Menadžer i ’Nepobedivi’: Nikola Tod i Pastor Maldonado

Nikolu Toda poznajemo kao suvlasnika trofejne ekipe ART GP i menadžera Felipea Mase, Sebastijana Burdea, Žila Bjanšija i Pastora Maldonada. Ne može se ne pomenuti da je sin Žana Toda, predsednika Međunarodne automobilske federacije, i time se često objašnjavaju njegovi dobri kontakti i upliv u svetu trka jednoseda. Zahvaljujući ne samo svojoj vrhunskoj sportskoj reputaciji, ART je važio za najozbiljnijeg kandidata za ulazak na upražnjeno trinaesto mesto u F1 karavanu. Tim iz Vilnev-la-Gijara podneo je prijavu sredinom maja, a celu operaciju pratila su pomalo zlobna nagađanja da će u tom poduhvatu stariji Tod biti od pomoći mlađem.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

20:45

Default images

Tako se desiti neće, barem ne 2011. Početkom jula Francuzi su odustali od kandidature, i jedina preostala mogućnost jeste kupovina već postojeće operacije ili partnerstvo sa nekom njih, što Nikola Tod ne isključuje. Ako uskoro i ne bude vodio F1 tim sa komandnog pulta, on će pokušati da makar jednom, ako ne i obojici svojih GP2 štićenika obezbedi ulaz u elitnu trkačku disciplinu.

Najbliži toj sudbini je Pastor Maldonado, već viđen za lovor GP2 šampiona. Drugi pulen, Žil Bjanši, vozač ART tima i najbolje plasirani ruki u kategoriji, doživeo je prelom pršljena na Hugaroringu i neće se vraćati u kokpit sve dok se potpuno ne oporavi. Spekulacije kažu da rehabilitacija neće biti gotova pre finalne runde prvenstva i Abu Dabija. To bi Bjanšiju moglo da malo uspori progres, mada je njegova budućnost u sigurnim rukama: dvadesetjednogodišnjak je polaznik Ferarijevog programa razvoja mladih pilota. Posle trka u Mađarskoj, italijanski sajt 422race.com objavio je razgovore sa Todom i Maldonadom. U nastavku teksta, prenosimo ih uz malo ali nužno ’obogaćenje’ činjenicama.
Nikola, Mađarska je i ove godine ukleta za tvog vozača. Do udesa je Žil Bjanši imao dobru debi sezonu u GP2. Pastoru Maldonadu, takođe tvom pilotu, ide još bolje. Kakav bilans možemo izvući?
„Pastor do sada vozi neverovatnu sezonu u GP2. S aspekta brzine, neverovatan je i nastupa za odličan tim. Dobro se snalazi u toj ekipi i vozi bolje nego ikada ranije. Što se tiče Žila, imao je težak start, izgledalo je da su mu perspektive dobre sve do udesa. Sigurno je veliki talenat, zato sam veoma zadovoljan obojicom pilota.“

Reklo bi se da je dogodine obojici u izgledu prelazak u Formulu 1.
„Treba napraviti rezultat da bi se ušlo u Formulu 1. Mislim da Pastor pokazuje da je sada zreo za nju, zato će iduća godina biti pravi trenutak. Žil je još mlad, za sobom ima tek dve godine trkanja u jednosedima, to je jako malo, ali vrlo je talentovan i ako bude imao šansu da dogodine pređe u Formulu 1, treba da je zgrabi. Cilj je ući u Formulu 1 što pre bude moguće.“

Kako ocenjuješ ulazak Žila Bjanšija u Ferarijevu vozačku akademiju?
„Za njega je to veličanstveno. Bilo je pozitivno potpisati za Ferari, jer sada je sigurno više pod reflektorima. Veći pritisak postoji, ali u svakom slučaju treba se uvek suočiti s presijom u ovom poslu. Mislim da je to dobro za njega, jer mu daje veliku odgovornost, pomaže mu da se pokaže kao čovek, da postane zreliji i profesionalniji. Štaviše, može da se koristi elementima Ferarijevog trening programa, već je nekoliko puta vozio njihov bolid i savladao je mnoge lekcije na tehničkom i planu komunikacije. To je pozitivno za njegovo sazrevanje.“
A da li su u Ferariju zadovoljni njime?
„Treba da pitate njih, ali ja mislim da jesu.“

Govorilo se o da je Zauber zainteresovan za Maldonada. Koliko istine ima u tome?
„Ne želim da ulazim u detalje, ali svakako razgovaram sa nekolikim ekipama u vezi sa idućom godinom i obojicom vozača.“

A šta ćeš nam reći o sezoni 2010. i Felipeu Masi?
„Dosad mu sezona nije bila laka. Kako znate, auto nije bio najbolji, ali se tim mnogo trudio da ga unapredi i u poslednje vreme poboljšanja se vide. Felipe nije imao najbolji početak sezone, ali još je u prilici da postigne pokoji dobar rezultat.“
Pre nekoliko sedmica, tvoj ART GP objavio je da se povukao iz trke za trinaesto mesto u Formuli 1 u sezoni 2011. Možeš li nam detaljnije objasniti razloge za to?
„Uvek sam govorio da želim da konkurišem za to mesto, ali samo ako budemo imali prave uslove, ako se svi delovi slagalice budu uklapali. Nismo uspeli. Hteli smo da obezbedimo garancije za prisustvo u Formuli 1 na duži rok, imali smo tehničke partnere i investitore, ali to nije bilo dovoljno da nam garantuje dve ili tri godine preživljavanja. Zato smo odlučili da povučemo kandidaturu, jer ako radimo neku stvar, želimo da je uradimo dobro. A na ovaj način ne bismo bili u stanju da je izvedemo.“

Kritikovali su te zbog pretpostavljenog sukoba interesa, pošto ti je otac predsednik FIA, a ti se interesuješ za ulazak u Formulu 1. Kakav je tvoj odgovor?
„Uvek će biti kritika, ali o tome ne vodim mnogo računa. A činjenica da dogodine nećemo biti u Formuli 1 smiriće ljude koji su nas kritikovali.“

Ako ART ne uđe u Formulu 1 pod svojim imenom, da li je moguć sporazum o partnerstvu sa nekom već postojećom ekipom?
„Još uvek je isuviše rano i teško je reći.“
Najavljujući sezonu GP2 serije, Venecuelanca Pastora Maldonada predstavili smo kao favorita za naslov šampiona, njegove šanse isto su ili slično procenili gotovo svi mediji koji se bave auto-trkama. Dvadesetpetogodišnjak je očekivanja apsolutno opravdao, dosad pobedivši na pet ’vrednijih’, glavnih trka u nizu (Istanbul, Valensija, Silverston, Hokenhajm, Hungaroring) i osvojivši jedno drugo mesto (Monte Karlo).

Najbolji plasman u sprintovima mu je pozicija tri u Barseloni i ako postoji senka na njegovim ovogodišnjim rezultatima, nju proizvode začuđujuće niski plasmani nedeljom. Tek, Maldonado se u generalnom plasmanu nalazi u ubedljivom vođstvu, ima 77 poena, 26 više od prvog pratioca. Konkurencija po iskustvu možda i nije dorasla, Venecuelanac vozi svoju četvrtu GP2 sezonu i ovo mu je ključna šansa da zasluži proboj na najveću scenu u trkama jednoseda.

Do kraja sezone ostale su tri runde i šest trka - Spa, Monca i Abu Dabi - i malo je verovatno da će Pastora iko moći da ugrozi. U takvim okolnostima, a sa uticajnim menadžerom koji vodi poslove, prelazak u Formulu 1 postaje realna tema i tekuća letnja pauza sigurno će biti iskorišćena za zanimljive pregovore. Kvalitet plus: ovde se ne radi samo o vozaču - pobedniku i skoro izvesnom GP2 prvaku, već i o čoveku koji ima moćnu podršku venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA. Uz prateći finansijski paket, Maldonado bi F1 ekipama bio atraktivan sve i da ne postiže ono što postiže, pa bi se reklo da nije pitanje hoće li preći, već u čije redove.
Pastore, uoči sezone izgledalo je da će ovo biti potencijalno najujednačenija godina u istoriji GP2 serije, a ti su uspeo da prigrabiš dominantnu ulogu. Sada te očekuje letnja pauza, kako se osećaš?
„Zadovoljan sam, ovo je veliki trenutak u šampionatu. Imamo neverovatan ritam, koji mi dopušta da vozim trke na svoj način, forsirajući kad treba i kontrolišući ih kad nije potrebno ići do maksimuma. Već sam osvojio pet trka zaredom i nadamo se da ćemo tako nastaviti tokom cele sezone, iako neće biti lako. Pozitivna činjenica jeste da posle svake trke, uvek postoji napredak, jedno malo poboljšanje.“

Mnogi su zadivljeni radom tima Rapaks: ta ekipa je sveukupno uzev nova, sa inženjerima koji se godinama nisu bavili jednosedima. Većina u padoku očekivala je teškoće. Ti si pak o svemu mislio drugačije?
„Da, već sam bio shvatio da će tim biti veoma moćan i jedinstven. Moj dolazak u ekipu dao je momcima dodatni podsticaj da rade dobro i da uvek daju 100%. Zajedno činimo jednu stvarno nepobedivu ekipu i to pokazujemo. Ono što se u timu oseća jeste stalna volja za pobeđivanjem, volja da uvek budemo prvi, i na treninzima i na kvalifikacijama, i to je jako pozitivan aspekt. Sigurni smo u sebe same i u naš rad i to je ono što čini razliku.“
Ali i ti si mnogo sazreo. Pratio te je glas brzog vozača koji pravi puno grešaka. Ove godine, konačno, praktično si savršen. Šta se promenilo?
„Nažalost, u proteklim godinama bio sam pod malo većom presijom. Nemajući brz auto, morao sam mnogo više da reskiram. Kad imam ovako brz automobil, mogu da radim ono što mi odgovara. Mnogo sam smireniji jer imam garanciju da ću imati konkurentan bolid, stalan i pouzdan i to mi mnogo pomaže da trke vozim na svoj način.“

O ciljevima u ovoj godini bolje je ćutati, zbog uroka. S druge strane, pomisao na Formulu 1 iduće godine…
„Očigledno. Sigurno je da razmišljamo o Formuli 1 već neko vreme. Samo se nadam da ću pronaći dobro mesto.“

Govorilo se o tvom kontaktu sa Zauberom.
„Bilo je kontakata. Već pre nekog vremena i ja i moj menadžer Nikola Tod započeli smo rad na sezoni 2011. On u ovom trenutku vodi moju karijeru. Nadam se da ću imati konkurentan tim i dobar auto s kojim ću moći da se borim i budem dobar u tom šampionatu već kao debitant.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: