Leb? Hirvonen? Odluka pada ovde!

Posle jedanaest rundi, 219 brzinaca i 3.774,37 takmičarskih kilometara, stigli smo do nadmetanja koje će presuditi. Preostaju još tri etape i šesnaest specijalnih ispita, direktan dvoboj najboljeg reli pilota današnjice i jedinog doraslog suparnika. Reli Velika Britanije biće poslastica i vrhunac WRC prvenstva, njegova najuzbudljivija završnica u poslednjih šest godina. Sebastijan Leb šesti put ili Miko Hirvonen premijerno? Kardif će prelomiti, čas odluke dolazi!

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

12:25

Default images

Reli Velika Britanija je tradicionalno finale Svetskog šampionata, Australija je tu ulogu odigrala 2004. i 2005, da bi se stvari potom vratile u decenijama preovlađujući poredak. Ovo takmičenje redovno je na kalendaru, glavni igrači poznaju ga jako dobro, a faktor koji menja sliku o celom događaju jeste raniji termin održavanja. Vels se ove sezone vozi šest sedmica ranije u odnosu na prošlu, kada je WRC bitka za Britaniju vođena početkom decembra. Kasna jesen 2008. donela je jezivo komplikovane uslove i susret s ledom na gumama za makadam. Verovatnoća da će se takve avanture ponoviti sada je značajno manja.

U Španiji je sudar proizvođača završen u Sitroenovu korist. Direktor trkačkog odseka, Olivije Kesnel, u pravu je kad kaže da je to postignuće vitalno za francuski brend, ali za publiku glavno jelo tek sledi. Svi znaju o čemu se radi, koliki je ulog i da ne postoji nikakva posebno komplikovana računica: Leb i Elena imaju bod zaostatka za Fordovom posadom Hirvonen-Lehtinen. Da bi osvojili šampionat onii moraju da završe u poenima i ispred ’letećih Finaca’. Bodovni egal Sebu odgovara, pošto je ove godine zabeležio šest trijumfa, a Miko četiri. Obratno, Hirvonen nema obavezu da osvoji poene ako to ni Leb ne učini i to je jedina, minimalna olakšavajuća okolnost za dvadesetdevetogodišnjeg pilota iz Jiveskile.
Alzašanin godinama ispisuje stranice istorije reli sporta. Sa četiri uzastopne titule izjednačio je rekord Tomija Makinena, osvojivši i petu u nizu usamio se na vrhu, a okiti li se novim, šestim lovorom u nedelju popodne, postaviće novi reper budućim generacijama i letvicu podići na još vrtoglaviju visinu.

Čak i čovek koji je tako dugo na krovu sveta gaji krajnji respekt prema onome što ga očekuje: „I Miko i ja ćemo očigledno biti pod popriličnim pritiskom i čak i mala greška mogla bi bilo koga od nas da izbaci iz igre za titulu. Ne želim mnogo da se upuštam u to koliki je ulog, koliko god je moguće pokušaću da to potisnem i jednostavno stupim u borbu. Miko i ja imali smo već nekoliko jako bliskih okršaja ove godine, u Norveškoj, Finskoj i Australiji, nadam se da nas očekuje još jedna uzbudljiva borba u Velsu.
Bez obzira na bar tri krupna Lebova i Sitroenova kiksa u ovoj sezoni, niko ne može da ospori da je Hirvonen dostojan izazivač i pretendent. Godinama je sazrevao i napredovao i svoje tradicionalne kvalitete - stalnost i brzinu - podigao do nivoa koji mu daje izglede da bude prvi koji će Francuzu skinuti skalp. Miko ima recept za očuvanje nikad potrebnije psihološke stabilnosti: „Stvarno sam uzbuđen i jedva čekam da reli počne, ali ne osećam nikakvu presiju. Borba će biti žestoka, ne potcenjujem zadatak koji je preda mnom. Ali, nemam očekivanja i zahvaljujući tome sa sebe sam skinuo pritisak. Puteve u Velsu poznajem dobro, odgovaraju mi, brzi su i tečni, mestimično čak i brži nego na mom domaćem reliju u Finskoj. Ako bih morao da odaberem jedan reli na kojem bih se borio za titulu, Finska bi bila prvi izbor, ali Britanija bi bila druga na listi.

U Sitroen rejsingu visoko uvažavaju trenutno vodećeg u plasmanu, ali drže da njima pripadaju nekolike strateške prednosti. Govori Kesnel „U protekle dve godine Miko je pokazao da je savršeno sposoban da pokaže koliko vredi. Presija ga ne uzbuđuje, on je još jedan ’Ledeni čovek’. Njegov je hendikep u činjenici da nikada nije bio svetski prvak. Sa pet uzastopnih titula i 53 WRC pobede, Sebastijan je navikao na ovakve situacije. On se nikog ne plaši! U Velsu će imati prednost jer će krenuti odmah iza Mika, a verujem da je u ovakvoj situaciji bolje biti lovac nego progonjeni. Miko će morati da bira između brišućeg starta i mogućnosti da postepeno pojačava. Seb će moći da se prilagodi u zavisnosti od tog izbora...
Protagonisti velikog finala dosad su ubeležili tek po jednu pobedu u Britaniji, Hirvonen 2007, Leb prošle godine. I Sitroen i Ford uložili su veliki trud u pripreme za završno sučeljavanje: Francuzi su u Velsu testirali pet dana, fabrička ekipa ’plavog ovala’ na probe je potrošila četiri, a Hirvonen je ulovio priliku i našao se za volanom sigurnosnog vozila na jednom od lokalnih takmičenja. Taj obiman rad Leb je ispratio sledećim komentarom: „Sve obećava da ćemo obojica biti u top formi kad stignemo u Kardif."

To nisu tek sporedne role...

Jasno je u koga će biti uperena reflektori, no to ne znači da spisak aspiranata na pojedinačni trijumf broji samo dva imena. Dani Sordo već je obezbedio treće mesto u generalnom i dobio je odrešene ruke da cilja prvi WRC lovor. Premda makadam nije omiljeni teren Sitroenovog drugog vozača, njegova šansa možda je u tome što se ne nalazi pod bilo kakvim pritiskom i svemu može da pristupi onako kako nađe za shodno.
Sordo govori: „To ne znači da ću pobediti, ali apsolutno nameravam da budem učesnik borbe. Da to nije slučaj, mogao bih da ostanem kod kuće! Neću biti ni pod kakvom presijom i moći ću da vozim slobodno. Prošle godine sam u Velsu završio na podijumu i pomogao u osvajanju proizvođačke titule. Hoćete da prognoziram rezultat? Okej, Sordo ispred Leba. Onda ćemo imati veliku proslavu u nedelju uveče!

Sledeći: Latvala. Jari-Mati je karijeru tekao u Britaniji, otud nije čudno što ima već sedam startova i više iskustva na Velškom nego na svom domaćem reliju. Drugi vozač Fokusa koncentrisaće se na podršku Hirvonenovom naporu: „Čak šest vozača mogu da se bore za pobedu, zaista mislim da bi moglo da bude toliko otvoreno. Nadam se da imam tempo da budem među njima, ali pobeda za mene je ovde manje bitna od pomoći Miku da uzme titulu. Moj glavni cilj je da mu pomognem da to postigne.“ Tom asistencijom, bude li uopšte mogućna, Latvala bi se bogato iskupio za sve brljotine iz prošlosti.
U šest kandidata za britanski trijumf spada i Peter Solberg. Ovog vikenda on debituje za Sitroen junior tim i prvi put u sezoni nema status privatnika. ’Do krajnosti impresioniran’ svojstvima Sitroena C4, Norvežanin je ponovo konkurentan i kao da proživljava drugu mladost: „Osećam kao da se vraćam svojim korenima. Imao sam uspona i padova, ali se zahvaljujući Sitroenu nalazim u sjajnoj prilici. Kao da sam mlad vozač željan da bude zapažen. Hoću da pokažem za šta sam sposoban i učiniću sve što mogu da iz ove prilike izvučem najviše što mogu. Cil mi je, jasno, da se borim na čelu i u isto vreme izborim dobar rezultat za ekipu.

Mlađeg Solberga u Velsu vredi pomno pratiti, jer je na tom terenu i više od favorita iz senke. On je četvorostruki osvajač Relija Velika Britanija, na najviši stepenik podijuma peo se neprekidno od 2002. do 2005. Godine 2003. njegov žestoki okršaj s Lebom odlučivao je o obema titulama. Francuzima je bilo važnije da Seb prihvati poraz u vozačkom duelu i drugim mestom donese im proizvođački lovor. Inteligentan i pouzdan, kakav je i pre šest godina bio, Sebastijan je poslušao i odustao od jurnjave sa Subaruom. U narednim godinama to žrtvovanje za tim bogato mu se vratilo.
Peter je sada Sitroenov čovek i mogući pobednik u Kardifu, kao takav, on bi Miku mogao da oteža život. Francuzi su bez daljeg napravili dobar posao kad su Norvežanina privoleli da se prikloni njihovom carstvu, jer ga u odsudnom momentu imaju na svojoj strani. Solbergova očekivanja: „Čemu drugom mogu da se nadam osim odličnom rezultatu u Sitroenu C4? Moj kopilot Fil Mils nastupa na domaćem terenu, pred velikim brojem svojih navijača. Želim da se borim na vrhu, sa najboljim vozačima, što sam uvek i pokušavao, kad god sam imao odgovarajuće oružje za to!

Najzad, Ožije. Njegov trijumf bio bi senzacija, ipak, reč je o atipičnom Francuzu, boljem na makadamu nego na asfaltu. ’Mali Sebastijan’ upravo je u Velsu, pre godinu dana, debitovao u WRC mašini i sada je na startnoj rampi takmičenja koje je u najjačoj diviziji već iskusio: „Biće ovo prvi reli koji smo već prošli u WRC automobilu. Ne mislim da će nam to dati neku posebnu prednost, ali trebalo bi da nam svakako malo olakša stvari. Stižemo u Britaniju bez posebnog pritiska. Naum je da brzo postignemo tempo i ciljamo dobar rezultat. Finiš u prvih pet bio bi sjajan, ako nam podijum bude dostižan, učinićemo sve što možemo da ga napadnemo.
Stobartovi piloti nalaze se u prvih osam na tabeli, ali neće predstavljati deo kakve veće bitke, niti su kandidati za najviši plasman. Oni su uglavnom ispunili godišnje ambicije: Metju Vilson već je ostvario bodovno najuspešniju sezonu WRC karijere i sad namerava da vozi za publiku, šta god to u njegovom slučaju značilo. Hening Solberg bi da juriša na treće pobedničko postolje u 2009, ali za takav ishod potrebno je da mnogo rivala otpadne. Norvežanin je na makadamu najčešće solidan, ali u dosadašnjih osam pokušaja na Ostrvu nije osvojio ni jedan jedini poen.

Blato kao sudbina?

Britanska jesen bila je topla i suva, ako tako ostane, na makadamskim putevima srednjeg i južnog Velsa posade makar mogu da računaju da ih neće dočekati sneg i led. Tradicionalno najveće iskušenje Britanije - nepredvidljivo vreme - ostaje aktuelno: kiša i ’rvanje u blatu’ nikada nisu isključeni. Čak i ako se vreme ništa posebno ne pokvari, magle će verovatno biti. Ona se po šumama zavlači između stabala i kao zastor pokriva otvorene sekcije u velškim brdima.
Evo kako Latvala planira da parira nevidnini: „Ima pravaca dugačkih i do dva kilometra, ali se oni često završavaju ukosnicama i to je komplikovano ako ima magle. U takvim situacijama nemoguće je videti daleko i morate imati savršene beleške na koje se oslanjate u određivanju tačaka kočenja. Dobra putna knjiga u magli može da vam donese puno vremena, loše beleške mogu da budu jako skupe. Nosiću žuto tonirane naočare, kakve takođe koristim na snegu. One obezbeđuju dodatnu definiciju, ako je vreme loše, to će mi pomoći da nađem put kroz krivine u magli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: