Evroliga - drugo poluvreme

Podsećam – 16 ekipa sa najboljim skorom posle prve runde takmičenja nastaviće igranje u četiri grupe od po četiri tima. Pet prvoplasiranih ekipa iz svake grupe će se automatski naći u drugom krugu, dok će 16. ekipa biti ona koja bude imala najbolji skor, bez obzira u kojoj se grupi takmičila. Posle 7 kola već se može ponešto napisati i na temu ko je svoj posao dobro obavio, a ko će morati da se dobro pomuči kako bi opravdao uložena sredstva. Jasno je da će pojedine klubove samo čudo odvesti medju ’sweet 16’, dok se od nekih može očekivati mnogo bolji rezultat tokom izvođenja obaveznog programa.

Izvor: Aleksandar Džikiæ

Sreda, 07.01.2004.

13:39

Default images

U grupi ’A’ je aktuelni klupski prvak Evrope, Barselona, i naravno, baš su oni usamljeni na vrhu tabele. Skor od 6-1 (poraženi samo od Partizana u Beogradu ) je jasan pokazatelj da prošlogodišnji uspeh nikoga u ovome klubu nije oslobodio ambicija vezanih za ovu sezonu. Naravno, iskusni Pešić zna veliku istinu pobeđivanja – mnogo je važnije na kojoj poziciji završiš trku – sezonu – od toga na kojoj si poziciji na početku. Devet igrača i jedan majstor , to je Barselonin sastav. Najveći mogući dobitak (gubitak) bi morao da ih natera na najbolja izdanja...

Partizan je na drugoj poziciji, i pored toga što mu se nije predviđala na znam kako dobra sudbina, i pored toga što je u prvom delu imao više gostovanja nego utakmica u Pioniru. Za razliku od prethodnih sezona u elitnom evropskom takmičenju, crnobeli u svojim redovima ove sezone nemaju igrača koji je medju najboljim  strelcima  Evrolige ( Berić, Šćepanović, Vujanić ) . Učinak extra strelca nadomešćuje učinak tima, uz odbranu, strpljenje i skok u napadu, koji su bili osnova igre u sve 4 pobede Partizana. Pionir i dalje mora biti minsko polje, ako se želi siguran put medju 16.

Cibona ima isti učinak kao i Beograđani, i ima prednost domaćeg terena u toj utakmici. Ukoliko žele da se i dalje igraju sa najboljima, ’Cibosi’ moraju do pobede i u gostima, što neće biti lako (idu na noge Ortezu, Ulkeru, Olimpiji i AEK-u), a za konačan plasman će verovatno biti posebno važan posleednji susret sa Romom. Osnova igre je bekovski tandem Penn-Rimac, dok se bolje partije očekuju od Žižića, koji je prvi deo lige u igru ulazio kao šesti čovek.

Ortez je startovao sa 3 poraza, pa je potom dobio sledeća 3 susreta. Iako je to u neku ruku iznenađenje (uzevši u obzir sastav i godine publike), Ortez ima domaći teren koji jeste prednost i nije daleko od realnog da francusku prvak dobije sve 3 utakmice kući (Cibona, AEK, Ulker). Lukovski i Foirest su vodeći igrači ove ekipe, koja mora da zakači nekog i na gostujućem terenu, da bi se plasirala u sledeću rundu.

Roma je krenula sa 4 poraza i nastavila sa 3 pobede (Olimpija pobeđena poenom razlike, Ortez u produžetku). Tim koji inače ima Italijane u manjini je pojačan Alexanderom na playu (ukupno 6 stranaca) i sada je u rotaciji čak 10 igrača, što daje mogućnosti igranja u viskom ritmu. Rimljani su primorani da sve utakmice kući dobiju, jer ih čekaju teška gostovanja – Barselona, Beograd, Ljubljana, Zagreb. Ekipa je iskusna i nova, tata se zove Carlton Myers i biće zanimljivo pratiti ih u drugom delu.

Olimpija ima 3 pobede, 4 poraza i 4 gostovanja u drugom delu. U rotaciji je tek 8 igrača i pitanje je da li je to dovoljan broj za ovakvo takmičenje. Odnos učinka prve petorke i učinka cele ekipe je gotovo neverovatan – starteri postižu čak 61 poen, od ukupnih 78,3, a za još bolje rezultate će im biti potrebna podrška igrača sa klupe. Spoljno orjentisan tim, sa odličnim strelcem Baždarićem, i mnogo radilica, kojima nije strano da se svoje interese stave iza interesa kolektiva.

Ulker je najveće razočarenje u grupi A, a nije daleko od istine i tvrdnja sa su broj 1 u EL u negativnom smislu. Tim koji se potvrdio prošlogodišnjim igrama je pojačan (Kutlaj, Redzijas), ali rezultata nije bilo. Naravno, neuspehu je u velikoj meri doprinela i povreda Blaira, ali verovatno to i nije kraj liste problema. Tim je pred nastavak lige dodatno pojačan iskusnim igračima (Erdenaj, Naumovski ...ukupnih 11 na koje može da se računa), trener je promenjen nešto pre toga, i verujem da će turski predstavnik pružati bolje partije.

AEK je na dnu tabele i ima male šanse da se domogne plasmana u drugi krug. Međutim, do pobede protiv Atinjana se neće dolaziti na lak način. Sve se vrti oko Jenkinsa, koji je svojim partijama otvorio vrata mnogih klubova sa većim ambicijama i većim budžetima.

U grupi 'B' na vrhu su timovi koji moraju da se pojave na Final fouru – CSKA i Maccabi. Moskovljani su otvoreno najavili borbu za tron i spremili su se za taj korak dalje u odnosu na prošlu sezonu (izgubili od Barselone u polufinalu). Posle 7 kola , skor je 6-1 (poraz protiv Skippera u Moskvi), u igri učestvuje 12 igrača, ali dosta toga zavisi od kvaliteta igara bekovskog tandema Holden-Brown, koji prosečno postiže 33,5 poena. Verovatno odlučujuća utakmica , kada je prvo mesto u pitanju, će biti ona u 13. kolu protiv Makabija u Moskvi.

Maccabi ima isti skor kao i CSKA, ali i poraz u međusobnom duelu. Za razliku od konkurenata, ova ekipa igru uglavnom bazira na učinku sedmorice igrača, od kojih čak petorica imaju dvocifren broj postignutih poena, što je potvrda ravnoteže tima i odnosa u ekipi. Izraelski prvak (sa svojih sedam stranaca) ima dobar raspored, uz pomenuto gostovanje u Moskvi. Novo lice je Maceo Baston, četvorka kojoj odgovara visoki ritam koji karakteriše ovu ekipu. Nije mu bilo potrebno puno vremena da nadje zajednički jezik sa Jasikevičijusom, Parkerom i centarskim partnerom Vujčićem.

Žalgiris je Sabonis. Ili drugim rečima, gazda Žalgirisa je Sabonis . I to ne samo zbog toga što je vlasnik tima u kome i sam igra, već zbog načina na koji igra...Koliko je to kvalitetno? Možda je najbolji odgovor njegova pozicija na MVP listi igrača. Na njoj je prvoplasirani. Litvanci imaju dva domaćinstva na kojima mogu da računaju na pobede (protiv Sijene i Malage) i zicer u gostima protiv Krke, što bi trebalo da bude dovoljno za drugi krug.

Skipper je izuzetno mlada ekipa , ali to ih nikako ne oslobađa obaveze da pobeđuju. Dosadašnje 4 pobede svakako nisu za podcenjivanje, ali se na isti način mora nastaviti i u sledećih 7 kola. Bolonjezi nisu miljenici rasporeda – u 3 od 4 domaće utakmice, moraće da ugoste timove koji su bili Prvaci Evrope (Pao, Žalgiris, CSKA) , dok je sa gostovanjima situacija nešto bolja – igraće sa Krkom i Sijenom, dok bi pravo čudo bilo da posle Moskve i iz tel Aviva odu kući sa bodovima. Svoju najbolju sezonu u karijeri ima Delfino, čije  partije u prvom delu ne karakterišu usponi i padovi.

Panatinaikos ima trenera sa najvećim brojem titula evropskog šampiona, ali i ekipu koja je iz godine u godinu slabija , što je i dalje veoma daleko od toga da se može reći da je slaba. Nedostatak centara je očigledan (otkaz Jonesu, povreda Batistea) ,ali će dolazak Mujezinovića i oporavak Batistea sigurno promeniti tu situaciju, koju je najbolje iskoristio mladi Tsartsaris ( 11,7p...6,1 skokova po meču). ’Zeleni’ će uvek biti neprijatan protivnik i treba očekivati da iskoriste 4 utakmice u Atini, kao i gostovanje u Malagi.

Sijena je prošle godine potrošila brdo para, došla do Final foura i tamo kiksala. Gazdama se to nije preterano svidelo, te je tim solidno promenjen, a na mesto trenera je postavljen Recalcati, igračka legenda i trener uspešne reprezentacije Italije. Sve to nije dovelo do boljitka, rezultatski pad je činjenica, baš kao i to da se u drugi krug mora, a što svakako neće biti lagan posao. Do plasmana ih vode samo pobede u gostima, a čekaju ih putovanja u Kaunas, Atinu i Tel Aviv.

Malaga ne pruža ništa u svojoj prvoj ’post Maljković’ sezoni. I do te jedne pobede se došlo protiv najslabije ekipe u EL , Krke, i nema osnove za neki optimizam pred nastavak takmičenja. Argentinsko krilo Herrmann je iskoristio priliku da skrene pažnju na svoje kvalitete.

Krka je najslabiji tim u ligi, i to je činjenica. Promena trenera nije donela ništa bolje partije od onih na početku sezone. Eventualnu sledeću pobedu mogu da izvojevaju protiv Malage kao domaćini, ali mislim da im je to i jedina utakmica na kojima imaju realne šanse za pobedu. Zanimljivo je da je Krka broj 1 u ligi po broju igrača koji su nastupali za ovaj klub, u prvih 7 kola dres ove ekipe je oblačilo čak 16 igrača.

U grupi 'C' na vrhu su čak 3 tima – Benneton, Efes Pilsen, Pamesa, sa skorom od 5-2 . Trevižani su sezonu otvorili sa dva poraza, da bi nastavak bio stoprocentno uspešan, 5 pobeda u 5 utakmica. U nastavku će u mečevima sa konkurentima za prvo mesto imati prednost domaćeg terena, ali ih eventualni kiks u gostima može sprečiti u ostvarivanju planiranog. Messina koristi 11 igrača ( za razliku od prošle godine ), od kojih čak 5 postiže prosečno više od 10 poena po utakmici, a 6 igrača ima dvocifren prosečni index učinka. Novo lice je Giovannoni, kome polazi za rukom da za 16 minuta prosečno postiže 10 poena.

Efes Pilsen je promenio ekipu, ali nikada nije imao bolji rezultat na polusezoni. Istina, raspored je nešto nepovolniji nego što je to slučaj sa Benetonom, ali je za očekivati da nastave sa dobrim igrama, koje karakteriše čvrsta odbrana, dok su nosioci napada Granger i mladi Peker.

Rookie ekipa Pamese ima 11 igrača u rotaciji, i trio veterana Rigodo-Tomašević-Oberto , koji funkcioniše vrlo dobro. Planirani učinak eventualno može da ugrozi povreda Abbioa, koji je važan deo ove ekipe. U odnosu na ostale, Pamesa ima dobra i nešto lakša domaćinstva, dok će do pobeda u gostima doći samo posle velike borbe ( idu na noge Benetonu i TAU ).

Slask je sve iznenadio dobrim igrama i dobrim rezultatima. Startne 3 pobede su bile gotovo neverovatne. Prvi čovek je Lynn Greer (23p, 3,7 sk, 5,2as ). ali je i poljski deo ekipe, pre svega večni tandem Vojčik-Tomčik, odradio svoj deo posla na visokom nivou. Eventualne pobede kući protiv Asvela i Albe bi ih odvele u sledeći krug.

TAU Ceramica ima 3 poraza i 4 pobede , i prednost igranja na svom parketu u važnim susretima sa Benetonom i Pamesom. Problem može biti povreda Nocionija , koji je igrao na visokom nivou (17,6 p...7 sk ). Odlične partije sa EP u Švedskoj Macijauskas je nastavio da pruža i u novom dresu (23,1 p) i biće zanimljivo ispratiti da li će taj učinak biti promenjen kako se sezona bude bližila kraju, odnosno postajala sve napornija.

Olympiacos je promenio trenera, Šakota je sada in charge, ali sam utiska da je do te promene došlo prekasno. Jednostavno, veoma je teško poništiti 5 vezanih poraza na startu, sa ekipom koja nije ni blizu slabe ocene. Uz to, moraće da putuju u Valensiju i Istanbul, na utakmice sa ekipama koje bi na prvo mesto. Mogu se očekivati njihove bolje i stabilnije partije,ali je veliko pitanje da li je to dovoljno.

Slična je situacija i sa Asvelom, s tim što nije tajna da francusku viceprvak u ova takmičenja retko (čitaj ...nikada) ne ulazi sa vrhunskim ambicijama. Uz to, igrač bez koga teško funkcionišu, Gulyas, je propustio start sezone, te će trebati vremena za njegovo uključivanje u tim. Kući igraju sa Efesom, Benetonom i Tau , i nema puno šansi da će doći do nekih značajnijih rezultata.

Na dnu je još jedan tim koji nije preterano ambiciozan kada je Evropa u pitanju. Alba je orjentisana ka nacionalnom prventsvu i to i jeste njen prioritet. S druge strane, povrede startne spoljne linije – Demirel, Pešić, Garris – su realni ralozi slabih partija nemačkog prvaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: