Formula Reno 3.5: Budućnost se trka ovde

Trkač koji dospe do najjače Formule Reno mora da je dobar, ova kategorija postoji da bi se pokazalo koliko. Poslednjih godina direktna prohodnost u Formulu 1 je izuzetak, takav iskorak izveli su Fetel i Algersuari. Većina šampiona novijeg doba prošla je mršavo - od F1 sna oprostio se Baget, Van der Garde i Aljošin pokušavaju proboj preko GP2 serije, za koju Parenteu nedostaju sponzori. Generacija 2011. ima barem dva vozača sa otvorenim prolazom naviše, zahvaljujući podršci Red Bul programa, i to su Rikardo i Vernj. Pored njih dvojice u favorite dolazeće sezone ubrajamo još Vikensa i Kostu, a nisu isključena ni prijatna iznenađenja koja bi mogla da prirede debitanti. Najzanimljivije učesnike šampionata predstavljamo po startnim brojevima, prema prošlogodišnjem plasmanu njihovih ekipa.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2011.

11:19

Default images

Teh 1 je 2010. u Formuli Reno igrao ulogu Red Bul junior tima. Austrijanci su obezbedili budžet i poverili svoje uzdanice Rikarda, Hartlija i Vernja, a ova trojica donela su ekipnu titulu postavi Simona Abadija, treću otkako Reno serija postoji. Simon je očigledno verziran u sticanju naslova u ovom okruženju, ali u 2011. mora da se osloni na dvojicu debitanata. Novac i piloti Red Bula otišli su na druga mesta, a Teh 1 regrutovao je pridošlice iz Formule Reno 2.0, Estonca Kevina Korjusa, prvaka, i Francuza Artura Pika, trećeplasiranog u toj kategoriji.

Korjus je postao šampion dvolitarske Formule Reno osvojivši 9 od 16 trka, u konačnom zbiru imao je 63 boda više od prvog pratioca. Takva dominacija i prateća nagrada od pola miliona evra otvorili su mu put do vrhunske formule Reno serije. Prelazak u elitu doneo je Estoncu nove utiske. Brzina je najjači od njih: "Za mene je najveća promena vreme kruga, sad je 15 sekundi brže nego što je bilo prošle godine i to je krupan korak. Sve se dešava tako brzo, samo ulećete u krivine. Gotovo je nemoguće biti među prva tri, ali radićemo i forsirati i možda na kraju sezone u nekom momentu to postane moguće.“

Kevinov timski kolega je Francuz Artur Pik, koji je u ekipi Teh 1 domaći - sa njom je 2010. stigao do treće pozicije u Formuli Reno 2.0, a njegov stariji brat Šarl u timu iz Tuluza proveo je dve godine, pa prešao u GP2 seriju. Korjus i Pik za sobom imaju vrsne rezultate, ali su investicija za buduća vremena; u 2011. sve će se svoditi na učenje i postepeni napredak.
© Renault 2011
Češki ISR bio je najprijatnije iznenađenje Reno serije 2010. i izveo je svoj prvi pohod na vozačku titulu. Ove godine će se kampanja ponoviti, garant uspeha je dvadesetjednogodišnji Danijel Rikardo, viceprvak Formule Reno 3.5, tester i rezervista Skuderije Toro Roso i Red Bul rejsinga. Australijanca u junior programu kuće smatraju spremnim za Formulu 1, zato mu i poveravaju bolid STR6 svakog gran pri vikenda na prvom treningu petkom. Budući da je Rikardo već jednom nogom u Formuli 1, čini se da ISR kokpit služi da bi imao čime da popuni vreme i održi se u formi (kao Fetel 2007).

Ta prednost je sa sportskog stanovišta i Danijelov hendikep: zbog F1 obaveza propustiće prvu rundu Reno serije na Motorland Aragonu, njegova sezona počinje na Spa Frankoršampu, a nije isključeno da će mu obaveze F1 testera uskratiti barem još jedan vikend u Formuli Reno. Te se garantovane nule teško nadoknađuju, momak iz Perta nada se da će mu za titulu biti dovoljni i nastupi koji se ne sudaraju sa F1 terminima. Na otvaranju sezone zameniće ga Englez Luis Vilijamson, viceprvak Britanske Formule Reno 2.0.

Rikardo ima brzinu šampiona, pokazao je to prošle godine, kada su mu za naslov u debitantskoj sezoni nedostajala samo dva poena. Jeste izgubio dva bitna direktna duela na pisti, ali da ga na Silverstonu nije „torpedovao“ Lankaster, tabela bi na kraju izgledala drugačije. Na predsezonskim testovima, Australijanac je potvrdio da je trenutno najbrži pilot Reno serije. Drugi kokpit kod Igora Salakvarde trebalo je da zauzme Din Stonmen, šampion Formule 2, ali je dvadesetogodišnjem trkaču iz Sautemptona dijagnostikovan kancer testisa, pa je 2011. posvećena lečenju. Drugi vozač tima iz Praga biće Francuz Natanael Berton, prošle godine sedmi u generalnom, zahvaljujući podijumima na Aragonu, Brnu i Hokenhajmu, te pobedi na Manji Kuru.
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Karlin je jedna od najuspešnijih i poštovanja najvrednijih organizacija u nižerazrednim formula nadmetanjima. Između ostalog, dao je važećeg šampiona Formule Reno 3.5, Mihaila Aljošina. Engleski tim učestvuje u GP2 (azijskoj i internacionalnoj) i GP3 serijama, Formuli Reno 3.5 i Britanskoj F3. Iz ove potonje regrutovan je Žan-Erik Vernj, još jedan istaknuti i cenjeni Red Bul junior pitomac. Dvadesetogodišnji Parižanin je 2010. za volanom Karlinove Dalare-Folksvagen postigao 13 trijumfa i u velikom stilu osvojio Britansku F3, kao prvi Francuz kome je to pošlo za rukom. Zaključao je šampionat već u avgustu, pa se posvetio gostovanjima u Reno seriji, gde je na završne tri runde jednom trijumfovao i još tri puta se peo na pobedničko postolje, te je sa samo šest od mogućih 17 startova osvojio osmo mesto u generalnom.

Helmut Marko visoko ceni ovog pilota i smatra ga najagresivnijim u pulu Red Bulovih juniora, a Žan-Erik mirno prihvata sve tenzije skopčane sa velikim očekivanjima, pritiske kojima je izložen kao velika nada tima iz Milton Kinsa, ili onog „malog“, sa sedištem u Faenci. Ko podbaci, otpada i s tim je Vernj potpuno načisto: „Morate imati rezultate. Ako želite uspeh u ovom sportu, morate ih isporučivati sve vreme. Doktor Marko kaže da moramo da pobeđujemo i to je to. Strog? Da, naravno da jeste, ali on ima najbolji tim u Formuli 1 i svetskog šampiona. Šta drugo da očekuje?“ Francuz je vozio Toro Roso bolid u novembru na F1 ruki testu u Abu Dabiju, gaji ogromno poštovanje prema Mihaelu Šumaheru i ove godine ima jedan jedini cilj - titulu u Formuli Reno i definitivni prelazak u Formulu 1.
© Drew Gibson/GP3 Media Service
Karlin ima potencijalno najjači vozački tandem, pošto će u njegovom drugom automobilu biti Robert Vikens, povratnik u Reno seriju. Kanađanin je 2008. poslednji put vozio Formulu Reno 3.5, takođe za Trevora Karlina i tada je zabeležio pobedu na Silverstonu. Godine 2009. je, kao jedan od Red Bul juniora nastupao u ponovo pokrenutoj Formuli 2 i postao njen viceprvak. Sezonu 2010. proveo je u GP3 seriji, u kojoj je u konačnom poretku takođe bio drugi.

Vikens je bio najbrži na probama Formule Reno 3.5 na Pol Rikaru (doduše, s tog testa Rikardo je izostao) i dokazao je da će brzo pronaći potrebni ritam. Trkač iz Ontarija ove sezone najavljuje pohod na naslov šampiona, a bilans njegove dosadašnje karijere jako je ubedljiv. Osvajao je trke u sedam različitih trkačkih kategorija, počev od Američke Formule BMW, preko Čempkar Atlantik serije, do evropskih trkačkih serija i praktično u svima njima bio jedan od najzapaženijih aktera. Robert je štićenik Marusjinog programa razvoja vozača, pa će dva Karlinova automobila biti u bojama timova - suparnika u Formuli 1.

Aleksander Rosi ima italijansko poreklo i američki pasoša i definitivno se najozbiljnije bavi evropskim trkama formula od svih pilota iz „zemlje slobodnih i domovine hrabrih“. Tokom 2009. istakao se u Formuli Master, trkao u GP2 Aziji, prošle sezone mu je GP3 serija bila domicilni šampionat i u konačnom poretku završio je četvrti. Gostovao je u Formuli Reno 3.5 tokom gran pri vikenda u Monaku, pa mu njen auto nije potpuna nepoznanica. Ipak, Rosi je u suštini ruki, a za debitanta je prilično ambiciozan: „Cilj je osvojiti šampionat: svakako težak zadatak, ali prošlogodišnji nivo i nivo tokom test dana pokazali su nam da to možemo, mada je izazov veliki. Mislim da imamo dobru osnovu i vrlo dobar sistem podrške da postignemo mnogo.“ U engleskom Forteku partner će mu biti Brazilac Sezar Ramos, aktuelni šampion Italijanske F3.
© Renault 2011
Na startnoj listi 2011. umesto slavnog imena Epsilon Euskadi pojavljuje se Epik rejsing, takođe španski tim, formalni naslednik postave Hoana Viljadelprata. Glavna zvezda ekipe je Albert Kosta, momak koji je 2009. osvojio dvolitarsku Formulu Reno, a 2010. izvezao više nego solidnu ruki sezonu u 3.5-litarskoj formuli, stekao tri podijuma i završio peti u generalnom. Devetnaestogodišnji Katalonac, čiji je sportski idol Fernando Alonso, u sezoni 2011. ima novog trkačkog inženjera i tvrdi da je mentalno postao mnogo snažniji. Taj kvalitet biće mu potreban - u 2011. se od njega ne očekuje ništa manje od borbe za tron. Do momenta zaključenja ovog teksta još nije poznato ko će popuniti drugi kokpit u Epik rejsingu.

Malezijski Mofaz prošle sezone nastupao je kao Lotus junior, zahvaljujući partnerstvu sa F1 timom Tonija Fernandesa, a pošto je ta saradnja raskinuta, ekipa se trka pod starim imenom. Ona ne spada u favorite, pominjemo je zato što je dala šansu Krisu van der Driftu, koji se vraća u trkački život posle višestrukih fraktura zadobijenih u avgustovskom stravičnom udesu na trci Superliga formule na Brends Heču. Novozelanđanin nije prešao nijedan test krug, njegov program s Mofazom predviđen je da traje barem tokom prve dve runde šampionata, a posle Belgije ekipa i vozač dogovoriće se o eventualnom aranžmanu za nastavak sezone.
© Renault 2011
Da bi popunio redove Formule Reno 3.5 do broja od 13 timova, to jest 26 bolida, organizator je primio dve nove ekipe. Jedna je italijanski BVM-Target, afirmisan u Italijanskoj F3 i Formuli Abart. Predvodi ga Đovani Minardi, sin Đankarla Minardija, tvorca i dugogodišnjeg vlasnika najvoljenijeg autsajdera Formule 1. Iako ekipa treba da je naglašeno italijanska i ima podršku nacionalog auto-sportskog saveza, iako je najavljen tandem italijanskih vozača, samo je jedan pilot sa Apeninskog poluostrva. To je Danijel Zampjeri, bivši trkač tima Pons, deveti u generalnom plasmanu Formule Reno 2010. Do decembra prošle godine Zampjeri je bio pulen Ferari vozačke akademije, a u debitantskoj postavi pridružio mu se Španac Serhio Kanamasas.

Druga nova operacija u šampionatu „produžetak“ je F1 ekipe Lotus Reno i plod kolaboracije Greviti menadžmenta i češkog Harouza, koji je osnovan 1985. godine i takmičio se na krugu, u reliju i trkama izdržljivosti. Tako je nastao Greviti-Harouz, njegov rodoslov otkriva činjenica da kokpit bolida #27 zauzima Jan Harouz, jedan od Lotus-Renoovih F1 rezervista. Drugo sedište pripada Brendonu Hartliju, letos izgnanom iz Red Bul junior programa. Novozelanđanin je pronašao način da se u ovoj konkurenciji održi i bez tako moćne podrške, željan je prve pobede u Reno seriji, kako bi svom pređašnjem poslodavcu dokazao da je prerano otpisan. Harouz i Hartli voziće crno-zlatne bolide, ta kombinacija boja ističe vezu ove i trupe za čiju se slavu u Formuli 1 bore Nik Hajdfeld i Vitalij Petrov.
© Renault 2011
U tehnici najmoćnije Formule Reno nema izmena u odnosu na prošlu godinu: bolidi imaju V6 atmosferski agregat od 3,5 litra zapremine, limitiran na 8.500 o/min. Aluminijumski blok je iz serijskih modela Vel Satis i Espas, sve ostalo je čisto sportska tehnologija. Motor oslobađa do 500 KS i uparen je sa šestostepenim „Rikardo“ menjačem. Iz „Reno sporta“ obećavaju da će se nova generacija vrhunske Reno formule pojaviti na sceni od sezone 2012, kada se aktuelnim Dalarinim šasijama sprema penzija. Blagu modifikaciju doživeo je sportski pravilnik: bodove i dalje stiču prva desetorica, ali se dodeljuju po FIA sistemu (25-18-15-12...). Za svaku trku vikenda - a svuda osim u Monaku voze se po dve - predviđene su zasebne kvalifikacije, taj prošle godine uvedeni princip forsira kvalitet, a ne sreću i inverzne startne rasporede.

Kalendar Formule Reno 3.5
16 - 17. april: Motorland Aragon
30. april - 1 maj: Spa Frankoršamp
14 - 15. maj: Monca (sa WTCC šampionatom)
28 - 29. maj: Monako (u sklopu F1 gran pri vikenda)
18 - 19. jun: Nirburgring
2 - 3. jul: Hungaroring
20 - 21. avgust: Silverston
17 - 18. septembar: Pol Rikar
8 - 9. oktobar: Katalunja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: