EP za odbojkaše: Favoriti iz senke

Izvor: B92

Petak, 07.09.2007.

06:20

Default images

U senci Evropskog šampionata u košarci i Otvorenog prvenstva SAD u tenisu, odbojkaši Srbije na Kontinetalnom prvenstvu u Rusiji brane bronzanu medalju osvojenu pre dve godine.

Istini za volju medalju osvojenu pod imenom Srbija i Crna Gora,

Za razliku do prethodnih 10-ak godina najbolji odbojkaši su ispraćeni sa mnogo manje pompe i bez velikih obećanja, no niko se ne bi iznenadio ako bi izabranici selektora Kolakovića u zemlju vratili sa jednom od medalja.

Uostalim, proklamovani cilj “plavih” je ulazak u polufinale, a medalja je onda blizu.

25. Prvenstvo Evrope ujedno je i prvo veliko takmičenja ako se izuzme Svetska liga na koje Srbija odlazi sa podmlađenim sastavom.

Ipak iz najbolje generacije ikada ostali su još prekaljeni asovi poput Boškana, Gerića, Grbića, Miljkovića, čije znanje i iskustvo lako mogu da donesu prevagu koja znači odličan rezultat (čitaj medalju).

Jer, da podsetimo, plavi su u podmlađenom sastavu, kome su tek u završnici pomogli Gerić i Miljković prvi put posle nekoliko godina propustili finalni turnir Svetske lige.

No i sa starijima nije sve bilo potaman. Na turniru u Poljskoj reprezentativci Srbije poraženi od Holandije, Nemačke i Poljske, a savladali su Veliku Britaniju i Slovačku, obektivno drugu ligu evropske odbojke. Zati su na pripremnom dvomeču u Italiju ostvarili polovičan učinak, pobedu i poraz.

"Imamo obavezu i želju da pružimo maksimum. Teško je proceniti domete, a optimizam, nažalost, ne možemo preterano da gajimo posle turnira u Poljskoj. Ipak, imamo određeni rejting i moramo da se ponašamo u skladu s tim. Jeste da nam je izmenjena reprezentacija, ali i ona ima svoju vrednost. Sigurno je da je ovoj ekipi potrebna i podrška i strpljenje da bi došla u situaciju da se upusti u borbu za odličja. Za nas je svaka utakmica otvorena borba, veliki izazov, sa puno motivacije", kaže za B92 selektor Igor Kolaković.

Upravo Nemačka i Holandija će biti protivnici u grupi A, a Kolaković smatra da će meč protiv “lala” biti i najteži na šampionatu.

"Holandija je prevazišla smenu generacija i da sada kao tim igra veoma dobro i da je ponovo tim za poštovanje. Nemci već duže vreme igraju zajedno, imaju nekoliko igrača iz tima koji je osvojio klupsku evropsku Ligu šampiona. Odlikuje ih disciplina, hazarderska igra na servisu. Strpljivo su gradili tim godinama i dolaze na Evropsko prvenstvo izuzetno spremni. Ipak i mi smo napredovali i verujem da možemo da se upustimo u borbu za medalje".

Ono što je najbolje u Kolakovićevoj ekipi je odbrana i blok. Prijem servisa takođe može da bude adut, dok je ono najslabije servis i napad tj. kontra.

"To su stvari koje moramo značajno da popravimo ukoliko želimo da se ravnopravno nosimo sa rivalima", tvrdi Kolaković

Prema ocenama stručnjaka 25. prvenstvo Evrope biće i jedno od najravnopravnijih ikada. Osim domaćina Rusija koji je u tim vratio nekoliko iskusnih igrača, na titulu pucaju osim pomenutih nam rivala u grupi još Bugari, Poljaci, Italijani.

"Ne bi bilo iznenađenje ukoliko se u završnici nađe i Francuska. Izuzetno su napredovali i timovi Finske koja igra fenomenalno, i 'opasne' Hrvatske, koji takođe mogu da prirede iznenađenja", smatra bivši selektor Zoran Gajić, pod čijim je vođstvom reprezentacija ostvarila najveće uspehe u istoriji.

Gajić smatra da ne treba zaboraviti ni činjenicu da se sledeće godine održava OI u Pekingu.

"Ovo je godina pred Olimpijske igre, godina kvalifikacija i sve reprezentacije izbacuju sve adute. Rusi imaju jedini cilj, da uzmu zlatnu medalju, a ostali, Srbija, Poljska, Italija, Bugarska... da uđu u finale i budu među 12 najboljih svetskih timova i učestvuju na Svetskom kupu u Japanu u novembru, na prvim kvalifikacijama za Olimpijadu u Kini 2008", rekao je Gajić za B92.

Bilo kako bilo Srbija, prvi put od osamostaljenja izlazi kontinetalni šampionat, a u najmanju ruku za očekivati je da se za razliku do košarkaša plasira u drugu rundu takmičenja.

Sistem je identičan. Posle početnog takmičenja po grupama, dalje idu tri najbolje plasirane ekipe. One će oformiti dve grupe po šest reprezentacija, a ukrštaju se grupe A/C i B/D. Osvojeni bodovi se prenose. Iz novoformiranih grupa po dve najbolje plasirane ekipe idu u polufinale i borbu za medalje, dok ostale razigravaju za konačan plasman. Parovi polufinala biće određeni žrebom, što znači da se u polufinalu mogu sastati selekcije iz iste grupe, a jedino pobednici grupa ne mogu igrati međusobno u polufinalu.

Grupa A (Sankt Petersburg)
Srbija
Grčka
Holandija
Nemačka

Grupa B (Moskva)
Rusija
Poljska
Turska
Begija

Grupa C (Sankt Petersburg)
Španija
Francuska
Slovačka
Slovenija

Grupa D (Moskva)
Italija
Hrvatska
Bugarska
Finska

Srbija na EP:

Tehničari: Nikola Grbić i Vlado Petković
Primači: Slobodan Boškan, Miloš Nikić, Nikola Kovačević i Bojan Janić
Blokeri: Andrija Gerić, Marko Podraščanin, Dragan Stanković
Libero: Marko Samardžić
Korektori: Ivan Miljković i Saša Starović

Raspored utakmica:

Grupa A
četvrtak, 06. septembar:
Srbija – Holandija 15.30h

petak, 07. septembar:
Srbija – Nemačka (18.00)
Grčka – Holandija

subota, 08. septembar:
Nemačka – Grčka 17,30 (15,30)

nedelja, 09. septembar:
Srbija – Grčka 18.00
Nemačka – Holandija

Grupa C – Sankt Petersburg:
06. septembar:
Španija – Slovenija
Francuska – Slovačka

07. septembar:
Slovačka – Slovenija

08. septembar:
Španija – Slovačka
Francuska – Slovenija

09. septembar:
Španija – Francuska

Grupa B – Moskva:
06. septembar:
Rusija – Belgija

07. septembar:
Poljska – Belgija
Rusija – Turska

08. septembar:
Poljska – Turska

09. septembar:
Turska – Belgija
Rusija – Poljska

Grupa D – Moskva:

06. septembar:
Hrvatska – Bugarska
Italija – Finska

07. septembar:
Hrvatska – Finska

08. septembar:
Bugarska – Finska
Italija – Hrvatska

09. septembar:
Italija – Bugarska

Plasman u četvrtfinalne grupe izboriće po tri selekcije iz svake grupe. e grupu će formirati reprezentacije iz a i c grupe, a f grupu selekcije iz b i d grupe. utakmice u e i f grupi odigraće se u sankt petersburgu i moskvi od 11. – 13. septembra.

Četvrtfinalne grupe:

e grupa – sankt petersburg (termini: 13.00, 15.30, 18.00):

1. kolo – utorak, 11. septembar:
a 1 – c 2
a 2 – c 3
a 3 – c 1

2. kolo – sreda, 12. septembar:
a 1 – c 3
a 2 – c 1
a 3 – c 2

3. kolo – četvrtak, 13. septembar:
a 1 – c 1
a 2 – c 2
a 3 – c 3

f grupa – moskva (isti termini)

1. kolo – utorak, 11. septembar:
b 1 – d 2
b 2 – d 3
b 3 – d 1

2. kolo – sreda, 12. septembar:
b 1 – d 3
b 2 – d 1
b 3 – d 2

3. kolo – četvrtak, 13. septembar:
b 1 – d 1
b 2 – d 2
b 3 – d 3

Moskva:

polufinale – subota, 15. septembar (termini: 15.30, 18,00):
e 1 – f 2/e 2
f 1 – e 2/f 2

nedelja, 16. septembar:
finale: 16.00
za treće mesto: 13.30

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: