Tarkvini? Miler? Farfus? Makau presuđuje!

Poprište završnog WTCC okršaja je Makau, kockarska prestonica Azije. Prošlogodišnje finale bilo je dvomeč timskih kolega, ove godine u igri za titulu ponovo su Seatove zvezde, lider prvenstva Gabrijele Tarkvini i drugoplasirani Ivan Miler, a svoju šansu tražiće i BMW-ov pretendent na tron, trećeplasirani Augusto Farfus. U poslednjih 110 kilometara sezone dobićemo novog (možda i starog) prvaka, biće odlučen i nikad neizvesniji dvoboj proizvođača u kojem Špance i Bavarce dele samo tri boda, a Tom Koronel i Feliks Porteiro vodiće bitku za Jokohama trofej namenjen privatnicima.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

21:45

Default images

Augusto Farfus, vozač BMW tima Nemačka, kreće u konačni obračun sa 11 poena manje od Milera i 13 manje od Tarkvinija. Ako preskoči sve prepreke i osvoji šampionat, on će Bavarcima doneti petu svetsku krunu i nastaviti delo Roberta Ravalje (prvak 1987) i Endija Priola (titule 2005, ’06. i ’07). Dvadesetšestogodišnji Brazilac dosta je mlađi od rivala: od Francuza ima četrnaest, od Italijana čak dvadeset jednu godinu manje. Neće biti da je mladost presudna - vreme je Gabrijeleu i Ivanu donelo trkačku pamet i iskustvo.

Farfusu kilometraža ne nedostaje. Za sobom ima osvojene Italijansku Formulu Reno i Evropsku F3000, a u svet turing automobila zakoračio je 2004, vozeći ETCC seriju. Njegova brzina je nesporna, ali je razboritost večito pod znakom pitanja. Da je drugačije, da je u stanju da vuče mudrije poteze, Farfus bi već bio ovenčan barem jednim turing naslovom. Spektakularan za gledanje, bezrezervni napadač, Brazilac je opako brz, ali prečesto i previše neoprezan, ’lak na obaraču’ i sklon ’sve ili ništa’ rešenjima. Stoga je magnet za nevolje, sam sebi najveći protivnik i zanimljivo je da od tih bubica nije izlečen ni u trećoj sezoni u fabričkoj BMW ekipi.
Stvari postaju očiglednije ako se pogleda statistika: Augusto je na večitoj WTCC listi prvi po broju pobeda, drugi po broju pol pozicija, a najveće dosadašnje postignuće mu je treće mesto u generalnom plasmanu 2006, u vreme kada je još vozio Alfu. Tekuća godina najuspešnija je u Farfusovoj karijeri po broju osvojenih trka (pet) i poena (102 uoči poslednje runde). Da ne bude zabune, za to je radio ceo tim i u akciju se bacio vrlo rano. Od jula mu se sklanjaju, ili se protiv njega ne trkaju ni fabrički, ni privatni BMW automobili, a kad je stegao zube i u takav scenario uspeo da se uklopi i jedan Endi Priol, ispada da nikad i ni za koga Bavarci nisu ovoliko žrtvovali.

Opravdanje za takvu sistemsku odluku pronalazimo u ’prirodnoj’ brzini jurišnika iz Kuritibe. Ovogodišnji sistem dodele kompenzacionih težina automobilima, a ne pilotima, u prvi plan je izbacio ljude sa najboljim tempom. Kod Seata su to, očigledno, Tarkvini i Miler, kod BMW-a Farfus i Priol, samo što je Englez lošim rezultatima u prvoj polusezoni prokockao šansu da sâm postane korisnik režima BMW timskih usluga.
Brazilac je obećao da će i ekipa i on učiniti sve kako bi osvojili titule u obema kategorijama i doneli ih u Minhen. „Dovoljno smo realni da znamo da to nikako neće biti jednostavno. Ipak, lično nemam šta da izgubim i pružiću najbolje što mogu. Sve u svemu, zadovoljan sam svojim performansama. Ipak, Brno je mrlja na bilansu moje sezone Tamo sam pogrešio i izgubio dragocene bodove. Ne mislim da sam jedini vozač kome se to desilo ove sezone. Nažalost, u mom slučaju to su svi mogli jasno da vide, jer sam startovao sa pol pozicije. S tim izuzetkom, moj rezultati bili su okej.

U junu, na Automotodromu ’Masarik’, Augusto je mogao da preotme vođstvo na tabeli. Umesto toga, izveo je harakiri i prouzrokovao karambol, pa ne bi bilo čudno da se propušteno u Češkoj pokaže presudnim. Već opisani deficit, i to uoči vikenda u kojem je na raspolaganju još najviše 20 poena, deluje kao glomazan minus. „Ne treba ni pominjati da su Gabrijele Tarkvini i Ivan Miler u značajno boljoj poziciji. Ali, ako se dobro sećam, Makau je uvek donosio mnogo iznenađenja. Trinaest bodova je veliki zaostatak, ali pokušaću da se nađem u pravoj poziciji da iskoristim svaku slabost ili međusobni sukob dvojice vozača koji su ispred mene u plasmanu.
Farfus je već dva puta dolazio u Makau kao kandidat za naslov prvaka. Ako izgledi 2007. i nisu bili naročito veliki, godinu pre toga, Brazilac je sa Alfom bio vodeći u šampionatu uoči kineskih trka: „Bila je to drugačija situacija. Morao sam da se trkam sa 70 kg hendikep težine, što je značilo da u Makauu nisam bio onoliko konkurentan koliko je trebalo. Ovog puta svi učesnici startuju sa dodatnih 40 kilograma. Siguran sam da možemo da se borimo sa Seatima na stazi i da našom sopstvenom snagom jurišamo na pobede. Naravno, treba nam malo sreće povrh svega. Ovo ima malo zajedničkog sa situacijom od pre tri godine. Sada ne idem u bitku sa inferiornim oružjem.

Dobro znana lica

Prošle sezone je u ovoj fazi šampionata Seat bio u neuporedivo boljoj poziciji. Proizvođačka titula bila je već izvojevana na Okajami, a u bici za vozačku ostao je samo dvojac iz Martorela, pa su Španci u Kini bili sigurni dvostruki pobednici koji sve konce drže u svojim rukama. Dvanaest meseci kasnije, osvajači duple krune imaju vođstvo u obema konkurencijama - odbrana titula i bila je godišnja zapovest - i zavise samo od svojih performansi, ali neki za njih košmarni scenario može da ih ostavi sasvim praznih šaka.
Povod za razmišljanje: nijedan Seatov pilot nikad nije pokorio stazu Guija. Zato Haime Puig objavljuje rat i neprijatnoj tradiciji: „Nikada nismo pobedili u Makauu, pa je ovo najbolja prilika da to učinimo prvi put. U ovako neizvesnom šampionatu osvajanje jedne titule je već samo po sebi veliko dostignuće. Ali, ceo tim upregnuće sve snage da osvoji obe. U svetlu promena pravila uvođenih tokom godine, to bi bio apsolutno vanredan rezultat. Siguran sam da će timski rad omogućiti Gabrijeleu i Ivanu da učvrste svoje pozicije protiv Augusta kako bi odneli vozački naslov.

Direktor Seat sporta misli na redukciju pritiska turbopunjača TDI Leona na 2.5 bara i na meru koja je spustila minimalnu težinu BMW-a za 15 kilograma. U finalni okršaj će, iako opterećeni identičnim balastom, Leoni ući sa 1.210 kg, a 320si vozila sa 1.195 kg. I to objašnjava zašto španski automobili u sezoni 2009. ne deluju onako ubedljivo kao ranije. Seat nije najbrža sprava u Svetskom prvenstvu, to se vidi po vremenima krugova koja se uzimaju u obzir u procesu izračunavanja kompenzacionih težina.
Tarkvini i Miler zvučna su imena u trkama na krugu, njihove biografije ’pretresli’ smo uoči poslednje runde 2008. Gabrijeleove lanjske performanse nisu bile labudova pesma, WTCC veteran je 2009. tri puta pobedio, osvojio 5 od 11 mogućih pol pozicija i samo dve trke završio je bez bodova. U Japanu je imao ogromnu priliku da se još više odlepi od konkurenata, ali ga je savladao akvaplaning na krivini 2. Prošle godine bio je vicešampion sa 88 poena, sada mu taj status ne garantuju ni 115 već stečenih. Ako na kvalifikacijama obezbedi idealno startno mesto, on je taj koji može dirigovati zbivanjima, lišen straha od klasičnih Makau karambola.

Imperativ svih imperativa u Svetskom prvenstvu turing automobila jeste stalno osvajanje bodova. Miler je u tri navrata knjižio nulu i ako ne odbrani naslov, za to će biti najodgovornija spoticanja na Brends Heču i Ošerslebenu, kada je iz četiri trke osvojio samo četiri boda. Seatovi puleni ušli bi u finalnu rundu potpuno poravnati da se na Okajami u poslednji čas Rajdel i Žene nisu sklonili Italijanu s puta. Francuz je kazao da akciju tima potpuno razume, iako je ispao kolateralna šteta nužnog poteza kojim je distanca do Farfusa povećana za još dva poena.
Reklo bi se da je uoči velikog finala najveći pritisak na čoveku koji brani titulu, ali Ivan pokušava da se liši takvih opterećenja i da lopticu prebaci drugima: „Naša sezona bila je puna uspona i padova. Ipak, naši tehničari udvostručili su napore i nikada nismo odustali od glavnog cilja, proizvođačkog šampionata. Volim Makau, stazu koja ima najsporiju i najbržu krivinu u celoj sezoni. Tamo je vrlo lako pogrešiti i to se skupo plaća. U Makau je najgore ako ste pod presijom, a i Gabrijele i Augusto će biti pod pritiskom, jer jure svoj prvi svetski šampionat. A ja se osećam spokojno, jer nemam šta da izgubim.

Nema sumnje da će Seat ponovo igrati timski. Na bržem i širem delu staze, u sektorima 3 i 1, dobro može da posluži zavetrina koju napravi sestrinski auto, dok je u sporijem, uzanom i vijugavom sektoru 2 najvažnije imati čistu pistu pred sobom. Seatov trio Rajdel - Žene - Monteiro imaće pune ruke posla, na pomoć kolega svakako će moći da računa i Farfus, samo što je BMW-ovim pilotima zadatak lakši: svi će oni raditi samo za jednog čoveka. Piloti Leona moraju da ’vuku’ dvojicu. Ako Bavarci imaju da premoste bodovni deficit, Špancima ostaje da reše komplikovaniji strateški zadatak.
Kineska trka izvesno je poslednja na kojoj ćemo Seat sport gledati kao petočlani tim. Otkad je francuska Oreka, koja sprema automobile Mileru i Monteiru, objavila da neće biti u igri 2010, jasno je da će žuta ekipa dogodine imati barem dva auta manje. U nagađanjima ko ostaje najčešće se pominju Tarkvini i Žene, u poslednje vreme pridodaje im se Monteiro. Miler nije deo ovih spekulacija, prema nezvaničnim izvorima, on je već potpisao ugovor sa Ševroletom i dogodine ga valja očekivati u jednoj od plavih trkačkih mašina.

Šta mogu ’umešači’?

Tako stižemo do Kruza. Farfus je kazao da će mu dobro doći svako ko može da otme poene Seatu i podsetio na to da je RML tim u ranijim izdanjima u Makauu bio jako moćan. Ševi je osvojio tri od poslednje četiri tu vožene trke, ali s modelom Lačeti. Zato je Menu oprezan: „Moramo da proverimo da li ćemo s Kruzom biti konkurentni koliko smo bili u prošlosti. Kruz je veći i širi, što može imati uticaja na ovako uzanoj i krivudavoj stazi. Ako performanse budu na sličnom nivou, treba da smo u vrlo dobroj poziciji. Imaćemo jasniju predstavu posle kvalifikacija. Makau uključuje veći broj varijabli i potencijalnih incidenata nego ijedna druga trka, otud nije mudro prognozirati, ali ja mislim da možemo da gađamo mesto na podijumu. To je barem moj cilj...“
Ako je ko zaista rasterećen, to su ekipe van bitaka za odličja. Rob Haf kaže: „Znamo da je Kruz moćan na uličnim stazama, to su pokazale četiri pobede u Marakešu i Pou i mi nećemo imati pritisak borbe za naslov, pa nam je cilj da uživamo u poslednjoj rundi i ostvarimo dobar rezultat.“ Još jedna povoljna okolnost: Kruz će u Kini biti 15 kg lakši od BMW-a, i 30 kg lakši od Seata. A ekipa Ševroleta će imati više od 400 gostiju iz regiona - putnički Kruz rođen je u Južnoj Koreji - pa u motivaciju ne treba ni časa sumnjati.

Na ulicama Makaua opako se teško pretiče i tolerancija na greške ne postoji. Zato već kvalifikacije u petak mogu doneti prevagu za ceo vikend. Na Imoli i Okajami je Seat sport uspevao da u finalnu desetominutnu sesiju ubaci svih svojih pet automobila. Takav, ili tome sličan skor u Kini liči na više od pola obavljenog posla. Španci će se izvesno usredsrediti na to da da Rajdel, Žene i Monteiro izoluju pratioce i Tarkviniju i Mileru čuvaju leđa, a da ova dvojica reše sve, vozeći jedan protiv drugog s razumnom agresivnošću.
BMW mora naći način da se takvom razvoju događaja suprotstavi. Nemci imaju ljude kvalifikovane za tu misiju - i Jerg Miler i Priol i Farfus svojevremeno trijumfovali u Kini, a bavarski proizvođač osvajao je šest od poslednjih deset trka na stazi Guija. Međutim, u ovoj godini je Kruz najuspešniji na uličnim pistama, dok je Seat u svoju korist rešio 6 od 11 kvalifikacionih sesija. Nezahvalno je bilo šta prognozirati, to važi i za diviziju privatnika, jer se u njoj poeni sa poslednje runde dupliraju. Utoliko bolje: Makau će pružiti spektakl vredan ustajanja u nedoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: