Formula 1, motori: Kome je šta ostalo?

Detonacija Renoovog osmocilindraša, kome je nedostajalo još 10 krugova da Fetela dovede do četvrte pobede u sezoni, ponovo je istakla pouzdanost kao svojstvo koje može da odigra ogromnu, možda i presudnu ulogu i u ovogodišnjoj borbi za titulu prvaka. Trkačko srce Red Bula otkazalo je poslušnost na tako spektakularan način da su V8 mašine Ferarija, Renoa i Mercedesa, njihov broj i stanje kod svakog od pretendenata na krunu trenutno goruća tema Formule 1. Zato ih u ovom članku i razmatramo.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2010.

13:15

Default images

Preostala su još dva gran prija, u igri su tri tima i petorica kandidata za titulu, ali koliko ko ima motora na raspolaganju? I u kakvom su oni stanju? Kome preti opasnost da za jednu od poslednjih rundi mora da instalira i deveti agregat, onaj koji povlači kaznu i dodavanje 10 pozicija na startu trke uoči koje se to desi? Uzimajući u obzir da prosečan radni vek F1 motora iznosi tri trke i konsultujući različite izvore, načinili smo pregled onoga što se dosad dešavalo sa bolidima Alonsa, Vebera, Hamiltona, Fetela, Batona i Mase, ne zapostavljajući ni ostatak karavana. Napominjemo da dostupni podaci nisu i ne mogu biti do kraja potpuni, zato što niko osim samih ekipa nema pouzdana saznanja o tome šta je tačno i u kojoj meri korišćeno na treninzima. Takve se informacije zvaničnim kanalima i ne saopštavaju.

Fernando Alonso osvojio je i petu ovosezonsku trku i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu, ali njegovi su motori najistrošeniji. Poslednji novi osmocilindraš Fernando je dobio još u Monci i, da bi izbegao kažnjavanje, on od tada vojuje sa polovnim agregatima koji u sebi imaju po jednu ili dve trkačke distance. U Alonsov auto novi motori instalirani su sledećim redom: prvi i drugi u Bahreinu, treći u Australiji, već četvrti u Španiji, peti u Kanadi, šesti u Nemačkoj, sedmi u Belgiji i osmi u Italiji. Najbolje što dvostrukom prvaku sveta u finišu šampionata preostaje jesu tri Ferarijeva V8 koja su već prevalila po dva gran prija i imaju još po jedan do kraja očekivanog životnog ciklusa.
© KAVO
Evo kako je Španac trošio svoje agregate: prvi je prošao treninge i kvalifikacije na Sakiru, a potom bio preventivno zamenjen. Shodno pravilima, taj se više nije smeo upotrebljavati u kvalifikacijama i trkama, osim na finalnoj rundi u Abu Dabiju, ali nju nije dočekao: uništen je na treninzima u Kini. Drugi motor osvojio je trku u Bahreinu i radio je tokom ostatka gran pri vikenda u Šangaju. Treći je prevalio Melburn i eksplodirao dva kruga pre kraja Velike nagrade Malezije. Četvrti Fernandov V8 vožen je u Barseloni, Monte Karlu i Istanbulu, peti u Montrealu, Valensiji i Silverstonu. Šesti agregat prevalio je trke u Nemačkoj i Mađarskoj, sedmi Spa i Jeongam, a osmi je već praktično potrošio svoj životni vek, budući da je Alonsov Ferari F10 doveo do trijumfa u Monci i Singapuru, te do podijuma na Suzuki.

U teoriji, Fernando može postati prvak već u Sao Paulu, recimo, ako pobedi a Veber završi peti ili lošije, no Ferarijevog pilota ne zanimaju takvi proračuni: „Red Bul nam je u Koreji opet pokazao da je jači od nas i isto će biti u Brazilu i Abu Dabiju. Nama treba još jedan mali korak da bismo bili konkurentni. Moramo biti na podijumu... Pobede i porazi zavisiće od toga ko je brži, od pouzdanosti i sreće.“ Ukoliko su naši izvori tačni, iza Alonsovih leđa će i na Interlagosu i na Jas marini vrištati sprave kojima će to biti treća trka po redu. Slabije naoružan od svojih konkurenata, Asturijac će morati da vozi pametnije i efikasnije od njih i da isporuči „više za manje“.

Domenikali je u petak u Koreji zvučao gotovo uplašeno: „Pokušavamo da izguramo kilometražu s postojećim motorima, to je naš plan i nadam se da ćemo uspeti do Gran prija Abu Dabija. Ako budemo imali ikakvih problema s pouzdanošću, biće to stvarno traumatično, jer bi bilo gotovo nemoguće povratiti poene u borbi s Red Bulom i Meklarenom... Zaista ne smemo imati nikakvih problema, u suprotnom, gotovo je.“ A Montecemolo je i u času slavlja pozvao na oprez: „Sad moramo da ostanemo s nogama na zemlji. Šampionat ostaje potpuno otvoren i znamo da se suočavamo sa jako moćnim protivnicima. Treba da poslednjim dvema trkama pristupimo još koncentrisaniji i poklonimo još više pažnje svakom najmanjem detalju.
© KAVO
Pošto je u Koreji počinio možda i sudbonosnu grešku, Mark Veber se od progonjenog pretvorio u lovca. Za utehu, Australijanac je još uvek kadar da o svojoj sudbini odlučuje sam: dve pobede, stopostotni učinak i titula je njegova, gde god se našao Ferari sa startnim brojem 8. U pogledu motora, stvari stoje bolje nego kod Alonsa. I Veber je dosad totalizovao dva, oba na treninzima. Na raspolaganju ima tri koja su prešla po dve trke, ali i jedan tek načet u Koreji. To je prednost, jer i Brazil i Abu Dabi imaju sekcije koje iziskuju dugu vožnju punim gasom i na visokim turažama: Interlagos krasi deonica od dvanaeste pa do prve krivine, dok na Jas marini postoji pravac od gotovo 1,2 kilometra. ’Ozi’ „apsolutno veruje“ da može do titule, jer je RB6 „sjajan auto“. Kažimo i to: prethodnik, RB5, prošle godine pokorio je i Sao Paulo i Abu Dabi.

Ove godine se kod Vebera prvi novi motor zavrteo u Bahreinu, drugi je stupio u akciju u Maleziji, treći u Španiji, četvrti tek u Kanadi (jednu trku kasnije nego kod Fetela i oba Meklarena, a čak tri vikenda posle ugradnje ekvivalentnog agregata u Ferarijeve bolide), peti u Britaniji, šesti u Belgiji a sedmi u Singapuru. Poslednji, osmi novi motor, montiran je u Veberov Red Bul RB6 pre subotnjeg treninga i kvalifikacija u Koreji, a u trci na Jeongamu prešao je samo 18 krugova, preovlađujuće laganim tempom, iza sigurnosnog vozila. Još uvek nema informacija o tome da li je eventualno oštećen posle udarca u ogradu i sudara s Rozbergom.

Po rasporedu korišćenja agregata Australijanac je bio štedljiviji od najljućeg rivala. Njegov prvi motor prevalio je Sakir i Melburn i eksplodirao u petak na Sepangu. Drugi Veberov Reno V8 prošao je ostatak vikenda u Maleziji, izdržao Šangaj i ispustio dušu na treninzima u Turskoj. Treći agregat doneo je slavlja na Katalunji i u Monte Karlu i ubeležio podijum na Istanbul parku, gde je radio u subotu i nedelju. Četvrti je izvezao Montreal i Valensiju, peti Silverston, Hokenhajm i Hungaroring, šesti za sobom ima Spa Frankoršamp i Moncu, sedmi Singapur i Suzuku. Osmi, se, kako smo već kazali, zavrteo tek na Jeongamu i relativno kratko je radio.
© KAVO
Nijedno od tri ovosezonska odustajanja Luisa Hamiltona nije posledica defekta motora, grešaka je bilo na drugom frontovima, vozačkom, tehničkom, izvesno i razvojnom. Meklaren ne može da se požali na ono što mu stiže iz Mercedesovog odeljenja za visokoperformantne motore iz Briksvorta, već godinama uobičajene pohvale na račun performansi i izdržljivosti agregata sa trokrakom zvezdom pokazuju se potpuno opravdanim. Prvi novi motor Luis je imao u Bahreinu, drugi je u njegov auto ugrađen u Australiji, treći u Kini, četvrti u Turskoj, peti u Britaniji, šesti u Belgiji, sedmi u Italiji i osmi u Japanu.

Hamilton ima 21 bod manje od Alonsa i može se osloniti na dva motora sa po jednom trkom u sebi i na tri koja su prevalila po dve. Od borca kakav je Luis ne očekuje se ništa manje do da te, u teoriji povoljne tehničke preduslove iskoristi do maksimuma. On kaže da bi voleo da u svom pohodu ima Batonovu podršku i sebi pametno priprema teren, upućujući sve zainteresovane za eventualni Meklarenov timski rad na Martina Vitmarša. Loptica je sada kod šefa ekipe, koji je najavio da će o strateškim odlukama biti razgovarano pre odlaska u Brazil.

Prvi Mercedesov V8 u Meklarenu MP4/25 sa startnim brojem 2 izvezao je gran pri vikend na Sakiru, drugi je prošao Melburn i Sepang, treći je izneo kvalifikacije i trku u Šangaju, te cele Katalunju i Monte Karlo. Četvrti motor Hamilton je koristio u Istanbulu, Montrealu i Valensiji, peti se vrteo na Silverstonu, Hokenhajmu i Hungaroringu. Šesti agregat podneo je ’samo’ Spa, sedmi Moncu i Singapur, a osmi Suzuku i Jeongam.
© KAVO
Sebastijan Fetel je 2010. godine imao pregršt tehničkih nedaća, pa se lako gubi iz vida da do Jeongama nije iskusio nijednu detonaciju motora. Bačen na četvrto mesto u generalnom i sa 25 bodova manje od Alonsa, Nemac još nije izgubio nadu: „Ništa neće izmeniti moj pristup finalnim dvema rundama. Eksplozija motora sve čini zanimljivijim i težim, ali još uvek je moguće. Boriću se do kraja.“ Dok on istupa tako, sve su glasniji pozivi timu iz Milton Kinsa da konačno uspostavi hijerarhiju i opredeli se da u preostale dve trke svim snagama podrži Vebera, čije su šanse očigledno veće. Istina je da bi to bilo nužno ako se želi vozačka kruna, ali je istina i da je Red Bul, ovakav kakav je danas, pravljen po Fetelovoj meri. Šta će prevladati u Matešicovoj trupi, razum ili srce?

U Sebastijanovom pulu upotrebljivih agregata nalaze se jedan koji je prešao jednu trku (i priličan broj trening kilometara) i četiri koja su vozila po dva gran prija. Međutim, svi su oni već dosta istrošeni i primetno je koliko Fetel petkom štedi svoju tehniku. Prvi novi motor u njegovom RB6 zavrteo se u Bahreinu, drugi u Australiji (odatle počinje raskorak sa Veberovom sekvencom), treći u Kini, četvrti u Turskoj, peti na Velikoj nagradi Evrope, šesti u Nemačkoj, sedmi u Italiji i osmi u Japanu.

Potrošnja je išla ovim redom: prvi agregat prošao je Bahrein, drugi Melburn i Sepang, treći kvalifikacije i trku u Šangaju, Barselonu i Monte Karlo. Četvrti motor prevalio je Istanbul i Montreal, peti Valensiju i Silverston, šesti Hokenhajm, Hungaroring i Spa Frankoršamp, sedmi je radio u Italiji i Singapuru, a osmi se proslavio na Suzuki i dve sedmice docnije razneo se u 46. krugu na Jeongamu.
© KAVO
Samo računica i dalje drži Džensona Batona u igri, međutim, on sa zaostatkom od 42 poena zastupa stanovište da se šampionat ne osvaja tako što se poraz prihvata dok još nije sve završeno. Dženson ima pravo na nadu, a mi imamo obavezu da analiziramo njegovu bojevu municiju. Aktuelni svetski prvak totalizovao je samo jedan agregat, i to ne svojom, već greškom mehaničara koji je u Monaku zaboravio da oslobodi otvor hladnjaka, što je dovelo do pregrevanja i terminalnog kvara. Da nije bilo tog kiksa u Kneževini, Meklaren u ovoj sezoni ne bi iskusio nijednu eksploziju motora.

Raspored instalacije novih agregata identičan je onom viđenom kod Hamiltona i ta harmonija svedoči da na ovom planu kod Meklarena nije bilo ni hitnih intervencija i iznuđenih zamena, da se - mimo Monaka - nije dešavalo ništa nepredviđeno. Prvi Mercedesov V8 montiran je u bolid #1 u Bahreinu, drugi u Australiji, treći u Kini, četvrti u Turskoj, peti u Britaniji, šesti u Belgiji, sedmi u Italiji i osmi u Japanu.

Ti motori trošeni su po programu koji je važio i za sestrinski auto s druge strane iste garaže. Batonov prvi agregat prešao je Sakir, drugi je služio u Melburnu i Sepangu, treći je izdržao kvalifikacije i trku u Šangaju, celu Katalunju i Monte Karlo, do već opisanog kobnog 3. kruga. Četvrti Mercedes V8 vrteo se u Istanbulu, Montrealu i Valensiji, peti na Silverstonu, Hokenhajmu i Hungaroringu, šesti se nosio s visokim prohtevima Spa Frankoršampa, sedmi je vožen u Monci i Singapuru, a osmi na Suzuki i Jeongamu. Poput svog timskog kolege, Baton u predstojećim trkama može računati na dva motora koja u sebi imaju po jednu trku i tri koja su prešla po dve gran pri distance.
© KAVO
Felipe Masa odavno je i teoretski van borbe za titulu, ali bi mogao pokušati da otima bodove Alonsovim konkurentima za naslov. Zato i Brazilčev slučaj razmatramo detaljnije, a stanje njegovog naoružanja razlikuje se od onog kod konkurenata. Nijedan Ferari V8 nije ispustio dušu u Felipeovim rukama, ali mu je u Singapuru ipak instaliran i deveti motor. Kvar menjača tamo je Masu još u prvoj kvalifikacionoj rundi zakovao na startnu poziciju 24, pa je Skuderija, nemajući šta da izgubi, rešila da o istom trošku promeni i agregat i praktično anulira efekte kazne kojom je njen pilot - u teoriji - pomeren deset pozicija unazad.

Felipe je dobio prvi i drugi novi motor u Bahreinu, treći se zavrteo u Australiji, četvrti u Španiji, peti u Kanadi, šesti u Nemačkoj, sedmi u Belgiji, osmi u Italiji, a u „kaznenu zonu 9“ Brazilac je stupio u Singapuru, na već opisani način. U teoriji, za akciju na Interlagosu i Jas marini ostala su mu tri osmocilindraša koja su prešla jednu trkačku distancu, jedan koji u sebi ima dve trke, a samo u Abu Dabiju smeće da ponovo ubaci u igru prvi agregat iz Bahreina, ukoliko taj već nije isuviše istrošen vožnjama petkom i subotom. Takođe u teoriji, ovde izgleda da ima prostora za agresivnije mapiranje motora i napadačku vožnju.

Prvi Masin V8 izneo je treninge i kvalifikacije na Sakiru, a zatim je, kao i Alonsov, preventivno zamenjen pre trke jer je „pokazivao abnormalne parametre“. Kasnije je korišćen na treninzima tokom sezone i ostao je čitav. Drugi motor dovezao je Brazilca do podijuma u Bahreinu, treći je prošao Melburn, Sepang i Šangaj, četvrti Katalunju, Monte Karlo i Istanbul park, a peti Montreal, Valensiju i Silverston. Po redu šesti Ferarijev V8 instaliran u bolid #7 u sebi ima Hokenhajm i Hungaroring, sedmi ’samo’ Spa, osmi ’samo’ Moncu, a deveti je izvezao nedelju u Singapuru, te kompletne vikende na Suzuki i Jeongamu i stoga je verovatno neupotrebljiv za dalje trkanje.
© KAVO
Prolaskom kroz poredak prve šestorice oslikali smo najvažnije i po šampionat presudne situacije, međutim, ovaj pregled bio bi nepotpun bez osvrta na ostale takmičare. Pretežna većina ih je na „koti 8“, Hajdfeld se od F1 povratka nalazi u „zoni 9“, koju je mu je u nasleđe ostavio De la Rosa, pošto se broj dopuštenih zamena vezuje za auto, a ne za vozača. Samo Barikelo, Kubica, Petrov i dvojac Hispanije (verovatno Sena i Jamamoto, ako se opet ne jave volšebne stomačne tegobe) mogu da računaju na po jedan apsolutno novi V8 u finišu prvenstva, jer su od početnih osam do sada iskoristili samo sedam motora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: