Indesit LŠ: Rusi ili Italijani

Posle Kupa CEV i Čelendž Kupa koje su osvojili italijanske ekipe, na redu je vrhunac klupske odbojkaške sezone – završni turnir Lige šampiona koji će se odigrati u Poljskoj.

Izvor: B92

Petak, 28.03.2008.

16:02

Default images

Italijani, inače osvajači LŠ u sezoni 05/06, važe i za prve favorite. Sisli, trenutno trećeplasirana ekipa u italijanskom šampionatu važi i za najiskusniju. Kao i većina italijanskih klubova Sisli je “legija stranaca” gde osim domaćih igrača igraju još Brazilac Endreš koji je prvi bloker ekipe i jedan od najboljih po statistici u LŠ, te Holanđanin Horstnik, a tu je i veteran od 35 leta - Sandro Papi.

Ipak, da bi došli u priliku da se bore za drugu tutulu prvaka Evrope za tri godine, ekipa iz Treviza trebalo bi pre toga da savlada velikog rivala iz domaćeg prvenstva, tim Kopra Pjaćence.

Dva tima odigrala su nedavno meč u Pjaćenci, koji su Sislijevci dobili sa 3:2 (prvi u Trevizu dobila je Pjaćenca sa 3:1), ali to u ovakvim duelima ništa ne znači.

Ono što bi moglo da znači jeste činjenica da je Kopra ove sezone već eliminisala jedan italijanski klub – Kune, a kao podvig može se uračunati i eliminacija Panatinaikosa koji ima najvreliju odbojkašku dvoranu u Evropi.
Takođe, prema rečima reprezentativca Srbije i od ove sezone prvotimca Kopre Novice Bjelice, ovogodišnji cilj je što bolji uspeh u Ligi šampiona.

Tako je i selektirana ekipa. Nadali smo se F4, mada nismo bili baš veliki optimisti prema kosturu koji nas je čekao posle faze po grupama. Cele sezone smo želeli da izbegnemo ekipe iz Italije, ali smo igrali protiv Kunea, a sada i protiv Sislija. No, tako je kako je”, kaže za B92.net Novica Bjelica.

Na ovakvim turnirima je sve moguće. Jeste Sisli na papiru najjača ekipa, ali ne bi bilo razlike ni da igramo protiv Rusa koji su snažan tim. Jedino je domaća ekipa nešto slabiji, no oni nisu morali da se troše posle prve faze takmičenja”.

Naš reprezentativac u prvoj sezoni u najjačoj ligi na svetu igra u odličnoj formi. Prvi je bloker ekipe i ima najbolju blok statistiku od svih srpskih internacionalaca, iako za konkurenta ima, recimo, Andriju Gerića.

Zadovoljan sam iako je na mojoj poziciji jaka konkurencija. Tu su bivši i sadašnji reprezentativac Italije. Iako sam po potpisivanju bio optimista, bilo mi je malo ‘frka’ kada sam video konkurenciju. No ispalo je sve dobro i odigrao sam sve utakmice od sada”.

Osim Bjelice, tu je još nekoliko stranaca ali pre svih Brazilci Bravo i Dos Santoš, koji važi za najboljeg libera na svetu.

Prema rečima Bjelice kvalitet ekipe je uravnotežena selekcija:

Igramo sa svih 12 igrača. Često menjamo pozicije i protivnicima je teško da nas uhvate”.

Prednost tima iz Pjaćence je i napad, odnosno odličan servis, a problem je prijem gde je Kopra najranjivija, kao i činjenica da će igrati bez standardnog korektora.
U drugom polufinalnom paru domaćin turnira poljski Skra Belcatov dočekuje ruski Dinamo iz Kazana. Osim zbog domaćeg terena Poljaci nemaju osnova da se nadaju prolazu u finale, a samo učešće na F4 dosta znači za ovaj tim.

Ekipa je sastavljena od reprezentativaca Poljske, potpomognutih nekolicinom stranaca, od kojih je najpoznatije ime Brazilac Aleks Damjao. Navijači Skre pouzdaju se u domaću zvezdu Marijuša Vlazija koji je i prvi poenter ekipe, a od stranaca nabolji je Finac Jane Heikinen koji je među prvima po blokovima u Ligi šampiona.

Njih će sa druge strane mreže čekati iskusna ekipa i snažna Dinama iz Kazana. Iako je reč o timu koji je osnovan 2000. godine, Dinamo je aktuelni branilac duple krune u šampionatu Rusije. Međutim, iako mlada po tradiciji - trenutno četvrtoplasirana ekipa u ruskom šampionatu, važi za favorita u polufinalnom duelu. Ekipa je sastavljena od prekaljnih ruskih asova poput Aleksandra Gerasimova, Sergeja Tetjuhina, Aleksandra Kosareva koji već znaju kako izgleda osvojiti Ligu šampiona. Kada se njima dodaju i dva kvalitetna Amerikanca Loj Bol i Klejton Stenli dobijamo ekipu koja bi mogla da se u eventualnom finalu ravnopravno suprotstavi Italijanima.

Izvesno je da Italijani su ove sezone pokazali da se vraćaju u na vrh, a da li će kompletirati evropske titule saznaćemo uskoro.

Raspored:

Subota 29. mart:

polufinale:
15:15 Dinamo Kazan (RUS) - PGE Skra Belcatov (POL)
18:15 Kopra Pjaćenca (ITA) - Sisli Trevizo (ITA)

nedelja (30. mart):

11:30 meč za treće mesto
14:30 Finale

zvanični veb sajt turnira: http://www.finalfour2008.pl

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: