NCAA:Počelo "martovsko ludilo"

Pisati o svih 64 ( ove sezone 65 ) timova koji su došli do play offa, i analizirati ih bi bilo zaista previše. Kada se brojka bude svela na razumniju – 16 npr – imaćete priliku da se pobliže upoznate sa školama koje su došle do Sweet 16. »March madness» – verovatno nema jasnije odrednice onoga što se dešava – počeo je utakmicama 20 marta, u sve 4 regije ( verujem da je većini poznato, ali nije zgoreg ponoviti – timovi su podeljeni u 4 regije , i svi timovi imaju svoje brojeve u ‘kosturu” takmičenja…od 1 do 16, tako da je tačno poznato šta vas i ko sve čeka na putu do Final foura ).

Izvor: Aleksandar Dzikiæ, pomoæni trener KK Partizan

Nedelja, 23.03.2003.

02:35

Default images

Velikih iznenadjenja, tako karakterističnih za ovo takmičenje, na samom startu nije bilo.

ZAPAD 

Sasvim sigurno najkvalitetnija regija ove godine. Nosilac je Arizona, koja će imati mnogo teži put do finalnog turnira, u odnosu na ostale nosioce. Lute Olosonov tim treba da prodje Kanzas ( ukupno 4. na finalnoj listi najuspešnijih timova sezone ) ,Duke (12.) Illinois (13), Notre Dame (17) i Creighton (19).  

Vermont – Arizona   51: 80
Prvi i poslednji…bez iznenadjenja…dominantno i lako. Olson zna sve što treba da zna i sve što se može znati o martovskom ludilu ( 18 uzastopni plasman medju 64 )…opuštanja i lakomislenost ruše dobre sezone, a ovaj preiskusni trener to jako dobro zna, a mislim da su to shvatili i njegovi igrači. 

Utah State – Kanzas 61 : 64
Drugoplasirani Kanzas se bukvalno provukao, US je imao dve otvorene trojke u poslednjih 10 sekundi. Baš kao i prošle godine, kada su se Jayhawksi provukli u prvom kolu protiv Holy Crossa. 

Western Kentucky – Illinois 60 : 55
Bilo je komentara na visok plasman illinoisa ( 5. u kosturu ) i najava da WK može preko njih…ne ove godine. Mladji su bili i bolji. 

Central Michigan – Creighton 79 : 73
Creighton je imao odličnu sezonu….i završio je neslavno. Utakmicu koju su gubili i sa 26 poena razlike su uspeli potpuno da preokrenu, ali bez završnog udarca. Central Michigan se pojavio na turniru prvi put posle 1987. i krenuo odlično. 

Wisconsin/Milwaukee – Notre Dame 69 : 70
Panteri su imali poslednji posed i loptu u posedu svog najboljeg igrač…ali nisu pobedili. Prvi nastup u 107 godina škole se završio neslavno. Čuveniji i srećniji idu dalje. 

Arizona State – Memphis 84:71
Losije rankirani tim ide dalje, više nego zasluženo. Posle izjednačene igre u prvih 20 minuta, Memphis je odigrao poluvreme bez tragova odbrane – 52 primljena poena.Čuveni John Calipari, ex New Jersey Nets, je morao da čestita Evansu, koga pojedini pamte po čuvenoj sezoni sa Mississipijem 1998 ( stigli do Final foura ). 

Gonzaga – Cincinnati 74 : 69
Gonzaga ima čega da se seća i ne mora da se vraća previse unazad. I u bliskoj prošlosti im se desavalo da budu podcenjeni od starne komisije NCAA, ali su uspevali dugo da ostanu u igri. I ove godine su u prvom kolu naleteli na veliku školu, i prošli dalje. Bill Huggins, po svemu i svacemu čuveni coach Cincinnatija ,će nastavak turnira pratiti na miru. 

Colorado State – Duke 57 : 67
Duke je prvi put posle 5 godina ocenjen kao nedovoljno kvalitetan za nosioca regije,drugim recima nije se vodilo računa o velikoj tradiciji i nekadašnjim uspesima. Ipak,nije bilo dileme na ovom susretu. 

Sledeće kolo :
Gonzaga – Arizona
Arizona State – Kanzas
Notre dame – Illinois
Central Michigan – Duke

ISTOK

Oklahoma je dobila broj 1, i oko toga nije bilo puno buke. Igrama tokom cele sezone zaslužili su da im se “pomogne”. 

South Caroline State – Oklahoma 54 : 71
Da li je bilo napeto? Krajnji rezultat i nije neki pokazatelj. Duža klupa nosioca regije je odlučila pobednika. Uostalom, bez toga ( duge i korisne klupe ) se i ne kreće na ovakav put. 

East Tennesse State – Wake Forest 73 : 76
Da su uspeli da pobede, ESTU bi bili prvi tim koji je kao 15. uspeo da na odmor pošalje drugog u kosturu. Ipak, Wake Forest je trijumfovao, ali teže nego se očekivalo, i sa mnogo više utrošene energije od planiranog.

Po svaku cenu sam želeoda izbegavam, na početku turnira, imena pojedinaca , ali ne spomenuti “AllenaIversona u najavi” bi bila nepravda prema Timu Smithu, freshmenu ESTU.  

Manhattan – Syracuse 65 : 76
Manhattan je ubrajan u grupu timova koji bi mogli da istumbaju istočnu regiju, ali tako nije bilo. Treći nosilac Syracuse je smanji broj izgubljenih lopti u drugom poluvremenu, dok je odbrana funkcionisala sasvim dobro. Uostalom , zamislite lica igraca Manhhatana posle devete uspešne rampe…o “promenjenim putanjama” da i ne govorimo. 

Austin Peay – Loisville 64 : 86
Pitino košarka u pravom izdanju – puno trčanja, presinga i poena. Odličan start... 

Butler – Mississippi State 47 : 46
Najmanji broj poena u prvom krugu i pobeda nad favoritom, koji je u najavama trebao daleko da dogura.Umesto MS turnir nastavlja Butler, čime se zadovoljava neka Pravda – prosle sezone su nezasluženo preskočeni u podeli prva 64 broja.Znači, 12. je pobedio 5.  

Auburn – St Joseph 65 : 63
Jos jedan slučaj- dalje ide loše rankirani tim.I to posle produžetka. ST Joseph je tokom većeg dela  sezone igrao bolje od očekivanja, ako se uzme u obzir veličina škole i tradicija. Auburn je na jedvite jade ušao u playoff, ali je ova pobeda najbolji dokaz da se nije pogrešilo. 

Pennsylvania – Oklahoma State 63 : 77
Tim koji vodi Eddie Sutton ( verujte, odličan i veoma iskusan strateg ) je u poslednjih 12 izgubio 8 utakmica. Protiv svih rezona, naporna sezona je “obogaćena” neuobičajenošću – umesto da spusti loptu, Sutton je svoj tim uveo u ritam dva treninga dnevno . Bilo je jasno da ga ni najmanje ne zanima da treći put zaredom ispadne u prvom krugu. 

NC State – California 74 : 76
U odnosu na ostale regione, Istok ima čime da se pohvali – iznenadjenja i uzbudjenja. Još jedna utakmica na kojoj je bio potreban produžetak da bi se dobio pobednik.

Sledeće kolo:
California – Oklahoma
Oklahoma state – Syracuse
Auburn – Wake Forest
Butler – Louisville

JUG

Nosilac grupe je Texas, koji u svojim redovima ima najboljeg igrača sezone, playmakera T J Forda. Medjutim, put do New Orleansa će biti više nego težak. U regionu JUG su pored Texasa i Connecticut, prošlogodišnji prvak Maryland, kao i odlična Florida. 

NC Ashville – Texas 61 : 82
Sve po očekivanju… 

Sam Houston St. – Florida  55 : 85
Florida je izgledala ubedljivo, ali je pitanje da li je to dovoljno i za bolje protivnike. 

Troy State – Xavier  59 : 71
Mnogo puta se već dogodilo da trećeg nosioca , u ovom slučaju Xavier, već na samom startu eliminiše petnaesto plasirani. Ovog puta se to nije dogodilo, pre svega zbog želje igrača Xaviera da svima pokažu i dokažu da je visoki plasman sasvim opravdan. 

San Diego – Stanford  69 – 77
San Diego je bio u grupi timova kojima se predvidjalo “rušenje” kostura. Sasvim dobra ekipa, sa jasnom hijerhijom, ocenjena je kao potencijalno iznenadjenje.Stanford je svestan opasnosti, bio sasvim ozbiljan, i rezultat je takav kakav jeste.Nema puno onih koji očekuju da Stanford napravi nešto ozbiljnije. 

BYU – Connecticut  53 : 58
Mormoni sa BYU bi napravili dosta problema organizacionom odboru NCAA da su nekim slučajem prošli dalje ( zbog nemogućnosti igranja utakmica nedeljom ). Bivši šampioni Uconn su odradili posaoiI sprečili skandal u najavi. 

NC Wilmington – Maryland 73 : 75
Prošlogodisnji šampion Maryland je bio više nego blizu eliminacije. Tačnije, do pobede se došlo poslednjim šutem, više manje srećno…kako drugačije oceniti šut 0,5 sec pre sirene.  

Purdue – LSU  80 – 56Purdue je poslao LSU kući, mnogo pre nego je IKO očekivao. Trener Gene Keady je na poluvremenu uradio nešto za njega potpuno nesvakidašnje. Igrace je pokrenuo recenicom : momci, ŽELITE li da igrate i protiv Texasa? Igrači su odgovorili kako je samo mogao poželeti. 

Colorado – Michigan State  64 : 79
Priča Michigan Statea i njihov mart su zapravo počeli prošlog marta, porazom  od NC Statea u prvom kolu, posle prilične prednosti na poluvremenu. Ove godine Tom Izzo je konstantno igrače motivisao baš podsećanjem na taj poraz. Za sada to daje rezultate. 

Sledeće kolo :
Connecticut – Stanford
Maryland – Xavier
Purdue – Texas
Michigan State – Florida

SREDNJI ZAPAD

Nosilac kostura je Kentucky, a uz njih treba obratiti pažnju i na Pittsburgh i Wisconsin. 

Indiana Perdue – Kentucky  64 : 95
Opisati igru Kentuckyja u toku sezone ? Ništa lakse …odbrana, odbrana i fundamenti.Izgleda da daje rezultate. 

Wagner – Pittsburgh  61 : 87
Ono što Pittsburgh ima su igrači koji zele da dominiraju svojom snagom , svojom
visinom. |Način na koji treniraju ( stalno na ivici faula ) su primenili i na utakmici i Wagner, koji je manji i jednostavno mršaviji, nije imao šanse. 

Holy Cross – Marquette  68 : 72
Da nije bilo Dienerovih 29 poena – ovaj igrač je tek treći strelac tima – Holy Cross bi sasvim sigurno napravio iznenadjenje prvog kola turnira. 

Webber State – Wisconsin  74 : 81
Zanimljiva utakmica – nosioci obe ekipe i njihovi najbolji pojedinci na ovom meču su neamerickog porekla : igru Webber St. nosi naš Ocokoljic, dok se Wisconsin dobrom merom oslanja na partije Kirka Penneya, reprezentativca Novog Zelanda.Iako je WS visoko kotiran na listama “uzurpatora”, pre svega zbog svoje odbrane, Wisconsin je pokazao da ima napadačke odgovore na sva pitanja koje spremaju protivnici. 

Tulsa – Dayton  84 – 71
Dayton je “nagradjen” četvrtim  meston u rasporedu regiona, ali su skromno odbili
da ponesu takvo priznanje, što je Tulsa oberučke prihvatila. Senzacija prvih dana martovskog ludila. 

Southern Illinois – Missouri  71 : 72
Malo je falilo da posle Daytona jos jedna škola prepusti solidan plasman svom protivniku. S. Ilinois nije uspeo da ponovi odlične prošlogodisnje partije, kada su ušli medju 16 najboljih. 

Utah – Oregon  60 – 58
Utah je ostvarila pobedu koja ce ući u istoriju. Ne toliko po značaju pobede, koliko po načinu na koji je izvojevana. Bez najboljeg igrača, sa 3 igrača na klupi zbog penala i formacijom : dva playa, dve dvojke i jedna trojka, Majerusova ekipa je uspela da prodje dalje , ostavivši iza sebe odlični Oregon. 

Alabama – Indiana  62 : 67
Moglo se očekivati svašta, na kraju je bolje rankirani tim prošao dalje. Obe ekipe su bile sasvim nekonstantne tokom sezone, mada je Alabama dobila nadimak spavača”sezone i tima koji može mnogo. 

Sledeće kolo :
Missouri – Marquete
Tulsa – Wisconsin
Indiana – Pittsburgh
Utah - Kentucky

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: