SP za rukometašice: Ruskinje klasa za sebe

Osamnaesto Svetsko prvenstvo za rukometašice održano je u Francuskoj od 2. do 16. decembra. Ukupno 24 ekipe borile su se za medalje u čak 11 gradova (Bove, Dižon, Lion, Mec, Nant, Nim, Pariz, Po, Plesir, Sen-Briu, Tulon), a završne borbe održane su u Gradu svetlosti. Nove vladarke planete su stare, u pitanju je selekcija Rusije, koja je odbranila titulu izborenu pre dve godine na domaćem terenu u Senkt Petersburgu, i to je ujedno njihova treća zlatna medalja na poslednje četiri šampionata. Norvežankama je pripalo srebro, Nemice su treće, a Rumunke četvrte. Nije bilo senzacija, ali u svakom slučaju je bilo prijatnih iznenađenja kao Angola, ali i neprijatnih poput Mađarske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2007.

15:18

Default images

Već same kvalifikacije su donele iznenađenja. Svakako najveće priredila je Ukrajina koja je eiliminisala višestruke olimpijske šampionke Dankinje koje su 2005. bile četvrte. Hrvatska je bila uspešnija od Holandije koja je 2005. sve iznenadila osvajanjem petog mesta. U Rusiju nisu stigle ni Srpkinje, od kojih je u dvomeču uspešnija bila Poljska (23:27, 29:27), a Slovenke (14. u Rusiji 2005.) izgubile su od komšinica iz Austrije.

Prva runda takmičenja u Francuskoj nije donela baš mnogo uzbuđenja, a dogodilo se nekoliko stvari koje treba pomenuti. Angolke su iznenadile Austriju i kasnije došle do sjajnog sedmog mesta. Uspeh je fantastičan ako se zna da reprezentacije van Evrope, osim uobičajeno dobre Južne Koreje, teško pariraju timovima sa Starog kontinenta. Sve igračice Angole igraju u domaćoj ligi, a ubojiti strelci Kiale (22) i Almedie (23) su pokazale izuzetan kvalitet. Pulenke Žeronima Neta su uzele skalp Francuskoj, Makedoniji i Hrvatskoj, i bile pravo osveženje. Makedonke su prošle dalje preko Brazila koji nije uspeo da ponovi odlično sedmo mesto iz 2005, a rukometašice uz zemlje sambe, fudbala i kafe su za utehu u meču revijalnog karaktera remizirale sa Ruskinjama. Ukrajinke su ostale na čudu protiv Dankinja i otpale su u jakoj grupi sa Nemicama i Korejkama. Mađarice su promenljivu formu pokazale već u prvoj rundi jer su sa Španijom odigrale samo nerešeno.

Najava raspleta počela je drugom rundom u kojoj je u grupi u Nimu zbog vrlo loših partiji Hrvatica i Makedonki sve bilo jasno i preostali timovi – Norveška, Rusija, Francuska i Angola – bez po muke su ušli u osam najboljih. Tada su Norvežanke pobedile Ruskinje sa 22:21 i to je bila uvertira u finale. Hrvatice su pod vođstvom Josipa Šojata čini se mogle mnogo više. Miks igračica Podravke (8) i Lokomotive (6) uz samo jednu internacionalku (Golubić iz Krim Merkatora) i sa igračicama kao što su iskusna Palčić zatim Zebić, Tatari, Pašičnik na kraju je deveti, a protivnici u drugoj fazi su zaista bili takvi da se moglo među osam.

U grupi u Nantu su bez četvrtfinala ostale Poljakinje i Španjolke, a Mađarice su pokazale oscilacije pa su tako pobedile Rumunke, ali i izgubile od Korejki.

To je tim selektora Andraša Nemeta u četvrtfinalu poslalo na Ruskinje. Pružile su sjajan otpor, ali na kraju su izgubile 35:34. To ih je potpuno slomilo i demoralisalo pa im je bilo svejedno gde će završiti. Već godinama su u vrhu, što pokazuju i rezultati, jer ne zaboravimo da su Mađarice 2000. bile evropske šampionke u Budimpešti i da su u Francuskoj prekinule lep niz. Na Svetskom prvenstvu 2003. u Hrvatskoj su bile srebrne, kad su na neverovatan način izgubile u finalu od Francuske, a pre dve godine su stigle do bronze pobedom u meču za 3. mesto sa Danskom. Sad je taj niz prekinut iako je Nemet na raspolaganju imao povratnicu golmana Katalin Palinger (28), zatim fenomenalnu Anitu Gerbic (24, treći strelac 2005. sa 58 golova) koja je najbolji srednji bek i super talentovanu Zitu Sučanski (20). U Mađarskoj je liga vrlo jaka pa su u timu dominirale igračice iz uticajnih timova kao Đer, Dunafer i Ferencvaroš uz one koje su van domovine kao Melman (Alborg), Tot i Kiršner (Hipo). Sve u svemu, neuspeh za Mađarice je očigledan.

U četvrtfinalu su Norvežanke lako izašle na kraj sa Korejkama, dok Nemicama nimalo nije bilo lako sa Angolkama. Francuskinje su uz pomoć publike vrebale šansu da savladaju Rumunke i to je bio duel dva vrlo jaka tima. Francuskinje su bile prvakinje 2003, a posle tek 12. mesta 2005. kao domaćini su tražili iskupljenje. Rumunke su sa druge strane bile vicešampionke u Rusiji, a onda nisu otišle na Evropsko prvenstvo kad ih je u kvalifikacijama šokirala Srbija sa Anjom Anderson na klupi.

Rumunke su naučile lekciju i sad su došle do polufinala, ali ne i do novog finala. U polufinalu su bile zaista inferiorne u odnosu na Ruskinje, ali su zato u meču za bronzu ostale kratke samo za jedan gol i nije bilo novog odličja. Bez obzira na to je reč o jakoj selekciji koju znalački vodi George Tadići. Snaga ove reprezentacije je i činjenica da čak 13 igračica igra u najmoćnijem klubu Olčim Valčea i onda je posao olakšan jer se jako dobro poznaju. Igračice kao Stanču-Galka, Luka, Bese, Petruta Majer, Ivan i druge su samo neke od onih koji privlače pažnju kao i Neagu koja igra za Rulmentul i jedina strankinja Bradeanu iz Đera. Naravno, ne treba izostaviti i veteranku na golu Luminiciju Dinu, koja briljira i u 36. godini, a 2005. je bila najbolji golman. Bile su u četvrfinalu jače od Francuskinja koje na kraju jesu pete i mnogo bolje nego pre dve godine, ali ipak se očekivalo više. Selektor Olivije Krumbholc je imao sjajnog golmana Valeri Nikolu, zatim Erbreht, Po Rolan, zatim Vendling, a to su sve proverene rukometašice. Međutim, medalja je ostala samo san.

Nemice su došle do bronze i to im je prva medalja posle 1997, kad su se plasirale iza Dankinja i Norvežanki. Pre dve godine su bile šeste, a onda je za kormilo selekcije došao Armin Emrih. Potencijal se nazreo već na prošlom Evropskom prvenstvu kad su bile polufinalistkinje, a sad je stigla i medalja. Zanimljivo da ako pogledamo broj medalja DR i SR Nemačke i ujedinjene države ova selekcija nema srebro već po 4 zlata i bronze. Grit Jurak (30, Viborg) je već godinama jedan od najboljih desnih bekova na svetu. Ona je lider ovog tima, ali ne i jedina zvezda. Nadin Krauze (25, Kopenhagen, 2006. najbolja rukometašica sveta) pre dve godine je bila prvi strelac prvenstva ispred Austrijanke Logvin i spomenute Gerbic, a i sada je briljirala. Taj tandem je izneo najveći teret uz pomoć golmana Voltering (Bajer Levekuzen), Melbek (Kolding), Baumbah (igra zajedno sa Krauze), Rajhe (Viborg), Verc (Randers) i Resler (Nirnberg). Postojala je dobra hemija i sama činjenica da su na poslednja dva takmičenja bili u polufinalu i da po godinama nisu stare, govori o potencijalu tima Armina Emriha.

Tako dolazimo do Norvežanki koje su osvojile dva evropska zlata, ali kad je u pitanju svetsko, ostale su samo na trijumfu iz 1999. Osvojile su još čak pet medalja i to tri srebra (sva u novijoj istoriji 1997, 2001, 2007, i dve bronze). Jasno je da su u svetskom vrhu godinama i da imaju postojanost osvajanja odličja. Selektorka Marit Breivik zna šta radi. Uostalom, MVP prvenstva je Katja Niberg (28, Ikast), Gru Hamerseng (27, takođe Ikast) je najbolji levi bek. U norveškom timu se zna ko šta radi. Svaki meč shvataju ozbiljno i onda nije čudno što se na prste jedne ruke mogu izbrojati takmičenja gde nisu došli do završnice. Golman Teresa Pedersen (Randers) je izvrsna, vrlo zanimljiva igračica je i Kari Mete Johansen (Larvik). Ostale domaće igračice su iz Biosena (Grimsbu, Snoregen, Nestvol, Frafjur, Horsaker) i Larvika, a preostale igraju uglavnom u Danskoj. Sjajna celina u kojoj nastarija igračica ima 29 godina i to Else Libek (Lajpcig), pa će Maritine pulenke još dugo biti u vrhu.
Procvat ruske reprezentacije počinje dolaskom Jevegnija Trefilova na mesto selektora 2000. godine. Iste godine su Ruskinje bile druge na EP, a onda su 2001, 2005. i 2007. tri puta svetske šampionke. SSSR je imao šest medalja sa SP (3-2-1). Trefilov je u Francusku doveo oprobane snage, ali i sa mladim zvezdama, među kojima se posebno ističu Jana Uškova (22, Rostov) i Irina Bliznova (21, Lada). Čak osam igračica je iz tima Zvezda iz Moskovske oblasti (Vjahireva 20, Poltrockaja 28, Romenskaja 31, Karejeva 30, Andrušina 22, Polenova 24, Šipilova 28 , Dmitrijeva 21), a samo dve igračice nastupaju u Danskoj. To su golman Irina Suslina (28, GOG Gudme) i Emilija Turej (23, Slagelse). Izuzetno jak tim je krenuo s pola gasa (remi sa Brazilom), onda je usledio poraz od Norveške, pa teška pobeda u četvrtfinalu nad Mađarskom. Ali, kad je bilo najvažnije, demonstrirale su silu. Rumunke su pale sa 10 razlike, a finale je podsetilo na ono od pre dve godine. Tada protiv Rumunki sa 28:23 (Postnova, koja je igrala i na ovom SP, dala je 7 golova), a sad sa Norvežankama 29:24. To je bilo dovoljno za treće zlato i opravdavanje uloge favorita.

Sve u svemu, i ovaj šampionat je pokazao da je ženski rukomet, baš kao i muški, sve brži i ostaje da se nadamo da će konkurencija biti još žešća. U Francuskoj nije bilo Dankinja, koje će se sigurno vratiti, potencijal svakako ima i Srbija kad se srede svi problemi, a nadamo se da će poput Angole i druge ekipe van Evrope (što istina ne treba očekivati odmah) dostići Evropljanke. Biće i Mađarice opet one stare, a sa Francuskinjama i Rumunkama uvek treba računati. Na kraju je najrealnije konstatovati da su Ruskinje i Norvežanke u ovom trenutku najkvalittenije selekcije koje su jedine pokrivene na svim pozicijama.

ZA ARHIVU
Grupa A (Po): Hrvatska – Kazahstan 35:25, Francuska – Argentina 37:12, Argentina – Hrvatska 18:35, Kazahstan – Francuska 20:31, Argentina – Kazahstan 22:26, Francuska – Hrvatska 28:26. Tabela: Francuska 6, Hrvatska 4, Kazahstan 2, Argentina 0.

Grupa B (Sen-Briu): Brazil – Australija 36:9, Rusija – Makedonija 27:22, Australija – Rusija 7:40, Makedonija – Brazil 26:22, Makedonija – Australija 30:13, Rusija – Brazil 31:31. Tabela: Rusija 5, Makedonija 4, Brazil 3, Australija 0.

Grupa C (Lion): Austrija – Dominikanska Republika 32:19, Norveška – Angola 32:26, Dominikanska Republika – Norveška 19:42, Angola – Austrija 33:22, Norveška – Austrija 33:20, Angola – Dominikanska Republika 41:20. Tabela: Norveška 6, Angola 4, Austrija 2, Dominikanska Republika 0.

Grupa D (Tulon): Poljska – Tunis 29:23, Rumunija – Kina 31:29, Tunis – Rumunija 21:39, Kina – Poljska 20:27, Kina – Tunis 27:30, Rumunija – Poljska 38:33. Tabela: Rumunija 6, Poljska 4, Tunis 2, Kina 0.

Grupa E (Nim): Španija – Kongo 29:24, Mađarska – Japan 35:31, Kongo – Mađarska 20:33, Japan – Španija 29:36, Japan – Kongo 28:32, Mađarska – Španija 26:26. Tabela: Mađarska 5, Španija 5, Kongo 2, Japan 0.

Grupa F (Nant): Nemačka – Ukrajina 26:21, Južna Koreja – Paragvaj 50:12, Paragvaj – Nemačka 12:45, Ukrajina – Južna Koreja 25:26, Nemačka – Južna Koreja 32:26, Ukrajina – Paragvaj 43:17. Tabela: Nemačka 6, Južna Koreja 4, Ukrajina 2, Paragvaj 0.

DRUGA RUNDA
Grupa M1 (Nim): Hrvatska – Rusija 25:30, Francuska – Angola 27:29, Makedonija – Norveška 22:34, Makedonija – Francuska 23:29, Hrvatska – Angola 28:34, Norveška – Rusija 22:21, Makedonija – Angola 25:33, Norveška – Hrvatska 35:29, Rusija – Francuska 31:20, Angola – Rusija 27:40, Francuska – Norveška 26:24, Makedonija – Hrvatska 29:29. Tabela: Norveška 8, Rusija 8, Angola 6, Francuska 6, Hrvatska 1, Makedonija 1.

Grupa M2 (Dižon): Rumunija – Južna Koreja 31:27, Španija – Nemačka 25:30, Poljska – Mađarska 26:28, Nemačka – Mađarska 30:30, Poljska – Južna Koreja 33:37, Španija – Rumunija 19:32, Španija – Južna Koreja 28:26, Mađarska – Rumunija 34:31, Nemačka – Poljska 35:32, Južna Koreja – Mađarska 31:26, Rumunija – Nemačka 32:24, Španija – Poljska 29:30. Tabela: Rumunija 8, Nemačka 7, Mađarska 6, Južna Koreja 4, Španija 3, Poljska 2.

ČETVRTFINALE
Pariz: Norveška – Južna Koreja 35:24, Angola – Nemačka 33:36, Rumunija – Francuska 34:31, Mađarska – Rusija 35:36

POLUFINALE
Pariz: Norveška – Nemačka 33:30, Rumunija – Rusija 20:30

ZA 3. MESTO
Pariz: Nemačka – Rumunija 36:35

FINALE
Pariz: Rusija – Norveška 29:24

PRESIDENT KUP
Grupa 1 (Bove): Kazahstan – Brazil 19:36, Kazahstan – Austrija 20:25, Brazil – Austrija 38:19. Tabela: Brazil 4, Austrija 2, Kazahstan 0.
Grupa 2 (Bove): Tunis – Kongo 24:16, Tunis – Ukrajina 26:31, Kongo – Ukrajina 28:31. Tabela: Ukrajina 4, Tunis 2, Kongo 0.
Grupa 3 (Plesir): Argentina – Australija 31:9, Argentina – Dominikanska Republika 21:20, Australija – Dominikanska Republika 14:26. Tabela: Argentina 4, Dominikanska Republika 2, Australija 0.
Grupa 4 (Plesir): Kina – Japan 22:30, Kina – Paragvaj 23:14, Japan – Paragvaj 36:8. Tabela: Japan 4, Kina 2, Paragvaj 0.

MEČEVI ZA PLASMAN
Za 23. mesto (Plesir): Australija – Paragvaj 14:16
Za 21. mesto (Plesir): Dominikanska Republika – Kina 16:35
Za 19. mesto (Plesir): Argentina – Japan 20:31
Za 17. mesto (Bove): Kazahstan – Kongo 26:27
Za 15. mesto (Bove): Austrija – Tunis 23:30
Za 13. mesto (Bove): Brazil – Ukrajina 21:24
Za 11. mesto (Pariz): Makedonija – Poljska 31:33
Za 9. mesto (Pariz): Hrvatska – Španija 30:25
Za plasman od 5. do 8. mesta (Pariz): Južna Koreja – Angola 41:33, Francuska – Mađarska 32:27
Za 7. mesto (Pariz): Angola – Mađarska 37:36
Za 5. mesto (Pariz): Južna Koreja – Francuska 25:26

KONAČAN PLASMAN
1. Rusija
2. Norveška
3. Nemačka
4. Rumunija
5. Francuska
6. Južna Koreja
7. Angola
8. Mađarska
9. Hrvatska
10. Španija
11. Poljska
12. Makedonija
13. Ukrajina
14. Brazil
15. Tunis
16. Austrija
17. Kongo
18. Kazahstan
19. Japan
20. Argentina
21. Kina
22. Dominikanska Republika
23. Paragvaj
24. Australija

LISTA STRELACA
1. Grit Jurak (Nemačka) 85
2. Anita Gerbic (Mađarska) 80
3. Marselinja Kiala (Angola) 72
4. Ramona Petruta Majer (Rumunija) 60
5. Sofi Erbreht (Francuska) 59
5. Nair Almedia (Angola) 59
7. Timea Tot (Mađarska) 57
7. Sunhe-Vu (Južna Koreja) 57
9. Ilda Benge (Angola) 56
10. Marta Mange Gonsales (Španija) 55

GOLMANI
1. Teresa Pedersen (Norveška) 48% odbranjenih šuteva
2. Marija Makarenko (Ukrajina) 43%
3. Ina Suslina (Rusija) 42%
4. Darli Zogbi (Brazil) 41%
4. Valentina Kogan (Argentina) 41%
6. Amandin Lejno (Francuska) 40%
6. Fransiela Mason (Brazil) 40%
6. Klara Voltering (Nemačka) 40%
9. Katrin Lunde Haraldsen (Norveška) 39%
9. Luminicia Dinu (Rumunija) 39%

OLSTAR TIM
Goman: Valeri Nikola (Francuska)
Levo krilo: Polina Vjahireva (Rusija)
Levi bek: Gru Hamerseng (Norveška)
Pivot: Jonela Stanća-Galka (Rumunija)
Srednji bek: Anita Gerbic (Mađarska)
Desni bek: Grit Jurak (Nemačka)
Desno krilo: Jana Uškova (Rusija)
MVP: Katja Niberg (Norveška)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: