Formula 1, Koreja: Ipak se kreće

Ni kada je karirana zastava označila kraj trke na Suzuki, nije se sa stopostotnom sigurnošću znalo hoće li sezona od devetnaest trka ipak biti skraćena za jednu, odnosno da li će karavan Formule 1 imati posla u Koreji, ili će na sledeći start čekati do Sao Paula. Eventualno otkazivanje gran prija bilo bi blamantan propali početak sedmogodišnjeg ugovora sa FOM-om i neuspeli upis još jedne nove zemlje i novog autodroma na kalendar najvažnijeg automobilskog takmičenja na svetu. Poslednja i najvažnija, nedeljama odlagana inspekcija, stavila je tačku na pesimistične prognoze: Jeongam se ipak vozi.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2010.

12:12

Default images

Izgradnja staze po kanonima savremene Formule 1 nije ni jeftin, ni jednostavan posao. Teško da je iko očekivao kašnjenja u zemlji čija je ekonomija po snazi petnaesta na svetu, ipak, docnilo se, i to zabrinjavajuće mnogo. Tokom julske inspekcije, koja je trebalo da bude presuđujuća, konstatovano je da je preostalo još mnogo posla i tadašnja poseta Čarlija Vajtinga Jeongamu završila se odlaganjem odluke za 22. septembar, uz obavezu organizatora da Automobilskoj federaciji šalje nedeljne izveštaje o napretku radova. Međutim, novi zakazani datum poklapao se sa proslavom jednog od najvećih korejskih tradicionalnih žetvenih praznika, pa je FIA ponovo zamoljena da popusti i posetu zakaže za početak oktobra.

Stvar je ovde rešena ’nekoliko sekundi pre dvanaest’ i u više navrata prekršen je Sportski kodeks, koji predviđa da stalna staza mora proći finalni pregled ne manje od 90 dana pre održavanja prve međunarodne trke na njoj. Krajem septembra čak je i Herman Tilke, projektant piste, našao za shodno da podseti da je njegova uloga u tom času samo konsultantska, istovremeno tvrdeći kako veruje da će Korejci posao završiti na vreme. Finalni sloj asfalta postavljen je između 7. i 10. oktobra, kada su dovršeni i ivičnjaci i ograde, to jest sve ono što je apsolutno nužno za trkanje. Vajting je ponovo obišao Jeongam jedanaestog ovog meseca, ono što je video ocenio je kao ’zadovoljavajuće’ i, dan kasnije, FIA je dala zeleno svetlo za održavanje inauguralnog Gran prija Koreje.
Početkom juna pretpostavljalo se da su kašnjenja posledica nestabilne političke situacije u regionu i pretnji ratom na korejskom poluostrvu. Organizator je na to reagovao saopštavajući da nije naišao „ni na kakve prepreke, bilo logističke, bilo političke“, i istakao da je planirani rok za završetak radova leto 2010. Potonje očigledno nije ispunjeno, a za gubljenje koraka postoje i razlozi daleko prozaičniji od zveckanja oružjem. Promoter je priznao da je građevince u finišu usporio kišni vremenski period, kao i to da lokalnim izvođačima nedostaje iskustvo u pravljenju trkačkih staza.

Pošto su prošli inspekciju i doznali da ipak imaju trku, Korejci su nastavili da rade na tribinama i mostovima, a u ovom času jedini prijavljeni realni problem jeste pojavljivanje barica uljaste tečnosti na površini piste. Proces je, kažu, tipičan za sveže postavljen asfalt, jedino je pitanje ima li šanse da se do početka akcije zaustavi. Trenutno se takva mesta „leče“ tako što ih posipaju cementnom prašinom.
Okolina staze nema veze sa onim što je obećano, ali to je najmanje važno. Na licu mesta postoji ono što je osnovno potrebno za trkanje, dekorativne strukture i pompezni prateći objekti, koji služe da zasene gledaoce i privuku objektive TV kamera, tako tipični za Tilkeove koncepte, tek treba da niknu. Pejzaž će tokom predstojećeg vikenda podsećati na veliko gradilište, ali tako je proletos izgledao i Silverston, u vreme dok je preuređivan za Formulu 1, a na njemu je otvarana F2 sezona. U Koreji je, doduše, slika nešto dramatičnija. Nemački „Auto motor und šport“ s lica mesta izveštava da linije na startno-ciljnom pravcu tek treba da budu obeležene i da neupućenom može da izgleda da će se tu gran pri voziti dogodine.

U opisu piste Jeongam stoji da ona ima originalnu „hibridnu“ strukturu i da u sebi objedinjuje klasični autodrom i uličnu stazu. Tako će jednog dana verovatno i biti: južno od zamišljene linije između krivina 4 i 13 tek treba da nikne ono što se naziva „korporativnim gradom“, ali s tim poslom neće se početi pre druge polovine 2011. godine. Ovde se radi o (delimično) gradskoj pisti koja nastaje redosledom obrnutim od uobičajenog: najpre staza, a grad će tek doći. To je prvi takav slučaj u kalendaru Formule 1, čime se Korejci ponose. Čitav poduhvat koštaće gotovo 1,7 milijardu dolara i po tome je čak skuplji i od Abu Dabi kompleksa. Danas je to autodrom ’usred ničega’ i ništa više, ali Jeongam će očigledno u idućim godinama dramatično menjati svoju fizionomiju.
Šta tamo čeka vozače Formule 1? Jeongam je 370 kilometara južno od glavnog grada države, to je Tilkeova šesta ’od nule’ stvorena pista, prva u Južnoj Koreji koja se može podičiti

internacionalnim rejtingom. Njena F1 konfiguracija, u teoriji zbir „stalne“ i buduće ulične staze, dugačka je 5.615 metara (kraća od Monce, duža od Abu Dabija). Predviđeno je 55 krugova, ukupno 309,155 kilometara. Staza je široka od 13 do 15 metara, krivina je 18, sedam desnih i jedanaest levih, vozi se suprotno smeru kretanja kazaljke na satu, tako je i u Turskoj, Singapuru, Brazilu i Abu Dabiju. Najveći uspon iznosi 5,5%, najveći pad 3,1%.

Kad se posmatraju fotografije i crteži, u oči prvo upada mamutski pravac od 1160 metara između krivina 2 i 3, koji po dužini staje uz bok onom u Abu Dabiju. Startno ciljni pravac je skoro upola kraći, ima 616 metara. Konture podsećaju na Istanbul park, ako je to bilo kakav pokazatelj, ne bi trebalo da nas očekuje loša trka, s tim što valja imati na umu da je turska staza podignuta na brežuljkastom terenu i to je obogaćuje prohtevima koje Jeongam neće imati. Tilke se trudio da u sve ubaci sekciju koja podseća na znameniti Bekets kompleks sa Silverstona - u slučaju Koreje, to su krivine od 11. do 14.
Prepoznaju se mesta gde će najviše ’raditi’ aerodinamika i ona koja će iskušavati mehaniku, a jasno je i gde će brzina doći do izražaja; otud bi se reklo da staza može da isporuči obiman set zahteva pred ljude i tehniku. Prvi realni podaci o trkačkoj brzini stići će tek u petak, zasad se oslanjamo na projekcije: maksimalna treba da dobaci do 310 km/h (Čandhok je zabeležio 320 km/h), a prosečna da pređe 205 km/h. Po tom kriterijumu, Jeongamu su srodni Katalunja, Istanbul i Sepang. Planirani kapacitet tribina treba da bude 120.000 mesta. Na onu već podignutu naspram boksova može da se smesti 13.000 ljudi.

Bridžston na inauguralni Gran pri Koreje donosi tvrde i meke gume, prilično konzervativnu kombinaciju, inspirisanu pomenutim podacima o brzini, kao i činjenicom da na Jeongamu dosad nije vožena ni jedna jedina trka. Kao i svaka nova pista, i ova bi trebalo da menja karakter od petka prema suboti i nedelji, ali ne u onom stepenu koliko bi bio slučaj da se tu ovom prilikom takmiči još nekoliko kategorija, koje bi u još značajnijoj meri iščistile stazu i utisnule sloj gume u idealnu liniju. Prateći program je baš siromašan: prema zvaničnom rasporedu dešavanja, F1 gran pri vikend obogatiće još samo Hjundai serija.
U analizi ponašanja kočnog sistema, „Brembo“ ovu pistu označava kao ne previše prohtevnu, predviđa da će automobili provesti 12% kruga na kočenju, a od 11 mesta na kojima se koči kritični parametri dostižu najveće vrednosti na krivini 1 (prilazna brzina 299 km/h, konačna brzina 103 km/h, usporenje od 4,8 g), krivini 3 (usporenje sa 311 na 86 km/h, dejstvo sile od 5,13 g) i krivini 4 (pad sa 290 na 106 km/h i usporenje od 4,64 g).

Niko ne može da predvidi ponašanje asfalta postavljenog pre tek malo više od deset dana. Herman Tilke ne boji se za izdržljivost podloge i ne prognozira ništa više od uobičajenog slabog prianjanja na startu vikenda: „To su najbolji vozači na svetu i moraće da se nose s time. Biće jako klizavo na početku, ali će se vremena kruga do nedelje poboljšavati u sekundama.“ Ova tema prizvala je sećanje na Veliku nagradu Belgije 1985. Automobili Formule 1 ljuštili su čitave komade sveže postavljenog asfalta na Spa Frankoršampu i trka je morala da bude pomerena s početka juna u sredinu septembra.
Da je ispalo po najgorem scenariju, Koreju nije bilo moguće odložiti za neki kasniji termin, već samo otkazati. Postojala je spekulacija da bi španski Motorland Aragon (takođe Tilkeov!) mogao na sebe da preuzme organizaciju gran prija, kako bi sezona bila izvezena u punom obimu. Sada je to akademska rasprava: prema zvaničnicima iz Alkanjisa, nikakvih pregovora u tom smislu nije ni bilo, štampa iz Španije tvrdi drugačije. Eklston je, navodno, razgovarao o mogućoj zameni za Jeongam i od organizatora sa Motorland Aragona tražio 22 miliona evra, a ovi su odbili ponudu jer „ne postoji nikakva verovatnoća da se tolika investicija povrati.“

Karun Čandhok jedini je provezao F1 bolid na Jeongamu, prilikom demonstracionog, 14 krugova dugog nastupa stare Red Bul formule, održanog 4. septembra, pred 4.000 gledalaca. Taj događaj bio je znak ohrabrenja i pokazatelj da za gran pri ima nade. Indijac je primetio: „Zanimljiva konfiguracija. Staza ima dobru mešavinu krivina, mislim da ćemo videti puno obilaženja u prvom sektoru, tu dugi pravci završavaju sporim ukosnicama. Pravac posle krivina 1 i 2 jako je dug, tu možemo videti vožnju u zavetrini, kao u Šangaju. Od krivine 7 nadalje nalazi se brza sekcija koju čini niz tečnih krivina i vodi sve do ciljnog pravca, mislim da će ljudi iz Red Bula biti zadovoljni u sektorima dva i tri.
Čandhok je istom prilikom ustanovio da je ostalo još dosta da se uradi, i dodao da, uprkos provlađujuće mračnim prognozama u vezi sa Jeongamom, „sve to uopšte nije loše“. Timovi su se za novo bojište spremali na simulatorima, ali ne svi. Hispanijini oskudni resursi primorali su Bruna Senu da se osloni na tek izašlu F1 2010 igricu za Xbox i PS3. I pored iskustava s virtuelnom stvarnošću, bilo je pilota koji su želeli da doznaju više od jedinog čoveka s informacijama iz prve ruke. Karuna su za utiske pitali Mark Veber i Dženson Baton.

Ako pretpostavimo da su ispunjene sve bezbednosne norme - a jedino je to zanimalo vozače - i, naravno, ako asfalt izdrži, onda je održavanje Velike nagrade Koreje ogroman dobitak za šampionat. Otkazivanje gran prija sigurno bi bila retko viđena sramota sa ozbiljnim posledicama po (nesuđene) organizatore, ali postoji nešto daleko bitnije. U ovakvoj sezoni i sa još uvek petoricom pretendenata na titulu, smanjenje prostora za igru Veberu, Alonsu, Fetelu, Hamiltonu i Batonu bio bi smrtni greh, a finiš godine koja će se dugo, dugo pamtiti bio bi siromašniji za jedno mešanje karata i megdan na vrhu.
Veber bi možda i voleo da pratioci imaju priliku manje da ga svrgnu s vodeće pozicije, i to je, u vreme dok je Koreja još bila pod znakom pitanja, u šaljivom tonu pomenuo Kris Horner. Istinskim ljubiteljima auto-sporta ni najmanje neće smetati nedostatak arhitektonskih čudesa, raskošnih VIP kula i tornjeva iz 1001 noći. Za njima će bolovati samo razmaženi korporativni gosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: