Šta je to BASE jumping?

BASE je akronim sastavljen od početnih slova imenica Buildings (zgrade), Anntenas (antene), Spains (mostovi), Earth (zemlja - litice) koje predstavljaju četiri grupe lokacija sa kojih se rade skokovi.

BASE jumping je najekstremnija displina padobranstva.

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

19:32

Default images

Visine sa kojih se skače su male; minimalna visina za skok iz aviona je 800 metara, poređenja radi u skoku sa 300 metara imate nekih 12 sekundi, a BASE jumperi skaču i sa nižih visina, pa je manje vremena da se bilo šta uradi. Smešno zvuči ali što je niže to je opasnije.

Pakuje se samo jedan padobran jer za rezervni ne bi bilo vremena ni da se otvori. Sam skok traje 10-15 sekundi (običan skok iz aviona traje prosečno oko tri minuta i više). Pakovanje padobrana i tehnika su presudne za BASE skokove, ako momenat skoka (odvoj) nije izveden pravilno skakač upada u okretanje ili izvrtanje pa padobran nema vremena pravilno da se otvori i gravitacija neometano skok pretvara u slobodan pad.
Uprkos tome što su opasni, pozitivna strana BASE skokova je da se može izvesti sa bilo kog mesta (platforme) samo ako zadovoljava minimalnu visinu. Tako da su pored litica i visokih mostova koji su tamo daleko u prirodi, na meti i objekti u urbanim zonama, visoke zgrade, dimljaci, spomenici… Sve to neobično okruženje dodaje uzbuđenju skoka. Svaki krov solitera, prozor poslovne zgrada, ivica mosta, sve to kao platforme, sve kao staze niz koje je moguće sjuriti se. Nebo je na zemlji, padobranci na krovu.

Baš zbog te niske visine koja ga čini ekstremnim BASE skokovi su ilegalani u nekim zemljama. Tačnije nije ilegalan, samo vam neke države neće dati dozvolu da skačete sa njene imovine, privatni vlasnici visokih objekata takođe teško odobravaju dozvole, a skakanje sa nečijeg poseda bez njegove dozvole jeste ilegalno… Što ne znači da se sa tih zgrada neće skakati.



Ilegalni skokovi dešavaju se svuda po svetu uprkos dodatnom riziku koje nose, nepripremljenosti, kao i mogućnost zatvorske kazne ako vas uhvate, kao da sam skok nije dovoljno uzbudljiv. Ali adrenalina nikad dosta.

BASE jumping postavlja nove granice padobranstva, menja norme visine i okruženja, stavlja na probu brzinu refleksa, tehniku izvođenja, sve to sa ogromnim rizikom u slučaju neuspeha.

Ali opet možete li da zamislite kako je dobar osećaj skočiti sa Genex kule, sleteti na beton i odšetati dalje?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: