Peking 2009: Zvezdani samit u ’Ptičijem gnezdu’

Novotarija je napretek. Trka šampiona, veliko revijalno sezonsko finale auto-moto sporta, prvi put se vozi van evropskog kontinenta, u novembru i ne vikendom, a Kup nacija i borbe u pojedinačnoj konkurenciji održavaju se u dva zasebna dana. Zvezde sa kruga i makadama, asovi na četiri i dva točka odmeriće snage u Pekingu, na Nacionalnom stadionu, poznatijem kao ’Ptičije gnezdo’, a bogati program predviđa aktivnosti koje se protežu na ponedeljak, utorak i sredu.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

12:10

Default images

Novu lokaciju prati i blago izmenjeni format takmičenja. Ustaljen i uspešan koncept dorađen je tako da obećava više akcije i više trkačkih kilometara nego pre. Opet ćemo videti dva nadmetanja u jednom, s tim što vožnje za Kup nacija imaju svoj dan i to je utorak, dok su dueli za laskavu titulu ’šampiona svih šampiona’ i ’Henri Toivonen’ trofej planirane za sredu.

Ni pojedinačna takmičenja ni Kup nacija nemaju od starta eliminatorni karakter, već se žrebom formiraju grupe, u kojima će se svaka nacija, odnosno svaki pilot trkati sa svakim. Četiri najbolje ekipe tako će prokrčiti put do polufinala, osam najuspešnijih pilota plasiraće se u četvrtfinale. Odatle počinje nokaut faza i na svakom daljem koraku, sve do finala, o pobedniku odlučuju dve dobijene vožnje. Ukratko: obimniji repertoar, više borbi, komplikovaniji put do odličja.
’Osmica’ podignuta u Pekingu predstavljena je kao kreacija spektakularnija od svega dosad viđenog u Parizu (Sen Deni) i Engleskoj (Vembli). Veličina „Ptičijeg gnezda“ otvorila je prostor za gradnju najduže, najšire i najbrže stadionske staze ikad namenjene Trci šampiona. Za pistu od jednog kilometra, čija je konstrukcija trajala nedelju dana, utrošeno je osam hiljada tona asfalta i šljunka, most na njoj težak je 110 tona, a konfiguracija je zamisao Mišel Muton, svetskog reli vicešampiona 1982. i žene koja zajedno sa Fredrikom Jonsonom stoji iza celog koncepta revijalne trke.

Najznamenitija dama trkačkog sporta opisala je svoje delo: „Velika je razlika između ove i ostalih staza. Šira je, ima sedam umesto šest i po metara, najduži pravac je jedan i po put duži od onog na Vembliju. Pola metra u širini su vrlo važna, krivine su šire i celom dužinom je brzo, to je sigurno najbrža staza koju smo dosad podigli. Pravac je toliki da možete proći kroz sve stepene prenosa i na njegovom kraju vozači će dobaciti do 140-150 km/h. To je više trkačka nego reli staza.

Tim Nemačka

Predstavljanje timova započinjemo onim za koji voze Fetel i Šumaher, budući da se Nemci moraju smatrati favoritima u Kupu nacija. Kao tandem su slavili 2007, rezultat ponovili 2008. i, pođe li im za rukom da naslov odbrane, dobićemo prvu naciju - trostrukog osvajača kupa. Fetel će u Peking verovatno stići krcat energijom nakon trijumfa na Jas marini, a ta istinski impresivna pobeda mora da je došla kao melem nakon razočaranja iz Sao Paula. Jer, ’Hepenhajmer’ je istinski verovao da može do trona - sa ovogodišnjim iskustvom, poukama izvučenim iz grešaka koje su i on i tim počinili i, razume se, uz odgovarajući bolid, vrata sezone 2010. širom su otvorena.

Šumaheru se nije dalo da se letos vrati u Formulu 1. Zvanična verzija govorila je da ga na motociklu stečena povreda vrata čini nespremnim za ekstremne napore. Felipe je pominjao Mihaelove probleme sa vidom koji više nije oštar kao pre i da to naročito dolazi do izražaja u krivinama, pri vibracijama u vožnji preko ivičnjaka. Koji god bio pravi razlog, s aspekta rezultata i sa stanovišta očuvanja sopstvene reputacije Šumi ne može da žali zbog iznuđene apstinencije - Ferari je u završnici delovao upravo skandalozno. Trku šampiona Nemac dosad nije osvajao, pre dve godine poklekao je u finalu, lane ga je u četvrtfinalu izbacio Karl Edvards. Peking 2009. šansa je za popravni. na koji će Mihael dolaziti sve dok bude potrebe.

Autosport Velika Britanija

Sveži F1 šampion, Dženson Baton, rasterećen i obodren valjanom vožnjom i podijumom u Abu Dabiju, glavna je zvezda britanske ekipe. Društvo mu, kao i 2008, pravi turing sveznalica, Endi Priol. Ako su lane s razlogom ličili na ’Tim depresija’, u novembru 2009. mogu da razmišljaju pozitivno. Ne, čovek sa ostrva Gernzi nije u igri za naslov WTCC prvaka, ali je na Ošerslebenu, posle petnaestomesečne suše, presekao zabrinjavajuće dug niz trka bez pobede i, dokazao i svetu i sebi da je ponovo pronašao onu formu koja ga je učinila merilom vrednosti u odabranoj disciplini. I jedan i drugi mogli bi da pruže najviše upravo sada, kad nisu pod istinskim profesionalnim pritiskom.

Tim Skandinavija

Na mešoviti dansko-švedski dubl iz DTM-a već smo naviknuti. Kristensen se oprostio od takmičenja turing automobila i ubuduće ćemo ga gledati samo u trkama izdržljivosti. „DTM je,“ kazao je Tom, „najbolja i najveća trkačka serija, Le man je najbolja i najveća trka. Deoba kokpita s drugim vozačima, zajednički rad na postizanju optimalnog set-apa i borba za pobedu na jedinstvenoj stazi, to je za mene najveća stvar.“ Danac je od 2010. lišen drugih obaveza i nalaziće se apsolutno i samo u svom elementu.
S razlogom se divimo vozačima koji su univerzalci, ili bi to želeli da budu: Šumija zanima svet dvotočkaša, Leba mami vreli asfalt Formule 1, Rosi i pored vladavine u Moto GP šampionatu drži odškrinutim vrata ka Maranelu. Ekstrem je iz tog miljea - britak na krugu, otvoren za reli. Ove godine su ga dva gumi-defekta (Hokenhajm i Dižon-Prenoa) lišila verovatnih pobeda, time i prilike da se bori za treću DTM krunu. U Pekingu je Matijas, i to ne samo zbog Lebovog izostanka, jedan od glavnih kandidata za trijumf. Trku šampiona je osvajao u dva navrata (2006. i 2007), prvi put skinuvši skalp Sebu, drugi put Šumaheru, a slavljenički kraj godine došao bi kao eliksir posle trauma u domicilnom prvenstvu.

Tim Finska

Tandem Gronholm i Hirvonen zvuči kao jedna od kombinacija snova. Međutim, ako su zahtevi staze na Nacionalom stadionu onakvi kako ih opisuje Mišel Muton, dva WRC asa na zajedničkom zadatku možda i ne donesu prednost kakvu bi osigurali na bilo kom istinskom superspecijalcu. Markus i Miko dve sezone bili su ’Fordovi Finci’ u Svetskom reli šampionatu. Koncem 2007. Gronholm se povukao i mlađem zemljaku prepustio rvanje s Lebom. Ono je zasad bezuspešno, a ako je Miku za utehu, ni Markus nije uspeo da nadmaši Alzašanina u godinama kada je nedostajalo tako malo...
Bivšeg dvostrukog prvaka sveta očigledno ’svrbe trkački prsti’. Ljudi poput Gronholma jednostavno nisu u svom elementu kada se ne takmiče. Česte su glasine o mogućem Markusovom nastupu na ovom ili onom reliju, bilo u WRC ili IRC seriji i one su uglavnom proizvod velike želje javnosti da se ’Magični’ opet pojavi na velikoj sceni. Nade su uslišene samo u Portugalu 2009. i vožnje tog tipa i nadalje će biti izuzetak - nikakav istinski povratak nije u planu.

Tim Australija

Čast Ozija brane dvotočkaši i to već postaje tradicija - lane smo gledali Troja Bejlisa, a ove godine voziće poslednji vladar najviše klase Moto šampionata sveta pre Rosijeve ere. Sredinom devedesetih godina prošlog veka Mik Duan i njegova Honda ispisivali su stranice moto istorije, a čovek iz Kvinslenda predstavljao je nerešivu enigmu za suparnike. O njegovoj premoći svedoče i pet uzastopno osvojenih titula (od 1994. do 1998) i postavljeni rekordi za broj pobeda, pol pozicija i poena u klasi. Duanov pekinški partner, Čed Rid, stiže iz sveta motokrosa i sa takmičarskog aspekta, čak i u ovako šarenoj konkurenciji, predstavlja neobičan izbor.

Tim Francuska

Ivan Miler je, poput asova Formule 1, imao radni vikend. Vozio je trke svog matičnog šampionata na stazi Okajama u Japanu i u vikendu rezultatske dominacije BMW-a izborio je jedini podijum za Seat Sport. ’Mrgud iz Alzasa’ za finalnu WTCC rundu neće morati da menja ni kontinent, ni zemlju - Ivanova azijska turneja završiće se 22. novembra u Makau, gde će biti jedan od aktera spektakularnog tromeča: sa Tarkvinijem i Farfusom boriće se za naslov prvaka sveta. Otud je Miler jedan od retkih koji u Kinu stiže, a da stvarne takmičarske brige nije prebrinuo.

Odsustvo Sebastijana Leba ogroman je hendikep za francuski tim, reli stranu priče moraće da najbolje što ume popuni Gerlan Šišeri. Iza njega je nikad uspešnija sezona: za volanom BMW-a X3 CC osvojio je Reli Transiberiko, Abu Dabi pustinjski izazov i trijumfovao u FIA Svetskom kros-kantri reli kupu. Značajno jeste, ali je to ipak predjelo: ono za šta se Francuz uveliko sprema jeste Dakar reli u Argentini i Čileu u januaru 2010. Debi na Trci šampiona prilika je da Šišerija upoznaju i gledaoci koji, kad su maratonski reliji u pitanju, prate samo najveću od svih avantura.

’Sve zvezde’

Ova je postava zanimljivo sklopljena. Jedan vozač je bivši pilot Formule 1, sa 13 gran pri trijumfa u karijeri koja je trajala petnaest godina. Drugi je osvajač Dakara 2009. i u biografiji ima četiri južnoafričke titule na kružnim stazama. Dejvid Kultard i Žinijel de Vilije čine ekipu ’Sve zvezde’, što je naziv kome organizatori Trke šampiona pribegavaju kad god je posredi tim koji je nemoguće imenovati po nacionalnom ili geografskom osnovu.

Škotlanđanin je na Vembliju 2008. dogurao do finala i izgubio od Sebastijana Leba. Ove sezone čuli smo ga kako zadovoljno konstatuje da je svojim negdašnjim radom i on doprineo konkurentnosti Red Bulovih bolida, onih u kojima su Fetel i Veber iskovali šest trijumfa, obezbedili drugo i četvrto mesto u poretku vozača, a timu status viceprvaka među konstruktorima. De Vilije je u kros-kantri relijima navikao na široka prostranstva i pesak pod točkovima. Čak i mesto poput Nacionalnog stadiona njemu s razlogom može da deluje skučeno.

Tim SAD

Džef Gordon, Džimi Džonson i Karl Edvards, asovi koje smo viđali na Sen Deniju i Vembliju, do balčaka su okupirani obavezama u finišu Naskar sezone, svojevrsnom plejofu koji se naziva ’Potera za Kupom’. Pošto se novembarski termin ne uklapa u stresni Naskar raspored, u Peking stižu stari znanac i petostruki učesnik Trke šampiona, Trevis (’nema kosti u mom telu koju nisam slomio’) Pastrana i Taner Faust, lanjski debitant. Pastrana je univerzalac, njegove discipline su motokros, superkros, ekstremne igre, akrobacije, ali i Američki reli šampionat, čiji je četvorostruki uzastopni osvajač. Faust je trkač, reli vozač, kaskader i TV voditelj. Prošle godine je u Londonu u prvoj rundi eliminisao Batona, zatim izgubio od Kultarda u četvrtfinalu.

Tim Monako

Klivio Pičone istinski je Monegašanin, Emanuele Piro živi u Kneževini duže od četvrt veka. Ovaj duet izvadio je vizu za Peking u letos održanim južnoevropskim pretkvalifikacijama, pobedom nad Portugalom u polufinalu, te Španijom u finalnom obračunu. Piro je slavu stekao u turing i sportskim automobilima i trkama izdržljivosti. Doskora aktivni Audijev pilot petostruki je pobednik 24 časa Le Mana, dva puta je trijumfovao na 12 sati Sebringa, a pokorio je i maratonska takmičenja poput 24 časa Dejtone i 24 časa Nirburgringa. Pičoneovi najveći dometi su nižerazredne formule, Svetska Reno serija i GP2 i A1GP šampionati.

Naoružanje

Trka šampiona zamišljena je kao ’reli superfinale’, vremenom je prerasla u okršaj najboljih relista sa vrhunskim pilotima sa kruga, a danas su zvezde sa makadama, leda i snega manjina. Poštujući izvorni koncept, u pregledu trkačkih sprava predviđenih za Peking 2009. polazimo od Ford Fokusa WRC 09. Auto koji je ozbiljno zapretio Sitroenu C4 ima dvolitarski 16v turboprehranjivani motor, obrtni moment od 550 Nm pri 4.000 o/min i oslobađa 300 KS na 6.000 o/min. Menjač je petostepeni sekvencijalni, pogon na svim točkovima. Prototip Solucija F, koji pamtimo sa Vemblija 2007, još je moćniji, a lakši je skoro 300 kilograma. Njegov agregat je šestocilindarski atmosferski, sa 24 ventila, zapremine 3.498 cc. Diči se obrtnim momentom od 383 Nm i snagom od 310 KS koja pokreće zadnje točkove.

Zanimljivu alternativu prošle i pretprošle godine viđanim Abartima (Grande Punto i Činkvečento) predstavlja VW Široko, premijerno prisutan na Trci šampiona. Arhitektonika motora ista je kao kod Forda (četiri cilindra, dva litra, 16 ventila, turbo), snaga i obrtni moment su niži (200 KS, odnosno 280 Nm), a prenos snage na prednje točkove vrši se preko šestostepenog automatskog menjača. VW Široko možda označava zainteresovanost Volfsburga za WRC, možda za trkanje na krugu u nekoj od važnijih svetskih serija; o čemu god da se radi, Folksvagen je više nego dobrodošao.
U egzotičnije trkačke naprave spadaju ROC bagi, ROC bagi dvosed, KTM X-Bow i RX 150. Zajedničke karakteristike su im zanimljivi odnosi snaga i težina, kao i na sva četiri vozila zastupljen zadnji pogon. Bagi ima 475 kg i četvorocilindarski motor od 1.100 cc, snage 170KS, uz obrtni moment od 115 Nm na 7.500 o/min. Menjač je sekvencijalni šestostepeni. Verziju sa dva sedišta odlikuje agregat za dvesta kubika veće zapremine, 20 KS jači i sa 20 Nm većim obrtnim momentom. Uz sve to, težina narasta do 520 kg.

KTM X-Bow debitovao je na Vembliju 2008. Ostvaren u saradnji sa Audijem i Dalarom, to je prvi četvorotočkaš kojeg je austrijska kuća proizvela. Ovaj sportski auto GT4 kategorije težak je 790 kg, poseduje turboprehranjivani četvorocilindarski Audi agregat od 2 litra, a on oslobađa 240 KS i isporučuje obrtni moment od 310 Nm. Menjač je manuelni, šestostepeni. I relikros vozilo RX150 viđeno je godinu dana. Pravi se u Bedfordširu, srce mu je redni četvorocilindraš od 954 kubika i 150 KS preuzet iz Honde fajerblejd, šestostepeni sekvencijalni menjač takođe je Hondin, a auto je težak svega 425 kilograma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: