Finale u Beogradu za kraj prvog izdanja SELAF lige

Pre svega četiri godine, američki fudbal u Srbiji de facto nije ni postojao. Danas, taj sport doživeo je neviđenu ekspanziju u našoj zemlji, i dogurao do dvadesetak oformljenih i funkcionalnih klubova, dve lige i nacionalne selekcije. 2006. obeležila je i prvu godinu u kojoj se AF u Srbiji igrao sa punom zaštitnom opremom, u vidu SELAF (Southeastern European League of American Football) takmičenja u kojem su učesvovali četiri tima iz Srbije i jedan iz Slovenije. Finale SELAF-a odigraće se ove nedelje na stadionu Radničkog sa Novog Beograda (14h), a za najviši plasman boriće se Vukovi iz Beograda i kragujevački Wild Boarsi.

Miloš Jovanović
Podeli

Ideja lige pod opremom stara je koliko i sam sport u nas, ali je realizacija došla tek u martu tekuće godine. Četiri srpska tima - Beograd Vukovi, Kragujevac Wild Boars, Sremska Mitrovica Legionaries i Novi Sad Dukes - istrajali su u svojim namerama, i zajedno uz Silverhawkse iz Ljubljane formirali ligu, koja je nazvana SELAF. Već od samog početka interesovanje za ovaj projekat bilo je veliko, i SELAF mečevi su ubrzo počeli da privlače malo širi krug ljubitelja sporta. Wild Boarsi su postigli ugovor o emitovanju svojih utakmica na lokalnoj TV Kragujevac, dok su domaćinstva novosadskih Dukesa na stadionu FK "Kabel" redovno okupljala i po nekoliko hiljada navijača.

Upravo Dukesi ispali su jedno od najpozitivnijih iznenađenja prethodne sezone. Novosađani su nastavili na krilima dobrih partija u prošlogodišnjem kupu Srbije (gde su završili kao četvrti), i za dlaku promašili učešće u finalu. Predvođeni sjajnim QB-om i novim reprezentativcem Čabom Juhasem, Vojvode su jedina ekipa koja je u istoriji AF-a u Srbiji uspela da porazi Wild Boarse u Kragujevcu, a njihovi mečevi protiv Vukova ostavili su sve prisutne na ivici stolica (i živaca). Nesrećni poraz u Sloveniji, kao i međusobna matematika na relaciji Beograd – Kragujevac ostavili su momke iz srpske Atine ipak van konkurencije za finale, ali sledeće godine očekuje se još puno od njih.

Ipak, ubedljiviji od svih bili su upravo Vukovi i Veprovi.  Beograđani, koje sa klupe predvodi nacionalni selektor Igor Hoffmann, ostvarili su svoja očekivanja ulaskom u finale, koje će doduše morati da odigraju bez jednog od najboljih srpskih igrača, kvoterbeka Andreja Tasića. Wild Boarsi, sa druge strane, su na kraju pošteno morali da se oznoje kako bi došli do pozicije da se bore za titulu, ali njima u prilog ide mnogo bolji međusobni skor sa Vukovima, kao i odbrana koja uživa reputaciju najbolje u ligi.

Kako god okrenuli, u nedelju nas na Novom Beogradu čeka jedno jako zanimljivo finale. Pre dve godine, u finalu SAFS lige na stadionu "Čika Dača" u Kragujevcu, bolji su bili Wild Boarsi, dok su 2005. u finalu kupa Srbije na Obiliću slavili Vukovi. Kome će otići naslov SELAF šampiona, znaćemo za pet dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.