F1 premijere: Hispanija Kosvort F111

Ekipa čiji je vlasnik Hose Ramon Karabante, a direktor dr Kolin Koles opet je poslednja predstavila auto, opet njime nije prevezla nijedan test kilometar i opet je u blaženom neznanju u vezi sa njegovim potencijalom. Izmenimo li malo znamenitu izreku o tome kako se istorija ponavlja, nećemo pogrešiti ako kažemo da je Hispanija postavila scenu za još jednu sportsku farsu. Doduše, ovog puta sa barem jednim vozačem višeg ranga i naprednijom tehničkom osnovom.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2011.

00:17

Default images

Vraćamo se u 2010. godinu. Pošto je od Dalare dobila bolid onoliko spreman i dobar koliko ga je Adrijan Kampos plaćao, Hispanija je otišla u Bahrein ne prevezavši njime ni jedan jedini metar. Trening u petak bio je i trkački debi formule F110 i Bruna Sene, koji je pre podne izvezao samo tri instalaciona kruga, a posle podne je bio 11,5 sekundi sporiji od najbržeg. Auto Karuna Čandhoka bio je potpuno spreman tek za kvalifikacije, pa je u njima zlosrećni Indijac doživeo svoje vatreno krštenje u Formuli 1.

Sezona je nastavljena uz smanjene zaostatke - ali i dalje u najsporijem tempu - i uz vozačke rokade izazvane veličinom sponzorskih budžeta. U kokpitu su se tako našli i Sakon Jamamoto i Kristijan Klin, onda kada su plaćali i srazmerno tome koliko su plaćali. Prvi španski F1 tim nikad nije prišao ni blizu bodova, a na pretposlednju konstruktorsku poziciju plasirao se zahvaljujući skandaloznoj nepouzdanosti Virdžina i - rezultatski - trima četrnaestim mestima do kojih su došli Čandhok (Australija, Monako) i Sena (Koreji). Ironično je, ali tipično - Karun je više doprineo pobedi nad Virdžinom, ali je Jamamoto imao „jače argumente“ - pratio ga je finansijski paket od 5 miliona dolara.
© Campos Meta 1 S.L. 2010-2011.
Premotavamo film unapred: na predsezonskim testovima 2011, u Valensiji i Barseloni (samo tu se pojavio), HRT je prevalio 1.949 kilometara, daleko najmanje od svih, ali i to sa starom formulom. Novi F111 samo je izguran ispred garaže tokom pretposlednjeg dana proba na „Katalunji“, gde su ponosni vlasnik, vozači i direktor ekipe iskoristili priliku za poziranje fotoreporterima. Bila je to poslednja ovogodišnja prezentacija, upriličena u minut do dvanaest. Auto nije stupio u akciju ni tada, ni dan kasnije, zvanično zato što su amortizeri ostali negde na carini. Verovali u to opravdanje ili ne, svejedno je, činjenica je da aktuelni bolid ni ove godine nije osetio stazu pre inauguralnog gran prija.

U HRT-u kažu da je F111 „značajan dizajnerski napor i veliki iskorak“, prva sopstvena kreacija, delo tehničkog direktora Džefa Vilisa (ranije u Lejton hausu, Vilijamsu, BAR-Hondi i Red Bulu) i glavnog dizajnera Pola Vajta. Vilis je temeljno preradio prošlogodišnji auto i prilagodio ga važećim propisima. Novi su prednje krilo i njegovi nosači, kao i zadnje krilo, sada sa izmenjenim bočnim panelima i centralnim potpornim stubom. Bolid ima nov aerodinamički paket, drugačije usmerivače vazduha i poklopac motora s otvorom za vreli vazduh iznad menjača. Urez u bokovima je izraženiji, promenjeni su oblik bočnih otvora hladnjaka i pozicija završetka izduvnog sistema.
© Campos Meta 1 S.L. 2010-2011.
Konstrukcija zadnjeg oslanjanja potpuno je nova i prilagođena od ove godine instaliranoj Vilijamsovoj transmisiji. Hispanija je odbacila X-trek menjače i hidrauliku i sada je klijent tima iz Grouva, koji isporučuje sklopove generacije 2010. Menjač je izvesno konkurentniji i pouzdaniji, ima aluminijumsko kućište i verovatno je lakši od ranije korišćenog, što bi trebalo da omogući veću slobodu u uravnoteženju automobila balastom. Tim je ostao s Kosvortom, KERS neće koristiti, bolid treba da ima pomično zadnje krilo. Prema rečima šefa inženjera, Tonija Kukverele, F111 ima 95% novih delova, a saradnja s timom iz Grouva omogućila je Hispaniji da napravi tehnološki korak ekvivalentan trogodišnjem periodu razvoja. Komponente su izradili različiti podizvođači, a sklapanje je obavljeno u Kolesovim radionicama u blizini Ingolštata.

Budžet je procenjen na 45 miliona evra i smatra se najmanjim u Formuli 1. Izgleda da ni ta suma još nije obezbeđena, Karabante priznaje da se s nekim sponzorima još pregovara. Prošle godine je ekipa zbog klimavih finansija dolazila u bizarne situacije - automobil je tek minimalno unapređivan, a za Moncu nije na vreme stvoren i isproban specifičan aerodinamički paket, pa se HRT u Italiji trkao sa standardnom aero konfiguracijom, što je decenijama bilo nezamislivo. Tehnički resursi tima su minimalni, zato je tražen partner čija bi šasija poslužila kao osnova za bolid za 2011, ali takav nije pronađen. Ideja o saradnji s Tojotom verovatno je propala zbog manjka novca.
© Campos Meta 1 S.L. 2010-2011.
Za „dinamičan novi korporativni imidž“, šemu boja i grafički dizajn formule HRTF111 zaslužan je Danijel Simon, nemački dizajner konceptualnih i futurističkih automobila, ilustrator angažovan i u filmskoj industriji. Njegova rešenja neuporedivo su privlačnija i hrabrija od prošle godine u depresivno sivo ofarbanog auta, samo su prostori za reklame na karoseriji ostali nepopunjeni. Jedini trenutno postojeći sponzori jesu Tata grupacija (u paketu s Kartikejanom) i španska firma Panda, koja obezbeđuje zaštitu IT infrastrukture Hispanija rejsing tima.

Iznenađujući povratak Naraina Kartikejana u redove F1 pilota objavljen je početkom januara. Prema tvrdnjama iz HRT-a, angažovan je zbog „iskustva i brzine“. Uz dužno poštovanje, biće da je presudio Tatin novac - kompanija je pomogla većinu Narainovih trkačkih poduhvata. U Formuli 1 debitovao je 2005, za volanom poslednjeg Džordana i u lošem bolidu bio je neuspešniji od timskog kolege Monteira. Narain je te sezone preterivao i isuviše forsirao, pa je upadao u glupe i bespotrebne greške. Druga tada ispoljena mana bila je loša fizička spremnost. Ona je od 2005. možda relativno i poboljšana, ali nema mnogo osnova da se veruje da je na potrebnom nivou posle petogodišnje F1 pauze.
© Campos Meta 1 S.L. 2010-2011.
Sezone 2006. i 2007. Indijac je proveo u zvanju testera Vilijamsa, za šta je takođe platila Tata. Potom se pokazao kao prilagodljiv i svestran i takmičio se u raznim kategorijama: u A1GP seriji, na trkama izdržljivosti, u Superliga formuli i Naskar šampionatu pikapova. Upamćen je kao prvi Indijac na Le Manu, ali trku 2009. zapravo nije vozio. Malo pre starta iščašio je rame preskačući zid boksa, pa su preostala dvojica kolega morali da 24-časovni maraton iznesu sami.

U Americi je Narain zarađivao trkajući se, u Formuli 1 plaća da bi vozio. Ipak, nije odustao od želje da se vrati eliti auto-sporta, uveren da još uvek ima brzinu i kondiciju da u njoj može uspeti. Raduje se trećoj po redu prilici da u karijeri sarađuje s Kolinom Kolesom i svoje motive za novi pokušaj objašnjava ovako: „Nisam hteo da propustim priliku za F1 povratak, jer nisam želeo da provedem ostatak života razmišljajući o tome šta je moglo biti.“ On zna da je doneo riskantnu odluku i misli da će tek za desetak meseci znati je li ona bila ispravna. Ako se do oktobra ništa ne promeni, Kartikejan će biti prvi i jedini indijski vozač na prvoj Velikoj nagradi Indije, što će timu mnogo značiti bez obzira na rezultat. Od svojih sunarodnika očekuje podršku u vidu dobrih želja i molitvi. Biće mu potrebno i jedno i drugo, i to u velikim količinama.
© Campos Meta 1 S.L. 2010-2011.
Jer, na testiranjima je Narainov najbrži krug bio oko 1,3 sekundi sporiji od Liucijevog. Taj rezultat pokrenuo je debate na temu da li bi ovaj vozač uopšte trebalo da bude u Formuli 1. Indijac se nada da će se ubrzo adaptirati i zvuči zapanjujuće bezbrižno: „Treba računati s tim da se nisam trkao od 2005. Na mokroj stazi imao sam dva jako dobra dana, znam da na suvoj stazi treba da radim još da bih dostigao limite automobila, ali moj timski kolega mi je dobra referenca. Liuci i ja ćemo zajedno uspeti da F111 učinimo moćnijim. Na prvi pogled izgleda mi da imamo sličan stil vožnje, to će biti prednost. Što se mene tiče, dajte mi samo nekoliko trka i ne sumnjam da ću uspeti da vozim auto na maksimumu njegovih potencijala.

Poslednji preostali kokpit u Formuli 1 popunjen je kada je u Hispaniju prispeo Vitantonio Liuci. Uprkos važećem ugovoru, proglašen je prekobrojnim u Fors Indiji onda kad je Vidžej Malija otvorio vrata Polu di Resti. Italijan nije imao alternative - preostalo mu je sedište kod Karabantea, ili da sasvim ostane po strani. U predsezonske testove uključio se u februaru na „Katalunji“, gde je vozio stari F110 i od prvog momenta bio tretiran kao kandidat za celosezonski angažman. Tonio je u karijeri bio svetski šampion u kartingu i F3000 prvak (sedam pobeda u deset trka). F1 debi ostvario je 2005. godine (kao i Kartikejan), vozio je za Red Bul, Toro Roso i Fors Indiju, i to u vreme kad su ove ekipe pravile apsolutno prve, ili prve ozbiljne razvojne korake. Ta sudbina ga ni danas ne mimoilazi.
© Campos Meta 1 S.L. 2010-2011.
Liuci je bez sumnje najvrednije vozačko ime koje se ikad pojavilo u Hispaniji. Nabrajajući njegove vrline, to implictno potvrđuje i Kolin Koles; on Italijana opisuje kao profesionalca koji mnogo koristi timu, ima brzinu i veštinu da razvija auto tako da ga uzdigne sa začelja kolone. Treba verovati da su Vitantonija u Karabanteovu trupu dovele te osobine, a ne doprinos budžetu. Ne zna se kakva je priroda ugovora sa timom iz Madrida, dvadesetdevetogodišnji trkač spreman je da aranžman posmatra kao avanturu na duže staze: „I tim i ja gledamo u budućnost, treba samo malo vremena i strpljenja. Videćemo kako idu stvari, ja se nadam da ću moći da ostanem u HRT-u što je duže moguće.

Tonio će biti stravično daleko od bilo kakvih poena, za njega je to nova situacija i svestan je da će mentalno morati da joj se prilagodi: „Sezoni ću morati da priđem drugačije nego pre, ali to ne znači da neću maksimalno jurišati da bih pomogao timu da na kraju uđe u prvih deset. Uvek sam radio s ekipama koje su počinjale, ali to me nije plašilo i dao sam doprinos njihovom napretku. Znam da imam iskustvo i prave kvalitete za mlad i ambiciozan tim. Očekuje me mnogo teškog posla da Hispaniju sprovedem kroz razvojni program novog auta.
© Campos Meta 1 S.L. 2010-2011.
Indijac i Italijan tek su postali tandem, a prognoze gotovo da im se u dlaku poklapaju. Narain ne misli da je mnogo bitno što tim stiže u Melburn bez ijednog probnog kilometra, jer veruje „kompetentnim, pametnim ljudima“ koji su auto projektovali i ide toliko daleko da se nada kako će Hispanija u svojoj drugoj sezoni biti bolja od Tima Lotus i Marusja Virdžina. Vitantoniov optimizam temelji se na pouzdanosti bolida F110: „Verujemo da smo dobri, jer je prošle godine u kritičnim uslovima problem bila samo brzina. U timu ima dobrih tehničara i inženjera, ljudi koji se mnogo razumeju u Formulu 1. To obećava. Samo treba da sklopimo sve elemente slagalice. Neće biti lako, ali mislim da ljudi u timu znaju šta rade. Narednih nedelja moraćemo da radimo dvostruko napornije, jer moramo brže da spoznamo auto od ostalih.

Kao i 2010, Hispanija ulazi u trkačku sezonu nemajući realne predstave o mogućnostima svoje formule. Stvari bi tokom godine ipak trebalo da teku bolje, jer su, za razliku od 2010. predviđena njena unapređenja (druga je stvar hoće li ih zaista biti), ali ostaje pitanje prve prepone - ponovo važećeg pravila 107% u kvalifikacijama. Ko u prvoj rundi postigne vreme preko 7% sporije od najbržeg, ispada iz igre. Držeći da se to Hispaniji neće desiti, Koles se oslanja na pretpostavke i proračune: „Mislim da je novi auto brži od starog, a i stari nije bio sporiji od ’pravila 107%’. Podaci koje imamo kažu da je novi auto bolji od prošlogodišnjeg, aerodinamički je potpuno prepravljen.“ Kartikejan kalkuliše ovako: „Na osnovu pravila 107%, treba da budemo na 5,8 sekundi od vremena pol pozicije u Melburnu, što mislim da smo sposobni da izvedemo. Brojevi u simulatoru izgledaju dobro.
© Campos Meta 1 S.L. 2010-2011.
Neverovatni Kolin Koles, zubar iz Temišvara i vlasnik nemačkog pasoša, u Formuli 1 se pokazao kao ekspert hodanje po ivici propasti. On voli da kaže kako svakom timu kojim šefuje daje dodatnu vrednost i tako doprinosi njegovoj daljoj preprodaji. Pre Hispanije, svoje upravljačke veštine pokazao je u na smrt bolesnom Džordanu i njegovim naslednicima, Midlandu, Spajkeru i Fors Indiji, da bi mu se krajem oktobra 2009. Vidžej Malija zahvalio na saradnji. Kolesova dela često izmiču svakoj logici, njegova objašnjenja i uverenja takođe, ipak, Hoseu Ramonu Karabanteu iz nekog razloga je potreban. Na zamerke da ništa nije naučio iz katastrofalnog debija, vlasnik španske ekipe energično reaguje: „Može biti da prvu trku nećemo završiti, ali auto će biti razvijan s jasnom namerom da se borimo s timovima koji su debitovali 2010.“ Uz ovakvu praksu i lidere, možda je najveći uspeh Hispanije to što uopšte postoji, što je opovrgla očekivanja skeptika i doživela svoju drugu F1 sezonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: