NFL: Konferencija heroja

Izvor: Miloš Jovanoviæ

Četvrtak, 04.09.2003.

18:22

Default images

NFC ISTOK - U orlovom gnezdu

Relativno nezanimljiva divizija prethodne sezone, koja može postati jedna od jačih u NFC-u ako se Redskinsi pokažu u boljem izdanju nego obično. Favorit broj 1 ostaju Filadelfija Iglsi QB-a Donovana MekNeba, dok je njihov najozbiljniji rival ekipa Nju Jork Džajantsa, koja će se ove sezone u svakom slučaju pojaviti na velikom broju naslovnih strana sportskih nedeljnika u SAD - što zbog dobre igre, što zbog preteranog brbljanja TE-a Džeremija Šokija. Dalas Kaubojsi, sa novim trenerom Bilom Parselsom, će pokušati da dopru do .500 učinka, ali dalje od toga ne treba očekivati (čak i tih osam pobeda deluju predaleko).

Baš kao i prošle godine, kada su stigli do finala NFC-a, Filadelfija Iglsi su jedan od glavnih kandidata za titulu iz NF konferencije. I pored činjenice da je tim pretrpeo nekoliko gubitaka, od toga najviše u odbrani, četa trenera Endija Rida ostaje bitan faktor u borbi za plasman u Superbowl. Srce tima je sjajni QB Donovan MekNeb, koji je podjednako dobar trkač i paser, a najveću pomoć mu pruža sjajna ofanzivna linija ispred njega, mozda i najbolja u ligi. WR-i Džejms Treš, Tod Pinkston i TE Čed Luis čine ostatak vazdušnog napada Iglsa, dok će sa zemlje ovaj tim napadati preko Dusa Stejlija, Korela Bakhaltera i Brajana Vestbruka. Stejli, prošlogodisnji starter, je propustio gotovo čitav pripremni period (spor sa upravom oko novog ugovora) i tako izgubio svoje startno mesto ; njega će menjati Bakhalter, koji je pauzirao čitavu prošlu sezonu zbog teške povrede kolena. U odbrani, gubitak DE-a Hjua Daglasa i LB-a Šona Barbera će pokušati da nadoknade LB Mark Simono, LB Nejt Vejn i ruki DE Džerom MekDugl, dok će duznosti KR/PR-a Brajana Mičela, koji je prešao u divizione rivale Džajantse, preuzeti gorespomenuti Vestbruk. U svakom slučaju, ovo je kvalitetna ekipa, i od nje treba puno očekivati.

Nju Jork Džajantsi, koji su prošli put zamalo stigli do polufinala konferencije, ove godine imaju visoke ambicije. Ohrabreni sjajnim partijama sa kraja prošle sezone i nastupima mladog TE-a Džeremija Šokija, Džajantsi će pokušati da prebrode traume iz prošlogodišnjeg plejofa, kada je u meču protiv San Fransisko 49ersa prokockana prednost od čak 24 poena, i nastave sa dobrim rezultatima. Trener Džim Fasel će na raspologanju imati gotovo nepromenjen sastav - QB Keri Kolins, RB Tiki Barber,WR-i Amani Tumer, Ajk Hiliard i Tim Karter i TE Džeremi Šoki su napadački aduti Džajantsa, dok u odbrani briljiraju DE Majkl Strahan, CB-i Vil Peterson i Vil Alen i LB Majkil Barou. Od bitnijih lica, tim je jedino napustio CB Džejson Sehorn (potpisao za St. Luis Ramse), dok su pozicije KR/PR-a, K-a i P-a pojačane dovođenjem Brajana Mičela iz Filadelfije, Majka Holisa iz Bafala i Dzefa Figlsa iz Sijetla. Takođe, za očekivati je bilo da će Džajantsi promeniti tzv. "long snapper"-a (igrač koji prilikom punt, kick i ponekad shotgun formacija ulazi u igru) - tragičar poraza protiv 49ersa, Trej Džankin, je zamenjen Rajanom Kulom iz Klivlenda. Ukoliko ih povrede zaobiđu, momci u plavom će ove sezone daleko dogurati.

Verovatno najaktivniji tim tokom prethodnog prelaznog roka, Vošington Redskinsi takođe ulaze u novu sezonu sa velikim očekivanjima. Trener Stiv Sparier, lani doveden sa Florida univerziteta, je "skrojio" napad po svojim merama - na poziciji QB-a se ustalio mladi Patrik Remzi, RB Stiven Dejvis, koji se nije najbolje uklopio u Sparierov "fun and gun" sistem, je zamenjen Trangom Kenidejtom iz St. Luis Ramsa, a iz Nju Jork Džetsa doveden je talentovani WR Lavernus Kols, koji će zajedno sa Rodom Gardnerom činiti jedan od boljih WR tandema u diviziji. Odbrana Redskinsa, predvođena LB triom Džeremaja Troter - Lavar Arington - Džesi Armsted i jednom od najboljih CB-ova u ligi, Čempom Bejlijem, je prošle godine bila jedna od solidnijih u ligi, ali ostaje da se vidi kako će se snaci bez defanzivnog koordinatora Marvina Luisa (otišao u Sinsinati) i kvalitetnih DT-ova. Sparier će, ako mu je stalo do dugotrajnog boravka u glavnom gradu Sjedinjenih Država, ove godine morati pošteno da impresionira predsednika kluba Dena Snajdera - Snajder, iako je više puta izjavio da ima puno poverenje u svog trenera, ima jako "kratak fitilj" i nemojte se iznenaditi ako u slučaju neuspešne sezone dođe do promene u stručnom štabu.

Vremena se menjaju, pa i Dalas Kaubojsi sa njima - od tima koji je početkom i sredinom devedesetih žario i palio ligom, osvojivši pritom tri prstena, ostalo je gotovo ništa. Svestan te činjenice, predsednik Džeri Džons je uspeo da ubedi iskusnog stručnjaka Bila Parselsa da se vrati iz penzije i pokuša da ponovo lansira Kaubojse u vrh američkog fudbala, što definitivno neće biti lak posao. Parsels, popularno nazvan "Tuna", nasleđuje tek mestimično kvalitetan tim koji je u prethodne tri godine zabeležio skor od 15 pobeda i 33 poraza, i narednih par sezona će sigurno biti rezervisane za obnovu. U napadu, klub se odrekao usluga legende Emita Smita, all-time rushing rekordera, koga će menjati Troj Hambrik, dok je četa WR-a, na čelu sa Džoijem Gelovejem i Antoniom Brajantom, pojačana dovođenjem Terija Glena iz Grin Beja. Odbranu će kontrolisati S Daren Vudson, LB-i Dat Ngajen i Dekster Koukli, kao i novajlije LB Al Singlton (doveden iz Tampa Beja) i ruki CB Terens Njumen, peti pik sa ovogodišnjeg drafta. Ključna slabost ostaje pozicija QB-a - starter Kvinsi Karter i prva rezerva Čed Hačinson su obojica ispod ligaškog proseka, sto će zadavati dosta problema napadu Dalasa. Od Kaubojsa ne treba očekivati puno ove sezone, ali će prisustvo Parselsa za sada uticati na, ako i ništa, povećanu borbenost ekipe.

NFC SEVER - Još jednom Bret Farv

Prošle godine, zahvaljujući kolapsu Čikago Bersa, ovo je bila izuzetno nezanimljiva divizija u kojoj se prvi favorit Grin Bej bez previše problema dočepao titule. Ni ove sezone ne možemo očekivati ništa drugo, osim možda ako se WR Minesota Vikingsa Rendi Mos ne dozove pameti i krene da igra kako zna i ume, pa se i ostatak tima prene iz zimskog sna. Bersi sa LB-om Brajanom Urlaherom će pokušati da zaprete iz drugog plana, dok od Lajonsa ne treba očekivati ništa ozbiljno - oni će biti srećni sa 5-6 pobeda ove sezone.

Ceo Viskonsin može da odahne - Bret Farv, legendarni QB Grin Bej Pakersa, će i naredne sezone igrati za tim sa Lembo filda. Farv će, najverovatnije po poslednji put, pokušati da dovede "cheeseheads"-e iz Grin Beja do titule, i tako utvrdi svoj status legende ovog sporta. Napad Grin Beja ostao je solidan - RB Ahman Grin i WR Donald Drajver deluju bolje nego ikada, dok ostatak navale čine mladi WR-i Robert Ferguson i Džavon Voker, kao i uvek opasni TE Baba Frenks. U odbrani, međutim, stvari malo lošije stoje ; nedostatak kvalitetnih DT-ova predstavljaće problem za Pakerse, dok su startni LB-i Hanibal Nejvis, Nail Digs i Nik Barnet osrednjeg kvaliteta. No, i pored ovih nedostataka, tim trenera Majka Šermana ima dovoljno snage da se, kao i prošle godine prošeta relativno slabašnom divizijom - samo pitanje je šta i kako kada se dođe do doigravanja, pogotovo sad kada je, zahvaljujući Majku Viku iz Atlante, oboren mit o nepobedivosti Pakersa kod kuće u plej-ofu.

Dok su se drugi timovi pojačavali, Minesota Vikingsi će pokušati da se vrate u  doigravanje sa manje-više nepromenjenim sastavom. Uprava je angažovala nekoliko pojačanja u odbrani (od kojih su najbitniji CB-ovi Denard Voker iz Denvera i Ken Irvin iz Nju Orlinsa, kao i ruki DE Kevin Vilijams), no svima je jasno da uspeh ove ekipe zavisi od dva čoveka : QB-a Dantea Kalpepera i WR-a Rendija Mosa. Kalpeper, uz Majkla Vika i Donovana MekNeba, je prototip modernog QB-a koji podjednako dobro trči i dodaje, dok je Mos jedan od najboljih WR-a u ligi. Promenljive igre oba igrača prethodne sezone, u kojoj je Kalpeper izgubio dosta lopti, a Mos igrao relativno nezainteresovano, su pokopale "vikinge" u trci za plejof, i trener Majk Tajs se nada da će obojica ove sezone ostaviti mnogo bolji utisak. Baš kao i Indijana sa Marvinom Herisonom, Minesota nema pravog "parnjaka" za Mosa - dužnosti drugog WR-a vrši  Divejn Bejts, dok je startni TE Džim Klensaser, koji je odličan bloker ali tek osrednji primač. Najveći gubitak za Vikingse je teška povreda startnog RB-a Majkla Beneta koji će najverovatnije propustiti ovu sezonu - njega će menjati Mo Vilijams i ruki Onterio Smit.

Jedan od dva tima od kojih se prethodne sezone totalni sunovrat najmanje očekivao su Čikago Bersi. Posle vrlo uspešne kampanje u 2001., koju su izabranici trenera Dika Džorona završili impozantnim skorom od 13-3, usledio je krah (4-12) u 2002., izazvan uglavnom obiljem povreda svih vrsta, slabom formom pojedinaca (ponajviše RB-a Entonija Tomasa) i činjenicom da su Bersi svih 16 utakmica igrali na strani ("domaće" utakmice su igrane u okolini Čikaga jer je Soldžer fild, standardni stadion Bersa, bio zatvoren zbog renoviranja). Pitanje QB-a rešeno je dovođenjem Kordela Stjuarta iz Pitsburga i draftovanjem perspektivnog Reksa Grosmana, dok u WR liniji starteri ostaju odlični Marti Buker, kao i Dez Vajt i Dejvid Terel. Na RB poziciji još jednu šansu dobiće već spomenuti Tomas, koji je posle sjajne ruki sezone 2001. totalno razočarao, a u slučaju lošeg starta prva rezerva je pokretljivi Adrian Piterson. Odbrana je izgubila sack-mašinu LB-a Ruzvelta Kolvina (prešao u Pejtriotse), ali još uvek je tu jedan od najboljih LB-a u ligi, Brajan Urlaher, kao i LB-i Vorik Holdmen i ruki Lens Brigs. Ostaje da se vidi da li je prethodna sezona bila slučajnost ili realnost - ukoliko se potvrdi ono drugo, Berse će naredne godine voditi verovatno neki drugi trener.

Za Detroit Lajonse, koji su u prethodne dve godine uspeli da pobede u tek 5 duela (od mogućih 32), stvari mogu samo krenuti na bolje. Umesto Martija Mornhajnvega na mesto glavnog trenera doveden je doskorašnji strateg 49ersa Stiv Marijuči, i njegovo iskustvo i znanje predstavljaju najveće pojačanje za tim koji još od odlaska legendarnog Barija Sandersa nije video uspešnu sezonu. WR jedinica, u kojoj još uvek funkcionišu Bil Šreder i Az-Zahir Hakim, ojačana je draftovanjem izuzetno talentovanog Čarlsa Rodžersa, dok se na QB-u očekuje dalji napredak u igri Džoia Heringtona. Odbrana je znatno bolja nego prethodne sezone zahvaljujući transferima DT-a Dena "Big Daddy" Vilkinsona i LB-a Erla Holmsa, no očekivanja ostaju skromna, pogotovo posle povrede startnog RB-a Džejmsa Stjuarta koji će pauzirati čitavu sezonu (moguće zamena su Šon Brajson i Olendis Geri). Lajonsi, u odnosu na prethodnu sezonu, imaju definitivno kvalitetniji sastav, ali za ozbiljnije rezultate vredi pričekati još par godina.

NFC JUG - Šampioni i ostali

I pored dominantne ekipe Tampa Bej Bakanirsa, ovo je izuzetno kvalitetna divizija, možda i najjača u NFC-u. Prošlogodisnji šampioni iz Floride su očigledan favorit, ali su preostala tri tima jako blizu :  Atlanta Falkonsi će pokušati da ostanu u trci i pored povrede QB-a Majkla Vika, Nju Orlins Sejntsi se uzdaju u QB-a Arona Bruksa i WR-a Džoa Horna, dok je glavni adut preporođenih Karolina Pantersa jaka odbrana. "Baksi" trenera Džona Grudena će verovatno opet završiti na prvom mestu ; ostatak očekuje žestoka borba za "vajldkard" pozicije.

Sta reći o Tampa Bej Bakanirsima ? Aktuelni šampioni su, sa izuzetkom Superbowl MVP-ja Dekstera Džeksona koji je prešao u Arizonu, zadržali ceo tim na okupu, i ta činjenica ih automatski svrstava u sam vrh kandidata za titulu. I dok je napad, predvođen pouzdanim QB-om Bredom Džonsonom, FB-om Majkom Alstotom i WR-ima Kišonom Džonsonom, Kinanom Mekardelom i Džo Džurevišusom, sasvim solidan, glavna snaga ovog tima ostaje najbolja odbrana u ligi - defanzivna linija koju kontrolišu Voren Sep, Simeon Rajs, Greg Spajers i Entoni MekFarland je noćna mora svakog QB-a, iza njih deluje defanzivni MVP lige Derik Bruks, dok se o protivničkim WR-ima staraju CB-ovi Rondi Barber (brat blizanac RB-a Tikija iz Nju Jork Džajantsa) i Brajan Keli i S Džon Linč. Mozak cele operacije je trener Džon "Čaki" Gruden (nadimak dobio po lutki iz horor filma "Child's Play"), koji je ovaj tim doveo do titule u svojoj prvoj godini ugovora. Jedina briga su legalni problemi startnog RB-a Majkla Pitmana, ali je rezerva već spremljena u vidu Tomasa Džonsa, koji je prethodne sezone nastupao za Arizona Kardinalse. Kad sve uzmemo u obzir, "repeat" je realna opcija za Bakanirse.

Donedavno, sve je išlo kao po loju za Atlanta Falkonse. Najperspektivniji mladi QB u ligi, Majkl Vik, je dobio društvo proverenog WR-a Pirlesa Prajsa u napadu, odbrana je postala jos jača dolaskom CB-a Tajrona Vilijamsa i S Korija Hola...i svi su sanjali o Superbowlu dok grom nije udario tamo gde ne treba. Tokom pripremnog perioda, na prijateljskoj utakmici protiv Baltimora, Vik je doživeo lom desne noge i tako produžio svoj odmor na još 5-6 nedelja, čime je automatski umanjio očekivanja navijača Falkonsa. Dok se Vik ne oporavi, starter ce biti Dag Džonson, koji pored Prajsa u napadu moze računati i na WR-a Brajana Finerana i TE-a Aldžija Kramplera. Na mestu RB-a minute će deliti Vorik Dan i T.J. Daket, a u odbrani, pored gorespomenutih novajlija, glavne snage su LB Kit Bruking i DE Patrik Kerni. K Džej Fili je jedan od boljih u ligi, bas kao i P Kris Mor, no veliki znak pitanja ostaje Vik - prvo, koliko će odsustvovati, drugo, kada se vrati, da li će to biti onaj stari Vik koji je u stanju da pretrči svaku odbranu u ligi ? Pred trenerom Denom Rivsom je veliki zadatak - Falkonsi moraju dokazati da se može i bez Vika.

I po ko zna koji put, Nju Orlins Sejntsi su na kraju sezone od gotovog napravili veresiju i propustili voz za plejof. Samo jedna pobeda u poslednje tri utakmice delila je  izabranike trenera Džima Hasleta od plasmana u doigravanje, ali su se Vikingsi, Bengalsi i Pantersi isprečili na putu do cilja i eto, opet ostadoše "sveci" bez oreola. Uprava je reagovala angažovanjem šest novih startera u odbrani (najbitniji "noviteti" su S Tebaki Džons iz Pejtriotsa i ruki DT Džonatan Saliven) i otpuštanjem veterana S Semija Najta, ali najveći teret ostaje na leđima QB-a Arona Bruksa. Bruks je čuven po svojim usponima i padovima (a ti padovi tradicionalno naiđu u poslednjih par utakmica), i ako mu podje za rukom da stabilizuje svoju formu, Sejntsi mogu do plej-ofa. Pored Bruksa, glavne nade tima iz "Big Easy"-a su RB Djus Mekalister, koji je uspešno zamenio Rikija Vilijamsa, i trio WR-a Džo Horn - Donte Stalvort - Džerom Paton, koji predstavlja pravi spoj mladosti i iskustva. Još jedna promena desila se na poziciji TE-a, gde će prošle godine neefikasnog Dejvida Slouna zameniti Erni Konvel (došao iz St. Luisa). Definitivno talentovan tim, koji će ovaj put pokušati da istraje u svom pohodu.

Po mnogima, Karolina Pantersi su bili glavno iznenađenje prethodne kampanje. Posle katastrofalne sezone 2001., koja je završena skorom 1-15, Pantersi su, na krilima snažnog starta, pobedili u sedam utakmica i ostavili dobar utisak, pogotovo u odbrambenoj fazi igre. Napad, koji će i ove sezone predvoditi veteran QB Rodni Pit i duo WR-a Muhsin Muhamad - Stiv Smit, dobio je veliko pojačanje u vidu RB-a Stivena Dejvisa (napustio Redskinse usled neslaganja sa tamošnjim trenerom Sparierom). Pored Dejvisa, doveden je još i Riki Prul (donedavno treći WR u St. Luis Ramsima), a TE-a Veslija Volsa, koji je otišao u Grin Bej, će zameniti Kris Mengum. Odbrana, sa sjajnim mladim DE-om Džulijusom Pepersom i parom agresivnih DT-ova, Brentsonom Baknerom i Krisom Dženkinsom, ostaje srce tima, ali će im sigurno nedostajati LB Mark Filds, koji će pauzirati celu sezonu zbog teške bolesti (Hodžkinsova bolest, da budemo precizniji). Fildsa će na smenu menjati Greg Fejvors i Den Morgan, i ako njih dvojica uspeju da nadoknade taj nedostatak, trener Džon Foks se može nadati još jednoj solidnoj sezoni.

NFC ZAPAD - Poslednji tango u San Fransisku

Kako trenutno stvari stoje, vrlo je verovatno da nećemo videti reprizu prošle sezone, u kojoj su se San Fransisko 49ersi prošetali divizijom zahvaljujući raspadu sistema u St. Luisu i Sijetlu. Ninersi su ove godine nešto slabiji zbog povreda i činjenice da je trener Stiv Marijuči zamenjen Denisom Eriksonom, dok su St. Luis Ramsi i Sijetl Sihoksi spremni da preuzmu regionalnu krunu od slavnog tima iz severne Kalifornije. Četvrti tim iz ove divizije, Arizona Kardinalsi, će po običaju pokušati da što bezbolnije završe sezonu.

Nazire li se kraj uspešnim godinama San Fransisko 49ersa ? Posle dvadesetak sezona provedenih u eliti američkog fudbala, popularni "najnersi" će, po verovatno poslednji put do daljnjega, pokušati da dođu do Superbowla i tako u stilu završe svoje zlatno doba. Razloga za brigu ima i previše : odbrana, pogotovo pass segment, nikako da se sastavi, specijalni timovi su medju najlošijima u ligi, QB Džef Garsija je sve stariji i ima problema sa leđima, a najzabrinjavajuće je to što glavnoj zvezdi WR-u Terelu Ovensu (kao i LB-u Džulijanu Pitersonu i WR-u Tai Stritsu) ističe ugovor sledeće sezone, i što uprava još uvek ne planira pregovore oko produženja. Međutim, dok taj crni dan ne nastupi, 49ersi imaju dovoljno goriva za još jedan juriš na titulu. Garsija i Ovens su možda i najopasniji QB-WR tandem u ligi, dok rushing napad predvode bekovi Gerison Herst i Kevan Barlou. Odbrana, koju su napustili DE Čike Okifor i DT Dejna Stablfild, će morati mnogo bolje da zaigra nego prošle godine, a ne pomaže takođe ni što maler nikako da zaobiđe 49erse - TE Erik Džonson će propustiti dobar deo sezone (ako ne i celu) zbog povrede, dok će CB Džejson Vebster pauzirati dve do šest utakmica. Ako se ova ekipa uspešno prilagodi na ofanzivni sistem novog trenera Denisa Eriksona (koji obećava mnogo agresivniji pristup igri nego što je to do sada radio bivši trener Stiv Marijuči), možda ih i vidimo ove zime u Superbowlu...mada, ako do toga dođe, smatrajte da ste indirektno prisustvovali čudu.

Pre nekoliko pasusa spomenuli smo Berse kao jedan od dva tima od kojih se apsolutni kolaps nije očekivao. Drugi tim na toj ekskluzivnoj listi su St. Luis Ramsi, koji su za godinu dana prešli put od glavnog favorita do glavnog razočarenja. Istina, Ramsi su završili sa skorom od 7 pobeda i 9 poraza, ali posle onakve igre u sezoni 2001., svi su očekivali makar povratak u Superbowl. Lošim igrama Ramsa kumovale su povrede QB-a Kurta Vornera i RB-a Maršala Folka, koji su sada spremni da se vrate u staru formu i nastave da terorišu ostatak lige. Obojica će znatno profitirati od unapredjene ofanzivne linije, gde je doveden T Kajl Tarli iz Nju Orlinsa, dok Vorner još uvek može da računa na iskusne WR-e Ajzaka Brusa i Torija Holta. U slučaju još jedne povrede glavnih zvezda, trener Majk Marc ima spremne rezerve u vidu QB-u Marka Baldžera i RB-u Lamara Gordona - da podsetimo da je prošle godine Baldžer bio više nego adekvatna zamena za Vornera, čak do te mere da su mnogi navijači više želeli njega kao "plejmejkera" ekipe pred početak ove sezone. Odbrana, bez iskusnih LB-a i CB-ova, je slabost ove ekipe - ali ako se napad zahukta, sve ispod 25 primljenih poena će biti prihvatljivo. Pred Ramsima je da dokažu da je prethodna sezona bila samo slučajnost - ako se debakl ponovi, ceh će verovatno platiti Marc.

Jedno od potencijalnih iznenađenja ove sezone su Sijetl Sihoksi. Majk Holmgren, koji je prethodnih sezona (bezuspešno) kombinovao funkcije generalnog menadžera i trenera, je napustio menadžersku fotelju i tako se potpuno skoncentrisao na trenerske dužnosti, što će se nesumnjivo pozitivno odraziti na nastupe ove ekipe. Napad Sihoksa je jedan od najboljih u ligi ; na zemlji, tu je sjajni RB Šon Aleksander, dok passing napad, koji predvodi QB Mat Haselbek, čine WR-i Koren Robinson, Darel Džekson i Bobi Ingram, kao i TE-ovi Itula Mili i Džerami Stivens. Odbrana, deo tima koji je potpuno zakazao prošle sezone, sada izgleda znatno bolje. Pored novajlije LB-a Rendala Godfrija, rukija CB-a Markusa Trufanta i ponovo zdravih DT-a Džona Rendla i CB-a Šona Springsa, najveće pojačanje predstavlja angažovanje defanzivnog koordinatora Reja Roudsa. Od Roudsa će se očekivati revitalizacija defanzivne jedinice koja je prethodne sezone dozvoljavala čak 365.8 jardi (samo Detroit i Arizona su mogli gore u NF konferenciji). Ako napad ostane eksplozivan kao i prošle sezone, a odbrana postane borbenija, doigravanje je realna meta. U suprotnom, uprava će verovatno izgubiti strpljenje i otpustiti Holmgrena, koji već pet godina sprovodi proces obnove u gradu na severozapadu Sjedinjenih Država.

Kod Arizona Kardinalsa je izgleda sve po starome. Tim su opet napustili glavni pioni, ovaj put QB Džejk Plamer i WR Dejvid Boston, i opet se kreće u obnovu.Istini za volju, pojačanja su nešto zvučnija nego obično : mesto startnog RB-a zauzeće legendarni Emit Smit, dok je iz Tampe doveden Superbowl MVP S Dekster Džekson. Sa pozicije QB-a ekipu će predvoditi bivši član Rejvensa Džef Blejk...i to bi otprilike bilo to. Za startna četiri WR-a, sem trenera Dejva MekGinisa i njihovih roditelja, verovatno niko nije ni čuo, dok je odbrana "tanka" po sredini, kao i na poziciji LB-a. Smit, koji uporno tvrdi da još uvek može da pređe 1000 jardi za sezonu, će biti glavno oružje u napadu, no ukoliko vazdušni napad zakaže, nemojte se puno uzdati u njega - svesni da ih Kardinalsi ne mogu napasti kroz vazduh, protivnici će jednostavno "zakrčiti" prednje linije odbrane i tako onemogućiti dalji prolaz po zemlji. Sve to ukazuje da je na pomolu još jedna tužna sezona za navijače Arizone...ako ih, posle svih ovih sušnih godina, još uvek i ima.

Za kraj, evo i male prognoze B92 (pobednici divizija u bold slovima) :

AFC : Majami, Pitsburg, Tenesi, Ouklend, Baltimor, Nju Ingland

NFC : Filadelfija, Grin Bej, Tampa Bej, St. Luis, Nju Jork Džajantsi, Nju Orlins

SUPERBOWL : Majami - Tampa Bej, pobeda Tampe

Prvo kolo prvenstva se igra u nedelju, 7. septembra, dok je gala otvaranje večeras (četvrtak 9PM po istočnoameričkom vremenu, petak 3AM po centralnoevropskom vremenu) u Vošingtonu, gde će snage odmeriti lokalni Redskinsi i Nju Jork Džetsi.

Are you ready for some football ?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: