„Dakar“ azbuka 2010, deo drugi

Start u Buenos Airesu se bliži, drugi nastavak ’Dakar’ azbučnika objavljujemo u pretposlednjem danu konačnog odbrojavanja. Apsolventi našeg kratkog kursa upoznavanja sa najvećim, najbitnijim i najprestižnijim maratonskim relijem na svetu mogu se smatrati spremnim za prvi januar. Istaknimo još jednom: Koma protiv Deprea, Folksvagen kontra BMW-a i Hamera, Kamaz nasuprot Tatre. Neka avantura počne!

Izvor: B92

Sreda, 30.12.2009.

23:21

Default images

N - Nani Roma. Katalonac u BMW X-rejd timu, uz Peterhansela dragoceno pojačanje iz nekadašnje Micubiši fabričke postave. Prošlog januara ostao je poslednji branilac časti već demontirane japanske ekipe, preživeo je sva iskušenja i završio na desetoj poziciji, zabeleživši jednu etapnu pobedu. Nije bilo posebno utešno, pogotovu ne spram ambicija Micubišija, ali njegove kolege nisu dospele ni do drugog dela takmičenja. Nani je poslednji osvajač ’Dakara’ na dva točka pre epohe Depre-Koma, BMW-u se priključio sredinom 2009. i na debiju u automobilu X3 CC osvojio je ’Baha Aragon’. Njegov navigator je Francuz Mišel Peran, koji je u proteklim godinama bio Saincov suvozač. O radu sa kopilotom Roma kaže: „On je dirigent, on odlučuje o ritmu, ja ga pratim. Tu je i da bi me smirio, ja ću biti Mišelov šofer.

Nj - Njegovo veličanstvo. Titula koja se u ovom kontekstu može odnositi samo na jednog čoveka. ’Car Vladimir’ Čagin, petostruki pobednik ’Dakara’ startuje u Kamazu #501; trijumfuje li i 2010, šestom krunom će izjednačiti rekord Čeha Karela Lopraisa. Glavna zvezda ruske postave ima velikog konkurenta u sopstvenom taboru. Čagin je vozač koji voli da svoj Kamaz potera do limita, a granicu zna i da prekorači. Računa se da ga je preterana brzina koštala možda i tri slavlja na ’Dakaru’ (’05, 07, ’09). Ako ’Car’ opet preforsira, prvi će mu se na leđima naći kolega iz tima, Firdaus Kabirov, koji je ’Dakar’ pokorio 2005. i 2009, a ove godine bio je najbolji na ’Putu svile’. Tim menadžer Kamaza, Semjon Jakubov, vraća se u kokpit, biće Čaginov navigator, potom će se definitivno oprostiti od trkanja i posvetiti samo rukovođenju.
O - Odmor. Reč dragocena na svakom reliju izdržljivosti, utoliko više što je ove godine planiran posle etape sa najdužim brzincem na maršruti. Devetog januara takmičari imaju jedinu priliku za predah, u Antofagasti, najvažnijem lučkom gradu na severu Čilea, poznatom po rudarskoj industriji i ribolovu. Vozila će mirovati, mehaničari biti u punom pogonu, a članovi posada pokušaće da nađu delikatnu ravnotežu između punjenja sopstvenih baterija i udovoljavanja zahtevima medija. Jer, već od 10. januara ponovo ih očekuje Atakama pustinja.

P - ’Put svile’. Devetodnevni reli premijerno vožen početkom septembra kroz Rusiju, Kazahstan i Turkmenistan. Do te mere je zadovoljio organizacione i takmičarske kriterijume da mu se proriče lepa budućnost u kalendaru Dakar serije. Za stvar su zalegle tri pomenute države, a njihovi predsednici, Medvedev, Nazarbajev i Berdimuhamedov, svemu su dali primetan lični doprinos. Itinerer je obuhvatao 4.800 kilometara, od toga 3.200 km specijalnih ispita, a do cilja je došlo 34 automobila i 16 kamiona. Slavili su Sainc (Tuareg) i Kabirov (Kamaz), kuće iz Volfsburga i Kamska iskoristile su ovo nadmetanje kao pripremu za glavno zbivanje u januaru, Rusi i za eksperimentisanje sa Kamins agregatima. Folksvagen je postupio slično na brazilskom ’Dos Sertos’ reliju, koji je Sainc takođe rešio u svoju korist, i tom prilikom posle žestoke borbe sa timskim kolegom Al-Atijahom.
R - Robi Gordon. Ima kategorija u kojima se četrdesetogodišnji Amerikanac nije takmičio, ali teško da postoji tip trkačkog auta koji u bogatoj karijeri nije vozio: formule, stok automobili, vozila preuređena za reli-rejd i bahe, sve su to Gordonova oružja. Bitno je samo da stvar ima točkove, ostalo će, ako treba, prepraviti i promeniti sâm, ili ’uz malu pomoć prijatelja’. I 2010. je univerzalcu iz Kalifornije domicilna serija bila Naskar, gde je jedan od retkih vozača-vlasnika tima: sezonu je okončao na poziciji 34. Na ’Dakaru’ 2009. svoj monster-Hamer dovezao je do trećeg mesta. Njegov imperativ i dalje je prvi trijumf na ovom reliju za američku ekipu. Pre Robija nijedan Amerikanac nije postigao etapnu pobedu među automobilistima, ali on nije i apsolutno najbolje plasirani pilot iz ’Novog sveta’. U Buenos Airesu je za jednu poziciju bolji u generalnom bio Folksvagenov Mark Miler.

S - Stefan Peterhansel. Devetostruki osvajač ’Dakara’ (šest puta na motoru - Jamaha, tri u automobilu - Micubiši), predvodnik je ataka BMW X-rejd ekipe. Njegov i Romin dolazak nemačkom timu daju ’plavu krv’ kojom se ranije nije mogao podičiti. Peterhanselovo znanje o maratonskim relijima je ogromno, ono što Francuz sebi može da dopusti da zaboravi mnogi drugi nikada neće ni naučiti. Prošle godine bio je najbrži u Micubišijevom fabričkom kvartetu, ali ga je kvar na Lanseru izbacio iz igre još pre prvog prelaska Anda. Prognozirati šta Stefan može u novom okruženju vrlo je nezahvalno. Evo nekih premisa. Auto je brz i konkurentan, 2009. je to dokazao Al-Atijah. Tim je ambiciozan, Sven Kvant je prvu pobedu na ’Dakaru’ istakao kao cilj i sigurno nije angažovao zvučna pojačanja da bi od njih načinio statiste. Kakav god bio krajnji domet, ovakav BMW je jedini dostojan suparnik četi Tuarega, a samo prava konkurencija daje specifičnu težinu rezultatu. Bez ’gospodina Dakara’ ona bi bila osetno slabija.
T - Tatra. Češki kamioni su, uz holandski Ginaf, najozbiljniji potencijalni rivali Kamaza - MAN i japanski Hino ne mogu se tako okarakterisati. Pet ekipa startuje u Tatrama, najzapaženija je mašina koju je spremila porodica Loprais, a valja imati na umu i posadu #504 sa Andreom de Azevedom za volanom. Brazilcu je ovo dvadeset treće uzastopno učešće na ’Dakaru’, računajući sve kategorije, a cilj mu je plasman u prvih pet. Tatra vozila pokreće turbodizel agregat od 16 litara zapremine koji oslobađa 860 KS i pruža obrtni moment od 3.500 Nm pri 1.200 o/min. Kad se 6.320 mm dugački, 3.450 mm visoki i 2.500 mm široki češki jurišnik s pogonom na četiri točka zaputi u trku pod punom opremom, težak je 10 tona i dostiže maksimalnu brzinu od 200 km/h.

U - Ujednačenje performansi. Cilj kojem A.S.O. teži u auto i moto diviziji i radi kojeg je preduzeo konkretne korake. Zamisao je da se 2010. ugradnjom restriktora dotoka vazduha performanse KTM-ova ’velikog cilindra’ srežu na one koje pružaju motori od 450 cc. To je privremena mera kojoj podležu samo mašine najuspešnijih vozača, pre za 2012. predviđenog definitivnog maksimiranja zapremine svih dvotočkaša na rečenu kubikažu. Krajnji cilj je povećanje zainteresovanosti proizvođača i njihovo privlačenje na ’Dakar’. Kod automobila je primećena isuviše velika prednost turbodizela, pa je atmosferskim benzincima dozvoljeno da slobodnije dišu (prečnik restriktora povećan sa 32 na 34 mm) i oslobađaju nešto veću snagu.
F - Folksvagen rejs Tuareg 2. Iz trećeg pokušaja ovaj auto ušao je u istoriju kao prvi dizelaš - osvajač Dakar relija. Pokreće ga petocilindarski redni TDI agregat od 2,5 litra koji, prema deklarisanim podacima, oslobađa 280 KS i ima obrtni moment od preko 600 Nm. Dokazani pobednik i prvi favorit nije poboljšavan skokom u performansama, već povećanjem trajnosti i životnog veka delova i sklopova, te detaljima kakvi su stabilizacija napona i optimizacija rashlađivanja kočnica. Ekipa iz Volfsburga brojnija je za jednu posadu i 2010. startuje pet Tuarega. Pod istim krovom su lanjski slavljenik (De Vilije), dvostruki WRC prvak (Sainc), bivši osvajač FIA kros kantri reli kupa i šestostruki reli šampion Bliskog Istoka (Al-Atijah), standardno pouzdani Amerikanac Mark Miler i novajlija u timu, Brazilac Maurisio Neves, koji je za VW debitovao na reliju ’Dos Sertos’.

H - Hamer H3. Zvanično, u tom automobilu se trka Robi Gordon, ali njegovo vozilo zapravo je replika, silueta Hamera, načinjena od cevastog rama preko kojeg je montirana karoserija od kompozitnih materijala. Prototip je namenski rađen za ’Dakar’ i po rođenju je, u cilju smanjenja otpora vazduha, prošao kroz tretman u GM-ovom vazdušnom tunelu. Njegovo srce je pozadi smešten atmosferski Ševroletov LS7 V8 agregat od sedam litara, koji pokreće zadnje točkove preko petostepenog sekvencijalnog menjača. Podatke o snazi i obrtnom momentu Dženeral Motors čuva kao poverljive. U razvoj i stvaranje ovog gotovo neuništivog automobila, teškog oko 2.200 kilograma, uloženo je milion dolara. Podaci od pre dve godine kazivali su da Dakar poduhvat i logistika stoje još dva ili tri puta toliko.
C - Cilj. Dovde će stići samo najbolji i najsrećniji. Krug se zatvara tamo odakle i počinje, u Buenos Airesu, tromilionskoj metropoli, „Parizu južne hemisfere“, na čijim se ulicama prošle godine pri ispraćaju i dočeku takmičara okupilo pola miliona, neki kažu i milion ljudi. Na putu ka finišu, pretposlednjeg i poslednjeg dana, može se voziti izuzetno brzo. Četrnaestu etapu (16. januar) karakteriše najbrža deonica na specijalnom ispitu - tu se 2009. punim gasom vozilo 81% distance. Ostala je upamćena sekcija od gotovo 10 kilometara na kojoj desna noga pilota bez prekida ostaje zakovana za pod.

Č - Čile. U drugoj poseti ’Dakara’ Južnoj Americi, ova zemlja dobila je mnogo više pažnje nego na premijeri. Karavan učesnika ući će u Čile 5. januara (četvrta etapa), u njemu boraviti sve do 13. januara (jedanaesta etapa), tu provesti i dan odmora i na povratku ka Atlantiku prvi put proći kroz glavni grad Santjago. Planirajući itinerer organizator je odlučio da Atakama pustinja bude srce ovogodišnjeg relija, otud i približno slične kilometraže koje se prelaze u Čileu i Argentini. U trasiranju puta planirane su deonice kraće od prošlogodišnjih, kako bi se na minimum sveo rizik od skraćivanja i otkazivanja etapa. A.S.O. tvrdi da time zahtevi time nisu umanjeni, samo se većem broju startera daju vreme i šansa da ih ispune. Na svojoj novoj lokaciji reli je vanredno dobro primljen, u prilog tome govori i podatak da se broj takmičara iz Čilea i Argentine utrostručio u odnosu na 2009. godinu.
Š - Šišeri, Gerlan. Parižanin od 2006. vozi za BMW X-rejd, a u novi poduhvat ulazi kao osvajač FIA Svetskog kupa za kros-kantri relije. Upisao je pobede na Abu Dabi pustinjskom izazovu i Reliju Transiberiko, u velikoj meri zahvaljujući novom kopilotu, Tini Terner, za koju ima odabrane reči hvale: „Mislim da se nešto ukIopilo otkad sam s Tinom u timu. Zahvaljujući njenom iskustvu i kompetentnosti, bolje razumem kada da napadam, a kada da pričuvam mašinu. Pronašao sam pravi ritam.“ Gerlanu se može verovati kada ocenjuje koliko su Peterhansel i Roma preobrazili ekipu. „Njihov doprinos je značajan. Imam osećaj da smo s njima stvorili nešto mnogo profesionalnije. Obojica su jako talentovani kad je u pitanju razvoj. Tokom test sesija, samo dajući mišljenja o set-apu, uspešno su transformisali auto. Spremni su da podele svoje ogromno znanje bez uzdržavanja. Imam sreće što na ’Dakaru’ mogu da se takmičim pored njih. Ako neko od njih bude u poziciji da pobedi, učiniću sve što mogu da pomognem, a siguran sam da će oni uraditi isto za mene, ako se prilika ukaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: