WTCC 2011: Vrli turbo svet

„Svetski motor“, 1.6 turboprehranjivani benzinac najpre se zavrteo u WRC-u, a sada je došao red da se u takmičarskom elementu pokaže i na kružnim stazama, što će premijerno učiniti 18, 19. i 20 marta, tokom prvog trkačkog vikenda ovogodišnjeg Svetskog prvenstva turističkih automobila, na pisti Kuritiba u brazilskoj državi Parana.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2011.

17:05

Default images

Novi 1.6 turbo donosi znatno veću snagu - ima 330 KS (neke procene navode i 340 KS) i za 30 do 40 KS jači je od svega dosad viđenog u Svetskom šampionatu. Veliki zahtevi postavljeni su u pogledu njegove pouzdanosti: ove godine se agregat sme zameniti samo jednom, i to posle devete runde, u 2012. jedan motor moraće da izdrži celu sezonu. Turbo ne deluje samo na snagu i ubrzanje, već izaziva lančane promene. Testovi su pokazali da je sa novim, moćnijim automobilima, brzina na pravcu porasla za 8-10 km/h, što će iziskivati jače kočenje i dovoditi do povećanog zagrevanja celog kočnog sistema, pa se ovaj mora konfigurisati s pojačanim opterećenjem na umu.

Ševrolet je prošle godine funkcionisao savršeno, osvojio je i vozačku i proizvođačku titulu, a sada gotovo da kreće od nule jer će se odbrana duple krune odvijati po drugačijim tehničkim pravilima. Tim je zadržao vozački trio iz 2010. i temeljno se spremio: RML je za manje od devet meseci stvorio 1.6 turbo agregat, novi Kruz ima preko 50% novih delova, a onda su Miler, Haf i Menu testirali, testirali, testirali... Auto je prešao 4.500 kilometara, što je dve trećine ukupne distance cele WTCC sezone.
© GM Corp.
Kako će se prednje gume ponašati prenoseći na asfalt snagu od 320 KS, to je glavno pitanje koje muči ljude u Ševroletu. Ivan Miler primetio je da pneumatici teže podnose nelinearno ubrzanje koje turbo isporučuje, kao i veći obrtni moment na nižim turažama. Stvar će biti utoliko ekstremnija ukoliko na pistama budu vladale više temperature. Njegov kolega Rob Haf tvrdi da je mogućnost sprint vožnje na celu trkačku distancu ubuduće isključena: „U trci od 12 krugova, moći ćete da izvezete možda 7 brzih, gde ćete forsirati kao u kvalifikacijama, ali onih preostalih 5, moraćete da popustite 10 ili 15% da sačuvete gume. Ove godine moramo biti jako pametni da znamo kada da forsiramo, a kada da ne forsiramo.

BMW više nema fabričku WTCC ekipu, zato u šampionatu nećemo gledati Priola i Farfusa, koji će se baviti GT trkama do angažmana u DTM-u 2012. Bavarci su spremili 1.6 turboprehranjivani benzinski motor, Endi i Augusto su ga usavršavali i isprobavali, a potom je ovaj ponuđen timovima - klijentima. Smisao svetskog motora - njegova primenjivost u različitim disciplinama auto-sporta - u ovom slučaju potpuno se ispunjava, jer će Mini u Svetskom reli prvenstvu nastupiti sa identičnim 1.6 agregatom iz Minhena.
© SEAT Sport
ROAL motorsport najozbiljniji je od BMW-ovih privatnika, to je ekipa Roberta Ravalje za koju vozi Tom Koronel. Holanđanin je proveo šest WTCC sezona kao trkač Seata i dva puta osvajao šampionat u kategoriji nezavisnih učesnika. U tom periodu ubeležio je i nekoliko nastupa na trkama izdržljivosti u automobilima s pogonom pozadi, pa se nije sasvim odvikao od ovog koncepta. Svejedno, on priznaje da ga prelaz na zadnju vuču tera da sve počne maltene ispočetka. Kao glavne razlike koje donosi 1.6 turbo Koronel navodi slabije kočenje motorom na ulasku u krivine i „previše“ snage na zadnjim točkovima na izlasku iz zavoja. Vozač tima iz Padove veruje da će BMW biti u prednosti pri kraju trka, kad gume na Ševroletima već budu istrošene.

Još jedan bitan trkač naći će se u kokpitu BMW-a 320TC (zvanična oznaka, koja uključuje akronim od „touring car“). To je Mađar Norbert Mihelis, koji je prošle godine za volanom Seata Leon 2.0 TDI najavio da je pred njim sjajna WTCC budućnost. Dokazao da je jako brz i talentovan, sezonu okončao trijumfom na drugoj trci u Makauu, ali je i puno grešio. I njemu sledi prebacivanje s prednje na zadnju vuču: uz pomoć BMW-a Mađarska, tim Zenge-Denzion stavio mu je na raspolaganje bivši Farfusov auto, unapređen u 320TC konfiguraciju, koji će pripremati belgijski RBM. Kako bi se bolje upoznao sa novim tehničkim paketom i srodio s njim, Mihelis u šampionatu preskače prvu rundu i pojaviće se u Zolderu.
© FIA WTCC
Među preostalim klijentima BMW-a najviše potencijala ima Tim Engstler, gde će snage, kao i 2009, udružiti Franc Engstler i Kristijan Poulsen. Italijanski Protim postao je brojniji (tri umesto dva automobila), ali vozački slabiji nego ranije. Jedan kokpit pripada debitantu, Špancu Havijeru Vilji. Pridošlica iz sveta trka formula ima svega 23 godine, a za sobom skoro 100 startova u GP2 i GP2 Azija seriji. Druga dva sedišta popunjavaju Mehdi Benani i Fabio Fabijani - Italijan će jedini voziti stari BMW 320si. U zbiru, to je daleko ispod nivoa koji su zaključno s prošlom godinom Protimu obezbeđivali Ernandes i D’Aste. Stvari stoje još lošije kod Vihers sporta - tu će od Zoldera do Ošerslebena svoje nastupe finansirati 46-godišnji Švajcarac Urs Zondereger, u čijoj skromnoj trkačkoj biografiji nalazimo startove u Porše i Seat kupovima.

Seat će i 2011. biti zastupljen u Svetskom prvenstvu zahvaljujući angažovanju privatne ekipe Sanred. Katalonci su sastavili novu šestočlanu postavu i rasporedili je u tri zasebna tima. Prvi sponzoriše Lukoil i u njemu su bivši šampion Gabrijele Tarkvini i debitant iz Rusije Aleksej Dudukalo, koji je prethodne dve sezone proveo u Leon Evrokupu. Pod zastavom Sanreda nastupaju Danac Nikjer, Portugalac Monteiro i šesnaestogodišnji Španac Pepe Oriola, još jedan ruki, pulen ugašenog Evrokupa i najmlađi učesnik prvenstva ikada. Šesti auto iz Martorela voziće Fredi Bart, zvanično kao pilot Seata Švajcarska. Leon će se na startu sezone pojaviti sa 2.0 TDI agregatom, koji je u svetlu novih tehničkih pravila inferioran, i to će pobrojanim vozačima biti ogroman problem, sve dok 1.6 turbo ne bude spreman (do aprila ili maja).
© SEAT Sport
Opisujući mogućnosti dvolitarskih turbodizel Leona, Monteiro je bio surovo iskren i startni cilj definisao kao ograničenje gubitaka: „Prve trke biće teške, u to nema sumnje. Imaćemo 40 KS manje, kad vam u ovom prvenstvu nedostaje 40 KS, ne možete izvoditi čuda. Zato ćemo se u prvim trkama dosta mučiti, i samo ćemo pokušati da osvojimo poneki bod, da ne bismo bili u prevelikom zaostatku.“ Tijagu će 2011. biti peta WTCC sezona, on smatra da je skupio već dovoljno iskustva da bi mogao da pokuša i juriš na titulu, samo će ga početak kampanje bez 1.6 turbo motora ozbiljno omesti u tome.

Tokom nekoliko prethodnih sezona, Volvo se pojavljivao na odabranim trkama Svetskog prvenstva, bez prava da osvaja bodove, pošto je automobil imao nacionalnu, a ne FIA homologaciju. Ti nastupi bili su zamišljeni kao sondiranje terena za pun WTCC angažman, na koji je sada došao red. Plavi Volvo C30 priprema švedski tim Polstar i voziće ga Robert Dalgren. Operaciju je odobrila Volvo korporacija, kao jednogodišnji program koji za cilj ima da oceni komercijalne i tehničke aspekte WTCC-a, nakon čega sledi odluka hoće li se švedski proizvođač u većoj meri i sa brojnijom vozačkom posadom uključiti u Svetski šampionat 2012.
© Volvo Car Corporation
Nije isključeno da će se već ove sezone, i najverovatnije u Engleskoj i na azijskim WTCC rundama, trkati Džems Tompson, zvanično Volvoov vozač u Skandinavskom prvenstvu, čovek zadužen za razvoj auta C30. Taj model ovenčan je brojnim pobedama u Švedskoj i Skandinaviji, ali u WTCC ulazi sa početnim hendikepom - imaće dvolitarski atmosferski agregat i neće biti konkurentan. Uvođenje 1.6 turbo motora, koji Polstar sam razvija, planirano je za kasniju fazu sezone, možda već za Zolder.

U prvenstvu će, drugu godinu zaredom biti i engleski Bambu inženjering sa Derilom O’Jangom i Jukinorijem Tanigučijem, prvim Japancem sa celosezonskim WTCC angažmanom. Otvoriće godinu vozeći stari Lačeti (dvolitarski atmo benzinac), koji će tim potom koristiti u svom BTCC programu, a od Zoldera će se prešaltovati na najsavremeniji Kruz kakav imaju i Miler, Haf i Menu. Sa 1.6 turbo Kruzom u Kuritibi startuje Karlos „Kaka“ Bueno, trostruki prvak Brazilskog šampionata stok automobila, čiji se WTCC debi u Brends Heču 2010. pamti po spektakularnoj vatri koja je zahvatila njegov Ševrolet.
© SEAT Sport
U međusezoni je utvrđena važna izmena sportskog pravilnika. Startni raspored za trku II više se neće dobijati inverzijom prvoplasiranih osam u konačnom poretku trke I. Uzrok tome su pokušaji pojedinih vozača da u finišu prve trke namerno gube pozicije kako bi pali na sedmo ili osmo mesto i time za kasnije obezbedili bolje mesto na startu (Alan Menu je 2010. zbog takvih akcija dva puta kažnjavan). Kako bi se taktiziranje i kalkulacije sveli na najmanju moguću meru, sve će biti rešeno u kvalifikacijama, na dosta neuobičajen način. Inverzni plasman prve desetorice u prvom kvalifikacionom segmentu (20 minuta na klasičnim, 30 na gradskim stazama) odrediće startna mesta za trku II. Istih deset vozača će se u drugoj rundi kvalifikacija (10, odnosno 15 minuta, zavisno od piste) boriti za pol poziciju na trci I.

Kalendar Svetskog šampionata sastavljen je uz više komplikacija nego ikada ranije. Pošto je iz igre otpao Meksiko (Puebla), za domaćina druge runde odabran je belgijski Zolder. Održavanje brazilske trke nije dolazilo u pitanje, ali je prvobitno predviđena Kuritiba zamenjena Interlagosom, od kog se ipak odustalo, pa se vozi tamo gde i tokom prethodnih pet sezona. Engleska runda neće biti organizovana na Brends Heču, već na Doningtonu, a japanska se premešta sa Okajame na Suzuku, i to na kratku, istočnu konfiguraciju. Za poslednji u nizu problema kriv je promoter runde u Maroku, koji nije obezbedio finansije za ono što je trebalo da bude treći po redu dolazak WTCC-a u Afriku. Prvi junski vikend neće biti jednostavno preskočen: Marakeš će odmeniti neka od staza u Srednjoj Evropi, a za nekoliko sedmica zvaničnici šampionata saopštiće i koja.

WTCC 2011 - kalendar takmičenja
20. mart - Kuritiba, Brazil
24. april - Zolder, Belgija
15. maj - Monca, Italija
5. jun - biće naknadno određeno
19. jun - Brno, Češka republika
3. jul - Porto, Portugal
17. jul - Donington park, V. Britanija
31. jul - Ošersleben, Nemačka
4. septembar - Valensija, Španija
23. oktobar - Suzuka, Japan
6. novembar - Guangdong, Kina
20. novembar - Makau, Kina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: