Vise nema neporazenih

Izvor: Specijalno za B92, Aleksandar Dzikic pomocni trener KK Partizan

Sreda, 04.09.2002.

16:16

Default images

GRUPA E

Vise nema neporazenih. i vise nista nije iznenadjenje. U grupi E se maximalno "zakuvala situacija", sada cak i Portorikanci mogu biti prvi, cak je to vrlo verovatno.

Uobrazeno, sa nekom nadmenoscu i oholoscu - e tako su Spanci usli u mec. Ko zna zbog cega.

Mozda im je zasmetala izjava Toroa ( trenera Portorika ) koju je dao posle pobede nad Jugoslavijom ( ...Jugoslaviju je proglasio potencionalno najboljom reprezentacijom na svetu ), mozda su toliko poleteli da su umislili da im niko nista ne moze. Uostalom, nije to ni previse bitno, ali je cinjenica da su se preracunali.

Pocetne petorke bile su standardne. Sam start meca bio je prema "ocekivanjima"- Gasol i saigraci su krenuli silovito, velikih problema je bilo i sa Garbahosom i Rodrigezom.

Iskusni Toro tada donosi odluku da promeni zadatke u defanzivi, i Portoriko pocinje sa match-up odbranom, na sta Spanci nisu imali odgovora u ostatku meca. Strucni stab Spanije dobija veliki minus za ovaj propust, jer ovo nije prvi put da Portorokanci prikazu ovu odbranu ( igrali je idan ranije, protiv Jugoslavije ). Trebalo je odraditi "domaci zadatak" i spremiti ekipu i za te situacije.

Nikako nije bilo resenja za pracenje igraca i preuzimanja koja su Latinoamerikanci radili. Skok u svom reketu mnogo bolje funkcionise, a Spanci pokusavaju da sa tri poena nadju resenja. Medjutim, sinoc su sutirali najgore od kako je SP pocelo , tek 21 %.

Napad Portorika je predvodio Arojo ( zavrsio utakmicu sa 18 poena, 4 skoka, 6 asistencija i 4 ukradene ), a u odlucujucim trenucima Spance je razbio igrac sa klupe Latimer, krilo koje je "upalo" u centarsku " rotaciju. Odlicno je igrao bez lopte i pratio Aroja, posle cijih je asistencija postigao vecinu svojih poena. Centri Ortiz i Santijago ( znamo sta su nama napravili ) su bili neefikasni ( 23-5 iz igre ) , ali sa dobrim ucinkom u skoku, a "matori" Pikulin je imao i 6 asitencia i 5 ukradenih.

Ono sto bih istakao je igra Ajusa, prvog strelca tima, koji je postigao samo 9 poena, ali je pokazao takvo strpljenje, takvu spremnost da svojim kretnjama "otvara" druge, da je to za svaku pohvalu. Kvalitet koji imaju samo najbolji.

Gasol nista posebno, bolji u odbrani nego u napadu ( Santijaga sveo na 4 poena ). Navaro je sahranio svoje - iz igre 16-4 , plus 5 izgubljenih.

Turska je savladala Angolu, najzad dosla do suta. Angolci su se borili u prvom poluvremenu, ali je njihov otpor slomljen u trecem periodu ( 22 - 8 ). Turci sa dobrim ucinkom igraca iz petorke, Kutlaj raspolozen ( 8 0d 14 ), Jahovic sa odlicnim ucinkom - 26 poena, 10 sk, 3 as, 3 ukr. Okur je potrosio cak 17 lopti, ali je mogao i vise poena da postigne ( 17p, 7 sk ).Besoka nije bilo u igri, Turkoglu na maloj postedi.

Lista ekipa koje nemaju poraz na prvenstvu od juce je kraci za jedno ime - Brazil.

Jugoslavija ih je isprasila, gazila od prvog do poslednjeg minuta.

Sampion Sveta i Evrope je prvi put od starta izveo "teskase" - Divca i Stojakovica, a na playu je poceo Vujanic. Brzo i efikasno - NAPAD, agresivno , agilno, sa puno zelje - ODBRANA.

Zakucavanja, kontranapadi, asistencije, brzo trcanje, pino pomaganja- verujem da je bilo iznenadjenih medju onima koji su gledali mec. Ali to je samo bio logican nastavak onoga sto je pocelo u porazu od Portorika - nesumljivo je da je kvalitet TIMA poceo da crpi ono najbolje iz pojedinacnih kvaliteta. Ono sto znaju da rade, radili su - nisu se petljali u tudje poslove.

Pesic je vec u prvih deset minuta promenio sve one na koje racuna, ali nije bilo rezultatskih padova.

Da se razumemo- nije Brazil igrao lose, Jugoslavija je igrala dobro. Borbeno, sa puno zelje. Verovatno ima i dodatnog motiva posle sve opsirnije price americkih medija, kako Jugoslavija, ipak, nije neki bauk, i da je ispod svog nivoa.

Brazilci nisu imali otvrorene suteve, nisu skakali u napadu ( tek sedam puta ), nije i dozvoljeno da pokazu ono sto ih je dovelo do prethodne 4 pobede.

Uostalom, nema boljeg pokazatelja od cinjenice da im je "uskracena" trecina od broja poena koje su postizali.

Sledeci su Turci.

Samo pozitivno !

GRUPA F

U grupi F , Amerikanci su dobili Novi Zeland, oprobanim receptom, koji 'pruza" minimalan utrosak energije. Kiviji su se drzali do sredine trece cetvrtine, aonda nisu postigli poenne iz igre citavih 12 minuta. Krilni trio Pierce - Finley - Marion je opet dominirao, a Wallace je uspeo da pokupi 13 lopti za 18 minuta.

Ni prvak Okeanije nije ne znam koliko zapinjao ( vise nego uzaludna rabota ). Njih ceka najvazniji mec ( Kina ) koji moze da ih odvede do prvih osam.

Rusija je dobila Kineze, opet bez Kirilenka, ali sa Kudeljinom, koji je igrao kao u najboljim danima. Veteran je pomogao da Rusi najzad dodju do nekog pristojnog procenta suta ( 45 % za 3 poena, 54 % za 2 poena ), uz odlicne partije Morgunova ( trojke 5-4 ) , Karaseva i narocito pasutina ( 11 p, 7 sk, 6 as ).

Ming opet pokazuje da mu ostaje jos dosta toga da nauci o dobrim igrama u kontinuitetu. Kao i cesto puta do sad, najbolji Kinez je bio Batere.

Argentina je "pocistila" i Nemacku, i bez poraza ide na Dream team, a znajuci te igrace, ne ocekujem nesto puno respekta za domacina i njegovu igru.

Prvi i najvazniji zadatak je obavljen odlicno - Novicki je postigao 21 poen, od toga 15 sa penala ( bez promasaja ), a prvi put iz igre tek u 19 minutu.Argentince je u tom periodu predvodio iskusni Skonokini ( 16 poena zapoluvreme )uz pomoc djinobolija i Nocionija.

U nastavku se igra periodicno, cas jedni, cas drugi ( ta igra u naletima je upravo ono sto bi svaki trener da izbegne ), ali bez promena u vodstvu.Novicki u najgorem izdanju do sad, a sa njim i bez njega nijedna ekipa na planeti nije ista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: