Formula 1 2011: Možete početi!

Zamišljena kao najduža ikad, šezdesetdruga sezona Svetskog šampionata Formule 1 kreće sa dve sedmice zakašnjenja i, nakon odlaganja Velike nagrade Bahreina, startuje iz Australije. Hoće li se za Sakir pronaći mesto u kalendaru i hoće li trka stvarno biti dvadeset, znaće se prvog maja. Rekordni broj gran prija mogao bi da izostane, ali jedan rekord biće izjednačen: prvi put posle četiri decenije, ove godine će na pisti istovremeno biti petorica šampiona. U generaciji 1970. to su bili Brebem, Sartis, Hil, Halm i Stjuart. Njihovi današnji pandani jesu Šumaher, Alonso, Hamilton, Baton i Fetel.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2011.

22:05

Default images

Od početka februara do danas detaljno smo predstavili jedanaest od dvanaest ovogodišnjih F1 automobila, preostaje još prikaz Red Bula RB7, koji planiramo uoči prvog gran pri vikenda. U ovom članku nećemo se baviti tehničkim specifičnostima svake pojedinačne konstrukcije (njih možete naći sledeći odgovarajuće linkove), već uopštenim prognozama o izgledima svakog tima ponaosob. O dejstvu KERS-a i pomičnog krila, kao i o trajnosti novih Pireli pneumatika govorićemo tek kada se svi ovi elementi pokažu na sceni u Albert parku. Italijanski proizvođač završio je prethodno poglavlje svoje F1 avanture 1991. u Adelejdu, sada otvara novo, u istoj zemlji, ali u Melburnu. Na predstojećoj Velikoj nagradi Australije timovima su na raspolaganju tvrde i meke PZero gume, prve su označene srebrnim, druge žutim slovima.

Red bul rejsing
#1 Fetel, #2 Veber

Najmlađi šampion sveta pokušaće da postane najmlađi dvostruki šampion sveta. Pokazao je mnogo hvale vrednih osobina, pored brzine, možda je najvažnija njegova upornost - i 2009. i 2010. u završnici je vozio beskompromisno, „do poslednjeg minuta i poslednjeg daha“, jureći samo pobede. Prvi put mu se nije isplatilo, drugi put - uz nevoljnu asistenciju Ferarija - jeste, obilato. Kako god stajao u generalnom, Sebastijan napada jer mrzi da gubi. Zato je 2011. i uspeo da malo verovatno učini mogućnim. Njegov ugovor isticao je krajem ove sezone, u Red Bulu su se potpisivanjem novog obezbedili za period do 2015. Još bitnije, jako su se potrudili da naprave treću u dinastiji dominantnih formula. Njui je evolucijom uspešnog koncepta stvorio bolid koji je drugi po pređenoj test kilometraži (6.129 km), njime je ekipa sasvim zadovoljna, a Horner je ocenio da Red Bul nikada nije sproveo uspešniji predsezonski program.
© 2011 Pirelli & C. S.p.A.
Veber će ostati F1 trkač i dogodine, bude li konkurentan, brz i motivisan, dakle, on gospodari svojom sudbinom. Pregovori o angažmanu za 2011. neće početi pre leta. Ako Mark može da ove godine ponovi ono što je u 2010. radio dobro, a da ispegla ono što nije valjalo, prvo što mora da poboljša jesu kvalifikacioni rezultati. Bude li od startne pozicije i dalje zavisilo toliko mnogo (stvari bi se mogle promeniti zbog povećanog broja pit-stopova), i nastavi li Fetel da na tom polju subotom dominira, Vebera će dan kasnije čekati gotovo nesavladiva prepreka. Australijanac zaslužuje priznanje za najumesniju rečenicu uoči Melburna: „Muka mi je od priče. Pođimo na stazu da vidimo gde je ko kad rukavice budu skinute.

Meklaren Mercedes
#3 Hamilton, #4 Baton

Revolucionarni MP4-26 osramotio se u predsezoni, niti je brz, niti je pouzdan. Na 11. je mestu po broju izvezenih kilometara (svega 3.603), manje je postigao samo Hispanijin bolid, koji nije prešao ni metar. Ako postoji jedna ključna greška, reklo bi se da je ona u previše kompleksnom izduvnom sistemu, sa čijim toplotnim efektima tim ne može da izađe na kraj. Ta solucija ima ogroman potencijal, ali se on može iskoristiti tek kada bude obezbeđena trajnost komponenti. Za Melburn je najavljen dodatni rizik: biće preduzeti „dramatični koraci“ na pojednostavljenju konstrukcije, auto će imati novi pod i delove koji bi prema planu trebalo da donesu sekund po krugu. Sve miriše na koji korak unazad i izvođenje jedne „kontrarevolucije“. Nije nezamislivo da u jednom momentu Voking reši svoje probleme i da, na primer, u drugoj polusezoni bude dominantan, ali da se to ispostavi kao prekasno.
© 2011 Pirelli & C. S.p.A.
Vitmarš veruje da MP4-26 u suštini nije loš auto, ali ne sme da prognozira da će i osvajati trke, već samo kaže da je to cilj. A istinski cilj na otvaranju sezone jeste samo ograničenje štete.

Ako se Baton u Vokingu oseća kao riba u vodi - taj čovek je već ostvario svoj životnu ambiciju - Hamilton ne odaje utisak vozača koji će zauvek čekati na konkurentnu spravu, iako je bilo zaklinjanja na večitu vernost u danima kad je u Vokingu sve išlo kao podmazano. Provokacije iz Red bula, sugestije da bi ih Luis jednog dana sâm mogao pozvati, možda su šala, možda destabilizovanje protivnika, možda opipavanje pulsa. Prvak iz 2008. zasad pravi otklon od takvih nagađanja, ipak, ko se ne bi polakomio za šampionskim automobilom? Meklaren mora žurno da dejstvuje kako bi zadržao svog prvog vozača.

Skuderija Ferari
#5 Alonso, #6 Masa

Ferari 150° Italija prešao je apsolutno najveću distancu od 6.985 kilometara na predsezonskim testovima. Pokazao se izvrsno pouzdanim, a kakav je po brzini u odnosu na Red Bul, da li je sa timom iz Milton Kinsa poravnat, ili zaostaje, recimo, pola koraka, pokazaće tek gran pri vikend u Australiji. „Boginja“ posvećena godišnjici ujedinjenja Italije rođena je kao vučica u jagnjećoj koži, tokom februara i marta planski je unapređivana i deluje kao najozbiljniji konkurent onome što je za 2011. pripremio 'Crveni bik'. U novembru prošle godine u Maranelu nije bilo veće seče glava, eventualni neuspeh u ovoj sezoni izvesno bi platio Stefano Domenikali.
© 2011 Pirelli & C. S.p.A.
U iščekivanju prvog treninga, Alonso je borbeno raspoložen. Priznao je da je dva ili tri dana vario poraz na Jas marini, pa ga je prvi Pireli test prisilio da se vrati u stvarnost. Sada Španac hoće revanš i ništa manje od titule, ove, sledeće, 2013. godine i tako redom. Ne postoji drugi cilj, pobede su obaveza. „Nepisani zakon i za Ferari i za mene,“ kaže Fernando. Njegov kolega Felipe Masa vozi za opstanak u Skuderiji, ponašanje guma ga ohrabruje, jer se Pireli pneumatici ponašaju drugačije od prošlogodišnjih Brazilcu mrskih „Potenci“, brže se zagrevaju i brže počinju da prianjaju za asfalt. Propusti li Felipe poslednju šansu, zamena bi lako mogla da dođe iz Ferari vozačke akademije, zato valja pratiti šta u GP2 seriji izvodi Francuz Žil Bjanši.

Mercedes GP
#7 Šumaher, #8 Rozberg

U početnoj fazi sezone, barem dok se Meklaren ne iskobelja iz nedaća u koje je upao u revolucionarnom zanosu, tim iz Breklija mogao bi biti treća sila u Formuli 1. Mercedes cilja podijume, ukaže li mu se prilika, pucaće na najviši stepenik. Niko Rozberg trebalo bi da je najzad dobio auto dovoljno dobar da mu omogući prvi F1 trijumf. Gledano na celu sezonu, on se ponovo može pokazati kao uspešniji vozač u tandemu, ipak, ko sme da se kladi da Šumaher neće zabeležiti trijumf broj 92? Formula MGP W02 krojena je i za njega...
© 2011 Pirelli & C. S.p.A.
Na testovima je Mercedes četvrti po broju izvezenih kilometara (ukupno 5.778). Tek što je Ros Bron procenio da automobil za direktnim rivalima zaostaje sekund po krugu, njegova prva verzija unapređena je trkačkim aero i mehanamičkim paketom spremljenim za Melburn. MGP W02 opremljen je novim difuzorom, usmerivačima vazduha, prednjim krilom, izmenjen je kočni sistem i instaliran inovativni izduv, koji Bron po značaju za performanse smatra čak i važnijim od zabranjenih višespratnih difuzora. U takvoj konfiguraciji, u simulaciji kvalifikacija, bolid je išao kao preporođen. Rosa ne bi iznenadile trke sa četiri pit-stopa, ali budući da sve zavisi od prirode piste i načina kako auto troši gume, genijalni strateg očekuje da će uobičajeni broj zaustavljanja u boksu ipak biti tri.

Lotus Reno
#9 Hajdfeld, #10 Petrov

Lotus Reno nalazi se na čelu grupe timova koje svrstavamo u sredinu F1 poretka. U Enstonu su ozbiljno nameravali da pomrse račune kvartetu s vrha, konstruisali su hrabar, inovativan automobil, ali ih je teška, besmisleno zadobijena povreda Roberta Kubice udaljila od ostvarenja cilja. U kritičnom trenutku nije bilo bolje zamene za Poljaka od Nika Hajdfelda. Vozač iz Menhengladbaha bio je ponovo započeo pregovore sa Mercedesom o povratku u ulogu testera i nije mu prijala pomisao da karijeru nastavlja na račun Kubičine nesreće. Tim povodom Hajdfeld je imao i moralnih dilema, ipak, preovladala je želja da se ukazana prilika zgrabi i to je verovatno spaslo Renoovu sezonu. Zar bi pravi, uz to nikada u punoj meri ostvareni trkač mogao da odluči drugačije?
© Lotus Renault GP 2011
„Neostvaren“, naravno, označava dosadašnji Nikov bilans - on je čovek sa najvećim brojem poena, podijuma, i drugih mesta, a bez ubeležene pobede. Jedanaest F1 sezona nije mu donelo trijumf, zato mu na startu ove treba poželeti taj slavljenički prolaz pored karirane zastave. I sam Hajdfeld mu se nada: „Desiće se, ako auto bude dovoljno dobar.

Nemac je u više navrata oštro kritikovao adute koji Petrova održavaju u Formuli 1, misleći na budžetsku potkovanost vozača iz Viborga. Ironijom sudbine, sada je s Rusom u istoj garaži. Vitalij je 2010. imao nekoliko solidnih, niz katastrofalnih i tri jako dobra gran pri nastupa (Šangaj, Hungaroring i Jas marina). Priznaje da je u jednoj godini napravio više grešaka nego u celom svom životu, preselio se u Englesku da bi dokazao da je timski igrač, u džepu ima novi trogodišnji ugovor i došao je čas kada treba da potvrdi da verovanje u njega nije bilo zabluda.

Vilijams
#11 Barikelo, #12 Maldonado

Dok Frenk Vilijams skromno tvrdi da tim namerava da smanji zaostatak za vodećima, inženjeri su auto projektovali i izveli toliko ambiciozno, da se sme verovati kako bi se njime moglo i više. U sledećoj fazi razvoja, FW33 dobiće izduv po receptu Red bula i Ferarija (vazduh izlazi kroz proreze na krajnjih bočnih 5 cm poda i prolazi kroz difuzor), to je rešenje Sem Majkl istakao kao jedno od onih koje vredi kopirati. Svi koncepti oko kojih se tim posebno trudio i gde je puno inovirao (menjač, diferencijal, poluosovine) funkcionisali su pouzdano.
© 2011 Pirelli & C. S.p.A.
Tokom zime, FW33 prešao je 4.969 kilometara, nešto vremena izgubljeno je zbog KERS-a, koji je na mahove radio besprekorno, a na mahove izazivao „stotine problema“. To je tim navelo da razmišlja da li da ga u Australiji uopšte upotrebi, konačna odluka ipak ide sistemu u prilog. Vilijams jedini od Kosvortovih klijenata koristi KERS, zato njegov agregat spreda blago izmenjen u odnosu na ono što liferant motora isporučuje Hispaniji i Marusji.

Barikelo je o Formuli 1 stigao da zaboravi više nego što će mnogi o njoj ikada naučiti. U razvojnom procesu tim se u punoj meri oslanja na Brazilca, njegova reč sluša se i poštuje aktuelni automobil definitivno će nositi Rubensov pečat. Maldonada ekipa opisuje kao „odlučnog, talentovanog i pristojno zrelog“ i ostaviće mu prostor za poneki debitantski kiks. Venecuelanac donosi svežinu, brzinu i borbenost južnoameričkog jurišnika, a takve pilote Vilijams voli da regrutuje, što je dokazao na primerima Pikea, neprežaljenog Sene, Montoje, neuspešnog Piconije, ili samo potencijalno zanimljivog Žunkveire.

Fors Indija
#14 Zutil, #15 Di Resta

Pomalo konzervativno konstruisan, bolid VJM04 na probama je bio solidno pouzdan, na osmom je mestu po broju pređenih kilometara, a što se brzine tiče, tu još ponešto nedostaje. Za Melburn su najavljeni delovi koji popravljaju performanse, s tim što ne bi bilo čudno da tempo napretka u ovoj fazi postane malo sporiji. Zutil objašnjava: „U prve dve godine konstantno smo se uzdizali, sada će postati teško, jer kako napredujete, konkurencija postaje sve jača.
© 2011 Pirelli & C. S.p.A.
Bavarac je temelj tima u kom je počeo kao tester i kada se ovaj zvao Midland, a Škot je pulen Mercedesa, dugo očekivana i dobrodošla pridošlica iz turing univerzuma. Adrijanu odgovara novi, gladni i DTM titulom ovenčani kolega, jer će ga stalno držati u pripravnosti. Ako kojim slučajem Di Resta podbaci, ako se Zutilu ukaže neka prilika koja se ne odbija, tu je uvek supertalentovani Niko Hilkenberg. Gde je ove godine mesto postavi Vidžeja Malije? Verovatno u okršaju sa Zauberom, Skuderijom Toro Roso, možda i Timom Lotus.

Zauber
#16 Kobajaši, #17 Peres

Da se Glok 2009. nije povredio na kvalifikacijama za VN Japana, Kobajaši izvesno ne bi dobio šansu da ga u Tojoti zameni na finalna dva gran prija te godine, možda bi zauvek ostao zakucan za GP2 nivo i najšira publika ne bi ni znala šta propušta. Japanac za sobom ima tek 21 GP start, a već je prvi vozač ekipe, čovek u obavezi da predvodi tehnički razvoj i daje mu svrsishodno usmerenje. Da će opet biti superagresivan, u to nema sumnje, da će se na trkama čekati njegovi napadi, ni to nije sporno, ostaje da se vidi kakav je kao lider tima.
© 2011 Pirelli & C. S.p.A.
Serhio Peres prijatno je iznenadio najbržim krugom trećeg dana druge runde testiranja na „Katalunji“, ali ga je postigao u kvalifikacionoj simulaciji. Zadatak GP2 vicešampiona prvenstveno je učenje. U Zauberu smatraju da je Meksikanac za šest sedmica ogromno napredovao, a ima i jednu prednost - za njega su Pireli pneumatici prve F1 gume u životu, pa nema mnogo navika kojih mora da se reši. Peresov zaštitnik Karlos Slim obezbedio je Hinvilu jedan miran period; staloženi rad već je na svet doneo C30, auto koji tehnički direktor Džems Ki opisuje kao „bazično pouzdan“ i kod kojeg nema većih potreba za krupnim redizajnom i ponovnim promišljanjem osnovih postavki. To je dokazano i u predsezoni, tokom koje je bolid, uz povremena štucanja, prešao 5.914 kilometara, manje samo od Ferarija i Red Bula.

Skuderija Toro roso
#18 Buemi, #19 Algersuari

STR6, bolid s dvostrukim podom, svojom konstrukcijom i ponašanjem tokom testiranja zadivio je vozače daleko većih i ambicioznijih ekipa od Skuderije iz Faence. Auto je stabilan, brz i već je sakupio pozamašnih 5.352 probnih kilometara, po čemu je peti, ako se računaju samo nove konstrukcije. Buemiju i Algersuariju neće biti lako - ova sezona će u očima Helmuta Marka biti presuđujuća za ocenu njihovih kvaliteta, a moraće da na prvom treningu iz vikenda u vikend naizmenično ustupaju kokpit testeru Danijelu Rikardu. Čini se da je Švajcarac prvi na listi za odstrel, pošto je savetnik Red Bula za auto-sport od njega tražio da se izbori sa nervozom i demonstrira sav talenat kojim raspolaže. S obzirom na žestoku konkurenciju koja vlada na vrhu vozačke Red bul junior piramide, umesno je pretpostaviti da Toro Roso neće završiti sezonu u istom personalnom sastavu u kojem je započinje. Tim Lotus
#20 Truli, #21 Kovalainen
© MyTeam Lotus
Ove godine nema timova debitanata, postoje ekipe sa dužim ili kraćim stažom u Formuli 1, a Tim Lotus deluje najmoćnije od najmlađih. Tempo prikazan u predsezoni nagoveštava da bi zeleno-žute formule mogle da ostvare ambicije svojih konstruktora i vlasnika, te da se umešaju u borbu sa bolidima od kojih su na startu 2010. bili beznadežno daleko i kojima su se tokom sezone samo asimptotski približavale. U tom slučaju, za ravnopravan duel mogao bi da im nedostaje KERS, koji Majk Gaskojn i njegovi inženjeri ciljano nisu ugradili.

Bila ova sezona rezultatski bolja za Trulija ili ne, on već deluje kao vozač kome ponestaje motiva. Heikijevo trajanje u Timu Lotus zavisi od performansi auta i njegovog ličnog strpljenja. TF128 na testovima nije briljirao na planu pouzdanosti i deveti je po prevezenoj distanci. Drugih zamerki nema: Italijan i Finac saglasni su u ocenama da je auto „tamo gde i treba da bude“, da se može još mnogo dodatno razvijati i unaprediti, te da su svi zimski zadaci i programi ispunjeni. Tim ima pozamašan broj vozača na listi čekanja: Karun Čandok je zvanični rezervni, a Luiz Racija treći pilot, dodatni rezervisti su Davide Valseki i Rikardo Teišeira. Samo će prva trojica iz ovog kvarteta zaista i voziti treninge petkom. HRT
#22 Kartikejan, #23 Liuci
© Campos Meta 1 S.L. 2010-2011.
Iz tragikomičnog bilansa novog automobila od nula pređenih probnih kilometara zaključujemo: tempo je potpuna nepoznanica, pouzdanost takođe, ako Liuci i Kartikejan u Melburnu i kasnije budu uspevali da se kvalifikuju, budu li preskakali prepreku zvanu „107%“, već su uradili puno. Narain će daleko pre predviđenog roka od deset meseci shvatiti da li je pogrešio kada je odlučio da se vrati u Formulu 1, a Vitantonio je i bez dosadašnjih komplikacija morao znati da dolaskom kod Karabantea i Kolesa vadi najjeftinije karte za opstanak u društvu probranih.

Italijanski trkači danas nisu kadri da u igru unose krupan novac, zato je verovatnije da su Liucijev kapital znanje i energija koje može da uloži u razvojni program formule F111, prvu kampanju te vrste za španski tim. Ako je bude! Spekulacije kažu da planiranu test vožnju uopšte nisu sprečili amortizeri „zakočeni na carini“, već nedostatak čitavog niza delova. Ponovo se priča o velikim finansijskim problemima Hispanije, pominje se Eklston, lično uključen u spasavanje ove farsične operacije. Pesimisti u svemu vide put ka raspadu ekipe po šavovima, ali u takvoj atmosferi Kolin Koles u Formuli 1 postiže najviše. Marusja Virdžin
#24 Glok, #25 D’Ambrozio
© 2011 Pirelli & C. S.p.A.
Trupa iz Šefilda pod zastavom Rusije nije učinila dovoljno da bi uhvatila priključak sa sredinom F1 karavana. Timo Glok otkriva: „Naša vremena krugova ne izgledaju dobro. U poređenju s Lotusom, prilično zaostajemo na veće distance. Definitivno nismo tamo gde želimo da budemo i mogu samo da se nadam da će nam tehnički direktor Nik Virt obezbediti dobar auto za četvrtu trku, u Turskoj.

Nemac je time obelodanio i da će Virtov digitalni dizajn spremiti prve krupnije revizije automobila MVR02 tek za početak evropskog dela sezone. Dotle će se Timo i Žerom verovatno trkati u „bezvazdušnom prostoru“ - zeleno-žuti Lotusi biće im nedostižni, a HRT će se nalaziti predaleko iza. Glokov poziv Ričardu Brensonu da uloži više novca u ekipu izvesno će biti ignorisan. Ime Virdžin prisutno je da bi privuklo druge sponzore, a ne zato da bi sama kompanija investirala u F1 poduhvat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: