ILŠ: Italijani i Rusi za trofej, Voša za utisak i iskustvo

Mečom u Kazanu između Dinama i Almerije (3:1) počela je Liga šampiona za odbojkaše u sezoni 2007/08. Predstavnik Srbije kao i prethodnih godina biće novosadska Vojvodina.

Kao i prethodnih godina crveno-beli neće imati značajniju ulogu u Ligi šampiona, a elitno takmičenje poslužiće im kao odlična prilika za sticanje neophodnog iskustva u duelima sa kvalitetnijim protivnicima.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2007.

16:43

Default images

"Ligu šampiona igraćmo drugu godinu uzastopno a ponovo ćemo ući sa istim ciljem – da pokažemo što više možemo, da dobro odigramo kod kuće i pokažemo da ova ekipa ima potencijal. Naravno, nećemo se odreći takmičarskih ambicija jer treće mesto donosi nastavak evro-takmičenja u Čelendž kupu”, izjavio je za B92 sportski direktor Vojvodine Nikola Marić.

Kao i prethodnih godina Voša će odmeriti snage sa Panatinakisom, a osim Grka u grupi B još se nalaze Budućnost iz Podgorice i poljski Belhatov.

Kao i prethodne godine Vojvodina je izgubila od “zelenih” na svom terenu. Ipak, za razliku od prethodne godine Novosađani su pružili daleko snažniji otpor što je ohrabrujuće ako se zna da je ove sezone sa prosekom od 20 godina Vojvodina najmlađa ekipa u Indesit Ligi šampiona.

Za gorenavedeni prolaz u Čelendž kup Vojvodina će tražiti šansu u duelima podgoričke Budućnosti, koja sastavom više podseća na srpskog nego na crnogorskog šampiona. Razlog, šest igrača iz Srbije od čega tri standardna i dva povremena reprezentativca kao i trener Igor Kolaković, selektor plavog tima. U svakom slučaju prvi srpsko-crnogorski duel zakazan je za 25. oktobar u Podgorici.

Ipak, iako su škole odbojke iste, šanse Voše su realno male. Nešto veće bile bi sigruno da je upravo Vojvodine mogla - uspela da zadrži dva najbolja igrača - reprezentativce Podraščanina i Samardžića.

No, šta je tu je. Nadajmo se da će Vojvodina dobro igrati zabeležiti po koju pobedu i tako osvojiti potrebne bodove za našu odbojku.

Prošle sezone smo možda imali težu grupu, ali i to je sve diskutabilno. Za ovaj mladi tim svi rivali su jaki i opasni. Raduju nas novi susreti s Budućnošću, koja dobro igra u Evropi, a svake godine pojačava tim. O Panatinaikosu ne treba mnogo trošiti reči, o njegovom budžetu i zvezdama koje ga čine. Imali smo prilike da sve to vidimo, jer smo i prethodne sezone bili s njim u grupi. Poljska je u vrhu svetske reprezentativne odbojke, a mnogo drugačije nije ni na klupskom nivou, pa je tako i Belhatov jak rival", prokomentarisao je B grupu trener NIS Vojvodine Radovan Dabić.

Ovogodišnja Liga šampiona ujedno je i prva koja se igra 24 ekipe, a mesto među najboljima izborili su po prvi put Slovenci i Turci, dok su Grci sa tri predstavnika stali uz rame najboljima, Italijanima i Rusima.

Sudeći prema imenima upravo među ekipama iz Italije i Rusije treba tražiti potencijalne osvajače.

Posebno treba obratiti pažnju na Italijane. Iako po pravilu uvek važe za prve favorite samo jedna italijanska ekipa je osvojila Ligu šampiona u poslednjih pet godina, što govori da su gladni trofeja” kaže za B92 Igor Jagličić, urednik rubrike “Odbojka” u Sportskom žurnalu.

Nemački Fridrishafen, iznenađujući prošlogodišnji osvajač Lige šampione prema Jagličićevim rečima nema ni malo šansi za odbranu naslova.

Mislim da prolazak u drugi krug najviše čemu mogu da se nadaju. Ostali su bez najboljeg igrača Johana Šopsa a bez njega nisu ista ekipa. Gledao sam ga uživo nekoliko puta i “kupio” me je za sva vremena. Igra neverovatno pametno i zrelo iako ima 25-26 godina”.

Ove sezone za razliku od prethodnih osi igrač Vojvodine i srpske kolonije u Budućnosti u Ligi šampiona igra još samo jedna igrač iz Srbije Novica Bjelica koji nastupa za Kopra Pjaćencu. Nadajmo se da je to samo prolazni trend i da ćemo naredne godine gledati više odbojkaša sa srpskim pasošem, a srpskog šampiona u jačoj ulozi od epizodne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: