Rukomet: LŠ, četvrtfinale

Izvor: B92

Subota, 03.03.2007.

00:53

Default images

EKIPA Kila, zvanični šampion Nemačke, prvi put posle šest godina se plasirala u polufinale Lige šampiona u rukometu. Popularne ''Zebre'' su u revanš meču četvrtfinala savladale mađarskog šampiona Vesprem sa 39:32 čime su u ukupnom skoru za četiri gola nadmašile tim za koji igraju Dejan Perić, Ivan Lapčević, Nikola Eklemović i Marko Vujin. Ekipa Zdravka Zovka je, podsetimo, u prvom meču pobedila sa 39:36, ali su igrači Kila bodreni od 10.250 gledalaca u dvorani Ostze već u prvom poluvremenu pokazali da neće propustiti priliku. Posle prvih 30 minuta je rezultat bio 22:15 za domaći sastav, u kome su dominirali Francuz Nikola Karabatić kao i Šveđani Henrik Lundstrem i Kim Anderson. Uz uobičajeno veliki doprinos rutinera Stefana Levgrena, stvorena je lepa zaliha, a Vesprem je imao mnogo problema, pogotovo u odbrani. Perić je posle 20. minuta ustupio mesto Tataiju, u 25. se na kratko vratio na teren i uspeo je da zaustavi sedmerac Karabatića. Već na početku drugog poluvremena je tim koji sa klupe predvodi Zvonimir ''Noka'' Serdarušić umakao na devet golova, a u 35. minutu je Vesprem zadesio novi maler, jer je zbog povrede igru napustio Lapčević (do tad 1 gol) koji se do kraja nije vraćao u igru. Tada je ipak usledilo nekoliko odličnih odbrana Perića (skinuo sedmerce Lundstremu i Kavtičniku), golovi Pereza, Lazarova i Paštora i u 49. minutu se Mađarima pojavio tračak nade da kao 2003. i 2006. mogu da stignu do polufinala. Upravo u tom 49. minutu kad je Kil vodio sa 32:27, Serdarušić je povukao sa gola Francuza Tjeri Omejera koji je do tad imao 15 odbrana uz jedan zaustavljen sedmerac, a u igru je ušao Šveđanin Matijas Anderson koji ima prednost ispred Heninga Frica, osvajača zlata sa SP. Za tili čas se ekipa Kila uozbiljila, Anderson je zabeležio 4 odbrane, a Kristijan Cajc i Lundstrem su izrešetali mrežu Vesprema. Na kraju je najbolji strelac Kila bio Lundstrem sa 10 golova, Karabatić je bio precizan 7 puta, dok je Kim Anderson postigao 6, Levgren 5, a Cajc 4 pogotka. U redovima ''Zebri'' uz Frica nije bilo Danca Larsa Jepesena koji je i dalje povređen, dok reprezentativac Dominik Klajn nije ulazio u igru. Zanimljivo je da Kil uprkos tome što je 12 puta bio prvak Nemačke i 3 puta osvajač nacionalnog Kupa, u najjačem evropskom takmičenju nije imao tako blistave rezultate. Jedini put su se plasirali u finale 2000. kad ih je savladala Barselona, a ovo im je inače peto polufinale (1996, 1997, 2000, 2001, 2007). Više uspeha su imali u Kupu IHF gde su trijumfovali 2002. i 2004. Sada Kil vreba priliku da opet zaigra u finalu Lige šampiona, a već su otišli korak dalje u odnosu na prošlu godinu kad ih je u četvrtfinalu elimisao večiti rival Flensburg.

Što se Vesprema tiče, plasman u četvrtfinale je bio krajni domet tima koji je 15 puta bio prvak Mađarske. U revanšu su se istakli Lazarov (7), Pastor (7) i Perez (6), dok je Eklemović postigao 3 gola kao i Gal. Makedonac Kiril Lazarov je za sad najbolji strelac Lige šampiona sa 82 gola, ali je to mala uteha za tim koji se nadao novom plasmanu među četiri najbolja.   

Sad se čekaju još trojica polufinalista, a videćemo šta nas očekuje u tim spektakularnim duelima. Nema sumnje da je najveće iznenađenje u prvim susretima četvrtfinala napravio nemački Flensburg pobedom nad slavnom Barselonom. Flensburg je odličan tim i nije senzacija sama pobeda nad Kataloncima, ali svakako jeste razlika na kraju. Slavni španski klub je potopljen sa 31:21 što im je najteži poraz u evro kupovima posle 1993. Da sve bude čudnije, u prvom poluvremenu je bilo samo 13:10 za domaćine, a onda je u nastavku usledila kanonada. Danac Lars Kristiansen, jedan od brojnih rukometaša iz ove zemlje koji igra za Flensburg, postigao je čak 13 golova (ukupno 60 u Ligi šampiona), a Poljak Marsin Lijevski (osvajač srebra na SP) je 5 puta zatresao mrežu. Tim Kent-Hari Andersona je veoma kvalitetan i sjajno je pokriven na svim pozicijama. Golmani su Šveđanin Dan Bojtler koji je briljirao u prvoj utakmici i bivši reprezentativac Jan Holpert. U brojnoj danskoj koloniji su sve sami reprezentativci, koji su na SP uzeli bronzu (Seren Striger, Mihael Knudsen, Joahim Bolsen, uz vrlo dobrog Kaspera Nilsena), zatim sjajni hrvatski bek Blaženko Lacković, norveški rutiner Džoni Jensen, dobro poznati Šveđanin sa našeg podneblja Ljubomir Vranješ, kao i Lars Fon Beren, jedan od retkih domaćih rukometaša u timu sa krajnjeg severa Nemačke. Uvertira Flensburga za meč u katalonskoj prestonici nije bila dobra. Glatko su poraženi u meču 21. kola Bundeslige u Kelnu od Gumersbaha sa 33:26, što im je bio tek treći poraz u sezoni. Istina, zadržali su lidersku poziciju, ali imaju samo bod više od Kila, HSV Hamburga i upravo Gumersbaha. Trener Kent Hari-Anderson je međutim pred put u Barselonu rekao da je Liga šampiona nešto sasvim drugo.

- Ako budemo ponovili deo izdanja iz drugog poluvremena prvog meča, neće biti problema. Imali smo dosta raspoloženih igrača i svi su dali 100% mogućnosti. Poraz u Bundesligi nije prijatan, ali ne zaboravite da smo u seriji teških mečeva i da je Svetsko prvenstvo nedavno završeno. Imamo veliku šansu za plasman u polufinale kao prošle godine i ne smemo da je prokockamo – kaže švedski stručnjak.

Golman Bojtler je podsetio na neverovatan meč iz osmine finala. Tada je Flensburg poražen u Celju od Pivovarne sa 41:31, ali je u herojskom revanšu trijumfovao sa 36:26.

- Sada je Barselona u istoj situaciji kao i mi protiv Slovenaca. Mi smo dostigli 10 golova i to daje nadu Špancima. Oni su veliki klub i zato ćemo igrati kao da nemamo toliku prednost – najavio je Bojtler.

Za razliku od Flensburga koji je samo 2004. igrao u finalu Lige šampiona kad je izgubio od Pivovarne, Barselona je sedmostuki evropski prvak i u bogatoj riznici ima još po pet Kupa kupova i Super kupova, jedan Kup IHF, a u ASOBAL ligi su slavili 20 puta. Međutim, posle trijumfa 2005. kad su u finalu pobedili Siudad Real, prošle godine su zaustavljeni u četvrtfinalu od Portland San Antonia, a sad su u velikoj opasnosti da im se to ponovi. Situacija nije ružičasta jer i u prvenstvu kasne za vodećim tandemom, ali trener Hesko Espar se ne predaje.

- Ne smemo da ponovimo kardinalne greške iz prvog meča. Tu pogotovo milsim na poslednjih 19 minuta kad smo primili 13 golova. Nismo imali rešenja za odbranu Flensburga 6-0 tako da jako dobro znamo gde smo grešili. U Palatu Blaugrana će stići 8.000 naših navijača i tada je sve moguće – nada se Espar.
Dragan Škrbić i Nenad Peruničić se se u prvoj utakmici nisu upisali u strelce i od njih se mnogo više očekuje kao i od ostalih zvezda. Tim u kome su još Mađar Laslo Nađ, Hrvati Igor Vori i Venio Losert, Francuz Žerom Fernandez, Šveđanin Jonas Larholm kao i uzdanice nacionalnog tima Španije poput Davida Barufeta, Ikera Romera i Huanin Garsije, jednostavno teško može da ponovi tako slabu partiju. Sam podatak da su Vori i Romero u prvom meču postigli samo po dva gola (najviše Nađ 5) dovoljno govori koliko je Barsa imala problema. Očigledno je da je i uprava kluba procenila da ovaj tim nije tako moćan kao prethodni, pa se već sad zna da se Vori na kraju sezone vraća u Zagreb, a da će na golu u sledećem šampionatu stajati izvanredni Danac Kasper Vid. Barselona ima pravo na nadu, ali ako ispadnu, jasno je da će to biti zbog katastrofe u prvom meču.

Barselona u Španiji više nije dominantna iz jednostavnog razloga što su u velikoj trojci super moćni sastavi Siudad Reala i Portland San Antonia. Upravo su se prošlogodišnji finalisti Lige šampiona sada sastali već u četvrtfinalu, a prednost je stekao Siudad Real zahvaljujući trijumfu od 26:21. Prošle godine u finalu je Portland doživeo debakl izgubivši u ukupnom skoru sa čak 15 golova (28:37 i 19:25) tako da žarko žele osvetu, ali moraće ponovo u lov na minus koji je ovog puta nešto manji.  Ostače tajna šta se dogodilo sa Portlandom u drugom poluvremenu prvog meča. Posle prvih 30. mnuta je tim iz Pamplone vodio sa 14:9 i apsolutno je kontrolisao situaciju da bi u nastavku izabranici Franciska Ekisoaina potpuno stali. Hose Havijer Ombrados i Arpad Šterbik su u nastavku primili samo sedam golova, raspucali su se Sergej Rutenka (6), Olafur Stefanson (5) i Mirza Džomba (5) pa je Siudad Real stigao do lepe prednost koja međutim nije garant za miran san. Pogotovo trebaju da budu oprezni zato što će slavni Talant Dušebajev ovog puta biti samo trener. Talant je naime u finišu temperantnog prvog meča, tačnije u poslednjem sekundu, dobio direktni crveni karon i zbog toga je suspendovan za jednu utakmicu. Tako će Dušebejav dirigovati samo sa klupe, ali bez obzira što neće obući dres, ima na koga da se osloni. Uz spomenute fenomenalne golmane i najbolje strelce iz prvog meča, u kadru su i Hrvat Petar Metličić koji interesantno nije postigao nijedan gol u prvom meču, stameni francuski defanzivac Didije Dinar, Slovenci Aleš Pajovič i Uroš Žorman, Šveđanin Jonas Kalman, kao i prekaljeni reprezentativci Roberto Urios, Alberto Entreriors i Jon Belaustegi tako da nije čudno što Siudad Real pokušava da se četvrti put uzastopno plasira u polufinale Lige šampiona (polufinalisti 2004, finalisti 2005, pobednici 2006).

Protiv svojevrsnog tima snova Siudad Reala će isto tako skupocen sastav Portlanda pokušati da izvadi vizu za polufinale. Dvorana u Pamploni je mala (3.000) tako da je atmosfera užarena i opšte je poznato kako su Baskijci fanatični kad bodre svoj klub. Portland je prošle godine u prvenstvu bio treći iza Barse i sadašnjeg protivnika koji mu je dupli dužnik. Zaostatak od 5 golova svakako može da se stigne, ali jasno je da će to biti pakleno teško. Sve oči pristalica Portlanada su uprte u Ivana Balića, hrvatskog reprezentativca i najboljeg igrača sveta. Balić je u prvom meču postigao 4 gola, ali se u drugom poluvremenu uklopio u sivilo cele ekipe. Čarobnjak Balić će imati podršku i srpskog pivotmena Ratka Nikolića (2 gola u prvom meču), ubojitog Norvežanina Kristijana Ćelinga (sa 6 pogodaka najbolji strelac u prvom okršaju) kao i Slovenca Renata Vugrineca. Očekuje se bolja partija Demetrija Lozana, a kad je odbrana u pitanju, tu su zaista sve sami specijalisti za defanzivu. Hrvat Davor Dominiković i Danas Lars Jorgensen su ponajbolji igrači planete u tom segmentu, a o kvalitetima golmana Hvida i Tomasa Svensona je izlišno prišati. Prema tome, u pitanju je pravi sudar divova i mnogi prognoziraju da će pobednik ovog duela biti šampion za 2007. Ta tvrdnja je veoma blizu istini jer su zaista veliki rivali pokriveni na aspolutno svakoj poziciji sa obiljem sjajnih igrača među kojima značajno mesto zauzimaju Šterbik i Nikolić koji će se naći na suprotnim stranama. Zbog jedne stvari su u Portlandu dodatno optimistički raspoloženi da mogu da stignu pet golova, a u pitanju je Albert Rokas. Sjajno krilo je propustilo prvi meč kao i SP zbog problema sa ramenom, ali se u Pamploni nadaju da će zaigrati u meču godine.

- Nećemo rizikovati jer je Albertova povreda bila dosta teška i želimo da se vrati na teren kad bude potpuno spreman, Međutim, lekari su trenutno veoma zadovoljni tako da postoje realne šanse da nam pomogne u nedelju što bi bilo od kapitalnog značaja. U prvom meču je na poziciji krila igrao Karlos Ruesga, ali to nije njegova pozicija i zato se svi nadamo da će Rokas biti spreman. U suprotnom, Ruesga će opet igrati desno krilo – izjavio je Havijer Ekisoain, trener Portlanda.
Gumersbah, jedan od najtrofejnijih timova u svetskom rukometu, napokon se vratio tamo gde mu je i mesto, a to je vrh. Ovaj veliki tim je 12 puta osvajao prvenstvo Nemačke, pet puta Kup, isto toliko puta Kup šampiona, dva puta KPK i jednom Kup IHF. Ali, poslednji KEŠ je osvojen 1983. i od tad više nisu osvajani trofeji u Evropi. I na domaćem tlu traje veliki post jer se na titulu čeka od 1991, a na Kup od 1985. Sada je međutim došlo vreme povratka slave. Gumersbah je posle pobede nad Flensburgom četvrti na tabeli u Bundesligi sa realnim šansama za lovor, a u Ligi šampiona je na korak od polufinala nakon što su u prvom meču u Valjadolidu odigrali 36:36. Ono što posebno raduje srpske ljubitelje rukometa jeste veliki doprinos naših internacionalaca Momira Ilića i Aleksandra Stanojevića ovim uspesima nemačkog tima. Trener Alfred Gislason koji je ujedno selektor Islanda, selekcije koja će u junu igrati u baražu za EP protiv selekcije Srbije, posebno je posle prve utakmice pohvalio naš tandem. Ilić je postigao 4, Stanojević 3 gola i obojica su sa uspehom ispunili sve zadatke odličnog stručnjaka koji je Island doveo do 8. mesta na SP, a kao što vidimo i sa Gumersbahom pravi čuda. Ilić i Stanojević su zaista u probranom društvu u kome se nalazi i jedan Crnogorac i to golman Goran Stojanović. On je uglavnom rezerva Mađaru Nandoru Fazekašu i Kristijanu Ramoti, ali uvek je tu kad treba da pomogne. U odlično ukomponovanom timu su i francuski bombarder Danijel Narcis (8 golova u prvom meču), lukavi Grk Aleksandros Alvanos, Hrvat Vedran Zrnić kao i trojica veoma kvalitenih Islanđana. Reč je o Robertu Gunarsonu, Svereu Jakobsenu i posebno atraktivnom Valuru Sigurdsonu. Reč je o rukometašu koji je do sad u Ligi šampiona postigao na 9 utakmica 62 gola (5 u prvom duelu) i koji je po mnogim ocenama uz Stefansona bio najbolji igrač ''Ribara'' na Svetskom prvenstvu. Zanimljivo je da je za Gumersbah dosuđen samo jedan sedmerac u prvom meču, za Valjadolid čak 7 i da su Španci vodili na poluvremenu 19:16, ali su usprkos svemu tome rukometaši Gumersbaha ostvarili aktivan rezultat. Poslednji značajniji uspeh na evro sceni su Nemci ostvarili pre dve godine kad su došli do polufinala Kupa IHF gde ih je eliminisao Magdeburg, ali se sad pruža još veća prilika. Dodatna teškoća za Špance je činjenica da će Gumersbah i ovu utakmicu igrati u Areni u Kelnu gde je na primer protiv Flensburga bili preko 15.000 navijača, a isto toliko se očekuje i u nedelju.  

Valjadolid dolazi hladne glave u grotlo Keln Arene. Ova ekipa je interesantno u devet ovosezonskih mečeva u Ligi šampiona čak četiri puta remizirala i još uvek je bez poraza. Tesno su prošli Seged u prošloj rundi i sad se ''Ljubičasti'' nadaju da mogu da odu korak dalje i ostvare najveći uspeh u Ligi šampiona. Valjadolid je u prošlom prvenstvu Španije bio četvrti i igrao je u finalu KPK gde je poražen od ruskih Čehovskih Medveda tako da je jasno da je reč o vrlo dobrom timu koji je istina u dubokoj senci tri vodeća kluba na Iberijskom poluostrvu. Valjadolid se kao možda nijedna druga ekipa najviše uzda u trenera. Razlog je jasan jer ih vodi Huan Karlos Pastor, jedan od najboljih trenera svih vremena. On se interesantno u odnosu na druge timove oslonio na domaće igrače pa Valjadolid ima samo četiri stranca i to Alena Muratovića (Crna Gora),  Erika Gula (ima švajcarski i argentinski pasoš), Akoša Kiša (Mađarska) i Gregora Logera (Slovenija). Domaće igrače predvode Ruben Garabaja i Antonio Ugalde tako da je reč o timu koji nema previše zvezda već se uzda u kolektivnu igru. Čini se da prednost Španaca može da bude to što je ipak veći pritisak na Gumersbahu, ali daleko od toga da će ako im se ukaže propustiti priliku. Ukoliko Muratović i Gul budu na nivou prve utakmice kad su postigli po 8 odnosno 7 golova, biće problema za nemački tim.

SATNICA REVANŠ MEČEVA ČETVRTFINALA

Subota, 16:30: Barselona – Flensburg (prvi meč 21:31)
Nedelja, 18:00: Gumersbah – Valjadolid (prvi meč 36:36)
Nedelja, 18:00: Portland San Antonio – Siudad Real (prvi meč 21:26)
Odigrano: Kil – Vesprem 39:32 (prvi meč 36:39), dalje ide Кil  

OSMINA FINALA

Monpelje – Barselona 28:25, 23:29
Vesprem – Kolding 32:22, 28:31
Gold Klub – Portland San Antonio 25:34, 29:36
Svenborg – Siudad Real 28:33, 30:31
Seged – Valjadolid 25:25, 24:25
Pivovarna Celje – Flensburg 41:31, 26:36
Čehovski Medvedi – Gumersbah 31:37, 29:32
Šamberi – Kil 33:39, 27:37

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: