Formula 1: Raspored premijera

U Formuli 1 zbivanja počinju da se ubrzavaju. Zimska pauza ističe, slede prezentacije novih automobila, koje će se manje-više poklapati sa nekim od četiri grupna predsezonska testa. Tokom petnaest probnih dana, u periodu od 1. februara do 6. marta, voziće se u Valensiji, Heresu, Barseloni i Bahreinu, odakle startuje šampionat. Do prve premijere ostalo je nešto više od jedne sedmice. Ekipe će prikazivati svoje trkačke sprave za sezonu 2011. po rasporedu koji donosimo.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2011.

20:17

Default images

Ferari - 28. januar, Maranelo

Ferari je godinu otvorio ’Vrumom’, tradicionalnim susretom s medijima u Madoni di Kampiljo. U Dolomitima su se, po običaju, pod istom Marlboro sponzorskom zastavom okupili puleni F1 ekipe i Dukati MotoGP tima, te su se Fernando Alonso i Valentino Rosi premijerno pojavili u istoj uniformi. Ova dvojica, kao i Masa, Fizikela, Žene, Bjanši i Hejden trkali su se u kartinzima, Fijatima 500, konačno i na skijama, Alonso je izvodio mađioničarske trikove, a Badoer se posle trinaest godina službe rastao od Ferarija egzibicionim nastupom na ledu, za koji je formula F60 opremljena specijalnim Pireli gumama sa spajkovima.

A u fabrici se radilo. Italijani su uoči gregorijanskog Božića sproveli kreš-testove, u prvoj nedelji januara sklopili su prvu šasiju, zatim prešli na izradu sedišta za svoje pilote. Skuderija će svoj 57. prototip namenjen takmičenju u Formuli 1 predstaviti u Maranelu, a događaj zaokružiti izlaskom na pistu Fiorano i demonstracionom vožnjom od stotinak kilometara, ako je vremenski uslovi dopuste. Zvanično, to je prilika za snimanje promotivnog materijala za novi logo i izgled auta. Nova ’crvena boginja’ trebalo bi da se zove F288 ili F11, na stazu će je premijerno izvesti Alonso, koji će biti u kokpitu i tokom prva dva dana testiranja u Valensiji. Masa će ponovo u ’kancelariju’ tek poslednjeg, trećeg dana proba na pisti Rikardo Tormo.

Lotus Reno - 31. januar, Valensija

© Malcolm Griffiths/LAT Photographic
Dan pre početka predsezonskih testova, tim Erika Bulijea prikazaće bolid R31 i moguće je da on neće od početka biti opremljen KERS-om. Kada dođe čas za akciju, prve probne kilometre preći če Vitalij Petrov. Finansijski doprinos ruskog vozača ostao je nepromenjen (i dalje 15 miliona evra), ali porasla je njegova posvećenost: preselio se u Englesku i živeće blizu fabrike u Enstonu. Mnogi mediji ovu ekipu i dalje nazivaju Reno, da bi izbegli konfuziju sa timom Tonija Fernandesa. Fairuz Fauzi imenovan je za rezervnog vozača; zasad nema informacija o tome hoće li on imati i stvarnog posla petkom, ili je tu samo da pojača malajsku vezu.

Crno-zlatne boje već su predstavljene i izazvale su pomešane reakcije. Zamisao je dobra, priziva mit i prošla vremena, ali oni koji su prefarbani prošlogodišnji auto videli uživo tvrde da je stvar izvedena traljavo i da je dizajn mogao biti inventivniji i hrabriji. Iz Kanade su stigle najave da bi tim, koji će se ove sezone trkati sa engleskom licencom, mogao imati problema sa zakonom te zemlje koji zabranjuje oglašavanje duvanskih proizvoda. Iako je ideja vizuelno povezivanje sa pobedničkim bolidima sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka, a ne sa paklicom cigareta, novi imidž Lotus Renoa previše podseća na ono što Imperijal tobako pravi.

Zauber - 31. januar, Valensija

I Švajcarci će upriličiti prezentaciju dan pre starta testova. Trupa iz Hinvila trebalo bi da ove godine lakše diše i mirnije se sprema - godišnji doprinos Serhija Peresa njenom budžetu iznosi 10 miliona, a taj novac obezbeđuju Karlos Slim i njegova kompanija Telmeks. Peres će biti prvi Meksikanac u Formuli 1 od 1981. godine, kada se Ektor Rebak trkao za Brebem.

Mercedes GP - 1. februar, Valensija

Nova ’srebrna strela’ zvaće se W02 i biće prikazana ispred garaže na pisti Rikardo Tormo, da bi odmah potom zagrizla asfalt. Za Valensiju je najavljen sveden događaj, lišen sjaja i pompe. Ros Bron smatrao je za potrebno da istakne da se neće povući pre nego što Mercedes GP postane uspešan. Prema njegovom mišljenju, preuranjeno je govoriti o tome da će prelaz na Pireli pneumatike pogodovati Šumaherovom vozačkom stilu i učiniti da sedmostruki šampion izgleda bolje nego 2010. A za takvu Šumijevu godinu kriv je i nedostatak najmodernije verzije simulatora - on se u Brekliju konstruiše i proradiće tek 2012. godine.

Red Bul rejsing - 1. februar, Valensija

Aktuelni prvaci sveta predstaviće RB7 na dan kada na pisti Rikardo Tormo kreću grupni testovi. Prošle godine su namerno propustili prve probe, računajući da će se duži rad u vazdušnom tunelu pokazati korisnijim, sadašnji pristup je drugačiji. Naslednik prvog šampionskog bolida iz Milton Kinsa treba da bude evolucija, a ne revolucija. Logično, ako se pogleda učinak iz 2009. i 2010, ne tako logično kada se uzmu u obzir noviteti poput Pireli pneumatika, povratka KERS-a, pomičnog zadnjeg krila, propisima određene distribucije težine napred i pozadi... Helmut Marko, konsultant kompanije za auto-sport, skreće pažnju na značaj pouzdanosti nove kreacije genijalnog Edrijana Njuija: „Prošle godine Sebastijan (Fetel) je izgubio 66 poena zbog tehničkih defekata i skoro sve smo ih dali Alonsu. Ako ove godine možemo da se oslobodmo malera i grešaka, odbranićemo titulu.

Vilijams - 1. februar, Valensija

© LAT Photographic
Nasuprot pretpostavkama specijalizovane štampe, Vilijams će u Valensiji testirati sa novim FW33 bolidom. Prvo će na stazu Barikelo, pa Maldonado, ali auto neće biti u definitivnim bojama. Za njihovu promociju biće utvrđen kasniji datum, verovatno ne pre polovine februara. I formalno je objavljeno da je venecuelanski naftni koncern PDVSA glavni sponzor ekipe, tvrdi se da je ugovor težak 43 miliona dolara. Frenk Vilijams komentariše: „PDVSA je značajan partner i može da napravi značajnu razliku u našoj borbenoj sposobnosti.

Ekipa je pred 20.000 gledalaca izvela demonstracionu vožnju na ulicama Karakasa, a verovatno najvažniji posmatrač bio je predsednik Venecuele Ugo Čaves, koji je mogao iz prve ruke da se uveri u to kako na delu izgleda državni projekat - Pastor Maldonado. Njegovo sedište u ekipi iz Grouva plaćeno je 15 miliona evra.

Adam Par, predsednik Vilijamsa, odbacuje tezu da je Pastor tu samo zbog novca, nazivajući je „odvratnom i irelevantnom“: „Nikad u našem autu nismo imali vozača za kojeg nismo mislili da je spreman za F1, da zaslužuje da tu bude i da je sposoban da isporuči traženo. Maldonado je osvojio GP2 šampionat sa ruki ekipom, osvojivši više trka od bilo koga drugog. Apsurdno je što uopšte moramo da pričamo o tome. Što se tiče talenta i čiste brzine, Pastor ima kapaciteta koliko i Rozberg i Hilkenberg. Vidimo ga kao dugoročnu investiciju - mlad i talentovan vozač je obećanje za budućnost, a ako ima i sponzore, utoliko bolje.

Toro Roso - 1. februar, Valensija

© Paul Gilham/Getty Images
I ’mali crveni bik’ otkriće karte prvog februara. Sebastijan Buemi tvrdi da STR6 izgleda impresivno. Švajcarac je pomalo zabrinut zbog obilja zadataka koji stoje pred vozačima, a tiču se novih komandi za pomeranje zadnjeg krila i upravljanje KERS-om, koji će tim iz Faence od starta sezone imati u autu. Ova godina započela je glasinom o prodaji ekipe arapskim investitorima, ali je Franc Tost negirao postojanje takvih planova.

Tim Lotus - 1. februar, Valensija
Lotus Tonija Fernandesa imaće Renoove motore, a Red Bul će obezbeđivati menjače i hidrauliku, ali ne najnovije generacije, već verzije s kojima su se Fetel i Veber trkali 2009. U Valensiji neće prikazati takmičarski auto za 2011, već prelaznu verziju između svoje prošlo i ovogodišnje formule. Ekipa će godinu započeti bez sistema za povraćaj kinetičke energije. Spor oko upotrebe imena Lotus treba da reši Vrhovni sud u Londonu, proces počinje 24. januara.

Meklaren - 4. februar, Berlin

Prezentacija bolida MP4-26 trebalo bi da se odvija po pompeznom scenariju, uobičajenom za kraj prošlog i početak ovog veka. Biće upriličena u Berlinu, daleko od svake staze, jer je tako želeo Vodafon, glavni sponzor ekipe, koji bi da promoviše svoje delovanje u Nemačkoj. Ovo docnije predstavljanje nove formule prate dve vrste glasina - prema jednoj, šasija nije prošla nekolike kreš-testove i ceo auto kasni. Prema drugoj, MP4-26 ima više inovativnih elemenata za koje ekipi treba vremena da ih usavrši i želi da ih što duže sakrije od konkurenata.
Iz Vokinga poručuju da nema ni razloga za uzbunu, ni bilo kakvog kašnjenja, da će novi Meklaren biti lansiran u ’optimalnom’ trenutku, i da je sve to deo plana, prema kojem će ekipa na prvim testovima kombinovati poznati auto i nepoznate gume (Pireli), kako bi ove potonje bolje razumela i kasnije probe iskoristila do maksimuma. Iako se spekulisalo drugačije, auto neće biti ni crn, ni narandžast, već ostaje hromsrebrni uz Vodafonovo drečavo crveno.

Fors Indija - 10. februar, Heres

Tim iz Silverstona će u Valensiji nastupiti sa starim automobilom VJM03, a sačekaće Heres i drugu po redu turu predsezonskih probnih vožnji da bi prikazao bolid VJM04. Operativni direktor Otmar Safnauer kaže da je ekipa odabrala da tako bude: prioriteti su saznanja koja aerodinamički odsek može steći iz vazdušnog tunela i proizvodnja što veće količine potrebnih delova; rani izlazak na stazu od drugorazrednog je značaja.

Do vremena testova, svakako pre Heresa, trebalo bi da saznamo i kako je rešeno poslednje veliko otvoreno personalno pitanje - hoće li vozački par kod Vidžaja Malije zaista tvoriti Zutil i Di Resta, Hilkenberg biti uposlen kao tester petkom, a Liuci isplaćen po osnovu prevremenog raskida ugovora, ili će cela stvar da se složi na neki drugi način. Hilkenbergovu stvar i dalje snažno gura Vili Veber: „Odbijam da plaćam za Nikov kokpit, taj momak je predobar da bi plaćao da vozi. Ako to učinite jednom, stalno ćete morati da donosite novac, i to sve više i više. To vam brzo postane imidž. Ja bih radije da prodajem performanse. Formula 1 mora da pazi da ne stvori dve klase - 14 pravih vozača i 10 onih koji plaćaju.
Preostaju dva imena: Marusija-Virdžin i Hispanija rejsing. Oni će sa kreacijama za 2011. kasniti najviše i pretpostavlja se da ništa novo neće pokazati pre polovine februara. Niko ne govori ni o kakvom određenom datumu, premda Nik Virt, dizajner Virdžinovog VR-02 bolida kaže da je monokok prošao sve predviđene FIA kreš testove i da je u toku ispitivanje menjača. Neke komponente tek treba da stignu od dobavljača, a oni su 2010. bili najslabija karika u Virdžinovom lancu, pogotovu isporučilac hidrauličnih sistema.

Virt planira ovako: „Naš prvi cilj je da auto bude pouzdan - za razliku od prošlogodišnjeg, da obezbedimo da u njega može da stane dovoljno goriva - za razliku od prošlogodišnjeg i da učinimo sve što možemo da pomognemo vozačima da iz njega izvuku što je više moguće.“ U tom smislu, Glok je prva uzdanica, a debitant D’Ambrozio, čiji kokpit u rusko-engleskoj ekipi sa 7 miliona finansira Greviti menadžment, misli da može da izazove Nemca i ponekad ga čak i nadmaši. Deklarisani cilj je po performansama prevazići Tim Lotus (HRT se uopšte ne pominje kao rival) i jednu od ’starih’ ekipa i tako obezbeđivati ulazak u drugu kvalifikacionu rundu, a odatle bi se moglo razmišljati o prvim poenima.
© LAT Photographic
Tvrdi se da je angažman u Hispaniji koštao sponzore Naraina Kartikejana (u prvom redu kompaniju Tata) 8 miliona evra. Drugo sedište biće skuplje, stoji 10 miliona (trećina timskog budžeta) i pripašće vozaču koji pruži odgovarajuće finansijske garancije. U nedostatku pouzdanijeg traga, pretpostavlja se da na njega pretenduju uobičajeni sumnjivci - Klin, Valseki i De la Rosa. Pominje se i Liuci, koga bi u Formuli 1 održala sledeća gimnastika: ako ga odbaci Fors Indija, novac od obeštećenja za raskid ugovora može da uloži da u angažman kod Kolina Kolesa. Tako neće pokriti svih 10 miliona, no važnije je pitanje je li neozbiljni HRT uopšte vredan truda.

Kartikejan, iznenađujući povratnik u Formulu 1, govori da je Hispaniji prošle godine išlo loše zbog slabog motora i da tim ima puno obećavajućih planova za 2011. Po tome se baš ne bi reklo da je Indijac upoznat sa stvarnim nedaćama ekipe, što je možda i bolje po njegov životni optimizam. HRT neće imati nov auto za test u Valensiji, ali mnogo je gore što izgleda da cele sezone neće odmaći dalje od ’hibridne’ formule, ’usavršenog’ modela iz 2010, sa Vilijamsovim menjačem. Bude li doista tako, onda će ’prepravljeni’ F110, kada se konačno pojavi na stazi, verovatno praviti vremena koja će se meriti sunčanim satom, a ne štopericom.

Raspored predsezonskih testova

1-3. februar: Valensija
10-13. februar: Heres de la Frontera
18-21. februar: Katalunja
3-6. mart: Bahrein

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: