’Dakar’ azbuka 2010, deo prvi

U formi malo drugačijoj od uobičajene ukazujemo na imena, pojmove i tehničke karakteristike koje treba imati na umu uoči 1. januara i starta 32. izdanja Dakar relija, jedne od poslednjih čoveku preostalih velikih avantura. Nastojali smo i nadamo se uspeli da u azbučnik uvrstimo većinu favorita, njihove trkačke naprave i podatke o maršruti takmičarskog karavana, te da načinimo dvodelni podsetnik koji će korisno poslužiti tokom cele prve polovine prvog meseca 2010.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2009.

12:41

Default images

A - Al-Atijah, Naser. Tridesetosmogodišnji Kataranin najzvučnije je vozačko pojačanje Folksvagena. U Volfsburgu ga mnogo cene i smatraju da su njegovim angažovanjem pridobili najopasnijeg prošlogodišnjeg konkurenta. Sa biografijom u kojoj su pet FIA titula reli šampiona Bliskog Istoka, jedna PWRC kruna i dva naslova pobednika FIA kros kantri svetskog kupa, Al-Atijah je dokazano multitalentovan. Lane je na ’Dakaru’ startovao žestoko, ali je šestog dana diskvalifikovan zbog preskakanja ’markera’. Ove godine stigao je drugi na ’Dos Sertos’ reliju, a na ’Putu svile’ vodio je žestok duel sa Saincom. Na poslednjoj etapi se isprevrtao, sa suvozačem Gotšalkom opravio auto i ipak došao do cilja. Naserova brzina je nesporna, a Argentina i Čile pokazaće da li je sasvim sazreo za najveći od svih maratonskih relija.

B - BMW X-rejd. Tim koji je 2002. osnovao Sven Kvant, danas menadžer, nekada i sâm trkač i navigator. Ova ekipa najviše se okoristila povlačenjem fabričke Micubišijeve postave, pošto je u svoje redove sredinom godine dovela Peterhansela i Romu, nekadašnje perjanice japanskog ’trostrukog dijamanta’, kojima će na startu ’Dakara’ 2010. društvo praviti Gerlan Šišeri i Rus Leonid Novicki. Njihovo oružje je BMW X3 CC, pokreće ga redni šestocilindarski tvinturbo dizel agregat od tri litra zapremine, koji oslobađa oko 290 KS, uz 650 Nm obrtnog momenta. Menjač je šestostepeni sekvencijalni, a maksimalna brzina iznosi 182 km/h.
V - Visina. Trasa koja vodi od Atlantskog do Tihog okeana i nazad uključuje dva prelaska preko masiva Anda. U vožnji ka Čileu, na 4. etapi (5. januara), reli konvoj dostići će najvišu tačku na maršruti, 4.726 metara nadmorske visine na prelazu San Fransisko. Razređen vazduh namučiće agregate smanjenom koncentracijom kiseonika, turboprehranjivani motori to će manje osetiti. Na povratku u Argentinu, tokom 11. etape (13. januar) posade su na 3.500 metara na prelazu Libertadores, u senci Akonkagve (6.859 m), najvišeg vrha južne i zapadne polulopte. U oba navrata u planinama se vozi vezni sektor, a brzinski ispiti predviđeni su po prelasku Anda: u Čileu će takmičare dočekati pustinja Atakama, u Argentini teren koji je kombinacija šljunka i finog, sitnog peska. Lokalci ga zovu ’guadal’.

G - Gabor Sagmajster. Prvi srpski takmičar koji je prošao kroz cilj ’Dakara’, okončavši debi nastup na poziciji 89, i 2010. godine kreće sa startne rampe u Buenos Airesu. Ovog puta naoružan je sasvim novim KTM-om 690 i otud je u bitno povoljnijoj situaciji nego 2009, pošto je njegov ondašnji motor pre Južne Amerike u sebi imao već 4.500 prevaljenih kilometara. Aktuelna mašina sa startnim brojem 51 spremljena je u Bavarskoj, u radionici Torstena Kajzera, trkača i KTM menaničara. Na našim stranicama možete pročitati više o Sagmajsterovim sportskim ambicijama, kao i o strateškim, tehničkim i finansijskim aspektima njegovog drugog ’Dakar’ nastupa. Gaborova glavna želja jeste da ponovo završi reli, po mogućstvu uz plasman među prvih pedeset.
D - Depre, Siril. Tridesetčetvorogodišnji francuski motociklista ponovo će voditi borbu sa godinu dana mlađim Špancem Markom Komom i taj će duel izvesno dati pobednika klase. Od 2005. ova dvojica smenjuju se na mestu osvajača Dakara relija, ako bi se poštovao tako uspostavljeni red, 2010. je Depreova godina. Njega iritiraju tehničke izmene koje je organizator nametnuo najmoćnijim dvotočkašima: „Restriktori vazduha koje moramo da koristimo podsećaju me na moje dane na mopedu. Ipak, veoma sam impresioniran onim što su nam inženjeri KTM-a stavili na raspolaganje. Mogu da restriktorima limitiraju dimenzije usisnika vazduha i ograniče performanse, ali ne mogu da ograniče naše iskustvo, profesionalizam i pokretačku snagu!“ A Koma razmišlja o sledećem: „Siril i ja naizmenično osvajamo ovaj reli. Ali, ove godine moj cilj je da pobedim sistem i ponovo trijumfujem! Jedini sam pobednik na Dakaru u Južnoj Americi i nameravam to i da ostanem!

Đ - Đordi Viladoms. ’Ađutant’ i čovek zadužen za ispomoć Marku Komi u Repsol KTM ekipi. Ako i kada ustreba, mlađi Katalonac žrtvovaće sopstveno vreme, rezultat i delove svog motora kako bi što pre bile prebrođene sve usput rešive nedaće glavnog vozača. Razume se da i Depreov Red Bul tim ima motokrosistu čija je primarna misija da podupre poduhvat trofejnijeg kolege. Za Francuza će tu ulogu igrati Portugalac Ruben Farija, koji je uskočio u igru početkom decembra, kada je postalo očigledno da Britanac Džejms Vest neće blagovremeno zalečiti povređenu nogu.
E - Etape. Na ovogodišnjem reliju ima ih 14. Akcija počinje ceremonijalnim startom u petak, 1. januara u Buenos Airesu, kada se vozi samo vezni sektor od 317 km. Tek naredni dan je prvi takmičarski. Pauza je predviđena za subotu, 9. januar, posle koje sledi još 7 etapa i povratak u glavni grad Argentine. Najbolji će svoje trofeje primiti 17. januara. Po programu se najveća ukupna distanca prelazi na dvanaestoj etapi (796 km), a najduži brzinski ispit na rasporedu je sedmog dana (600 km na štopericu). Za ovu avanturu prijavljeno je 184 takmičara na motorima i kvadovima, 50 posada u kamionima i 138 u automobilima.

Ž - Žinijel de Vilije. Branilac trona stečenog 2009. godine, prvi osvajač Dakara s dizel automobilom i prvi čovek s Crnog kontinenta koji je pokorio reli za Afriku rođen. De Vilijeovi južnoafrički sunarodnici toliko se ponose njegovim postignućem da vozača upoređuju sa Džodijem Šekterom, jedinim svetskim prvakom Formule 1 kog je ova zemlja dala. Tridesetsedmogodišnjak francuskih korena nekada je bio trofejni pilot turing automobila na nacionalnom nivou, a onda je na prelomu vekova sa asfalta sišao u pesak i dine i sjajnu karijeru na krugu podredio maratonskim i kros-kantri relijima. Žinijel ima startni broj 301, ali u Folksvagenu zbog toga ne uživa prednost: „Zasad nemamo prvog vozača. Sainc želi pobedu jako kao i mi, takođe i Al-Atijah, ali na nama je manji pritisak, a na njima veći. Dobro je startovati kao aktuelni šampion, ali glad ostaje ista. Razlika je u tome što sam sada možda opušteniji.
Z - Zapremina. 18,47 litara ima trkačko srce Kamaza 4326. Ruski kamioni osvojili su ukupno osam, a sedam od poslednjih devet Dakar relija (Čagin pet, Kabirov dva). Aktuelna verzija Kamaza nastala je 2007. godine, nešto je bliža serijskim modelima, kako A.S.O. tehnički propisi nalažu. Za osnovu je poslužio kamion namenjen vojsci koji može da operiše na temperaturama od -30° do +50°. Pobedničko vozilo nije bilo potrebe menjati; ono ima V8 turbodizel motor snage 830 KS, uz obrtni moment od 2.700 Nm pri 1.600 o/min. Dugačko je 7.320 mm, visoko 3.230 mm, minimalna masa mu je 8,5 tona (bez goriva i rezervnih delova), zapremina rezervoara 1.000 litara. Kamski automobilski zavod deklariše maksimalnu brzinu od 165 km/h.

I - Itinerer 2010. Iznosi 9.030 kilometara, od čega će, barem po planu, 4.810 kilometara biti brzinski ispiti za automobile i kamione, dok motori na štopericu prelaze 4.717 km. Razlika nastaje na brzincima prve dve etape, kada će se trase kategorija razdvojiti. Dva su razloga za to: prvi, da se motociklisti upute u tehnički prohtevnije sekcije, gde mogu da pokažu svoje istinske veštine. Drugi je bezbednost - u početnoj fazi relija, gde može biti puno obilaženja, valja izbeći njihove bliske susrete sa četvorotočkašima. Iz istog razloga prvi automobil polazi dosta kasnije od poslednjeg motocikliste, a kamioni bivaju pušteni nakon svih. Ove godine veća pažnja posvećena je Čileu i Atakama pustinji, najsuvljem regionu na planeti, u koju se stiže na četvrtoj etapi, a od nje oprašta tek na devetoj.
J - Jamaha 450. Motor na kojem će se David Fretinje opet suprotstaviti nadmoćnosti KTM-ovih pulena. Prošle godine je pokušaj rezultirao odličnim trećim mestom, sada je u teoriji zadatak i olakšan - zbog restriktora dovoda vazduha najmoćnije austrijske mašine disaće na škrge. Kubikaža od 450 cc postaće najveća dozvoljena, samim tim i dominantna u dolazećim sezonama. Organizator tvrdi da se za nju odlučio sledeći opredeljenja sve većeg broja takmičara - 40% startera 2009. bilo je na motorima te zapremine. Njihove prednosti spram parnjaka voluminoznijih agregata treba da se ogledaju u sledećim svojstvima: veća spretnost u terenskoj vožnji, pristupačnost, pouzdanost, bezbednost i ekonomičnost. Pored Jamahe, za manji cilindar su se odlučili i Honda, BMW, Aprilija i Šerko, gradeći i pozicije za budućnost.

K - KTM 690. I dalje apsolutni favorit, koristiće ga preko polovine vozača u moto klasi, među njima i najveće zvezde Dakar relija, Koma i Depre. Ovogodišnji poduhvat nije fabrički, već fabrički podržan - Austrijanci su skeptični prema najavljenim promenama pravila i smanjenju maksimalne kubikaže dvotočkaša. KTM 690 je je vodom hlađeni četvorotaktni jednocilindraš čiju snagu Austrijanci deklarišu na oko 70 KS, a obrtni moment na 69,5 Nm pri 6.000 o/min. Bez vozača, dodatnih rezervoara i delova težak je 162 kilograma. Za zaustavljanje su zaduženi diskovi, napred od 300, pozadi od 220 milimetara.
L - Loprais, Aleš. Čeh za volanom Tatre smatra se najozbiljnijim konkurentom Rusâ, a i on sâm rad je da spreči novo slavlje Kamaza, kad je već povreda primorala Žerara de Roja na odsustvovanje. Loprais je privatni tim iz Severne Moravske, i uz fabričku podršku priprema Tatre za reli maratone. U razvoj svog kamiona uložili su tri godine, okušali ga i usavršili u detaljima, na bazi iskustava s prethodne posete Argentini i Čileu, kao i naučenog na reliju ’Put svile’, gde su na maršruti Kazanj - Turkmenbaši stigli treći. Pre polaska češke ekspedicije Aleš je kazao: „Pripreme je trebalo da kamion učine bržim, a uspeli smo i da saniramo sve nedaće s kojima smo se ranije susretali. Verujem da će se to na kraju isplatiti. Vozilo je upravljivo, snažnije, brže i ima bolje izbalansiran raspored težina. Spremni smo da budemo jak rival Kamazu i Ginafu. Nameravamo da se usredsredimo na stalno solidne rezultate, bez ikakvih gubitaka vremena, jer su oni posle sve teži za nadoknađivanje.

M - Matador. Nadimak Karlosa Sainca, legende auto-sporta i ubedljivo najzvučnijeg imena u moćnoj VW postavi. Osvajač 26 WRC rundi, čovek koji je jedanaest sezona Svetskog reli prvenstva završavao na jednoj od prve tri pozicije u generalnom. Lane je njegov ’Dakar’ okončan dramatičnim udesom na dvanaestoj etapi, u vreme kada je ubedljivo vodio i izgledao kao da sve drži u šaci. Za Madriđanina je ova stvar nedovršen posao - otkako se upustio u najveći i najvažniji maratonski reli na svetu najbolji finiš mu je tek 9. mesto iz 2007. godine - taj skor vapi za ispravkom U kokpitu Tuarega #303 govori se samo španski: Karlos ima novog suvozača, zemljaka Lukasa Kruza, s kojim je ove godine slavio u Brazilu i na ’Putu svile’. Bolji uvod ne može se ni zamisliti.

(nastaviće se)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: