Jirgena Klopa. To što milioni nisu leteli, nije smetalo navijačima da opet obore rekorde po broju kupljenih pretplatnih karata i da grozničavo očekuju novu sezonu u koju vas polako uvodi i sajt B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.08.2008.

13:03

Default images

Keln

Verovali ili ne, FC Keln je poslednji put proveo dve vezane sezone u Bundesligi početkom milenijuma i to 2001. kad su bili deseti i 2002. kad su ispali kao 17. Naredne dve sezone u eliti 2004. i 2006. odmah su ispadali i sad je posle dve sezone u Cvajti usledio novi povratak, nekad velikog kluba koji to želi da bude ponovo. Ali, Cvajta je jedno, a Bundesliga nešto sasvim drugo i trener Krištof Daum (54) je jasno rekao da je cilj opstanak. Ovo će inače biti prva sezona Dauma u Bundesligi posle 8 godina (tada je vodio Bajer) u koju on ulazi svestan da neće biti lako, između ostalog i zbog čudnih navijača koji su ponekad prilično nerealnih očekivanja. Tim je naravno pojačan u odnosu na Drugu ligu, s tim što će Patrik Helmes koji je postigao 17 golova svakako nedostajati. Njegov odlazak je jedini veoma bitan, a u napadu će uz Milivoja Novakovića, za golove biti zadužen Manaseh Išiaku, korpulentni Nigerijac. To nije sve jer će Rumun Sergiu Radu pokušati da oživi karijeru u 'Jarčevima' posle agonije u Volfsburgu i Štutgartu gde gotovo nije ni igrao. Za Išiakua, Radua i odličnog Portugalca Žeromela klub je izdvojio 4,25 miliona evra, ali to nije sve. Bez obeštećenja je stiglo najzvučnije ime, još jedan Portugalac, Petit iz Benfike, a treba obratiti pažnju i na sasvim solidnog defanzivca Slovenca Brecka iz HSV i Sanua iz Frajburga. Još jedan Afrikanac je Vome koji prošle sezone nije ni igrao za Verder zbog teške povrede i on će svakako sa Žeromelom pojačati konkurenciju u odbrani, gde su prošle sezone obezbeđeno mesto imali Umit Ozat (najbolji asistent), vrlo efikasni Libanac Mohamad, Mek Kena i Mitreski. Srbin Nemanja Vučićević je uprkos špekulacijama ostao u Kelnu (11.avgusta proslavio 29. rođendan) i u test utakmicama gde je Keln ostao neporažen, npr. protiv Standarda i Bajerna, bio je uz Novakovića najbolji strelac, čime je najavio da će opet biti starter za razliku od finiša prošle sezone. Uz njega i Petita, Libanac Roda Antar takođe poseduje kvalitet, a tu su i Brojh i Čihi. Za Keln je vrlo važan početak i treba da ostanu mirni i da budu svesni da prvo moraju da se stabilizuju u eliti, a onda krenu ka vrhu. U svakom slučaju sjajno je što su se vratili.

Keln - transferi

Otišli:
Suazo - Antalia, povratak sa pozajmice
Gambino – Koblenc
Alpaj - bez kluba
Helmes - Leverkuzen

Došli:
Jalcin - Keln 19
Brosinski - Karlsrue II
Gardavski - Keln 19
Petit - Benfika
Išiaku - Duizburg
Brecko - HSV
Sanu - Frajburg
Žeromel - Vitoria Gimareš
Vome – Verder

Jarčevi su opet u eliti i u euforiji, sa najavom ataka na euro scenu, ali tako je bilo i pre pa su uvek vraćali u Cvajtu. Ova sezona će im, kao i svaka prethodna u Prvoj ligi biti teška za opstanak. Pojačanja su im dobra i mogli bi da izbore plasman iznad kobne linije. Doveli su u Bundesligu jedno od zvučnijih imena, a to je reprezentativac Portugala Petit koji je stigao iz lisabonske Benfike. Cilj bi se mogao ostvariti ukoliko se bude bolji u međusobnim duelima protiv direknih rivala, a to su Hofenhajm, M'gladbah, KSC, Kotbus, Bilefeld, Bohum. Na klupi Kelna je guru Daum i videćemo da li će on uspeti u misiji da Keln održi u eliti.

Hofenhajm

O čudu iz Hofenhajma ste već pročitali članak na sajtu B92, a ova ekipa, iako ima bogatog gazdu, ipak nije pretrpela toliko promena koliko se možda očekivalo pred debi u eliti. Brazilac Velington je stigao za 4,5 miliona evra, a Bek iz Štutgarta, koji zanimljivo i igra na poziciji beka, za 3,2 uprkos tome što u redovima 'Švaba' nije imao tako veliku minutažu. Ali, kad se doda po milion za Vorsaha, golmana Ockana i Luisa Gustava koji su ostali u klubu (prvo bili na pozajmici), opet se došlo do cifre veće od 10 miliona. Ali, trener Ralf Rangnik koji je već radio u Bundesligi (Ulm, Štutgart, Hanover, Šalke) nije ni želeo mnogo da menja tim koji je, što je jako bitno napomenuti, jedan od najmlađih u ligi. Uostalom, šta kažu brojke. Samo pet igrača je starije od 25. godina, a samo Kopado (34) i Zajc (31) imaju više od 30. Od napadača je najstariji Ibišević (24) dok Demba Ba ima 23, Obasi 22, a Velington 20 godina. Vrlo važni igrači veznog reda Karlos Eduardo (21), Salihović (23), Vorsah (20), Vajs (23) takođe su mladi, a npr. Teber sa 27 spada u red iskusnijih. U svakom slučaju, zanimljiva je odluka da se u elitu uđe sa timom gde se na prste jedne ruke mogu nabrojati igrači sa iskustvom iz Bundeslige (Lev, Zajc, Kopado, tek po nešto utakmica Komper, Salihović, Ibišević), ali Rangnik je uveren da će to biti dovoljno za opstanak. U test utakmicama bilo je sjajnih partija, kao protiv Blekburna 3:1, pa do očaja, a u Kupu su jedva prošli. Međutim, imaju veliki motiv i priliku da se proslave, a iako će u svom mestu igrati tek od prolećnog dela sezone, sjajna je vest što je u Manhajmu, gde će igrati tokom jeseni, već prodato 13.000 pretplatnih karata što znači da iako su iz seoceta, podrška neće izostati. Rangnik gaji ofanzivan stil, a ako ne bude išlo, tu je gazda Hop da dovede pojačanja.

Hofenhajm - transferi

Otišli:
Rundio - bez kluba
Bindnagel - Sandhauzen
Has - Ofenbah, pozajmica
Spilaček - FSV Frankfurt
Keler - Hofenhajm II
Tomislav Marić - kraj karijere

Došli:
Ockan - Red Bul Salcburg
Luis Gustavo - Korintians
Vorsah - Asante Kotoko
Strifler - Hofenhajm 19
Bek - Štutgart

Neverovatno koliko 'boss' ovog kluba voli da je u centru pažnje, pa bi preko noći od sela da napravi metropolu, a to ne može tako. Postojale su neke njegove najave za Ligu šampiona i za neka skupa pojačanja, ali ipak je reč o ruralnom milijarderu. Čak se moglo videti po novinama da TSG traži Lukaša Podolskog, ali to kod pravih fanova fudbala može izazvati samo ironičan smeh. TSG Hofenhajm će biti možda najveći promašaj Bundeslige i samo neki sf trikovi im mogu pomoći da se ekspresno ne vrate u cvajtu. Na klupi je Ralf Rangnik ali nije on Merlin da od anonimusa napravi igrače prve klase.

Borusija Menhengladbah

Još jedan velikan se poput Kelna vratio u elitu i to Borusija iz Menhengladbaha, koja je prošle sezone odigrala tek treći šampionat van elite. Trener Jos Luhukaj je ekipu bez problema vratio u Bundesligu, a sportski direktor Kristijan Cige mu je kako-tako pojačao tim. Za ukupno 4 miliona evra stigli su Karim Matmur, Jan-Ingver Kalsen Braker i Izraelac Gal Alberman. Defanzivac Žores iz Oksera došao je bez obeštećenja, dok se David Degen vratio sa pozajmice i oni će zaoštriti konkurenciju u odbrani uz Fojgta, Levelsa, Gohurija, Damsa i Brouversa, koji su izneli najveći teret prošle sezone, uz napomenu da Degen može da igra i u veznom redu. Za Luhukaja je bitno što niko od onih koji su otišli nije prošle sezone mnogo mnogo igrao, pa će kao za odbranu, imati slatke muke i na sredini terena gde se očekuje da 19-godišnji Srbin Marko Marin još više napreduje i da pokaže da ga selektor Lev nije bez razloga zvao na pripreme seniora za EP. Tu je i odlični asistent Nđeng, pa rutineri Resler, Kulibali, Pauve, Tuma kao i Alberman koji je igrao sjajno u test utakmicama. U tim mečevima istakao se i Argentinac Kolauti koji inače igra za Izrael. Propustio je veći deo prošle sezone zbog povrede, ali je sada spreman i zajedno sa Matmurom pokušaće da eventualno izbaci iz prve postave Olivera Nojvila (34) i Roba Frinda (27) koji su prošle sezone zajedno postigli 33 gola. Sve u svemu, skladna celina i čini se da sa ovakvim timom Borusija ne bi smela sebi da dozvoli luksuz da opet ispadne, pogotovo zato što su i odnosi u klubu u odnosu na pre vrlo dobri i sa malo turbulencija.

Borusija Menhengladbah - transferi

Otišli:
Begelund - Alborg
Flesers - Majnc
Ze Antonio - Santander
Nando Rafael - Arhus
Polanski - Hetafe

Došli:
David Degen - Bazel, povratak sa pozajmice
Alberman - Beitar
Matmur - Frajburg
Kalsen Braker - Leverkuzen
Lehe - M'gladbah II
Žores - Okser

Novi prvoligaši, ali koji i te kako zna šta znači igrati u Bundesligi. Cilj će im biti opstanak u ligi i ništa drugo. Luhukaj će nastojati da 'Koltove' pripremi što je najbolje moguće, a Kristijan Cige nije baš imao previše posla oko kupovine igrača.

Arminija Bilefeld

Arminija ulazi u petu uzastopnu sezonu u eliti, a prethodni plasmani (dva puta trinaesti, dvanaesti i prošle sezone 15. mesto) dovoljno govore da je ovaj mali klub sa velikim srcem uvek u borbi za opstanak. Ni sada ništa neće biti drugačije i od Mihaela Fronceka (44), uprava kluba očekuje da opet ostavi tim iz Bilefelda među elitom. Budžet je je jedan od najmanjih u ligi, pa shodno tome nije ni čudno što je najskuplje pojačanje Kris Katongo iz Brondbija plaćen 2 miliona evra, a Berat Sadik (makedonski i finski pasoš) 400.000. Oni treba da budu zamena za Zumu i napadača Ajglera, koji su dva najvažnija igrača među onima koji su otišli, uz Bemea koji je završio karijeru. Sadik i Katongo će biti podrška, već godinama najboljem strelcu, Vičniareku i čini se da će realizacija opet biti najveći problem tima iz Vestfalena, jer od napadača tu je još Grk Kampantais koji je igrao vrlo malo prošle sezone. Vičniarek je u pripremnim utakmicama bio najbolji strelac uz vezistu Marksa, koji je na sredini terena uz Danca Kampera (neverovatno uspešan kao džoker) i zadnjeg veznog Kaufa, najveća uzdanica. Halfar i Teše imaju po 20 godina i od njih Froncek dosta očekuje, dok je Nkosi prošle sezone bio katastrofalan. U odbrani će na početku sezone nedostajati inače vrlo efikasni Mijatović pa će bedem pred Fernandezom činiti Šuler, Bolman, Rau, Kučera u konkurenciji novalija Herciga i Lamija. Da li je sve ovo dovoljno za opstanak videće se, ali realno plasman u prvu polovinu tabele je skoro, pa nemoguć.

Arminija Bilefeld - transferi

Otišli:
Daneberg - Ajntraht Braunšvajg
Kočin - Kajzeri
Zuma - Sandauns
Beme - kraj karijere
Lanhkamp - Panionios
Hain - Sent Pauli
Gabriel - Viktoria Žižkov
Kobilik - Omonia
Masmanidis - Nirnberg
Hajnen - kraj karijere
Ajgler - Nirnberg

Došli:

Ajlhof - Koblenc
Hercig - Alemania Ahen
Rodenberg - Arminia Bilefeld II
Janjić - Arminia Bilefeld II
Sadik - Lahti
Lami - Duizburg

Prognoza je naravno borba za opstanak. Trener Froncek će morati da se bori protiv direktnih konkurenata, a ti rivali će mu pre svega biti Bohum, Karlsrue, Kotbus, M'gladbah, Keln i Hofenhajm.

Energi Kotbus

Energi iz Kotbusa je u prethodne dve sezone bio kandidat broj jedan za ispadanje, ali ih je prvo Patrik Zander doveo do 13, a onda njegov naslednik Bojan Prašnikar do 14. mesta i tim iz Lauzica će odigrati i šestu sezonu u istoriji kluba u Bundesligi. Prvi put su igrali tri sezone u nizu, a da li će istorija da se ponovi, da ne bude opet 'treća sreća', sve zavisi od utakmica sa direktnim konkurentima u borbi za opstanak. Svi u Kotbusu su realni, počev od predsednika kluba, preko menadžera Hajdriha do slovenačkog trenera i ističu opstanak kao jedini cilj. Prašnikar je ostavio Kotbus u ligi prvenstveno zahvaljujući dobrim igrama kod kuće (pao je na primer i Bajern), a na strani su, zanimljivo, samo jednom pobedili i to u Duizburgu. Plan je da se rivali, a pogotovo oni direktni, pobeđuju na stadionu Frojndšaft, a u gostima šta se ućari, uglavnom sa bunkerom. Shodno finansijama, nije bilo velikog prometa, a kako-tako su plaćeni Bugarin Rangelov, koji je vrlo važan igrač i koji je potpisao višegodišnji ugovor, zatim Rumun Jula i Crnogorac Pavićević. Tremel je još prošle sezone istisnuo sa gola čuvenog Piplicu, a ispred njega su Da Silva, Mitreski, Cibig, Angelov, Cvitanović i Kukielka dobili konkurenciju u Pavićeviću i Turčinu Atanu. Bez obeštećenja je stigao i Ivica Ilijev iz PAOK-a, nekadašnji član Partizana, koji se tako pridružio legiji igrača Energija sa prostora bivše Jugoslavije (Hrvati Cvitanović, Rivić i Piplica, Makedonac Mitreski, Bosanac Radeljić, Srbi Jelić i Vasiljević). U veznom redu najviše se očekuje od Albanca Skele koji je briljirao prošle sezone, a veliki doprinos dali su i kapiten Rost, inače jedan od retkih startera Nemaca i Francuz Basila. Realizacija je bila problem pa će zato Jelić, Sorensen i Rangelov sada imati konkurenciju u 28-godišnjem Juli. Otišli su igrači koji su zajedno sakupili ukupno 10 utakmica, tako da je Energi malo jači nego prošle sezone, ali to ne menja cilj. Čvrstom igrom ostati u eliti i čuvati čast fudbala u istočnom delu Nemačke.

Energi Kotbus – transferi

Otišli:
Šupan - Paderborn
Ipša - Midjiland
Aloneftis - Omonia
Bankert - Magdeburg
Bandrovski - Leh
Vahsmut – Paderborn

Došli:
Burča - Kina
Rangelov - Strazbur
Galm - Frankfurt 23
Mark Cimerman - Kotbus 19
Pentke - Augzburg
Atan - Trabzon
Jula - Otelul
Marko Kurt - Aue
Bitrof - Kotbus II
Hakenberg - Kotbus II
Pavićević - Vojvodina

Možda direktno ispadanje u Cvajtu ili baraž. Budžet je mali i pojačanja za predstojeću sezonu su dosta jeftina, tako da će trener Prašnikar ponovo ni od čega morati da pravi nešto.

Borusija Dortmund

Borusija iz Dortmunda je prošle sezone bila 13. i posle 11. mesta iz 2000, to im je najslabiji plasman u poslednjih 18 godina (još su samo 1991. i 1998. bili deseti i to su jedini plasmani u drugoj polovini tabele u poslednje, skoro dve decenije). Ali, iako je plasman sramotan, 'žuto-crni' su se obreli u Evropi s obzirom da su igrali u finalu Kupa gde su izgubili od Bajerna i pred njima je nastup u Kupu UEFA. Čovek koje doveo Dortmund do finala, ali i imao udela u blamaži u Bundesligi, Tomas Dol, više nije trener. Drugačije nije ni moglo biti, a vrhunac problema prošle sezone bila je odbrana koja je primila čak 62 gola čime je bila najgora u ligi. To se nije moglo tolerisati i klub sa armijom navijača kreće u bolje dane sa Jirgenom Klopom, koji je iz Majnca povukao i štopera Subotića i asistenta Željka Buvača. Rezultati na test utakmicama bili su toplo-hladno. Pobeda nad Bajernom u Super Kupu sa 2:1, poraz od Juventusa 3:1, remiji sa Lucernom i Bazelom. Klop još uvek traži dobitnu kombinaciju, a uprava mu je uslišila želje. Uz Subotića je odbrana pojačana i Brazilcem Santanom i bivšim reprezentativcem Ovomojelom, dok je novi plejmejker Mađar Hajnal. Svi zajedno su koštali blizu 10 miliona evra, što govori da se Dortmund kako-tako budi iz finansijskog kolapsa. Bilo je odlazaka, ali ruku na srce, osim Filipa Degena, koga je proletos iz tima izbacio Antonio Rukavina, kao i veterana Vernsa kome je ipak prošlo vreme, ostali nisu bili tako uticajni da bi se mnogo pričalo o njihovom odlasku. Klop će morati da sredi stvari u odbrani i već na pripremama su mladi 19-godišnji Subotić i Humels (20) najavili da mogu da istisnu iz tima veterana Kovača. Rukavina, Dede i Santana su preostali važni defanzivci koji će morati da budu od veće koristi Vajdenfeleru na golu. Novi ideolog igre je Tamaš Hajnal koji je blistao u KSC, i ovo će mu, kao i treneru Klopu, biti najveći ispit u karijeri. Videćemo da li će bolje proći nego, takođe bivši član KSC, Đovani Federiko koji je razočarao prošle sezone i koji će sada morati da se grčevito bori za mesto u timu. Novi kapiten Sebastijan Kel biće zadnji vezni, a Kringe, i prošle sezone odlični Tinga, zajedno sa Poljakom Blaščikovskim upotpunjuju dobar srednji red, u kome su još Bakli i povratnik Zahin. Mladen Petrić je imao odličnu prošlu sezonu, ali i loš nastup na EP jer je bio vidno umoran. U svakom slučaju, on i Aleks Fraj, koji je sve bliži oporavku, su prvi pikovi za napad u konkurenciji Valdeza i Klimovica. Stručnjaci kažu da im sledi plasman između šestog i desetog mesta, a gotovo je izvesno da će Dortmund biti jedan od najnezgodnijih timova lige kad su u pitanju prognoze i to od meča do meča.

Borusija Dortmund - transferi

Otišli:
Pienar - Everton
Filip Degen - Liverpul
Bade - bez kluba
Verns - bez kluba
Tirala - Dortmund II
Brzenska - Duizburg, pozajmica
Amedik - K'lautern

Došli:
Kruze - Paderborn
Zahin - Fejenord, povratak sa pozajmice
Santana - Figuirense
Šmelcer - Dortmund II
Hajnal - Karlsrue
Ovomojela - Verder
Subotić - Majnc

Da li je ovo suviše vruć krompir za trenera Klopa, pokazaće vreme. Kadar je dobar i trebalo bi da se nađu u gornjem delu tabele, ali ukoliko ''Klopo'' napravi zaostatak, ova ekipa će opet završiti u drugom delu tabele.

Bohum

Bohum kao jedan od manjih timova pod vođstvom Švajcarca Marsela Kolera ima iza sebe dve vrlo solidne sezone. Prvo su bili osmi, a onda i bez Teofanisa Gekasa, koji je u međuvremenu otišao, nešto slabiji dvanaesti, ali daleko od opasne zone. Koler želi da se ta tendencija, da ekipa nije u opasnoj zoni, nastavi i sad, ali napominje da ima najbolji tim od kad je trener VFL i da sa svojim igračima razmišlja o prvoj polovini tabele, možda čak i o Kupu UEFA. Ako je sudeći po pripremama, to je veliki zalogaj jer su npr. izgubili od Bešiktaša, Kluža, Valensije i Anortozisa, dok su remizirali sa Portom i grčkim OFI-jem. To su ipak bili samo testovi, a Koler ipak ima jači tim. Auer i Behman su bili među najboljim strelcima prošle sezone, ali kada je napad u pitanju, njihove zamene Turčin Sinan Kaloglu i povratnik u ovaj tim Vahid Hašemian, sigurno nisu slabiji. Za sam špic konkurišu i Polak Mječiel i Kamerunac Epale od koga se očekuje da bude daleko bolji nego prošle sezone. Koler gaji napadačku igru za gol više i pomaže mu to što ima izuzetno dobar vezni red. Slovak Stanislav Šestak je iako vezista, prošle sezone bio jedan od najboljih strelaca i asistenata lige i zaista je bio sjajan, a sad će mu biti još lakše jer se u Bohum, pored Hašemiana, vratio i Pol Frajer koji želi da zaboravi košmarnu sezonu u Leverkuzenu. Sjajno je što je Mimun Azuag otkupljen od Šalkea i on, uz poznatog Japanca Šinđi Ona, čini samo deo odličnog veznog reda. Zdebel, Dabrovski, Dani Fuhs, Imhof, Grote i Šreder možda nisu tako poznati igrači, ali su više puta pokazali da su veoma korisni timu. Bohum je prošle sezone davao dosta golova, ali isto tako i primao. Uprkos tome, sa izuzetkom golmana Fernandeza koji je zamenio Jana Laštuvku, tu nije došlo do većih promena. Takođe je stigao Austrijanac Kristijan Fuhs (igrao na EP) pored koga Koler i dalje računa na Jahaju, Maltrica, Konču, Beniga, Fercela i sve više na Albanca Mavraja. Solidan tim koji igra lep fudbal tako da bi opet mogao da ostvari solidan plasman.

Bohum - transferi

Otišli:
Laštuvka - Šahtjor, povratak sa pozajmice
Belik - Šahtjor, povratak sa pozajmice
Sand - Austria Viena, pozajmica
Ratgeber - Unterhahing
Dršek - Panionios
Majhelbek - Grojter Firt
Auer - Alemania Ahen
Behman - Frajburg

Došli:
Kaloglu - Bursa
Lengsfeld - Jan Regenzburg
Fernandes - PAOK
Kristian Fuhs - Materzburg
Frajer - Leverkuzen
Hašemian - Hanover
Azuag - Šalke

Neće tu biti nekih ekstremnih promena, jer niko od bitnijih nije napustio klub, niti došao, možda su to jedino Austrijanac Fuhs i povratnik kući Paul ''Slavo'' Frajer. Kao i za njihovog rivala KSC i za njih je cilj opstanak i izbeći igranje u baražu.

Karlsrue

Karlsrue se prošle godine posle devet sezona vratio u Bundesligu i sa 11. mestom su na kraju bili prezadovoljni. Međutim, moglo je i bolje. Mimo svih očekivanja, jesen su završili na 6. mestu i bili su pravi hit. Ali, čim su obezbedili opstanak, potpuno su pali, i ako se gleda samo tabela prolećnog dela prvenstva, bili su tek 17. Tokom proleća su primili 11 golova više nego tokom jeseni i sve to je bilo dovoljno za jedanaestu poziciju, koju su svi oberučke prihvatili. KSC nema mnogo prostora za skupa pojačanja i navikli su se da ostaju bez najboljih. Ovog puta je, posle samo jedne sezone provedene u klubu, otišao šef sredine terena Tamaš Hajnal, kao i štoper Mario Egiman koji je u klubu bio šest godina. Njih dvojica su dali 13 od 38 golova tima, a Mađar je bio najbolji asistent, pa je i laiku jasno koliko puno će nedostajati ekipi. Sa druge strane, deo novca od tih transfera odvojen je za angažovanje Brazilca da Silve koji je bio prvak sa Štutgartom, ali u tom timu nikad nije bio siguran starter. Zamena za Egimana na poziciji štopera je solidni Sebastijan, a otkrovenje bi mogao da bude mladi bek Ćeloci. Sve ostalo po starom. Na golu Miler, štoper je Sebastijan uz Franca, bekovi Ajhner i Gerlic. U veznom redu da Silva menja Hajnala, a tu su i vredni Mucel, Aduobe, Karnel, Porčelo. Trener Beker (52 godine, četvrta sezona na klupi) obično igra samo sa jednim špicom, a od napadača su prošle sezone blistali Frajs i Kenedi, za razliku od Kaplanija koji je razočarao. Tim i Iašvili su bili polušpicevi i to je to, jer Karlsrue ima najmanje licenciranih igrača, samo 23. Beker neće menjati taktiku i od tandema Frajs-Kenedi očekuje golove, a od odbrane veliku čvrstinu. Prošle sezone su uz Bajern i Verder bili najbolji tim po broju golova posle prekida i to će i sada pokušati da koriste. Cilj je ponovo mirna luka, ali čini se da će ovaj put biti teže.

Karlsrue - transferi

Otišli:
Rajnhard - Ingolštad
Hajnal - Dortmund
Egiman - Karlsrue
Dik - K'lautern

Došli:
Kelozi - Bajern II
Tim Sebastian - Hanza
da Silva - Štutgart

Trener Beker je ispunio cilj i ostavio klub u elitnom društvu. Prošlu sezonu je započeo sjajno, ali je finiš bio više nego očajan. Egiman je otišao, kao i Hajnal i to će biti veliki problem. Ove sezone možda brojka od 40 bodova neće biti dovoljna da se ne sklizne u niži rang. KSC bi mogao da ponovi plasman od prošle sezone, možda dva - tri mesta gore ili dole, ali ukoliko ne budu imali onako dobar start, a opet budu imali lošu završnicu, sigurno bi mogli da se nađu među putnicima za drugu ligu.

Herta

Berlinska Herta se 1997. vratila u Bundesligu i uz 12. mesto iz 2004, pozicije broj 10. iz protekle dve sezone su im najslabije. Ali, bilo je i malo sreće. Dobili su fer-plej mesto za Kup UEFA i već su izbacili moldavski Nistru, a sledi im okršaj sa slovenačkim Interblokom na putu plasmana u grupe. To ipak ne može da sakrije činjenicu da sa prošlom sezonom ne mogu da budu zadovoljni. Herta je, zanimljivo, imala petu najbolju odbranu u ligi, ali je napad, u kome je Marko Pantelić tek proletos u Rafaelu dobio idealnog partnera, došao samo do 39 pogodaka. Uz to je Herta imala mnogo problema na gostovanjima i kad je tako, nije se ni moglo bolje od desetog mesta. Švajcarac Lusijen Favr je imao punu podršku uprave i menadžera Henesa u prvoj sezoni, ali sad je već pod pritiskom jer su očekivanja veća. Stručnjaci Herti daju prostor za plasman od sedmog do desetog mesta, a to ne donosi novi izlaz u Evropu. Na Berlincima je da demantuju prognozere, a što se tiče test utakmica, čak tri puta su igrali bez golova. Ako se vratimo malo unazad, videćemo da su Hertu u 14 meseci napustili Bašturk, Deđagah, Van Burik, braća Boateng, zimus Fati i Žilberto, pa sad Mineiro. Neki igrači su se vratili sa pozajmica, kao Skačel i Gran, Lakić je samo prosleđen dalje, transfer Andre Lime nije se pokazao kao dobar. Od pojačanja se pogodilo samo sa Gojkom Kačarom koji je proletos odigrao svih 17 utakmica i to vrlo dobro, dok je Bugarin Domovšiski, iako je igrao manje od Skačela i Grana ipak potpisao duži ugovor. Sve ovo govori o velikom prometu, a tako je bilo i sada: za ukupno više od 6 miliona evra ponovo je stiglo dosta igrača. Na golu je siguran Drobni, a provereni Šimunić i Fridrih i prošle sezone vrlo zapaženi Čahed, dobili su konkurenciju u mladom Štajnu i ne baš toliko poznatim Brazilcima Kaki i Siseru. Odbranu zaključuje Fon Bergen i Herta je u ovom segmentu sasvim solidna. Čini se da se problem pojavljuje u veznom redu. Brazilac Lusio ne igra već 10 meseci zbog teške povrede, a Dardai je u godinama. Niku je ipak stigao iz Cvajte, a Lustenberger je sa 20 godina tek pokazao potencijal. Tako dolazimo do Eberta i Kačara kao lidera, ali im je, čini se, potrebna bolja podrška. Pantelić i Rafael su tandem u napadu, ali konkurencija je zaoštrena. Uz Poljaka Piščeka, Domovšiskog, Okoronkva, stigao je i 20-godišnji Tunižanin Čermiti o kome se čulo dosta toga pozitivnog. Stiče se utisak da je u napadu gužva, a u veznom redu praznina, ali da ostavimo sve viziji Favra kome nikako neće biti lako, pogotovo ako ostane bez planiranih Pantelićevih golova.

Herta - transferi

Otišli:
Gran - Gimnastik, povratak sa pozajmice
Cubukču - Genlerbirligi
Mineiro - bez kluba
Andre Lima - Sao Paolo, pozajmica
Biler - Nirnberg
Ede - Duizburg
Kagara - Nordjiland
Valšleger - Jena
Traore - Herta II
Skačel - Sautempton, povratak sa pozajmice

Došli:
Lakić - Herakles, povratak sa pozajmice
Rodni - Sao Paolo
Lenart Harman - Herta Juniori
Rađabali Fardi - Herta Juniori
Ridel - Herta 19
Kaka - Akademika
Domovčijski - Levski Sofia
Bigalke - Herta 19
Sisero - Tombense, pozajmica
Mark Štajn - Hanza
Niku - Veen

Zapravo od 11 novih igrača za ovu sezonu, samo jedno ime može da se izdvoji, a to je defanzivac Štajn. Menadžer Henes nije odlučio da otkupi Čeha Skačela koji je odigrao sjajnu sezonu. Brat Ulija Henesa kao da ne zna da radi svoj posao i tako samo uništava ugled kluba iz glavnog grada. Sigurno će sledeći koji će da napuste Berlin, biti kapiten Fridrih i Ebert jer za njih nije ovakav klub bez ambicija. Prognoza za tim iz glavnog grada Nemačke bi mogla biti poprilično oblačna i sumorna usled loše transfer politike. Poprilično teško će Favrov tim izboriti Evropu, gde su se inače ove sezone našli zbog fer - plej mesta, a ne bi uopšte bilo iznenađenje kada bi morali da igraju baraž ili čak da direktno ispadnu u Cvajtu.

Ajntraht Frankfurt

Ajntraht iz Frankfurta je definitivno uspeo da se stabilizuje u Bundesligi. Posle dva 14. mesta, prošle sezone bili su deveti i to im je najbolji plasman u Bundesligi posle 1995. Ako znamo da su posle toga tri puta ispadali, a i da im je do prošle sezone gorelo pod nogama, napredak je očigledan. Razlozi su prvenstveno više miliona evra od sponzora i odlični trener Fridhel Funkel koji je na vrućoj klupi Ajntrahta već nekoliko sezona. Ne zaboravimo, Ajntraht je 2006. igrao i finale Kupa tako da je tendencija da se bliže sve boljim pozicijama. Tako je i sada, pogotovo zato što je tim jači nego prošle sezone. Otišla su samo dva važnija igrača i to štoper Kirgjakos i vezista Vajzenberger koji je, treba reći, propustio dosta utakmica prošle sezone. Pojačanja su vrlo dobra i nisu jeftina jer je investirano 6 miliona evra. Posebno se puno očekuje od mladog veziste Umita Korkmaza (23, igrao na EP za Austriju, inače Turčin) i štopera Belaida (22) dok Bajramović iako nije star (29), ima veliko iskustvo u Nemačkoj jer je nastupao uz Šalke, za Sent Pauli i Frajburg. Napadač Liberopulos ima 32 godine, ali je i dalje vrlo lukav i zadržaće tradiciju Grka jer je tu i Amanatidis, dok je uz Kirgjakosa otišao i Manzios. Funkelu će na početku sezone biti problem to što će odsustvovati golman Prel, Keler i Vasoski (igrao malo i prošle sezone zbog povrede), ali optimizam je prisutan. Uz Prela je golman i Oka Nikolov koji je celu karijeru u klubu, a prošle sezone imao je blistavih, ali i loših partija. Odbrana je vrlo čvrsta iako nema više Kirgjakosa. Došao je Belaid, bek Ohs je bio odličan prošle sezone, tu su Galindo i Špiher, čeka se Vasoski, a Rus je definitivno igrač na koga Funkel može da se osloni. Vezni red je sad u Umitu dobio plejmejkera što naravno nije sve. Igrač zadatka Fink, omaleni Keler, internacionalci Mahdavikija i Inamoto. Tu su i Majer i Projs koji zbog težih povreda nisu ni igrali prošle sezone kao i talentovani 22-godišnji Štajnhefer, nekad nada Bajerna. Treba da se obrati pažnja i na Albanca Toskija, tako da je za mesto u veznom redu konkurencija najveća jer je dopunjuju Brazilci Kris i Kajo (ovaj drugi je skinuo 6 kilograma kako bi bio što spremniji). U napadu je već sve mnogo jasnije. Prošlog proleća je eksplodirao Martin Fenin koji je u prva dva meča postigao četiri gola, a onda se Čeh uobrazio i novi gol je dao u poslednjem kolu. Ipak, zajedno sa kapitenom Amanatidisom, imao je obezbeđeno mesto u timu i sad sa dolaskom Liberopulosa moraće više da se potrudi. Spisak napadača kompletira se sa Helerom, ali Funkel smatra da je to dovoljno i veruje ovom kvartetu špiceva. Prošle sezone bili su ekipa koju je jako teško savladati i tako bi moglo da bude i sad, pa prema očekivanjima opet mogu da budu u prvoj polovinu tabele, a ako efikasnost bude još bolja, i koje mesto napred.

Ajntraht Frankfurt – transferi

Otišli:
Mancios - Panatinaikos, povratak sa pozajmice
Vajsenberger - LASK
Čaftar - Duizburg
Kirjakos - AEK

Došli:
Štajnhefer - Bajern II
Krik - Emden
Belaid - Strazbur
Liberopulos - AEK
Bajramović - Šalke
Umit Korkmaz - Rapid

Vođa odbrane Kirjakos vratio se u Grčku i to će biti teško da se nadomesti, ali zato će na sredini terene biti jači sa Bosancem Bajramovićem i, pre svega, Umitom Korkmazom, reprezentativcem Austrije. Trener Funkel bi mogao da reprizira plasman, možda dva - tri mesta gore - dole.

Hanover

Hanoveru je predstojeća sezona sedma uzastopna u Bundesligi, a najbolji plasman im je baš iz prošle i to osmo mesto, koje je ujedno i jedan od tri najbolja rezultata u istoriji kluba. To dovoljno govori o napretku ove ekipe, ali želja je da se ode još dalje i sada Hanover ima aspiracije i prema Kupu UEFA, što uopšte nije nemoguće pogotovo zato što je tim ipak jači. Diter Heking je ostao bez osam igrača, ali niko od njih nije imao značajniju minutažu prošle sezone. Laut i Hašemian su redovno bili džokeri, već tad se najavilo da Brdarić zbog povrede završava karijeru, Zurav je bio u drugom planu. Sa druge strane, Forsel, Šlaudraf, Egiman i Fromlovic su značajna pojačanja i zato je tim sa AVD Arene jači. U prethodne dve sezone ovo je bila ekipa koja je bila jedna od najboljih na strani, ali suverenosti baš i nije bilo kod kuće, iako ih uvek bodri bar 40.000 navijača. Ako na gostovanju ostanu opasni i poprave se kući, onda definitivno mogu da ostvare cilj sa Hekingovim taktikama koje variraju od 4-2-3-1 do 4-4-2. Robert Enke je primio dosta golova prošle sezone, što je još jedna mana Hanovera, ali je ipak bio sa reprezentacijom na EP iz razloga što za većinu pogodaka nije ni bio kriv. Florijan Fromlovic je prošle sezone branio vrlo malo pre nego što se teže povredio, a u pitanju je vrlo talentovan golman na koga se računa u budućnosti. U odbrani ima iskusnih igrača kao Ismael, Tarnat i Farenhorst, a najmlađi je baš štoper Egiman koji ima 27 godina i veliko je pojačanje. Egiman će se sa Ismaelom, Viniciusom i Farenhorstom boriti za startne pozicije, a Čerundolo, koji je godinama u klubu, siguran je za poziciju desnog beka. Sasvim solidna konkurencija je i za vezni red u kome su konkurenti veteran Lala, Rozental, Balič, Pinto, bivši nemački reprezentativac Šulc koji može da igra i beka, provereni Brugink, oporavljeni Bugarin Jankov i na sve to treba dodati lidera u tom delu tima, Mađara Šabolča Huštija. U prethodne dve sezone bio je najbolji asistent i nepogrešivi izvođač penala, a u pitanju je možda i najvažniji Hekingov igrač. Majk Hanke, najskuplja akvizicija Hanovera u istoriji, ispunio je očekivanja u prvoj sezoni, a sad je dobio takođe plavokosog partnera Finca Mikaela Forsela koji je već igrao u Nemačkoj i to u Borusiji iz Menhengladbaha. Jan Šlaudraf nije uspeo u Bajernu, šansu je dobijao na kašičicu i sada će pokušati da se vrati u život kod Hekinga koji ga dobro zna jer ga je trenirao u Alemaniji. Veteran Jirži Štajner je produžio ugovor jer je igrao dobro, ali u ovom kvartetu napadača on je trenutno u najnezgodnijem položaju. Prošle sezone je Hanover bio tim koji je postigao dosta golova posle prekida što im takođe vrlina i čini se da je za njih najbitnije da dolaskom Egimana poprave igru u odbrani, a sve ostalo je ionako funkcionisalo.

Hanover - transferi

Otišli:
Golc - kraj karijere
Halfar - Paderborn
Hašemian - Bohum
Jurić - Pert Glori
Zurav - Arka
Brdarić - bez kluba
Torvaldson - Esbjerg
Laut - Minhen 1860

Došli:
Tim Hofman - Hanover II
Bastian Šulc - Hanover II
Balogun - Turkiemspor
Rauš - Hanover 19
Fromlovic - K'lautern
Šlaudraf - Bajern
Egiman - Karlsrue
Forsel - Birmingem

Možda je sad pravo vreme da '96' napadne Euro scenu uz pomoć Egimana, Šlaudrafa i opasnog Finca Forsela. Niko od ključnih igrača nije otišao, a došle su ove tri zvezde koje će tek zasijati u dresu Hanovera. Možda se i zalomi neka borba za opstanak ali sigurno će oni to brzo rešiti i uploviti u mirne vode.

Bajer Leverkuzen

Bajer iz Leverkuzena je 1996. bio 16, a onda su četiri puta bili vicešampioni pre nego što su 2003. osvojili 15. mesto. Prošle sezone bili su sedmi i to im je, uz spomenuta dva loša rezultata, najslabiji plasman u poslednjih 12 godina. Ove brojke govore o tome koliko su 'Farmaceuti' u vrhu Bundelige i da im je ovaj plasman koji za mnoge timove nije loš, jedan od najslabijih. Tako su ostali bez Kupa UEFA gde su dva puta uzastopno bili četvrtfinalisti i ceh je platio, činilo se nedodirljivi trener Mihael Skibe koga je zamenio Bruno Labadija. Nekad sjajni golgeter, trenirao je Darmštat i prošle sezone Grojter Firt, a sada se našao pred velikim iskušenjem jer se bez prave i duže prakse obreo u klubu koji svakako puca na Evropu. Baj Arena će ponovo biti renovirana kako bi kapacitet bio veći i sportski direktor Rudi Feler traži od igrača mnogo sigurnije partije nego prošle sezone. Treba biti realan i reći da pod Skibeom nije bilo sve tako crno, jer je Bajer desetak kola pre kraja bio veliki kandidat i za Ligu šampiona, a onda su kola krenula nizbrdo i od plana da se evro mečevi igraju u Dizeldorfu nije ostalo ništa. Karta na koju igraju u Leverkuzenu je prvenstveno mladost jer je prosek godina samo 24, a tek osmorica igrača imaju više od 25 godina od kojih trojica preko 30. Prosek je još više pao jer su veterani Barbarez i Ramelov završili karijeru, dok su ostali koji su otišli nadoknadivi. Nije došlo mnogo igrača, ali Helmes, Renato Augusto i Enrike su sasvim dovoljni. Rene Adler je prvi golman ne samo Bajera, već verovatno u budućnosti i reprezentacije. Već dobroj odbrani sa Fridrihom, Kastrom, Haguijem, retkim starijim Sarpeiju i Grešku, pridodat je 21-godišnji Enrike i tu Labadija poprilično mirno može da spava. Vezni red je sa izuzetkom legende 34-godišnjeg Bernda Šnajdera, vrlo mlad i poletan. Brazilac Renato Augusto ima samo 20 godina, a plaćen je 10 miliona evra i na njemu je da ostavi dubok trag u Bajeru, kao mnogi Brazilci pre njega (Lusio, Ze Roberto). Čeličini kapiten Simon Rolfes bio je na EP i već dve godine nije propustio utakmicu, a kvaliteti Švajcarca Trankilja Barnete dobro su poznati. Čileanac Arturo Vidal je veliki potencijal i Farmaceuti su u veznom redu vrlo dobri. Konkurencija u napadu je žestoko pojačana dolaskom Patrika Helmesa iz Kelna, čiji je otac Uve inače skaut Bajera. Štefan Kisling je bio odličan prošle sezone, a Teofanis Gekas je često kod Skibea bio na klupi i zato možda nije postigao očekivani broj pogodaka. U svakom slučaju ovaj trio je vrlo moćan, a šansu će vrebati i četvrti špic Rus Bulikin koji je prošle sezone znao da iznenadi. Sve u svemu, ekipa kojoj se predviđa Kup UEFA što nije čudno s obzirom na kadar, ali težak prolaz u Kupu i neke slabije utakmice tokom priprema upozoravaju da kockice još nisu sklopljene.

Bajer Leverkuzen - transferi

Otišli:
Ramelov - kraj karijere
Barbarez - kraj karijere
Papadopulos - Mlada Boleslav
Frajer - Bohum
Kalsen Braker - M'gladbah

Došli:
Enrike - Barselona, pozajmica
Đakpa - Panduri
Renato Augusto - Flamengo
Helmes - Keln

'Farmaceuti' su odvojili 10 miliona za Brazilca Renata, a Helmes je konačno obukao njihov dres. Ove sezone igrački mogu biti samo jači. Bajeru glavobolju može da izazove samo jedna stvar i zapravo to je i najveći problem ovoj ekipi da se uputi u borbu za izlazak u Evropu. U pitanju je trener Bruno Labadia. Možda se on i snađe u ulozi trenera u eliti i nije problem smeniti ga nakon nekoliko odigranih kola, ali onda bi trebalo juriti nečije zalihe, a ne praviti ih, a tako se i gube plasmani koji vode u Evropu.

Štutgart

Štutgart je prošle sezone branio titulu, ali su posle mnogo turbulencija na kraju jedva došli do Intertoto kupa osvajanjem šestog mesta (u finalu pobedili Saturn tek u produžetku). Zato je tim Armina Fea ranije počeo pripreme, a s obzirom da se čekao veliki broj igrača koji su nastupali na EP, tim se praktično još uvek uigrava. Prošle sezone napad nije bio problem jer je najviše zahvaljujući tandemu Gomez - Kakau postignuto 57 golova, ali isto toliko je i primljeno, što je zabrinulo sve. Ceh je platio golman Rafael Šefer koji se vratio u Nirnberg (dobar deo proleća nije ni branio on već Ulrajh), a prodati su i kapiten Meira, koji je kao i Šefer imao nesuglasice sa Feom, i Bek. Nastup u Ligi šampiona bio je katastrofalan, ali igrači i trener su ipak imali kredita zbog titule, s tim da popusta više nema i da ako ovog puta rezultati ne budu u skladu sa ambicijama, svi će brinuti za posao, uključujuči i menadžera Horsta Helda. Očekivanja navijača su dobra jer su kupili preko 25.000 pretplatnih karata, a šta može sama ekipa, to će se videti na terenu. Prognoze kažu da svakako od titule nema ništa, ali da bi Švabe svakako mogle bez problema do Kupa UEFA, pogotovo zato što je ostao Mario Gomez. Novi golman je Jens Leman koji je upravo okončao reprezentativnu karijeru, a uz njega će stasavati Štolc i Ulrajh. Fernando Meira je posle 6 godina napustio Štutgart, ali zamena je prvoklasna i to Holanđanin Halid Bularuz koji je stigao za 5 miliona evra (već je nastupao u Bundesligi i to u HSV). Sa njim u štoperskom tandemu igraće i Francuz Delpjer koji je imao lošu prošlu sezonu, a Serdar Taski, koji je dobio pozov od selektora Leva za meč protiv Belgije, može da bude i štoper i bek. Boka, Manjan i Osorio upotpunjuju odbranu, a od ove trojke prošle sezone je samo Švajcarac bio malo bolji. Dolazak drugoligaških, ali vrlo dobrih igrača Martina Laniga i Jana Šimaka, pojačao je konkurenciju u veznom redu. Kontroverzni Šimak se posle Hanovera i Bajera vratio u Češku, da bi se neočekivano toliko dobro istakao u Karl Cajsu ,da je stigao poziv Švaba i lucidni vezista u 29. godini ima priliku da definitivno pokaže da je igrač od klase. Lanig je bio odličan u Firtu, ali je sada na velikoj pozornici i pri tome za sredinu terena konkurišu Hiclšperger, Hilbert, Pardo, Bašturk i Hedira. Danijel Ljuboja se vratio u Štutgart, ali imaće mnogo posla kao bi se izborio za ulogu startera jer su Gomez, Kakau i Marika svakako u prednosti. Super Mario je ostao u timu i uprava će čekati najveću ponudu, dok je Marika koji je najskuplji igrač u istoriji kluba, na prekretnici. Prošle sezone postigao je smao dva gola i pretrpeo je dosta kritika, ali 7 pogodaka u test utakmicama i dva protiv Saturna govore da je Rumun možda i probio blokadu i da će pokušati da istisne Brazilca iz startne postave. Stadion će se renovirati i u budućnosti zvati Mercedes-Benc Arena, tim je sasvim solidan i ovo bi mogla da bude u svakom slučaju smirenija i bolja sezona za Štutgart.

Štutgart - transferi

Otišli:
Perhtold - Nirnberg
Šuster - Frajburg
Pisot - Štutgart II
Radu - Volfsburg, povratak sa pozajmicr
Majsner - kraj karijere
Šefer - Nirnberg
da Silva - Karlsrue
Meira - Galatasaraj
Bek - Hofenhajm
Farnerud - Brondbi
Elson - bez kluba

Došli:
Manđek - K'lautern, povratak sa pozajmice
Valh - Red Bul Salcburg Juniori
Šimak - Jena
Lanig - Grojter Firt
Ljuboja - Volfsburg, povratak sa pozajmice
Jens Leman - Arsenal
Bularuz - Čelzi
Rudi - Šutgart II
Manuel Fišer - Štutgart II

Portugalac Meira je otišao, zamena je stigla u vidu nekadašnjeg štopera HSV, Čelsija i Sevilje, Halida Bularuza. I Jens Leman se vratio u Bundesligu. 'Švabe' su prve počele pripreme zbog takmičenja u Intertoto kupu. Pretprošle sezone su bili prvaci, prošle su izborili spomenuto takmičenje, a ove sezone, ko zna. Možda ponove prošlu sezonu, možda naprave i korak više, ali zbog loše transfer politike teško da će uspeti da učine nešto senzacionalno. Možda bi bilo bolje po njih da su pristali da prodaju golgetera Gomeza Bajernu za 25 miliona, mada se postavlja pitanje da li bi i tada doveli još neko zvučno pojačanje, umesto da pazari po nižim rangovima i potpisuju nove ugovore sa iznuđivačima koji su trebalo da napuste klub.

Volfsburg

Prošlog leta u Volfsburgu su obavljene velike kupovine, za trenera je postavljen Feliks Magat i optimizam da se može u Evropu, bio je svuda prisutan. Tokom jeseni rezultati nisu bili slavni, ali 'Vukovi' su tokom proleća bili furiozni i osvojeno je 5. mesto što je njabolji plasman u istoriji kluba. Volfsburgu će predstojeća sezona biti 12 u Bundesligi, a pre 5. mesta najbolji plasman bio im je šesta pozicija 1999. Koliko su napredovali govori i to da su 2006. i 2007. oba puta bili 15, ali to je sada prošlost i Volfsburg se sprema za Kup UEFA, uz klupski rekord od 15.000 pretplatnih karata. Čelnici kluba nisu sedeli na lovorikama i opet su iskrcali mnogo novca ovog leta. Dvojica Italijana i to Andrea Barzalji i Kristijano Zakardo košatali su zajeno 21 milion evra, a Bosanac Zvjezdan Misimović četiri. Čini se da je baš zbog dolaska Misimovića, pre samo nekoliko dana otperjao ideolog igre Brazilac Marselinjo i to za milion evra u Flamengo, ali nema sumnje da odlični vezista ne bi bio pušten da nije procenenjeno da se može bez njega. Kadar je veliki, ali Magat to i voli kako bi mogao da manevriše. Prvo, golman je Švajacarac Dijego Benaljo, koji je po ocenama bio najbolji golman tokom proleća i Simon Jenč se našao u njegovoj senci. Dolaskom Barzaljija i Zakarda kao i Portugalca Alvima pojačan je odbrana u kojoj su prošle sezone istaknutu ulogu imali Madlung, Riter, Aleks, Rikardo Košta i pogotovo efikasni bek Šefer, koji je bio jedno od otkrića sezone. Zamena za Marselinja je izvanredni tehničar Misimović (eks Bajern, Bohum, Nirnberg), a Kristijan Gentner je otkupljen od Štutgarta za 2,5 miliona evra. Žosue je brazilski reprezenttaivac, Santana igra za Paragvaj, a Hasebe za Japan dok je Kržinovek u poljskom nacionalnom timu. Na sredini terena prošle sezone briljirao je Deđagah, a Bajer nije imao prostora da se istakne, što će pokušati da uradi sad kao i novalija Adlung. Napadački tandem je vrlo opasan i sačinjavaju ga Edin Džeko (22) i Grafite. Bosanac je imao sjajan učinak prošle sezone iako je često bio džoker, dok je lukavi Brazilac bio fantastičan. Mahir Saglik je stigao iz Treće lige, ali je bio veoma dobar na test utakmicama, a Niang očekuje više prostora nego prošle sezone. Možda Vukovima nedostaje još jedan poznati napadač da se zaokruži celina, ali Magat zna šta radi. Volfsburg je prošle sezone igrao lep, tehnički doteran fudbal i žele to da ponove i u novom šampionatu.

Volfsburg - transferi

Otišli:
Marselinjo - Flamengo
Tiam - kraj karijere
Van der Hejden - Majnc
Ljuboja - Štutgart, povratak sa pozajmice
Kiroga - River Plata
Ezturk - Sandhauzen
Makiadi - Duizburg, pozajmica
Merle - Augzburg

Došli:
Platins - Augzburg, povratak sa pozajmicr
Volce - Bolton 19
Esvajn - K'lautern 19
Radu - Štutgart, povratak sa pozajmice
Alvim - Belenenšeš
Saglik - Vupertal
Kristijan Zakardo - Palermo
Adlung - Grojter Firt
Boake - Majnc, povratak sa pozajmice
Barcalji - Palermo
Vlad Munteanu - Okser, povratak sa pozajmice

Dovoljno je reći da su 'Vukovi' za duo iz Palerma dali 21 milion evra, što u prevodu znači da imaju sa čime da raspolažu i da ulažu. Magat je prošle sezone napravio čudo u finišu prvenstva i 'Vukovi' su završili na mestu broj pet, a desetak kola pre toga su bili u zoni ispadanja. Gledajući na to da su se iznenada obreli na toj poziciji, možda je sada i moguće da univerzalni vojnici Feliksa Magata izbore čak i plasman u Ligu šampiona.

Hamburger

Hamburger je prošle sezone bio četvrti, što im je uz 3. mesto iz 2000. i 2006. najbolji plasman u novom milenijumu. Vodio ih je Hub Stevens i bili su tim koji je jako teško savladati, ali kriza tokom proleća je kumovala da se ne izbori priželjkivana Liga šampiona. Sada je HSV na velikoj prekretnici jer je Rafael Van der Vart za 15 miliona evra otišao u madriski Real, a Stevens se vratio u domovinu da vodi PSV i bude bliže bolesnoj supruzi. I dok će Stevensa zameniti takođe Holanđanin i to Martin Jol (nekad vodio Totenhem) veliko je pitanje ko će zameniti Van der Varta, koji je otišao pred sam početak sezone. Uprava nije bila aktivna tokom prelaznog roka i stigli su samo mladi Aogo i Pitropia iz Frajburga, dok je što se tiče odlazaka, uz Rafu bitan samo Argentinac Sorin, koji doduše prošle sezone skoro da nije ni igrao zbog povrede. Tim je jak i može da ponovi prošlosezonski plasman i bude uspešan u Kupu UEFA, ali pod uslovom da zamena za Van der Varta bude isto tako kreativna. Jol je odlučio da taj čovek bude David Jarolim, pouzdani Čeh koji je do sad više radio one teške poslove, a u novoj konstelaciji snaga on će biti dirigent, videćemo kakav. Frank Rost je neprikosnoven na golu, uz njega su Rajnhard, Atuba, Matajsen, Demel, Boateng i problematični Kompani činili, posle Bajerna najbolju odbranu u ligi. U veznom redu je, kao što smo rekli, Jarolim novi plejmejker, a uz njega najviše se očekuje od reprezentativca Trohovskog. Tu su Aogo i odlični dribler Pitropia, zadnji vezni De Jong, njegov zemljak Kastelen, iskusni Bendžamin i mlade snage Ben Hatira i Ođiđa Ofoe. U špicu su prošle sezone bili dominantni Olić i Gerero, dok je Zidan bio neuspešan i nikako da podseti na čoveka koji je tresao mreže u Majncu. Konkurencija za napad nije velika jer su tu još trojica igrača od 17 do 19 godina od kojih je jedino Čupo Moting osetio igranje u Bundesligi. Sve se čini da će menadžer Bajersdorfer morati da pojača kadar, pogotovo u napadu, a i još neki vezista ne bi škodio. Stevens je forsirao taktiku 4-2-3-1 dok se Jol tokom priprema više oslanjao na 4-4-2. Šta je bolje, videćemo uz napomenu da je HSV proteklih sezona imao neverovatne oscilacije, što nije nemoguće da se dešava i ove sezone.

Hamburger - transferi

Otišli:
Van der Vart – Real Madrid
Putsilo - Dinamo Minsk, povratak sa pozajmice
Brecko - Keln
Henings - Sent Pauli, pozajmica
Filinger - Hanza
Sorin - bez kluba

Došli:
Stepanek - HSV 19
Pitroipa - Frajburg
Aogo - Frajburg

Zapravo najveće pojačanje za Severnjake je trener Jol. Menadžer kluba Bajersdorfer je najavljivao neka pojačanja da bi se sve svelo samo na dvojac iz drugoligačkog kluba. HSV je nekom nenapregnutom igrom izboio mesto broj 4 prošle sezone, ali na tome može zahvaliti pre svega lošoj igri rivala, a ne toliko svojoj dobroj. Pitanje je da li će i Jol uspeti sa nekim eksperimentima kao njegov predhodnik Stevens sa Čupo Motingom ili Ben Anisom, ali za veće poduhvate bi trebao i bolji kadar, a sa napadačem kao Egipćanin Zidan koji postiže 2 - 4 gola u sezoni, teško da se nešto može očekivati jer je maestro Van der Vart otišao, pa će u HSV-u verovatno biti svega i svačega.

Šalke 04

Drugi, četvrti, drugi, treći. To su poslednji plasmani Šalkea 04 čiji navijači očajnički čekaju titulu koja nikako da dođe. Prošla sezona donela je i odlazak Mirka Slomke, iako je tim doveo do četvrtfinala Lige šampiona i bio je u vrhu tabele. Umesto njega tim su preuzeli Biskens i Mulder koji su doveli ekipu bez većih muka do kote tri, a novi trener je Holanđanin Fred Ruten (45) koji je Tvente doveo do kvalifikacija za Ligu šampiona. I upravo u tom takmičenju je sa Šalkeom došao do pobede u prvoj utakmici protiv Atletika od 1:0 koja Plavcima daje nadu da opet mogu u kraljevsku klasu. Dobar početak za Rutena koji, kao i svaki Holanđanin, gaji napadčku taktiku, a na njegovu sreću, Šalke ima kadar sa pregršt takvih igrača. Džeferson Farfan je došao iz PSV-a za 10 miliona evra što je najveći transfer u istoriji kluba, a Orlando Engeler kao i Ruten uz Tventea za 5,5 što su dva značajna pojačanja, dok su Feltins Arenu uglavnom napustili igrači koji su malo igrali kao Larsen, Bajramović i Abel. Prvi golman Nojer je trenutno povređen, ali čim se oporavi vratiće se na gol i za to vreme menjaće ga iskusni Šober. U odbrani je sve jasno jer Krstajić, Bordon, Pander, Rafinja i prošle sezone furiozni Vetsreman, čine sjajnu liniju. Vesterman ima prednost zato što može da igra i beka i štopera, dok se Pander koji je majstor za slobodne udarce snalazi na pozicijama i levog i desnog beka. Vezni red nudi Rutenu mnogo rešenja. Džons, Engelar, Ernst i Rakitić su prvi izbor, ali ne treba zaboraviti Štrajta, Kobiašvilija, Varelu, Grosmilaera i Ze Roberta. Menadžer Miler se nada da neće biti toliko povreda kao prošle sezone, koje su pogotovo pogodile Varelu i Kobiašvilija, dok Ze Roberto mora da se nametne nakon što je tokom proleća potpuno bio u drugom planu. Rakitić će biti lider u veznom redu gde se očekuje veliki doprinos visokog Engelera. Dolazak sjajnog driblera Farfana je zaoštrio konkurenciju za mesto u napadu. Reprezentativac Kevin Kuranji, majstor u igri glavom, je prvi pik, ali šansu vrebaju i Halil Altintop, Asamoah, Sančez i pomalo zaboravljeni Danac Levenkrands. Sve navedeno govori i to da Šalke ima veoma jak tim pokriven na svim pozicijama i da možda baš 'Plavci' mogu da budu najveći konkurenti Bajernu za 'Salataru'. O famoznim navijačima se sve zna, Liga šampiona je dodatno napunila kasu (možda će opet ako prođu Atletiko) tako da sad samo treba da se krene ka tronu.

Šalke 04 – transferi

Otišli:
Azuag - Bohum
Abel - K'lautern
Bajramović - Ajntraht Frankfurt
Larsen - Tuluz

Došli:
Amsif - Šalke 19
Kenia - Šalke 19
Zambrano - Šalke 19
Farfan - PSV
Engelar - Tvente

Uz trenera Rutena koji je došao iz Holandije, stigla su i dva pojačanja iz te lige. Farfan i Engelar su zapravo i jedina prava pojačanja, ali i te kako vredna. Pre svega se to odnosi na Peruanca Farfana sa kojim će 'Kraljevsko plavi' mnogo dobiti. Dolazak ovog igrači može da izbaci Šalke u favorita broj dva za titulu odmah iza Bajerna, jer ostali pratioci za sam vrh nisu dobro dejstvovali na transfer berzi.

Verder

Verder je 2004. bio prvak, a zatim su bili treći, drugi, treći i prošle sezone opet drugi. Trupa Tomasa Šafa je konstatno u vrhu i imaju iste ambicije i za novu sezonu u koju 'Zeleni' ne ulaze sa previše drugačijim timom. Nadolazeće zvezde Predl i Huseinović su stigle na Vezer (inače se gradi novi stadion), a sidro su digli Klasnić, Vome (nije igrao prošle sezone), Ovomojela i, što je najvažnije, Borovski. Igra za gol više osobenost je Verdera i Šaf nema nameru da bilo šta menja. Ono u šta se uzda, to je da će povrede mimoići njegov tim, jer je to zaista bio veliki problem prošle sezone kada je tek nekolicina igrača ostala 'čitava' tokom cele sezone. Navijačima je pao i kamen sa srca što je ostao Dijego, koji će inače propustiti start jer učestvuje na Olimpijskim Igrama, tako da su uvereni da će njihovi ljubimci opet rešetati protivničke mreže. Često prozivani Vize i dalje je prvi golman, a odbrana je pojačana dolaskom krupnog Austrijanca Sebastijana Predla. Naldo, nemački reprezentativci Mertesaker i Fric kao i Pasanen čine vrlo dobru odbranu i Duško Tošić će ponovo imati mnogo muka da se izbori za mesto startera. Ne treba zaboraviti i mladog Beniša, tako da je odbrana zaista vrlo dobra. U veznom redu su genijalni Dijego, Bauman, Danijel Jensen i Frings za sada u prednosti, ali vrlo mladi igrači kao Mesut Ozil (19), super talentovani Said Huseinović (20) i rutiner Jurica Vranješ nude Šafu još rešenja. Nema zime i za napad, iako je Klasnić otišao u Nant. Šveđanin Rozenberg je imao prošle sezone prave minijature, snažni Portugalac Hugo Almeida razbija protivničke odbrane, a tu su i Sanogo, Hunt i Harnik. Tim nije star jer samo Bauman i Frings imaju preko 30 godina i sveukupno gledano, Verder je tim koji sigurno neće imati problema da se izbori za evro kupove i verovatno će biti u igriu za titulu. Kada oni igraju, spektakl je zagarantovan i to im je velika vrlina.

Verder – transferi

Otišli:
Moskera - Senderjiske, pozajmica
Šindler - Hanza, pozajmica
Vome - Keln
Ovomojela - Dortmund
Borovski - Bajern
Klasnić - Nant

Došli:
Niklas Anderson - Esen
Husejinović - Sloboda Tuzla
Predl - Šturm

'Zeleni' sa severa jesu dobili mnogo u štoperu iz Austrije, ali može se reći da je on i jedino pravo pojačanje, dok zamene za Borovskog i Klasnića koji je otišao u Francusku, nisu došle. Sa takvim poslovanjem na transfer tržištu teže će moći da se suprotstave rivalima koji takođe za cilj imaju da podignu 'Salataru' za sezonu '08 - '09.

Bajern

I za kraj Bajern. Osvajači duple krune su ponovo aspolutni favoriti iako u prelaznom roku na Alianc Arenu nije došlo nijedno sprektakularno pojačanje osim Tima Borovskog. Uprava Bavaraca je procenila da im niko nije potreban i da sa ovim kadrom mogu da odbrane trofeje, uz naravno što bolji nastup u Ligi šampiona. Jirgen Klinsman je 2006. doveo Nemačku do trećeg mesta na SP, ali sada je u sasvim drugoj situaciji. Oči javnosti su uprte u njega i neće mu biti lako, ali bar za sada deluje raspoloženo i opušteno. Asistent će mu biti Meksikanac Vaskez i ovaj tandem je zamenio Hicfelda i Henka i u njih Uli Henes, Rumenige i Bekenbauer imaju poverenje. Pripremni period je, međutim, doneo i poraz od Dortmuda, remi sa Kelnom, a zatim je Erfurt pobeđen u Kupu teškom mukom sa 4:3. Ali, ne zaboravimo da je Bajern prošle godine u Kupu u prvom kolu pobedio Burghauzen na penale tako da sve ovo ne mora ništa da znači. Uz to, Riberi se vraća na teren tek u septembru, a i Luku Tonija muči povreda, tako da Bavarci tek hvataju zalet. Mihael Rensing će na golu zameniti Olivera Kana i to će mu biti ispit karijere. Podsetimo da Rensing nikad nije izgubio utakmicu u Bundesligi. Jednom će doći i taj dan, ali Rensingu je najbitnije da pokaže da može da zameni strašnog Olija. Ostale igrače svi jako dobro znaju. Za štoperske pozicije konkurišu Demikelis, Lusio, Van Bujten i 18-godišnji Brazilac Breno, a za bekovske Lel, Jansen,Sanjol i Lam. Ne zna se ko je bolji, što važi i za vezni red. Van Bomel je postao prvi kapiten stranac u istoriji kluba, tu je 'tata-mata' Riberi, pa Hamit Altintop, Švajnštajger, Borovski, Sosa, Ze Roberto i ne baš primetni, ali korisni Otl. Iz novog talasa je Kros, a napadači su Kloze, Toni i Podolski, koji je ostao uprkos silnim pričama da će otići. Tim bez mana i najbolji u Nemačkoj.

Bajern – transferi

Otišli:
Firstner - Bajern II
Dos Santos - Paranense
Dreer - kraj karijere
Šlaudraf - Hanover
Kan - kraj karijere

Došli:
Kraft - Bajern II
Borovski - Verder
But - Benfika

Bajern kao Bajern i ove sezone ima jedan cilj, a to je 'Salatara'. Legendarni Kan je završio karijeru, a osim njega, niko od bitnih igrača nije napustio šampione. Samo su dobili ekstra energiju u Borovskom koji je došao iz konkurentskog Bremena, što je pokazalo još jednom da tim iz Minhena najviše voli da naškodi rivalu tako što će im uzeti najboljeg igrača i u više slučajeva da ga skoro i upropasti (Hercog, Frings, Tiam). Trener Klinsman će imati slatke muke na sredini terena, tu su i Švajnštajger, Altintop, Van Bomel, pomenuti Borovski, nadolazeća zvezda Kros i naravno čarobnjak Riberi. Bavarci u napadu raspolažu sa tri vrhunska napadača, Kloze, potom maestro Toni i Podolski koji će ipak biti na klupi. Menadžer Uli Henes je imao nameru da dovede golgetera Gomeza u svoje redove, ali bilo kakav dogovor oko transfera je propao što se tiče ove sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: