DTM 2010: Trokraka zvezda protiv četiri prstena

Dva premijum brenda sa po devet automobilia, dve dame među osamnaest vozača iz sedam različitih nacija, deset trka na dva kontinenta u periodu od aprila do konca oktobra 2010. Turing takmičenje s prototipovima na stazi, nastavak rivalstva među proizvođačima koje traje od tridesetih godina XX veka. Sve su to sastojci recepta koji iz godine u godinu potvrđuje uspešnost daleko van granica Nemačke.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

17:13

Default images

S tehničkog aspekta, u ovoj sezoni noviteta nema. Zajednička je odluka Nemačkog auto-sportskog saveza, organizatora takmičenja (ITR), Audija i Mercedesa da se razvoj automobila ’zamrzne’, pa su u igri A4 DTM i AMG C-klasa po specifikacijama iz 2008. i 2009. Nastavak ’trke u naoružanju’ i nije imao smisla budući da je 2010. poslednja godina u kojoj su na snazi sadašnja tehnička pravila. Motori su zapečaćeni početkom 2009, aerodinamičke inovacije zaustavljene su sredinom avgusta, rok za izmenu specifikacija amortizera bio je 1. mart 2010. Ušteda se primećuje: Audi je procenio da će ga DTM angažman stajati 30% manje nego 2009.

Automobili po specifikacijama 2009. imaju propisanu minimalnu težinu od 1.050 kilograma, pretprošlogodišnji 1.025. Zasad nije prijavljen nijedan tim sa vozilima iz 2007, ako bi se pojavio, njihova težina bila bi 1.000 kilograma. Odbačen je koncept težinskog hendikepa, organizator tvrdi da su A4 i C klasa i bez te mere dovoljno konkurentni da obezbede spektakl. Ukidanje poteza kojim se kažnjavaju najbrži nekima će pokvariti ’predstavu’, dok će puristima prijati.
DTM automobili imaju siluetu serijskih modela, linije, ’gril’ i svetlosne grupe koje podvlače sličnosti. Osnova šasije jesu ćelija za preživljavanje, analogna monokoku kod formula, i cevasti čelični kavez, a karoserija je napravljena od kompozitnih materijala. Ono što se na stazama viđa nisu Audi A4, ni Mercedes C klase, nisu to čak ni njihove trkačke verzije, nego punokrvni prototipovi koji ne poseduju ni međuosovinsko rastojanje analognih produkcijskih modela, već su izrađeni prema dimenzijama koje propisuje DTM.

Pokreću ih napred smešteni atmosferski V8 agregati od četiri litra zapremine, snaga se preko šestostepenog sekvencijalnog menjača prenosi na zadnje točkove. DTM rakete zaustavljaju se keramičkim kočnim diskovima, performanse dobacuju do 460-470 KS i maksimalnog obrtnog momenta od oko 500 Nm. Ova trkačka serija zatvorena je za revolucionarne tehničke proboje (4x4, TDI, FSI), razvoj je pitanje logične interpretacije i primene dopuštenog. Kada je, recimo, stvarao model R14, Audi je spustio težište, smanjio ukupnu težinu i otvorio dodatni prostor za uravnoteženje balastom, shodno zahtevima svake pojedinačne staze, te smanjenjem unutrašnjeg trenja komponenti agregata popravio obrtni moment i isporuku snage.

Audi: šampionski niz

Dok konkurentska kuća ima globalno zvučnija imena, boje Audija brane dva dvostruka DTM prvaka, Matijas Ekstrem (titule 2004. i 2007) i Timo Šajder (osvajač poslednja dva prvenstva). Trupe dr Volfganga Ulriha raspoređene su u tri ekipe: Abt Sportslajn (najnoviji auto fabričke oznake „R14 plus“ za Šajdera, Ekstrema, Tomčika i Džarvisa, te jedan stariji R14 za Molinu), Tim Feniks (modeli R14 za Premaa i Rokenfelera) i Tim Rozberg (R14 za Ketrin Leg i Markusa Vinkelhoka).

Timo Šajder u DTM-u nastupa od 2000. godine i sve do 2007. nije zabeležio ni podijum, a onda su se sve kockice složile. U sezoni 2008. stigli su prva pobeda (Ošersleben) i prvi naslov šampiona, naredne godine osvojena je još jedna kruna i sad je juriš na treću logična ambicija. Šajder i Audi namerni su da ostvare presedan - ni u starom ni u novom izdanju DTM-a nijedan pilot nije stigao do tri vezane titule, a nijedan proizvođač do četiri uzastopna lovora. Stalnost u rezultatima Timov je zaštitni znak i njegov najjači adut - konkurenti osvajaju više trka, Nemac niže podijume, posebno druga mesta, i sabira poene. Audi mu je za sezonu 2010 obezbedio novu šasiju, izrađenu prošle godine i po specifikacijama za 2009, na trkama nikad voženu.
Najopasniji Timov rival iz Audijevog tabora mora biti Matijas ’Eki’ Ekstrem. Jedini ne-nemački dvostruki DTM prvak prošle sezone je na svojoj koži osetio da razlika između šampionske kampanje i četvrtog mesta u generalnom može da se svede na dva gumi-defekta, koji su mu se desili dok je vodio na Hokenhajmu i Dižonu. Zahvaljujući takvim momentima, Šveđanin tokom za njega malerozne 2009. nije osvojio nijednu DTM trku. Njegov moto ispisan je na kacigi: „Jako se trudi ili idi kući.“

Ekstremov profesionalni put specifičan je: Matijas je iz kartinga direktno uskočio u trke automobila zatvorenih karoserija, Švedski Reno 5 kup, potom u nacionalni turing šampionat, mimoišavši formule. Na DTM frontu vojuje od 2001, vrlo je popularan vozač i zabavan tip. S razlogom se smatra najvećim univerzalnim talentom u seriji: budući da voli i reli, u osam navrata je startovao u Svetskom šampionatu, šest puta kod kuće, jednom u Kataloniji i jednom u Nemačkoj. Svoje umeće Ekstrem redovno pokazuje na revijalnoj Trci šampiona: u tri maha ju je osvajao, skinuvši skalpove nikom drugom do Mihaelu Šumaheru i Sebastijanu Lebu.
Audi može da se podiči i pilotima trofejnim u trkama izdržljivosti: Aleksandar Prema i Majk Rokenfeler prvaci su Le Man serije 2008, i, ruku na srce, taj milje kao da im više leži. Markus Vinkelhok imao je svoju F1 avanturu, kao tester Midlenda 2006. i jednokratna zamena za Albersa u Spajkeru 2007. Ingolštat je podmladio redove. Kristensen se 2009. oprostio od turing automobila i ubuduće će isključivo nastupati na trkama izdržljivosti, a nova akvizicija je dvadesetjednogodišnji Migel Molina, pridošlica iz Formule Reno 3.5. Audi prati Španca već dve godine i najzad mu je poverio A4 volan. Njegova mladost je ulaganje u budućnost: jedna i jedina izmena u kadru spustila je prosek godina takmičara marke na rekordno niskih 27,5.

Mercedes: sila i (stara) slava

Od devet pilota iz Mercedesovog pula četvorica jesu ili su bili F1 vozači: Pol di Resta je rezervista Fors Indije, Geri Pefet igra istu ulogu u Meklarenu. Ralf Šumaher je u eliti imao 180 startova, a DTM debitant Dejvid Kultard čak 246 gran pri nastupa. Automobili najsvežijih specifikacija pripašće Pefetu, Špengleru, Di Resti i Šumaheru, koji su vozači fabričke HWA ekipe. Ostali će imati sprave po kanonima iz 2008: Kultard i Maro Engel u timu Mike motorsport, a Suzi Stodart, Džejmi Grin i Kinez Kongfu Čeng (prvi DTM pilot iz najmnogoljudnije zemlje sveta) kao trkači Person motorsporta.
Kad je koncem 2007. stavljena tačka na njegovu F1 karijeru, Ralf je delovao nemotivisano i potpuno potrošeno. Novi dah života našao je na DTM terenu, istina u dve sezone nijednom nije završio na poziciji boljoj od pete i malo je reći da rezultatima nikog nije ostavio bez daha. Ipak, po oceni ’s merodavnog mesta’ prikazao je veliki napredak u formi i zato nije ostao bez angažmana, već nastavlja s Mercedesom. Šumaher je optimista: „Dve godine sam učio, sad želim da se borim za podijume. Testovi su bili pozitivni, nadam se istom u trkama.“ A njegovo prezime još uvek dobro zvuči.

O Kultardovim motivima za povratak trkanju doznali smo više u intervjuu koji je škotski pilot eksluzivno dao našem sajtu. Podsećamo samo na neke: probuđena želja za adrenalinskom dozom, zgodni DTM termini, koji se ne poklapaju s Formulom 1 i korišćenje serije kao medijske platforme putem koje će se podići svest javnosti o fondaciji „Krila za život.“ Za Dejvida je od značaja i ’zabavni faktor’, kao i to što mu je pružena prilika koju neće moči da očekuje kada mu bude pedeset godina. „Nekako mi više odgovara da sedim za volanom AMG Mercedesa C klase na Hokenhajmu, umesto na pit-volu,“ kazao je Škot.
Tesna povezanost Mercedesovih vozača sa Formulom 1 mogla je na prvoj DTM rundi 2010 da se vrati kao bumerang. Pefet i Di Resta bili su na zadacima tokom gran pri vikenda u Šangaju, a zbog kolapsa avio saobraćaja postojala je opasnost da neće na vreme stići do Nemačke, na otvaranje sezone na Hokenhajmu. Kao rezervne varijante figurisali su piloti koji su imali sreće da se posle Kine ranije dočepaju evropskog tla, Nik Hajdfeld i Timo Glok. Prvi zahvaljujući direktnom angažmanu sa Mercedesom, drugi i zahvaljujući svom sponzoru, Nemačkoj pošti, koja je aktivan DTM partner. Za ovom ekvilibristikom ipak neće biti potrebe - i Englez i Škotlanđanin doleteli su do Nemačke i na raspolaganju su za Hokenhajm.

Trokraka zvezda od 2006. i Bernda Šnajdera nije isporučila prvaka i upala je u neprijatan niz proizvodnje vicešampionâ (Špengler ’07, di Resta ’08, Pefet ’09) i trećeplasiranih u generalnom. Situacija je enigmatična kad se uzme u obzir da je Mercedes C klase osvojio 6 od 10 prošle godine voženih trka i da je tokom četiri poslednje sezone, u periodu u kojem su Štutgart i Ingolštat jedini DTM takmaci, zabeležio 24 pobede naspram Audijevih 17. Ovo nesaglasje brojki ne sviđa se Norbertu Haugu: „U protekle tri godine nismo osvajali vozačku titulu, ali smo pobedili na 18 trka od 31, to je skoro 60% svih pobeda. Ne treba ni reći da bi bilo lepše da na kraju godine budemo na vrhu u obema kategorijama, i po pobedama i po poenima.
Pefet je prvi i jedini Britanac sa DTM krunom, stečenom 2005, uz to je i dvostruki viceprvak serije (2004, 2009). Po osvajanju titule sklopio je test aranžman s Meklarenom i možda ga je to dvojstvo uloga koštalo previše - u Formuli 1 ostao je rezervista, a na DTM se nije dovoljno koncentrisao, pa se nije takmičio u aktuelnim modelima. Kad se 2009. ponovo dočepao volana auta najnovijih specifikacija, pokazao je šta može osvajanjem četiri trke (više od bilo kog suparnika) i finalne druge pozicije u generalnom. Pošto je vladao završnicom sezone 2009. i slavio na Dižonu i Hokenhajmu, Pefet se nada da će niz produžiti u 2010.

Pol di Resta je DTM viceprvak 2008, trećeplasirani 2009 i osvajač F3 Evroserije 2006. Njegova rola u ekipi Vidžaja Malije potvrđuje da Škotlanđanin u trkama jednoseda još uvek nije rekao sve šta ima. Vozač ne misli da će zbog podeljene lojalnosti DTM karijera trpeti: „Ovo sa Fors Indijom je velika prilika, a DTM će me održati u ritmu. Neću promeniti svoj pristup DTM-u, još uvek sam tu da bih ga osvojio. Imam dobar tim iza sebe i moje ambicije su još uvek iste. Godina će biti naporna, ali Mercedes je vrlo dobar prema meni i podržavaju me u onom što želim da ostvarim u karijeri.

Stvari koje dolaze

Kalendar jedanaeste sezone obnovljenog DTM-a sastavljen je po dokazano uspešnom receptu - koreni ove serije duboko su u Nemačkoj i tu se odvija lavovski deo sezone. ’Gostovanja’ se kroje tako da zadovolje strateške tržišne interese Audija i Mercedesa, pa se u ovoj sezoni ide u Španiju, Holandiju, Veliku Britaniju i Kinu, ali ne na autodrom Šangaj, već na ulice ovog megalopolisa, gde bi trebalo da bude održano veliko finale.

Plan predviđa 10 rundi, od kojih svaka protiče po sledećem rasporedu: petak po podne i subota ujutru rezervisani su za po jedan devedesetominutni trening. Kvalifikacije se voze u subotu po podne, prve tri runde bez ograničenja broja krugova i po nokaut sistemu, uz ispadanje najsporijih. Finalna, četvrta vožnja ima superpol format u kojem četiri ’preživela’ imaju samo po jedan brzi krug na raspolaganju. Nedeljno jutro rezervisano je za polučasovno zagrevanje, a u trci su, kao i dosad, obavezna dva pit-stopa.
Organizator tvrdi da je DTM najpopularnija međunarodna turing serija i hvali se brojem od preko 71.000 navijača na stazi tokom svakog trkačkog vikenda u 2009, kao i TV publikom od ukupno 21,1 miliona ljudi u Nemačkoj. Proširena na međunarodnu scenu, slika izgleda ovako: 500 miliona TV gledalaca u 175 zemalja, što je skok od 20% u proteklih šest godina. Tradicionalni predsezonski DTM hepening ove godine održan je u Vizbadenu. Demonstracione vožnje ulicama glavnog grada Hesena, pit-stop nadmetanja i autogram sesije ispratilo je 110.000 ljudi.

Odbrojavanje do Hokenhajma u završnoj je fazi, no nije zgoreg baciti pogled i u dalju budućnost. Uvođenje novog seta tehničkih propisa u DTM planirano je za 2011, posebno je zanimljivo da se o regulativi i operativi pregovaralo sa Grand-Am serijom, a o organizaciji i ujednačenju pravila i sa Japanskim Super GT šampionatom. Cilj kontakta s Japancima jeste privlačenje većeg broja proizvođača u oba takmičenja. Efekat se oseća: oživele su priče o zainteresovanosti BMW-a za DTM i govori se da bord direktora iz Minhena treba da donese odgovarajuće odluke u idućim sedmicama. Potencijalni rivalitet tri nemačka premijum brenda perspektiva je koja se samo poželeti može. Kakve se tu sve potencijalne kombinacije otvaraju...
DTM ’10 - raspored trka
25. april: Hokenhajm, Baden-Virtemberg
23. maj: Valensija, Španija
6. jun: Eurospidvej Lauzic
4. jul: Norisring, Nirnberg
8. avgust: Nirburgring
22. avgust: Zandvort, Holandija
5. septembar: Brends Heč, Kent, V. Britanija
19. septembar: Motorsport arena Ošersleben
17. oktobar: Hokenhajm, Baden-Virtemberg
31. oktobar: Šangaj, Kina* (čeka potrvrdu)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: