Neizvesno i izjednačeno kod odbojkašica

Izvor: B92

Subota, 09.08.2008.

10:56

Default images

Poput muškog i ženski olimpijski turnir odlikuje velika neizvesnost jer za tri medalje konkuriše više od polovine zemalja učesnica. Reprezentativke Srbije nalaze u težoj, B grupi gde će se za mesto u četvrfinalu boriti sa ekipama Rusije, Brazila, Italije, što je i spisak prve četiri selekcije za poslednjeg prvenstva sveta, održanog u Japanu 2006. godine.

Plave odbojkašice su u poslednjem meču pred polazak u Kinu na VIP turniru u Beogradu savladale Ruskinje i tako na najlepši način završile pripremni period. Ujednoi to je i pobeda koja je podigla ambicije poklonika odbojke da se iz Pekinga naše odbojkašice mogu vratiti sa jednim od odličija.

Ipak, selektor Zoran Terzić smatra da bi u tako jakoj konkurenciji u najmanju ruku bilo neozbiljno obećavati medalju.
“Imamo sigurnih osam konkurenata. Osim prve četiri sa SP-a u Japanu, na turniru su još aktuelne olimpijske šampionke Kineskinje, Kuba, SAD, Poljska... Medalje sa prethodnih takmičenja nam daju obavezu ali i nadu da možemo da ponovimo slično”, kaže za B92.net selektor Terzić.
Selektor je zadovoljan trenutnom formom ali očekuje u pravu “uskoče” za četvrtfinale.

“Nije lako tempirati formu, naročito kada to praktično znači fokusirati se na jedan dan. To je gotovo nemoguće jer na to mogu da utiču razni nepredviđeni faktori. Slab dan, pad koncentracije, sreća, sudijska odluka...Ipak, trudićemo se da dižemo formu do ¼ finala što je i najteža utakmica na turniru. Koliko ćemo uspeti videćemo. Ono što je sigurno velikih taktičkih iznenađenja teško da može biti. Dovoljno se poznajemo i igramo često međusobno.Ne može se igrati na jedan način, pa kada dođe određeni protivnik na drugi. Naše mečeve može da reši bolji dan, servis, lopta, manji mentalni pritisak.... Trenutni nivo forme motivacija”.

Iako je naša, grupa B teža može se reći da Srbija ima dobru grupu makar kada je psihologija u pitanju. Da li zbog toga što je Italija blizu ili zato što igraju u italijanskim klubiovima tek naše reprezentativke nemaju strah kada igraju protiv Italijanki i ti mečevi su po pravilu neizvesni. Slično je i sa Ruskinjama, a najveći problem za odbojkašice je Brazil.

Spisak
tehničari Maja Ognjenović i Maja Simanić,
primači Jelena Nikolić, Ivana Đerisilo Stanković, Brižitka Molnar i Sanja Malagurski,
blokeri Vesna Čitaković Đurišić, Nataša Krsmanović i Stefana Veljković
libero Suzana Ćebić.

Grupa B

Rusija

Jake i ambiciozne. Vratile su u tim 33. godišnju Evgeniju Estes koja ima 19 igrara na OI. Prva zvezda je univerzalna Ekaterina Gamova koja ima 2.02. Najslabiji pozicija ekipa je dizač. Takođe imaju i odličnog trenera Italijana Đovanija Kapararu koji predvodi Rusiju od 2005. godine. Za to vreme osvojio je dve titule: EP 2005 i SP 2006. Što se tiče Olimpijskih igara Ruskinje su “gladne” jer nisu bile šampionke od Igara u Seulu 1988.

Italija

Po mnogima prve favoritkinje. U punom su sastavu, a prve zvezde su Frančeska Pićini i Kubanka Aguero. Lako izlaze na kraj sa Brazilkama i Ruskinjama, a samo ponekad i sa Srpkinjama. U 2007. godini Italija je osvojila dve zlatne medalje. Na Svetskom kupu i na Evropskom prvenstvu.

Brazil

Posle neuspelog pokušaja podmlađivanja vraćene su neke iskusne igračice, pre svih 38-godišnja Fofao. Od mladih snaga potrebno je obraiti pažnju na blokerke Valeskinju i Fabijanu. Ova druga je proglašena za najbolju napadačicu na Svetskom juniorskom prvenstvu 2003. Kao i kod muškaraca favoritkinje za medalju i nalaze se na prvom mestu svetske rang liste. Ipak, nisu nepobedive.

Kazahstan

Ova bivša sovjetska republika je napravila ogroman uspeh samim plasmanom na Olimpijske igre. Ekipa je sastavljena od igračica nepoznatih svima onima koji nisu eksperti. Mogu očekivati da pobede Alžir i da nekom “ukradu” set.

Alžir

Potpune autsajderke. Slično poput Kazahstanki s tim što imaju šansu da završe takmičenje bez osvojenog seta. Najveću snagu čine ime četiri igračice koje igraju za francuski Istr.

GRUPA A

Kina

Braniteljke titule iz Atine i sigurno će pokušati da ponovo osvoje zlato, ali ovog puta pred svojim navijačima. Radile su vredno i imaju kvalitetan tim. Možda ne za zlato, ali za neku od medalja sigurno. Reprezentacija je spoj “mladosti i iskustva”. Tokom 2006 doživele su veliki pad rezultata i igre ali su prošle godine osvojile drugo mesto na Gran priju, a njihve igračice su osvojile gotovo sve nagrade u pojedinačnoj konkurenciji. Prve zvezde su Jang Hao, Kvije Vej, a u tim se posle gotovo četvorogodišnje pauze vratila Ruiurui Žao koja je bila prva blokerka ekipe. Prve favoritkinje za prvo mesto u grupi i mesto u polufinalu.

Kuba

Ekipa koja ima najviše oscilacija u igre među favoritima za medalju. Odlikuje ih često svađanje na terenu, ali to je njihov stil koji ne retko ume da da pozitivne rezultate. Zlatnu eru imale su tokom 90-ih a već godinama su bez medalja sa velikih takmičenja. Doduše ove godine osvojile su drugo mesto na Gran priju. Ono što bi trebalo da zabrine rivalke jeste da treniraju na muškoj mreži.

SAD

Iskusna ekipa koja može lako i do medalje. U timu imaju tri-četiri vrhunske igračice poput Robin Ah Mou Santos, Taiba Hanef Parkf. Veliku, možda i najveću zvezdu imaju na klupi. Predvodi ih Kineskinja “Dženi" Lang Ping koja je tokom igračke karijere bila poznata pod nadimakom “čelični čekić”. Veoma je popularna i u rodnoj Kini sa kojom je osvojila Oi 1984,a od 2002. nalazi se u holu slavnih. Važi za najboljeg trenera među ženama.

Poljska

Iskusna ekipa sa zvezdama poput Glinke, Skovronske ili Rosnerova.Ipak, to je tim koji tek treba da povrati slavu sa početka ovog veka kada su 2003. i 2005 osvajale titule prvaka Evrope. Nakon toga usledio je veliki pad a čast i obavezu da Poljakinje približi vrhu pripale su selektoru Italijanu Marku Bonitu. Poput muškog tima važe za “remetilački faktor” koji bi mogao da neprijatno iznenadi prve favorite. Da podsetimo, lagano su pobedile Srbiju na pripremnom VIP turniru u Beogradu.

Japan

Poput muškaraca i devojke iz Japana nisu dugo igrale van zemlje. Ovo će im biti druge uzastopne Olimpijske igre, a poslednji veliki uspeh napravile su 1984. godine kada su osvojile bronzu. Najveći uspeh poslednjih godina ostvarile su 2007. kada su na Azijskom prvenstvu na Tajlandu u finalu pobedile Kinu, što je bio tek treći trijumf Japanki nad velikim rivalkama u poslednje 24 godine.

Venecuela

Najmlađa ekipa na turniru kojoj će učestvovanje na Igrama u Pekingu biti velika škola. Ujedno Venecuelanke debituju na OI, a realno je za očekivati da otkinu po koji set.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: