„Lotus je kao autobus...“

„... čekate ga vekovima, a onda stignu dva odjednom.“ Tako je Majk Gaskojn, tehnički direktor ekipe koja se u 2010. takmičila pod nazivom Lotus rejsing, u šali prokomentarisao zbrku nastalu zahvaljujući činjenici da u ovom trenutku postoje dva tima namerna da 2011. godine u Svetskom šampionatu Formule 1 koriste legendarno ime. Spor između entiteta iza kojih stoje Toni Fernandes i Grupa Lotus, to jest proizvođač automobila Proton, rešiće sud u Londonu, a naš je zadatak da iznesemo saznanja o činiocima koji su do rata oko imena uopšte doveli.

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2010.

10:54

Default images

Da bi ova priča delovala manje zamršeno, otvaramo je predstavljanjem njenih glavnih junaka, firmi i ljudi. Lotus automobili i Lotus inženjering deo su Lotus grupe, u vlasništvu kompanije Proton, proizvođača automobila iz Malezije kog kontroliše država. Lotus rejsing je tim koji je Toni Fernandes 2010. uveo u Formulu 1, uz prethodno obezbeđenu saglasnost i licencu Protona i Lotus grupe. Iza F1 operacije stoji holding 1Malezija, tvorevina grupe poslovnih ljudi iz ove zemlje. Tim Lotus je ime pod kojim se nekada trkala postava Kolina Čepmena, njega je 1994, pred samu propast ekipe, kupio Dejvid Hant, godinama bio staratelj i čuvar brenda, da bi ga u septembru 2010. prodao Toniju Fernandesu i njegovim saradnicima, u transakciji koja uključuje robnu marku, istorijska prava i nasleđe.

A ovakvo je trenutno stanje na frontu. Poslednjeg dana novembra FIA je objavila zvaničnu listu učesnika prvenstva Formule 1 za sezonu 2011. i na njoj se našao Reno F1 tim (konstruktor Reno), sa startnim brojevima 9 i 10 i samo jednim potvrđenim pilotom, Robertom Kubicom. Nešto niže na spisku stajao je Tim Lotus (konstruktor Lotus Reno), sa vozačkim parom koji čine Truli i Kovalainen u bolidima #20 i #21.
Osam dana kasnije, zvanično je objavljeno ono o čemu se nedeljama nagađalo: Reno je prodao svoj preostali udeo u F1 timu, pa su njegovi vlasnici sada Ženi kapital i Lotus. Očekuje se da će Lotusov uticaj rasti, preko većinskog vlasništva, do budućeg potpunog preuzimanja. Novo partnerstvo je tehnološko-komercijalne prirode, predviđeno da traje barem do 2017. godine. Ono uključuje i generalno sponzorstvo i označeno je kao „strateška alijansa“ dveju kompanija koja će Lotus putničkim vozilima otvoriti značajne tržišne i razvojne (KERS) mogućnosti. Tehnički, F1 auto i motor biće Renoovi, a ekipa će se zvati Lotus Reno GP. Saopštenje za medije pratila je ilustracija: R30 formula u legendarnim crno-zlatnim bojama.

Šta preostaje Toniju Fernandesu i njegovom Timu Lotus? Kad je biznismen iz Malezije formirao ekipu, nazvao ju je Lotus rejsing, uz blagoslov Protona i Grupe Lotus i sa njihovom, na pet godina izdatom licencom. Pretpostavljajući da će mu upotreba tog naziva biti uskraćena zbog očekivanog ’braka’ Protona i Renoa, Fernandes je u vreme Velike nagrade Singapura najavio da će se ekipa od 2011. takmičiti kao Tim Lotus, pod imenom Čepmenove trkačke postave iz slavnih i manje slavnih godina. Spetembarska transakcija sa Dejvidom Hantom, donela je Fernandesovom timu status direktnog i jedinog legalnog naslednika kuće za koju su Klark, Hil, Rint, Fitipaldi, Peterson, Andreti i Sena ispisivali blistave strane trkačke istorije.
Razumljiv je interes Grupe Lotus da pravi partnerstvo s Renoom - Fernandes je ni iz čega stvorio F1 tim, njegova ekipa bila je ’najbrža od najsporijih’, ali proći će vreme pre nego što bude mogla da konkuriše za visoke plasmane - ako uopšte dotle dođe. Reno F1 je, pak, već ove godine postizao izvanredne rezultate i posle agonalne 2009. prekinuo silazni trend, Kubica je blistao i gotovo sâm dovezao tim do pete pozicije u poretku konstruktora. Možda se sa iskusnijim i greškama manje sklonim drugim vozačem nego što je to Vitalij Petrov, dala otvoriti bitka sa Mercedesom? U Protonu su to prepoznali i zato Grupa Lotus ulazi u Formulu 1 sa etabliranim timom, odatle je put do vrha i mogućih titula daleko kraći, samim tim i finansijski primamljiviji, jer bi nagrada mogla stići relativno brzo. „Verujemo da postoji potencijal da se vratimo tamo gde je Reno bio kad je osvajao šampionske naslove,“ kaže Deni Bahar.

Baharu se može verovati. U septembru 2009 postavljen je na mesto izvršnog direktora Lotusa, u poslovnoj biografiji ima godine provedene u najvišem marketinško-korporativnom menadžementu Ferarija i Red Bula. On namerava da Lotus grupu uvede u različite grane auto-sporta i cilja F1 titulu u narednih pet godina. Zašto? Zbog rasta prodaje Lotus automobila i skoka vrednosti brenda, marketinških dobitaka, zbog 600 miliona TV gledalaca na svakoj trci, a sve to vredi više od bilo koje tradicionalne kampanje oglašavanja. Deni Bahar ističe: „Trkanje je uvek definisalo Lotus, a u mnogim situacijama u istoriji auto-sporta, Lotusove brojne inovacije redefinisale su trkanje.
Fernandesov Tim Lotus najavio je predstavljanje nove formule za januar iduće godine. Razvoj automobila T127 zaustavljen je u julu, pošto je (ispravno) ocenjeno da je brži od konkurenata (Hispanije i Virdžina), te da će ih u trkama i na tabeli ostaviti za sobom, a da ga nikakvo čudo ne bi osposobilo za više od tog, u suštini jedinog zadatka u 2010. Tim Lotus trebalo je da postane crno-zlatan u 2011, tako je najavljeno sredinom novembra, ali prvi vizuelni udarac ipak je zadala postava oko bivšeg Renoa i time stekla nedostižnu prednost u svesti publike.

Trupa Tonija Fernandesa brzo je ispoljila sklonost da barem u toj stvari popusti i, poštujući i glas svojih simpatizera, ostaje verna već etabliranom zeleno-žutom. „Da li su oni kopirali nas, ili mi njih, to je sad nevažno. Dva Lotus brenda na stazi nisu problem. Mislim da je šašavo imati četiri slična crna automobila, neko je morao da popusti. Nismo deca da kažemo da mi moramo biti crno-zlatni, mi smo pragmatični,“ govori Fernandes. Na pitanje boja, takmičarski nebitno, ali važno za identitet i ponos, stavljena je tačka. „Najvažnije je koliko će auto brzo ići, ne da li izgleda lepo u zelenom ili zlatnom,“ zaključuje Rijad Asmat, izvršni direktor Tima Lotus.
U Formuli 1 bi 2011. teoretski mogla postojati četiri bolida s nazivom Lotus. Dva bi bila kompletni Renoi, a dva konstrukcijski Lotus-Renoi (sa Red Bul menjačima i hidrauličnim sistemom). I jedna i druga strana tvrde da su pravi Lotus - paradoksalno, obe bi mogle biti u pravu ako londonski Vrhovni sud zaključi da ’je staza dovoljno široka’ da se na njoj Lotus Reno GP i Tim Lotus pojave istovremeno. U ekipi koja nasleđuje Reno F1 operaciju ne sumnjaju da će na pisti po plasmanima biti lako razlikovati jedan od drugog Lotusa. Konstatacija verovatna, ali i nefer: porodično stablo novorođenog Lotus Reno GP tima može se pratiti decenijama unazad, do predaka po imenu Beneton i Toleman, a rival kome se izruguju postoji tek od 2009.

Jasno je za šta se trka Bahar, ali zašto se Toni Fernandes tako čvrsto drži Lotusa? Čak i ako bi njegova ’zelena verzija’ postizala uspehe, plodove bi brala grupa koja proizvodi automobile. S njom Fernandes nema nikakve veze, njegov glavni biznis je vazduhoplovna kompanija Er Azija. Na startu F1 projekta zvučao je kao čovek koji se nada makar miroljubivoj koegzistenciji, ako ne i punoj saradnji svih ’Lotusovih entiteta’, što i danas potvrđuje: „Razočaran sam što je ispalo ovako. Imali smo petogodišnju licencu Protona i Grupe Lotus da uđemo u Formulu 1 i nadali smo se da ćemo se za tih pet godina dokazati. Moj izvorni cilj bio je da se jednog dana sjedinimo ili da nešto zajednički uradimo i koegzistiramo. Sve se promenilo otkako se pojavio Deni Bahar. On nas jako malo ceni. Kaže da će nas dogodine pobediti na stazi i ne sumnjam da na početku sezone i hoće. Do kraja godine mislim da ćemo im biti sve bliže i bliže. Mi nismo kupili tim koji je izgradio proizvođač automobila, napravili smo ga od nule i mislim da to daje više vrednosti i kredibiliteta brendu.
© 2010 Ford Motor Company and Wieck Media Services, Inc.
Objašnjenja Dejvida Hanta značajna su za stvaranje potpune slike o borbi za pravo na brend i prestižnu baštinu. Brat šampiona Džemsa Hanta kupio je posrnuli F1 Tim Lotus 1994. godine, pod njegovim vlasništvom ekipa je nastupila na poslednjim trkama sezone, u Japanu i Australiji, i posle njih kapitulirala. Narednu deceniju i po Hant je bio čuvar vrednog brenda i njegove istorije, sve vreme s ambicijom da ga nekako vrati na najveću scenu. U septembru je konačno prodao svoje dragoceno vlasništvo Fernandesovoj trkačkoj ekipi. Zašto baš njoj? „Uveren sam da ga predajem timu koji ima resurse, strast, energiju, viziju i dugoročnu predanost da Timu Lotus pruži najbolju moguću šansu da se vrati na čelo F1 karavana. Radujem se što ću pomoći timu da ostvari 80. GP pobedu, to će biti dan kada će svi napori iz proteklih 15 godina najzad biti opravdani.

Evo Hantovih najvažnijih teza: u danima genijalnog Kolina Čepmena postojale su dve kompanije - Lotus grupa (proizvođač prestižnih sportskih automobila) i Tim Lotus (organizacija koja se trkala). Osnovao ih je isti čovek (Čepmen), sarađivale jesu, ali su dva različita entiteta. „Grupa Lotus nikada se nije takmičila u Formuli 1, nikad nije napravila F1 auto, nikad nije bila vlasnik Tima Lotus. To su oduvek bile odvojene kompanije, što je uobičajena i razumna praksa u Formuli 1. Kolin je želeo da zaštiti Lotus automobile od odštetnih zahteva osiguravajućih kompanija koji mogu da pogode trkački tim i nije jedini koji je tako radio,“ podseća Englez.
Proton je 1996. kupio Lotus grupu i čelnici firme iz Malezije bili su nemalo iznenađeni kad su shvatili da se njihova akvizicija odnosi samo na serijske automobile, ne i na legendarni F1 tim. Tokom godina je, tvrdi Hant, Proton u više navrata pokušavao da od njega otkupi ono što nedostaje za potpunu sliku. Posao nikada nije sklopljen, ali Proton nikada nije pokušavao da ospori Hantovo vlasništvo, „privatno, javno, niti pred sudom“. Prvi napad dogodio se tek pošto je ono prešlo u ruke druge malezijske kompanije, holdingu Tonija Fernandesa. Saznavši da je ’Tim Lotus’ promenio vlasnika, Proton povlači licencu - onu koja je omogućila osnivanje ’Lotus rejsinga’ - ponašajući se kao jedini subjekt koji može da dâ ili uskrati pravo korišćenja samog naziva Lotus. Novac čini da ova rasprava nema čisto akademski karakter, jer pravo na F1 premije, stečene desetim mestom u poretku konstruktora 2010, pripada Lotus rejsingu, a on, kako god se okrene, u 2011. sigurno neće postojati.

Prema Hantu, sadašnje teze Protona čista su izmišljotina, a njegovo pravo na ime Tim Lotus izdržalo je sve provere, otuda je vrednost onoga što je prodao holdingu 1Malezija nesporna. Paralela je jasna: kao što Dejvid Hant kupovinom iz 1994. nije stekao pravo da proizvodi automobile sa imenom Lotus, tako ni Proton nema pravo da se poziva na F1 istoriju Grupe Lotus. Englez misli da malezijska kompanija istiskujući Fernandesa iz igre pokušava da ugrabi ime, logo, brend, identitet i istoriju, a da za njih ništa ne plati, te da se bitka vodi za stvari važnije od novca i moći - za čast i integritet.
© 2010, Paul Webb, USA, LAT Photographic
Pokušaji sporazumnog rešenja sukoba nisu urodili plodom. Borba za ime Lotus nastaviće se u januaru pred Vrhovnim sudom u Londonu. Rijad Asmat kao da se tome raduje: „To će biti dobro za sve, sud će svima sve objasniti. Proton tvrdi da je vlasnik imena Lotus, ali mi imamo ime ’Tim Lotus’ i zato se trkamo kao ’Tim Lotus’. U vlasničkom statusu postoji velika razlika.

Rezultat spora najupečatljivije će se odraziti na F1 pozornici, ali neće mimoići ni druge kategorije. Namerna da uzdigne svoj globalni profil i napravi prvi korak u Indikaru, za koji inače ima velike planove, Grupa Lotus je marta 2010. ušla u „tehničko-komercijalno“ partnerstvo sa KV rejsing tehnolodži timom. Zato se Takuma Sato trkao u zeleno-žutoj Dalara-Hondi sa natpisom ’Lotus’. U septembru su se Lotus grupa i ART GP dogovorili o zajedničkom nastupu u GP2 (internacionalnoj i azijskoj) i GP3 serijama, pa se na premijeri GP2 automobila treće generacije pojavila ekipa novog naziva Lotus ART, čiji je Dalara-Reno, naravno, bio zeleno-žut.

S druge strane, Toni Fernandes je našao partnera u ekipi Mofaz u Formuli Reno 3.5 i ona je u 2010, po dobijanju odgovarajuće licence, bila ’prekrštena’ u Lotus Junior tim, a potom je nastupala sa, pogađate, zeleno-žutim bolidima. Pošto je vlasnik Mofaza malezijska porodica Fauzi, ova ekipa je izvesno trebalo da posluži kao poligon za dokazivanje i odskočna daska za Fernandesovu F1 postavu. Želite još konfuzije? U GP2 društvo jesenas su primljena dva nova tima i jedan od njih je Fernadesov, ali se barem taj zove Er-Azija. Eto alternativnog rešenja ako londonski sud dâ za pravo Protonu...
© Alastair Staley/GP2 Media Service
Uz sve poštovanje prema znamenitom imenu, ovaj presek situacije otkriva nam previše Lotusa za jednu planetu i trkačku scenu na njoj. Previše i za zdrav razum, budući da iza njih stoje različite kompanije, svojevremeno povezane i poslovno i dobrom voljom, a sada na ratnoj nozi. Spor će biti poslastica za advokate, on podiže i publicitet, koji, u krajnjem, stranama u sukobu može čak i da koristi. A ako oba Lotusa ostanu na stazi u 2011, onda će moći da se postavi sasvim zabavno pitanje: „Za koji navijate, za crni ili zeleni?“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: