F1 premijere: Ferari F10

Nova ’crvena boginja’ prvi je predstavljeni automobili koji će učestvovati u Svetskom F1 prvenstvu godine 2010. Ime joj je F10 i svet ju je premijerno video u Maranelu 28. januara. Pedeset šesti Ferarijev F1 prototip mora da bude ono što F60 nije bio - auto ’rođen dobar’, jer vremena za ispravke, kao i 2009, jedva da ima. A u važećim uslovima se zbog zaostatka sa početka sezone cele godine hramlje.

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2010.

16:31

Default images

Ferari F10 duži je od prethodnika, sa konkavnom gornjom površinom nosa, po aktuelnoj modi koju je zaveo Njuijev Red Bul. Elementi oslanjanja napred prerađeni su kako bi dejstvovali u skladu sa užim pneumaticima i doprineli novom rasporedu masa. Upadljive ’Santander’ reklame još jedan su znak raspoznavanja i razlog za zadovoljstvo Španaca koji, na tome u Maranelu insistiraju, nisu birali vozače. Aldo Kosta, tehnički direktor, Nikolas Tombazis, glavni dizajner, i Luka Marmorini (motori i elektronika) čine trio zadužen za tehnička objašnjenja. U njima nisu bili isuviše izdašni, više detalja o formulama najnovije generacije pronalazi se u onome rečenom na prezentacijama ostalih timova.

Dve izmene propisa najviše su uticale na izgled i konstrukciju automobila F10. Prva - zabrana tankovanja tokom trka i posledično povećanje rezervoara. Druga - suženje prednjih guma za 2,5 santimetra. Aldo Kosta upravo pneumatike smatra najvećom nepoznanicom: „Nije se često dešavalo da na prvi test odlazimo sa novim autom i gumama koje nikad pre nismo videli, nikada koristili i nikada isprobali. Ove godine trkamo se posle samo četiri testa. Uvereni smo da je Bridžston uradio odličan posao, ali sa promenjenom mešavinom ta četiri testa mogla bi da budu nedovoljna.“ Pneumatici nove serije moraće da nose teže automobile, pa bi se, u slučaju bezbednosnih problema mogla javiti potreba za dodatnim testovima.
Prekid razvoja bolida F60 radi fokusiranja na formulu za sezonu 2010. sa stanovišta ekipe bio je potreban i strateški valjan, budući da se ionako nijedna titula nije mogla osvojiti. A gorko četvrto mesto u kategoriji konstruktora značilo je da je prethodna tvorevina morala da bude temeljno prespitana. O tome šef dizajna: „Analizirali smo razloge zbog kojih nismo bili dovoljno snažni prošle godine - auto, organizaciju, pristup... Razvojni podaci koji se tiču aerodinamike, simulatora i probnog stola čine da verujemo da smo učinili mnogo. Što se tiče podešavanja, imamo nekih sumnji, zbog činjenice da nove gume još nismo koristili.

„KERS-a više nema, ali minimalna dozvoljena težina je povećana. Više je balasta da se prilagodi težina u slučaju da postoje problemi sa njenim rasporedom. KERS je u stvarnosti prošle godine radio veoma dobro, iako jeste stvarao izvesne deficite u ukupnom ’paketu’. Činjenica da ga nema prouzrokuje gubitak razlike u performansama, ali uštedom prostora povratili smo ono što smo sa KERS-om izgubili. Zapremina rezervoara mnogo je veća od zapremine KERS sistema.
Posle 10 godina provedenih u Tojoti, Luka Marmorini se u oktobru 2009. vratio u Ferari i imenovan je za šefa motora i elektronike. Njegov odsek našao se pred krupnom obavezom: Ferari V8 važio je za velikog potrošača goriva u poređenju sa Mercedesovim i posebno Renoovim agregatima. U saradnji sa Šelom, morao je da postane ekonomičniji. Zbog zabrane tankovanja i svih posledičnih efekata, pitanje potrošnje Stefano Domenikali čak je proglasio za fundamentalno. Kako su Marmorini i njegovi saradnici bez mogućnosti da menjaju interne sklopove motora, rešili problem, videće se od Bahreina nadalje.

Fernando: Najbolji tim na svetu

Koliki god razvojni posao da je preostao za F10 i njegove pilote, Španac na njega gleda sa samopouzdanjem i ponavlja verovanje da Ferari ima najbolje tehničare na svetu i tim koji za vrlo kratko vreme može da isposluje najbolji set-ap. Šampionu iz Asturije stižu pozitivne informacije koje se tiču opita u vazdušnom tunelu, oslanjanja, mehanike i motora, i nada se da podaci sa staze mogu biti još bolji od onih sa simulatora. Prve Alonsove intervencije ticale su se sedišta i sopstvenog položaja u kokpitu, a na njegov zahtev pojednostavljen je volan.
Fernando je prvi rekao da zabrana tankovanja neće dovesti do dramatičnih, već umerenih izmena u vožnji: „Vozači moraju da se prilagode svakoj situaciji, naročito tokom prvih krugova trke. Bez zagrevanja u nedelju imaćemo sporiji auto na prvim tačkama kočenja. Imaćemo preciznije ideje nakon prvog testa; sa količinom goriva koju sipamo u rezervoar svi ćemo imati različita opterećenja. Koncentrisaćemo se na posao tokom testova bez osvrtanja na vremena krugova; videćemo hoćemo li biti zadovoljni automobilom ili ne.“ Dakle, štoperica nije prioritet na početnim probama na pisti Rikardo Tormo.

Alonso prognozira uzbudljivu i zanimljivu sezonu 2010, a Šumaherov povratak vidi kao potez vrlo dobar za sport i njegovu gledanost. Španac očekuje da će se dve ekipe boriti za vozačku i dve za konstruktorsku titulu. Mada nije precizirao na koga misli, nada se da će Ferari biti među njima. Obilaženja ne bi trebalo da budu češća, iako se mnogi tome nadaju: „Ove godine ništa se neće promeniti, uvek morate da koristite svaku priliku za preticanje, iako, ne znajući ništa o strategijama drugih timova, kvalifikacije će biti stvarno bitne.
Pale su i krupnije reči: „Svi snovi u mojoj karijeri su se ostvarili: sada onaj o tome da postanem Ferarijev vozač. Pre 10 godina susreo sam se sa Ferari menadžerima, ali tad je bila reč o tome da se trkam za ekipu-klijenta, kao što je Prost. Sad je osećaj drugačiji, vrlo je uzbudljivo. Nadam se da ću ovde ostati mnogo godina, jer ako u jednoj godini ne osvojite prvenstvo, ne morate da razmišljate o promeni tima.“ Alonso predviđa da će s timskim kolegom imati ’sjajan i neproblematičan’ odnos: „Felipe i ja se obojica trkamo za Ferari. Važno je da crveni auto pobedi. Obojica ćemo dati sve od sebe da poboljšamo naše performanse.

Felipe: Usvojiti nove strategije

Felipe Masa vraća se u puni trkački pogon, ali u izmenjenim uslovima: „Vikend ćemo započeti sa manje goriva, a u trku ćemo ući sa količinom dovoljnom za celu distancu. Postoje i drugi detalji, kao što su poeni koje dobijaju prvo i drugoplasirani. Imajući sve te izmene na umu, moramo im posvetiti mnogo pažnje i brzo učiti o strategiji.“ Eventualne koncepcijske omaške u oskudici test kilometara nemaju kad da se premoste, F10 mora iz prve biti konkurentan. Primenjene izmene na aerodinamici, motoru i rezervoaru za gorivo Masa ocenjuje kao ’stvarno značajne’, jer „svaki pojedini detalj može da donese desetinke sekunde.
Naviknut da garažu deli sa zvučnim imenima, Brazilac elegantno stavlja do znanja da je on u Maranelu domaći: „Kad nov vozač dođe u Ferari očekivanja su velika, to proživljavam već mnogo godina. Imaću veoma jakog timskog kolegu. Cilj je da dobro radimo kao tim, da budemo kompletni. Uvek sam obavljao dobar posao, mnogo naučio, pokazao mnogo puta da mogu da pobeđujem i borim se, ko god da mi je kolega. Mihael je bio prijatelj i od njega sam mnogo naučio, ali na stazi ćemo biti suparnici. Iako ćemo, kao i uvek, imati dobar odnos.

Komentarišući svoj jezivi udes s Hungaroringa, Felipe je zaključio da je lično srećan, jer se, i pored svega što je doživeo, u njegovom poslu ništa nije promenilo. Brazilčev zaključak: „Moramo pustiti Ferari F10 da brzo raste i podići ga na viši nivo. Ono što danas vidimo rezultat je mnogih meseci napornog rada, nadajmo se da ćemo biti konkurentni od starta.“ Po planu je Masa trebalo da na dan prezentacije izvede demonstracionu vožnju na stazi Fjorano, ali su led i sneg to sprečili. Po preinačenom test programu na prvoj sesiji u Valensiji Masa će imati dva dana proba, a Alonso jedan.

Luca di Montecemolo: Odlučnost i jedinstvo

Predsednik Ferarija istakao je da je ekipa radila s odlučnošću i jedinstvom kakvo dugo nije video. Ipak, o tome gde se Skuderija zapravo nalazi ne može se znati ništa pre subotnjih kvalifikacija u Bahreinu. Šumaherov nastup za Mercedes morao je da bude prokomentarisan: „Volim Šumahera i ja sam tvorac tog nedela. Ja sam bio taj koji je probudio njegovu želju da se vrati trkanju i, iskreno, nikad nisam mislio da ću ga videti u autu koji nije Ferari.

Prelazeći s prošlosti na aktuelne pilote, Di Montecemolo je potvrdio davnašnju pretpostavku - Alonso je dugo na radaru Skuderije: „Kada je Ferari 2005. odlučio da uzme Raikonena, alternativa je bio Alonso, koji se sad nalazi u ključnom momentu svog života. Sazreo je, mlad je i jak; osvojio je dva svetska šampionata, jedan 2005, jedan 2006, stoprocentno nas pobedivši. Imamo Masu, koji se vratio s dodatnim entuzijazmom, imamo Fizikelu kao trećeg vozača i dvojicu veoma iskusnih test pilota, Marka Ženea i Luku Badoera.
Po viđenju prvog čoveka ’propetog konjića’ Formuli 1 potrebna je sezona velike obnove, a prioriteti moraju biti vrhunska tehnologija, povraćaj kredibiliteta, pravičnost, održanje performansi i stabilna pravila. Priča o trećem automobilu obnovljena je u nešto izmenjenoj verziji - sad je u opticaju zamisao da timovi ustupaju svoje bolide na upravljanje manjim ekipama, čime bi ove bile lišene obaveze da prave sopstvene formule, uštedele bi novac, a mogle bi da angažuju mlade vozače i pruže im šansu da iskažu svoj potencijal. Trenutno je takva inicijativa suprotna pravilima, jer svako mora biti kreator sopstvenog auta. Pitanje je do koje je grance predsednik Ferarija spreman da ideju zastupa.

Luki nikad nije dosta beseda o Valentinu Rosijiu. „On je prijatelj, nesporni šampion iz Emilija-Romanje, veliki obožavalac Formule 1 i motora, takođe i potencijalni F1 šampion. Ako bi bilo mogućnosti 2011, ako bi on to želeo i ako bi imao prilike za testiranja i prilagođavanje na Formulu 1, onda zašto da ne?“ Slutnje o šampionskim kvalitetima najzad se mogu kvantifikovati - u januaru su Rosi i Masa u Barseloni vozili Ferari F2008 opremljen GP2 slikovima. Prema nezvaničnim vremenima, Brazilac je bio gotovo 2,5 sekunde brži od Italijana. To govori da bi ’Doktor’ pre eventualne promene posla morao još dosta vremena da posveti bolidu F1.

Kako se dogodio Alonso

O motivima za razlaz sa Raikonenom u Ferariju nisu govorili sve do decembra meseca. A kada je Domenikali za ’Auto Bild’ objasnio zašto je Alonso izbor Skuderije, bila je to uveliko potvrda očekivanog: „Ferariju je potreban neko nalik Šumiju. U autu koji može da pobeđuje, Kimi je bio i jeste savršen. Ali, ako auto treba razvijati i treba motivisati tim, Alonso je bolji.“ Ekipa je očevidno tražila čoveka s kvalitetima vođe, perfekcionistu, nekog ko će biti u boljem saglasju s timom od ’vrlo brzog, ali vrlo zatvorenog’ Finca.

Domenikali kaže da su Kimi i Fernando u istoj vozačkoj ligi, ali je Alonso za Ferari savršen zbog angažovanja u pripremama za novu sezonu i povratnih informacija koje razmenjuje sa mehaničarima i inženjerima. Šef ekipe želeo je da se zna: ugovor ne daje Špancu status vozača broj jedan, niti povlašćeni tretman. Stefano veruje da će dvojica Latinaca u italijanskom timu uspešno sarađivati. „Razgovarao sam sa Fernandom o onom što se desilo u Meklarenu. Osećao se izdanim i još kazao da njegov odnos sa Luisom nije uvek bio korektan. U Maranelu se to neće desiti, to mogu da garantujem.
Skuderija je posmatrala Alonsa od 2008. i u leto prošle godine prvi put se razgovaralo o angažovanju Španca. Predsednik Ferarija u njemu je video ’izuzetno talentovanog pilota, brzog i dobrog u timskom radu, potpuno usredsređenog na pobeđivanje’. Dogovor za 2011. bio je postignut, a zatim... „Onda smo shvatili da je nasem timu potreban pilot koji stvarno moze da se poveže sa inženjerima, karakteristika koja nije bila deo Kimijeve genetike, iako je neverovatno talentovan tip.“ Fincu su sledovale pohvale za doprinos u osvajanju titula u periodu 2007-2009, kao i priznanje za trijumf u Spa Frankoršampu sa inferiornim F60, ali: „Ipak, bili smo svesni da je nešto drugo potrebno za način na koji mi operišemo i zato smo se odlučili za Alonsa.

Istraga o režiranju Velike nagrade Singapura 2008. i potresi u Renou ubrzali su zbivanja i transfer iz Enstona u Maranelo izveden je godinu pre plana. A događaji u Meklarenu ’07. stalno su iznova pretresani. „O tim stvarima sam razgovarao sa Domenikalijem, ne sto, hiljadu puta,“ nastavlja di Montecemolo. „Pričao sam i sa Alonsom. Rekao sam mu: ’Ako dođeš da voziš za nas, voziš za tim, za grupu, ne voziš za sebe. Ako želiš tim, napravi svoj, kao Džon Sartis. U Ferariju želimo da ti omogućimo najbolje uslove da pobeđuješ. Za mene su Felipe i Fernando najbolji vozački par u Formuli 1. Uveren sam da će obojica biti jako motivisani i da će hteti da pobede. Ne brine me to što imamo dvojicu latinskih vozača, možda prvi put u našoj istoriji. Obojica znaju vrlo dobro da se prvenstveno trkaju za Ferari, pa onda za sebe.

Rukopis profesionalaca

Alonso je stupio u skarletne redove uveren da je dospeo u kuću koja je gotovo garant uspeha u Formuli 1: „S Ferarijem možete biti smireni, jer znate da će dati maksimum. Ferari je marka načinjena da bi se takmičila. Nekad osvoji titulu, nekad ne, ali nema katastrofalnih perioda. Mislim da je Ferari najsigurnija opcija za svakog vozača.“ Svest o veličini tima izrazio je ovako: „Ferari nije samo Italija, navijači postoje po celom svetu. (...) Osećam to i sjajan je osećaj, jer shvatate da je to više od tima. Zaista mislim da će Ferari biti moj poslednji tim - kad posle Ferarija promenite ekipu, to je korak unazad. Ferari je više od tima i želim da tu završim karijeru.

Novim poslodavcima i svim tifozima Nando je obećao maksimalni doprinos i u kokpitu i u procesu stvaranja novog automobila. Oko statusa nema sporenja: „Nikada nisam tražio da budem vozač broj jedan, ali ne želim da budem broj dva, to se ponekad dešavalo 2007.“ Jedina žalba ne tiče se tima, već manjka raspoloživih test kilometara: „Imam samo sedam ili osam dana da se naviknem na novi auto. Verovatno nema nijednog drugog sporta u kojem možete vežbati samo sedam dana pre početka sezone. Možda na prvoj trci neću biti potpuno uklopljen u svoje novo okruženje. Ali, nakasnije do treće, videćemo pravog Alonsa.
Fernando je u poslednjim mesecima 2009. učinio mnogo da stekne simpatije Ferarijevog osoblja. Iako još uvek formalno nije bio Skuderijin pilot, početkom novembra prvi put se pojavio u Maranelu. Sastao se s Domenikalijem i Montecemolom, upoznao se s tehničarima, video model formule za 2010. spreman za vazdušni tunel, poradio na svom sedištu. Nakon drugog obilaska postrojenja izgleda da je uspeo da uđe pod kožu novim kolegama. Neimenovanom inženjeru pripisuje se konstatacija da je Španac za dva dana video više fabrike nego neki za dve godine, što je izvesno osvrt na Raikonena, koji je retko navraćao.

Negovanje kontakta sa saradnicima deo je šireg, od Španca očekivanog superprofesionalnog prilaza poslu. „Moram da zaslužim poverenje tima i zasnujem dobar odnos sa inženjerima i mehaničarima, da bih na prvu trku stigao dobro se razumejući sa ekipom, kako bismo se svi dobro osećali zajedno.“ Pozitivnom utisku izvesno je doprineo Alonsov tečni italijanski; iako je to i Masina vrlina, jezik komunikacije ostaće engleski, zbog inženjera drugih nacionalnosti.
Felipe je blagovremeno stavio do znanja da mu ne pada na pamet da novom kolegi u timu bude ađutant, koliko god uvažavao dvostrukog prvaka sveta. „Alonso je sjajan vozač, to svi znaju, i mislim da ćemo imati dobar odnos na stazi. Mislim da možemo da oformimo najsnažnije partnerstvo u šampionatu. Mislim da njegov dolazak ništa neće promeniti u mojoj karijeri, niti u Ferariju. Mi smo dva odlična vozača i njegovo angažovanje je dobro za ekipu. Ko god dođe u Ferari, mora da bude jako dobar pilot, jer Ferari uvek ima najbolje. U 2010. ću raditi ono što oduvek i jesam: pokušaću da pobeđujem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: