Kraj prve faze takmicenja

Poznati su svi ucesnici drugog kruga Svetskog prvenstva u Indijanopolisu. Osim neprolaska Kanade, sve ekipe koje su "na papiru" vazile za vec kvalifikovane, to su i ostvarile. Neke od njih (nenadano) tek u poslednjoj utakmici ( Turska , Rusija ), neke bez poraza ( SAD, Spanija, Brazil, Argentina ). Evropske reprezentacije ne dominiraju, kako su najavljivale, a nivo igre nije na nivou kvaliteta koje poseduju njihovi igraci.

Izvor: Specijalno za B92, Aleksandar dzikic pomocni trener KK Partizan

Nedelja, 01.09.2002.

13:07

Default images

GRUPA A

Spanija je prva u grupi, Jugoslavija druga. Nije za "harakiri" - ali sada je potrebno mnogo mudrosti i energije ( pozitivne ) da bi se doslo do cilja, a on je jasan - finale i borba za direktnu odbranu titule svetskog prvaka.

Spanija je juce pobedila Angolu, a Imbroda je iskoristio "zicer" i odmorio svoje najbolje igrace, prakticno podelivsi minute na svih 12 clanova selekcije. Nesto duze od ostalih ( koji su igrali oko dvadesetak minuta ) igrao je Navaro, kome ocigledno selektor da je sansu da se raspuca .

Angola ide dalje ( svaka cast ) i verovatno razmislja o sledecim protivnicima. Pokazali su na najbolji nacin da znaju da dele utakmice na vazne i nevazne ( ili one koje nikako ne mogu da se dobiju ).

Jugoslavija je slavila posle pobede nad Kanadom, ali je evidentan grc u kome su bili "plavi". Ponovo je sve krenulo kako ne treba, Pesic je izveo petorku ( standardnu ? ) koja je opet napravila minus. Ekipa Jugoslavije ( ubedljivo najvisa na turniru ) je u tom periodu nadskakana 8-2 ( za 7 minuta ) od Kanadjana za koje smo vec "milion" puta napisali u kakvom su stanju ( sastavu ).Drobnjak veoma nervozan, Tomasevic takodje.

Promene unose igraci sa klupe ( Divac, Koturovic, Stojakovic , Vujanic ),a prvi cilj u odbrani je "regulisanje " Bereta, koji je nezadrziv. Vujanic igra agresivno, unosi zivost u odbrani, ali Kanadjani i dalje u vodstvu.

Druga cetvrtina pocinje teznjom naseg napada da loptu "ugura" u reket,u cemu Divac i uspeva. Medjutim, Jaric i Bodiroga ne mogu da brane svoje suparnike, a kontrole reketa gotovo da nema.

Skok igra je daleko od sampionskog izdanja ( 13 minuta bez skoka u napadu , Kanada 5 ), a u napadu se ponovo igra bez koncepcije.

U tim minutima, primetio sam nesto sto mi se nije svidelo ( ne iskljucujem da mi se "ucinilo") : posle presecene lopte Jarica i njegove kontre, kamera "hvata" nasu klupu, na kojoj apsolutno niko nije reagovao na uspesan potez saigraca.

Povratak Tomasevica ( u paru sa Drobnjakom ) opet loptu odvodi blize kanadskom kosu, ali i dalje se nista ne igra za Stojakovica ( od koga se ocekuje da bude prvi strelac..ili ne ?). Rezultat je u egalu ( pomaze i Trijano sa klupe - dobija tehnicku gresku zbog prigovora, koji je inace bio potpuno ispravan ), ali Baret i dalje nije pod kontrolom ( 17 minuta - 13 poena ).

Pesic i dalje menja igrace, sa namerom da tempom slomi protivnika. Puno energije u igri donosi Koturovic ( 6 poena ), ali se i dalje igra u grcu.

Treca cetvrtina donosi izdanje Jugoslavije, koje bi trebalo da bude standard . Kanadjani 5 minuta bez kosa, menjaju odbranu ( prelaze na zonu 1-1-3 ) ali im ni to puno ne pomaze. Plavi su se ocigledno opustili, i sve ide drugacijim tokom.Stojakovic se ukljucuje u igru( zavrsava kao najefikasniji, 23 poena ).

Sut nije sluzio Jugoslovene ( 22-5, 3 poena ), izgubljeno je 13 lopti protiv protivnika skromnijih mogucnosti. I dalje se trazi petorka , ali nekako se ne moze bez Divca, koji je i sinoc pokazao kako se igra ( i ponasa ) kada je cilj pobeda.

GRUPA B

Brazil je prvi , Portoriko drugi. Ponovo su "karioke" pobedile u poslednjem minutu, doduse ne poslednjim sutem.

U najizjednacenijem mecu dosadasnjeg dela prvenstva( 14 promena vodstva, 12 neresenih rezultata - samo druga cetvrtina nije bila "neresena" , Brazil plus 4, ostale tri u egalu ), imali smo prilike da vidimo pravi pravcati obracun vrhunskih sutera. Sa jedne strane Marselinjo , sa svojih 6 trojki iz 9 pokusaja, i ukupnih 23 poena, sa druge strane prvi strelac Indijanopolisa, Luia Ajoso, sa 31 poenom i 9 trojki iz 13 pokusaja.

Ni ostaci timova nisu bili neraspolozeni : Brazil ukupno 23-14 ( 63 % !!!), Portoriko 25-11 ( 44 %). Do sada , na ovom SP, nevidjeno.

Brazil je nadskakan ( 35-30 ), ali je imao 3 izgubljene lopte manje.

Posle dve pobede u poslednja dva meca ( na Turniru Amerika ), Brazil nije ni ocekivao lak posao u borbi za prvo mesto u grupi. Tok utakmice je obelezilo mnogo promena vodstva i neresenih rezultata. Tako je bilo i na samom kraju. Na rezultatu 83-83, Djovanoni postize prvo trojku, a posle i dva poena za Brazil. Ajuso odgovara trojkom, ali je Brazil ponovo poentirao iz reketa ( 40-28 za Brazil ) za krajnji skor.

"Zuti" su tokom citavog meca pokusavali da promenama odbrane koliko-toliko zaustave Ajusa, i da napad Portorika usmere na drugu stranu.To im je i uspelo, prvi strelac je postigao samo 6 poena.

Prvu polovinu meca odlicno su odigrali Ortiz i Santijago, kao i Dalmau ( prvi asistent prventsva ) dok je drugih 20 minuta parket bio mesto obracuna Marselinja i Ajusa.Brazilac je postigao 17 poena, Portorikanac 25!!! od toga 17 u trecoj cetvrtini.

Za kraj price o ovom mecu, " NESTO ZA OVDASNJE "TALENTE" malo da se zamisle - Anderson Varehao , 1983. godiste, 18 poena, 5 skokova, 31 minut u igri, Tiago Spliter, 1985. godiste, 6 poena, 6 skokova ( prvi skakac ekipe ), 18 minuta u igri.

Turci su, najzad, pobedili, a njihovi najvisi "clanovi" su , najzad, nesto odigrali. Jeste, protivnik je bio Liban, ali bolje ikad nego nikad. NBA Okur ,27 poena , 8 skokova,Besok 17 poena, 13 skokova...

Ors je odmarao Jahovica, Turkoglu je igrao samo 20 minuta.

Ipak , proslo se dalje. Da se zapise, prvi im je put.

GRUPA C

Au, kakva odluka Kineza - zapeti protiv Dream teama. Naravno, uvek sam za to da se igra 100%, ali ajde da jos jedanput napisem - 9 utakmica za 11 dana.

Prema tome ( opet se ponavljam ) - vazno je odluciti se za pravi trenutak.

Posle deset minuta, rezultat je bio 28-16 za Kinu. I tu se prica zavrsava. Amerikanci su dobili preostale periode ( 13, 7, 11 razlike ), nije bilo ni najmanje dileme oko pobednika.

Ponovo je Batere dokazao da je najbolji igrac reprezentacije, kada je protivnik cvrsta i ozbiljna ekipa - 19 p, 7 sk.

Ming je u ovu utakmicu usao sa respektabilnim prosecima - 27 poena po mecu i 9 skokova. Medjutim, NBA zvezde su mu priredile "toplu" dobrodoslicu , a on je , kao kulturan i vaspitan momak, stao na 10 poena i 6 skokova, a kraj meca je posmatrao sa klupe.

Kod Amerikanaca, tandem Pirs-Finli nastavlja sa dobrim partijama, a sinoc je i Merion bio odlican.

Nemacka je rutinski pobedila Alzir, Detman je svima podelio minute. Kao i ostali sigurni ucesnici, nije bilo "zapinjanja" bez potrebe.

GRUPA D

Rusi su, kao i Turci, cekali trece kolo kako bi se radovali.

Venecuela je porazena u mecu koji je odlucen u trecoj cetvrtini. Opet odgovarajuca minutaza i "redovan" ucinak Kirilenka : 24 poena,12 skokova, 6 asistencija, 2 blokade. Zavrasenko nastavlja sa odlicnim igrama - 10 poena, 12 skokova, 2 asistencije.

Rusi su i dalje u krizi suta ( 23-6 ) sa "cudnom" preraspodelom minuta, koja je, mozda, posledica odredjenih varnicenja unutar tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: