Pocela jos jedna pauza...

Sledeće , 11.kolo-poslednje kolo prvog dela sampionata- biće odigrano tek sredinom januara. Do tada će biti dovoljno vremena da se sve isproslavlja kako treba, a sigurno je da će trenerima opet biti problem uvodjenje timova u optimalno stanje . Posle odigranih deset kola moguće je dati sledecu ocenu - 12 klubova se "podelilo" na tri grupe. Partizan, Zeleznik,Zvezda,Budućnost i Hemofarm su u gornjem delu tabele, na "rastojanju od tri pobede, ali treba znati da pre titule , a do toga ima jos puno, puno da se igra, treba "uhvatiti" jedno od prva tri mesta , sto u ovom trenutku obezbedjuje pravo učešća u Adriatic ligi u sezoni 2003/04 ( ako se nešto ne promeni, pa ta brojka bude uvećana ). Najbolji pokazatelj načina na koji misle o nama ONI koji vode evropsku košarku je to JEDNO mesto koje nam pripada u sledećoj sezoni Evrolige. Po svemu sudeći, najbolje rešenje za sve, osim nas, je da kolonija ostane kolonija. Neka gastarbajteri "zakače" još neko zlato, ali to im je što im je. Iz zemlje koja je svetski i evropski prvak i ne treba da bude više timova. Koga to zanima da vodi računa o srpskoj i crnogorskoj košarci? I njenoj budućnosti...

Izvor: Aleksandar Dzikic, pomocni trener KK Partizan Mobtel

Utorak, 24.12.2002.

10:54

Default images

Uglavnom, posle prvih 5 , dolazi grupa od 3 kluba koji nece moci ni gore ni dole. Sastavom kavlitetniji od onih ispod sebe ( na tabeli ), dovoljno kvalitetni da pobede i nekog iznad sebe ( na tabeli ), ali bez realnih osnova za dobre rezultate u nekom duzem periodu. Niko neće pobedjivati Lovćen, Spartak i Vojvodinu sa pola snage. U mečevima protiv njih će morati da se dobro "zapne". Na kraju tabele su 4 tima , od kojih samo jedan neće igrati u eliti sledece godine ( mada je diskutabilno koristiti rec "elita", ako se bude igrala liga bez 3 najbolja tima - pod pretpostavkom da zaigraju u gore pomenutom regionalnom takmicenju). Najbolji sastav je OKK Beograd, ni za Lavove se ne moze reci da su bez kvaliteta, ali preostala dva tima - Sloga, Zdravlje - imaju najjace domace terene u Ligi, sto u trci za opstanak zna da bude itekako od značaja.

Trka za prva tri mesta ce , verovatno, trajati do poslednjeg kola. Za razliku od nekih prethodnih sampionata, kada su pojedine ekipe obarale rekorde u vezanim pobedama ( na domaćim terenima, naravno ), ove sezone to nije slučaj. Posle deset kola nema neporaženih, a najduže se "držao" Železnik, koji ne krije da će ih samo titula zadovoljiti, čak su nekako rado prihvatili "privezak" koji zna da oteža tokom sezone. "Pantere" si oglodali "skakavci" , za koje se ne može reći da su briljirali u dosadašnjem toku sezone.

Ekipa koju vodi trofejni trener ( Nikolić ) koja vrvi od iskusnih igraca, sa dobrim stanjem u klubu, je pre ovog kola uspela da dodje tek do 3 pobede, iako se od njih očekivalo mnogo više.Sa takvim skorom Novosadjani su došli na "zicer" FMPu, koji se zahuhtao posle pobeda nad Partizanom i Pamesom. Da zicer i nije zicer, shvatili su i igrači lidera na tabeli, ali tek pošto je poslednja lopta izašla iz obruča, a sirena označila definitivni kraj utakmice - gosti su nanelli prvi poraz u domaćoj ligi do tada jedinima bez poraza. Opustanje, praznjenje ili nesnalaženje na 40 minuta zonskog presinga koji se "spustao" u zonu ( 16 prodatih lopti )? Verovatno od svega pomalo, ali mi nije jasno zbog čega svi veliku pobedu Vojvodine ne analiziraju i kroz prizmu njihove dobre igre ? Pa valjda je neko "kriv" sto FMP nije bio na svom nivou ...

Velika nepreciznost sa penala i neutralisana dominantna prednost domacih na centarskim pozicijama ( Nikolic 3, Brajson 2,Plisnić 5,Aškrabic 19...penali 1 od 8 ) su odlučile pobednika. Van zonske odbrane gosti verovatno ne bi imali šanse, jednostavno igraju košarku bez centara ( barem ne onih centara na koje se Nikolic "navadio" u karijeri - Tomasević npr ). To ima i svojih prednosti, naročito kada na četvorci imate trojku ( Vuleta, 25 poena ). Naravno, ne pobedjuje se bez Radonjića, ali treba istaći i Savanovića, koji je igrao izvanredno. Prvenstvo je sada mnogo zanimljvije. Medjutim, nije to "zasluga" samo FMPa ( ili Vojvodine, kako više volite ).
Da se ovo kolo pamti i prepricava pobrinuo se i Partizan...ili mozda je bolje reci Koljević...da ne kažem ekipa Budućnosti... U osmom minutu podgoričke utakmice znali smo da je FMP izgubio kući, i da prakticno pobeda u ovoj utakmici nas opet postavlja na prvo mesto. Korisna informacija, nema šta, ali na semaforu je Budućnost već imala značajnu prednost. Partizan je ostvario veliku pobedu u sredu, pobedjen je CSKA. I sta sad?

To jeste uspeh, ali od bodova je mnogo važniji bio način na koji se došlo do pobede. Pod broj jedan, nisu se videli "ožiljci" posle poraza od FMPa, pod broj dva - crnobeli su odigrali najbolju utakmicu ove godine ( i to protiv odlične ekipe ). Agresivno u odbrani, sigurno u skoku, sa dosta kontranapada i ( najvažnije ) izbalansiranim napadom, gde su apsolutno svi igrači pokazali mnogo veću agresivnost. Sve to je vidjeno i u Moraci...ali u tragovima...što nije dovoljno. Budućnost je krenula odlično, sa Pajovićem koji je vodio računa da svi budu zadovoljni ( barem kada je njegova ekipa u pitanju ) i Pavlovićem i Čabarkapom koji nisu imali ama baš nikakvog respekta za protivnika. Na njihovu lepršavost se nije na vreme odgovorilo upornošću i tvrdom odbranom ( što je uvek "lek" za takve igrače ), tako da su se domaci lagano i brzo "razvezali".

S druge strane, Partizan zaista nije ličio na ekipu od pre samo par dana. Sve što je protivnik radio, radio je lagano. Uostalom, 56 poena za poluvreme je previše. Svoj show imao je mladi Koljević , koji je bio odličan. Jednostavno, dečko je igrao kako svaki put igra,"uzimao" je iste suteve kao i na svakoj utakmici,radio je sve ono što zna, s tom razlikom sto mu ovog puta nije odparirano na odgovarajući način. Šutevi iz driblinga, trojke o tablu, igra 1 na 1 - sve to smo mogli da vidimo. Na sve to, Partizan nije odgovorio agresivnošću u napadu, koja bi uvela domaćina u penale ( to je uradjeno jedino sa Pavlovicem, koji je "napadnut" i uveden u 4 penala već sredinom druge cetvrtine...pre toga je zadavao probleme svojim čuvarima ), a nije bilo ni igre koja bi domaćinima iscrpila energiju i uvela u mirniji ritam.

Nasuprot tome, Budućnost je postigla veliki broj poena iz kontranapada, a i u pozicionoj igri su isuviše lagano dolazili do otvorenih šuteva za 3 poena, koje su ovoga puta pogadjali ( 3 dana ranije u Malagi to nije bio slučaj ). Posle početnog deficita, Partizan je uspeo da se potpuno vrati u meč, čak i da povede, a onda je opet došlo do promene u inicijativi ( o tuchi neću napisati ni reč...samo bih primetio da je prvoudareni isključen, a onaj koji je udario prvi je nastavio meč...ali zaista se ne bih "krio" iza toga...to je tek detalj sa meča...). Pomenuti Koljević je zaista bio efikasan, uz Pajovića, Čabarkapu i Milojevića koji su davali podršku. Svoje minute imao je i Vranesh, i može se reći da ih je iskoristio.

Brown mnogo bolji u odbrani nego u napadu, kao i Smiljanić. Partizan bez igre koja ne odgovara Budućnosti, sa Vujanićem koji je bio daleko, daleko od partije protiv Holdena i comp., baš kao i ostatak tima , sa izuzetkom exPodgoricana, Ostojica ( igrao sa velikim bolovima ) i narocito Sekulica, koji je odigrao najbolje od kako je promenio boje. Amerikanci su vec glavama bili u Parizu ( odatle su hvatali letove za domovinu ), jednostavno i pored dobre volje nisu bili ni blizu mogus\cnosti , narocito House. Ono o čemu bi trebali da razmisle stručni štabovi obe ekipe su usponi i padovi u igri. U većoj ili manjoj meri, imale su ih obe ekipe, a jasno je da je poželjno takva dešavanja svesti na minimum. Naravno, i najbolje ekipe imaju to kao u svom "repertoaru".
Zvezda igra sigurno,izgleda se došlo do igre koja "miri" razlicite tipove igrača, kakve crvenobeli imaju u svom sastavu. Kao i više puta do sada, pocetak je bio furiozan, tako da je Lovćen već u prvoj četvrtini bio u minusu i 13 poena, da bi tokom drugog dela ta prednost išla i do 20ak poena.Lovćen nije od onih ekipa koje na razliku odgovaraju haosom u igri.

Dokaz je treća cetvrtina i prilazak na 69-64, na šta je Zvezda odgovorila sa 17-0 !!! U odnosu na ranije partije, Zvezda igra sa manje obaveza u napadu, što apsolutno ne znači i sa manje odgovornosti ( uostallom, imaju seriju dobrih rezultata ). Ostaje da se vidi koliko ce trebati novom članu da se uklopi u sredinu koja dobro funkcioniše ( i bez njega ).

OKK je pobedio Lavove, a i ova utakmica je imala potpuno različite delove igre. Početak je pripao gostima, pa se domaćin vraćao, a onda je Grušanović seo na klupu zbog 5 ličnih grešaka( 29.minut - 25 poena do tada ). Sa njim i bez njega, to su dve razlicite priče, nije ni bilo za očekivati da sasvim solidan sastav OKK propusti takvu priliku za treću pobedu. Ni Sloga nije poklekla na domaćem terenu, mada su i gosti iz Leskovca imali dobre periode. Najvrući teren u YU je i ovoga puta potvrdio "reputaciju", mada navijači ne mogu da postižu poene, niti da skaču ili trče umesto svojih ljubimaca. Podrška je svakako važna, ali Kraljevčanima je ovo ipak treća pobeda. Polako se približavaju cilju.

Leskovčani su u teškoj situaciji. Iako je sastav promenjen u odnosu na prošlu godinu, očekivali su se nešto bolji rezultati. Spartak nije kvalitetom blizu Hemofarma, a Vrsčani su prednost sa papira preneli i na parket. Domaćin nije imao odgovore na stalni ritam gostiju, kojima su ponovo igrači sa klupe dosta "pomogli" u pobedi. Ćiric, Vasiljević, Popović i Vučinić su menjali startere, sigurno bi neki od njih imao mesta i medju 5 najboljih. Kakogod, predvodjen Topićem koji je u odličnoj formi, Hemofarm spremno čeka kikseve timova koji su na tabeli ispred njih.

Da ponovim - čeka nas veoma zanimljiv nastavak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: