Analiza prvog kola Frikom YUBA lige

Izvor: Ekskluzivno za B92, pomoæni trener KK Partizan Mobtel, Aleksandar Džikiæ

Ponedeljak, 07.10.2002.

12:21

Default images

Pocelo je i takmicenje 12 najboljih klubova na prostorima Jugoslavije. Kao retko kad do sada , prventsvo nema izrazitog favorita. Blize istini je reci da postoji grupa timova ciji dobri rezultati nece biti iznenadjenje, kao sto je realno reci da postoji nekoliko timova koji ce tesko osvojiti neke "bodove iznenadjenja".

Crvena Zvezda je prvi put ove sezone nastupala u Beogradu. Potvrdjena taktika vodstva kluba - slobodan ulaz ( uz postojanje odredjenih ogranicenja ) i ovog puta je dala rezultate. Pobedu nad Slogom uzivo je pratio gotovo pun Pionir, sto je dokaz da navijaci veruju u crvenobele i pored dva poraza u Jadranskoj ligi.

Iako je protivnik bio slabijeg kvaliteta, za svaku pohvalu je efikasnost, sto je jos jedan dokaz da niti jedna ekipa na startu ne moze davati svoje maximume. Pravi ispit je u trecem kolu, kada Zvezda ide na noge Zelezniku.

Sloga, ipak, nije mogla vise. Cak i ovako promenjen tim nije bio kompletan, ali se u par navrata moglo videti da za slabije timove igranje u Kraljevu nece biti rutina.

Spartak je pobedio Vojvodinu, ili je Vojvodina izgubila od Spartaka. Kako god da vam se svidja, skuplji tim je izgubio od jeftinijeg, i to nije uvek uobicajeno. Dolazak dominantne petice, a Mijajlovic jeste upravo to, promenio je fizionomiju igre Spartaka. Igra ima dubinu, sto primorava odbranu na uze varijante.

Heroj je svakako bio Suput, ali moram da priznam da za mene to i nije neko iznenadjenje, jer se radi o vrlo dobrom kosarkasu, koji ostvaruje realne ucinke ( ima li lepse stvari za trenera ). Spartak je nadskakao Vojvodinu, koja zaista ima "zastrasujucu" spoljnu liniju, ali jednostavno nema odgovarajuci kvalitet na centarskim pozicijama. U takvim situacijama vrlo je tesko kompenzovati nedostatak "mesa". Novosadjani su imali 3 igraca sa ucinkom od preko 20 poena ( retkost u nasim ligama ), ali im to nije pomoglo.

Leskovcani su u veoma vaznoj utakmici za obe ekipe, uspeli da iz Pionira odnesu bodove. Iako na papiru favorit, OKK nije uspeo da to i dokaze na parketu. Prilicno losa selekcija pomoci u odbrani, los skok pod svojim kosem i nedopustivo veliki broj dozvoljenih otvorenih suteva protivnika - to je ono sto je karakterisalo igru Beogradjana. Tokom citavog meca bez resenja za pick-n-roll gostiju, kojima je to osnovno i najefikasnije oruzje. Mitic je ostajao sam na sutu, a to ne sme da se radi ako zelis da pobedis Zdravlje. Pored toga, u prelomnim trenucima serija losih resenja u napadu i nekoliko prodatih lopti.

Neverovatno je da domacin nije niti pokusao da iskoristi stalnu visinsku prednost nad Pavkovicem. playmakerom gostiju.

Lavovi su se vratili iz Podgorice bez plena, a glavni krivci su Cabarkapa i Milojevic. Ovaj poslednji, ex reprezentativac, postavio je od prvog kola visoke standarde svima onima koji bi da se posle sezone pohvale titulom MVP igraca prventsva. 18 poena, 20 skokova, bez promasaja...Pravi "domaci zadatak".

Uz to, Grusanovic regulisan u prvom poluvremenu, kada je sve i odluceno. Provedeno vreme sa zlatnima sa SP je ocigledno prijalo Zarku Cabarkapi, kome je vreme da dokaze "da li je nindza ili...". Promena pozicije, spustanje na trojku, mu po svemu sudeci prija, mada istini na volju, protivnik nije bio kvaliteta Buducnosti.

Ako se za nekog moze reci da je realan u procenama svojih mogucnosti, onda je to Stepandic. Cisto sumnjam da je "zagrizao" kako ume, njemu je vise nego jasno da su vaznije utakmice protiv ekipa pribliznog kvaliteta.

Pre nekoliko dana moglo se procitati sta sefovi strucnih stabova misle o svojim timovima , ali i svojim protivnicima, a naravno dominantno pitanje je bilo : KO JE FAVORIT ?

Svoje sam misljenje o svemu tome vec izneo, ali ne bih o tome. Nesto drugo mi je mnogo zanimljivije. Niti jedan od 12 velicanstvenih nije spominjao Lovcen kao pretendenta za visok plasman. Moram da priznam, cudi me to.Sa oporavljenim Tosicem i Ivanovicem, bice to ekipa za izbegavati u drugom delu sezone, a posebno u playoffu.

Zeleznik je pobedio u prvoj utakmici pred svojom publikom, u kojoj je sedeo i Vesa Petrovic. Tok prvog poluvremena nije nagovestavao na kraju ubedljiv trijumf. Carapic je uspevao da sve svoje saigrace drzi u igri, apsolutno se nije moglo primetiti da mu je to prva ligaska utakmica u poslednje dve godine.

Lovcen je zbunjivao FMP promenama odbrane, na sta domacin nije imao resenja, te se sve svodilo na visemanje uspesne individualne epizode, pre svih Askrabica, Nikolica, povremeno Freemana.

Aca Petrovic se odlucio na maximalan presing na Carapica i to je pocelo da daje rezultate pocetkom trece cetvrtine. Zamena Minic nije bio ocekivanom nivou, a gosti su promasili nekoliko otvorenih suteva, koje su u prvih 20 minuta pogadjali.

U tim momentima i Bratic igra dobro, a FMP demonstrira svu dubinu svoje klupe. Na kraju, pobeda domacina bez ikakve dileme.

Derbi je odigran u Vrscu, gde je sampion otvorio sezonu pobedom. Iako bez Kecmana i Sekulica ( domaci bez Materica i Kempbela - strancu su greskom papiri potrebni za registraciju poslati za Francusku ), crno beli su , posle velike borbe uspesno zavrsili mec.

Valjda vodjeni logikom " pobedili smo prosle godine mnogo "zvucniji" tim, sto ne bismo i ove ", domacini nisu "zalili" reci da najave svoju pobedu.Izgleda se to nije svidelo Vujanicu, pa je uz "malu pomoc " prijatelja poneo kuci dva boda, sa teskog gostovanja, sa terena koji ce za mnoge biti minsko polje.

Prvih 20 minuta odbrana Partizana nikako nije nalazila resenje za Bogavca, koji je "stavio" 22 poena. Ni O `Konor, ni Savovic, ni zonska odbrana nisu mogli da zaustave prvog Lukajicevog "coveka". Cena toga je bila nerazigranost ostalih, pre svih Djoga i Vidacica. najvecu pomoc Bogavac je dobio od Milicica, koji je odigrao bolje nego sto je to cinio u poslednje vreme.

Ipak, gosti su otisli na poluvreme sa + 6 i bez igraca u problemu sa penalima. Drugo poluvreme donosi bolju igru gostiju u odbrani, pre svih na pomenutom strelcu ( 5 poena za 20 minuta ). Stranac u redovima sampiona, O Konor, pokazuje da je pravi timski igrac, sposoban da radi i u odbrani ( najcecse smo u Evropi vidjali "modele" bez te "opreme" ), a i drugi "amerikanac" Savovic je sasvim zadovoljio.

Milicic jos bolji u nastavku. Bilo je pravo uzivanje posmatrati duele mladih igraca. Na parketu znacajne minute dobio i Perovic, u svom prvoligaskom debiju, u par navrata je odigrao "kao mator".

Partizan je menjao odbrane, iskljucio Bogavca iz napada, i usmerio igru Hemofarma na ostatak tima, gde je nesto aktivniji Djogo, kao i Vidacic.

Partizanov napad nije bio ne znam kako raznovrstan, ali je kad god je trebalo Vujanic preuzimao na sebe. Maximalno se koristio hendikep u odbrani domacina ( problemi Bogavca sa penalima ), pre svih preko O Konora i Savovica.

Od toga se odstupilo u poslednjim minutima, kada su se crnobeli ponasali kao na nekom all star mecu - suvise individualno, suvise spolja, bez skoka u napadu. Hemofarm sa par suteva prilazi na aktivni minus, ali se i napad Partizana ponovo vraca blize kosu. Exploatisu se Milicicevi izlasci na ivice reketa ( kako bi zaustavio prodore ili parirao suteve) i njegova nemogucnost kontrole protivnickog skoka u napadu ( jednostavno, fizicki nije bio tamo gde bi trebalo da bude, ako zeli da efikasno zagradi kos i pokupi odbitke ).

Naravno da cemo gledati bolju kosarku na nasim terenima. Pocetak je sezone, ima mnogo mladih i neiskusnih igraca. Onima koji imaju vremena da se time pozabave bih predlozio da prebroje igrace u nasim klubovima starije od 26 godina. Rezultati tog brojanja ce pojasniti mnoge stvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: