F1 na Suzuki: Domine padaju

Nedavno je Luka di Montecemolo kazao da je srećan što Ferari ima mnogo navijača u Španiji, i kako će „dogodine s Alonsom...“ a potom se ’ugrizao za jezik’. Možda verbalna neopreznost, možda gaf namerno napravljen, kako bi se dodatno zaintrigirala javnost, željna nečeg opipljivijeg i čvršćeg od nagađanja. Predsednik Ferarija nikada nije skrivao da je veliki Alonsov navijač, jer je ovaj „veliki vozač“, a „svi veliki vozači pre ili kasnije stignu u Ferari.“ Hvalisavo i kod ovog poslednjeg ciljano preterano, ali ko od Luke očekuje drugačije?

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2009.

19:50

Default images

Kada je Španca, nakon prvog podijuma za Reno u sezoni ’09. menadžer tima Žan-Fransoa Kobe ispratio rečima „nedostajaće nam, ali i mi ćemo nedostajati njemu“, znalo se o čemu se radi. Ako je i bilo ikakve nedoumice, ona je okončana u sredu uveče. Mesecima se verovalo, govorilo i pisalo, sada je formulisano i zvanično: Fernando Alonso od 2010. je pilot Ferarija. Govori Asturijac: „Vrlo sam srećan i vrlo ponosan što sam postao Ferarijev vozač. Sedište ’propetog konjića’ san je svakog ko je u ovom sportu, danas sam taj san ostvario.“

„Pre svega bih da se zahvalim Luki di Montecemolu, koji je zaista želeo ovaj trogodišnji ugovor. Već smo ovog leta dogovorili da počinjemo 2011, ali se poslednjih dana slika izmenila i odlučili smo da ubrzamo dolazak za jednu godinu... Siguran sam da ću sa Felipeom ponuditi Ferarijevim navijačima mnogo zadovoljstva.“ Opaska o ’poslednjim danima’ može se odnositi ili na rasplet Renoove afere, ili na to da je Maranelu trebalo mnogo vremena da najzad isposluje sporazumni raskid s Kimijem. Alonso kaže da u Ferariju želi da završi karijeru, jer je sve posle Skuderije „korak nazad u karijeri, pošto je Ferari više od tima.“ To će se tifozima jako dopasti.
Trogodišnji ugovor ima opciju produžetka na još dve sezone, godišnja zarada najmlađeg dvostrukog prvaka sveta projektovana je na 25 miliona evra. Veruje se da lavovski deo te sume, kao i Kimijevu otpremninu pokriva Santander banka. Zašto su se Italijani zakačili za Alonsa, jasno je. Ekipi je potreban lider, Maranelo ga nema od 2006. Situacija je u 2007. premošćena i zahvaljujući Žanu Todu za komandnim pultom, pa je nadoknađen izostanak vozača koji stvari drži pod kontrolom. Kad je sa kormila sišao i Francuz, sve je završilo u „starom italijanskom haosu“, koji je Lauda pre tri godine prognozirao. Rešenje sa Alonsom pokriva duži vremenski period, s Kimijem se moglo planirati samo kratkoročno.

Fernando izvesno ima još barem dve titule svetskog prvaka u sebi i sa pravom formulom moći će i da ih osvoji. Najkompletniji i daleko trkački najinteligentniji vozač današnjice zavrće šiju samo inferiornim automobilima, zato ih i penje donde dokle drugi ne bi mogli. Prema šampionskim spravama postupa vrlo nežno i osvajanje krupnih poena pretpostavlja junačenjima koja mogu da se okončaju nevoljom. To je princip ’pobediti najmanjom mogućom brzinom’, uz minimalno trošenje sebe i materijala. Nije uvek atraktivno za gledanje, ali je efikasno. Ako inženjeri obave svoje, Fernando će isporučiti traženo.
Postoje mediji koji smatraju da je jedino pogrešno u Alonsovom singapurskom vikendu bilo posvećivanje rezultata Flaviju Brijatoreu. Ne, Fernando nije branio svog bivšeg šefa, menadžera i mentora, već ga je pomenuo kao čoveka zaslužnog za uspeh tima. Odraz je hrabrosti i širine duha kada se u trenutku slavlja setite grešnog, prokazanog i izopštenog. Kažu da je Španac time razbeseneo zvaničnike FIA. Utoliko bolje.

Kulturan razvod

Skuderiji se proriče da će u finansijskom smislu skupo platiti rastanak sa Raikonenom, o sportskim efektima ćemo tek prosuditi. Poslednjih sedmica advokati su zarađivali svoje plate razmatrajući uslove prekida saradnje. Inače, Ferari saopštava da sve cifre kojima operišu mediji nemaju veze sa realnošću, niti će Alonso po sezoni dobijati koliko tvrdi štampa, niti je Kimijev oproštajni paket težak 45 miliona evra: „Svet se promenio, u Ferariju se mnogo kalkuliše i pazi se na to koliko košta operaciona struktura, ali i vozači“.
Finac kaže da je u timu proveo tri lepe godine - uostalom, Maranelo mu je, a ne Voking obezbedio bolid za titulu - rastanak je džentlmenski, ali nikakve lepe reči ne mogu da sakriju sledeće: Skuderija više nije želela Raikonena; prvi put u karijeri Kimi menja tabor jer se u njega ne veruje, jer je suvišan. Ferari od Mađarske ne ulaže u razvoj F60 i ovu izgubljenu godinu pokušava da pretvori u nešto od koristi za 2010. Takav prilaz, međutim, čini i Kimija i Fizikelu potpuno nekonkurentnim i prikazuje ih u još gorem svetlu. Raikonen nije ono što se videlo u Singapuru.

Italijani su od Kimija očekivali mnogo. Prošle godine njegova magija je misteriozno zgasnula, a Masa je ispao glavni igrač, 2009. se bolid pokazao kao promašaj. Od Finca će se rastati sa osećajem da su ipak za nešto zakinuti. Ferari danas izgleda dezorijentisano, slično kao krajem leta i početkom jeseni 1999. Tada je Šumaher vidao polomljenu nogu, a Irvajn i Salo vrteli su se u krug, ne postižući napredak u doba kad je Hakinen prosipao bodove unaokolo. Pre 10 godina nedostajao je lider, mada je auto bio sasvim konkurentan. Sad je posredi i namera - bolid je već prežaljen i ostatak sezone očigledno nije previše bitan. Jer, treće mesto u kategoriji konstruktora biće izgubljeno.
Izjave su s obe strane i više nego korektne, zbog prekida saradnje ’žale’ i jedni i drugi. Najpre Domenikali: „Hvala Kimiju na svemu što je učinio tokom vremena u Ferariju. Osvojivši titulu u prvoj godini dao je doprinos istoriji Ferarija i igrao je ključnu ulogu u osvajanju konstruktorskih naslova 2007. i 2008. Čak i u ovako teškoj sezoni poput ove, pokazao je svoj veliki talenat, pokazao je od čega je načinjen, sa srazmerno slabim bolidom drži se dobro.

Zajedničkom saglasnošću, sporazumeli smo se da prekinemo ugovor koji me vezivao za Ferari do kraja 2010. godinu pre isteka. Žao mi je što napuštam tim u kojem sam proveo tri fantastične godine, tokom kojih sam osvojio mnoge trke. Osvojio sam titulu 2007. i tako postigao cilj koji sam sebi postavio na početku karijere. Ovde sam se uvek osećao kao kod kuće i imaću mnogo lepih uspomena na period proveden u ekipi,“ saopštio je između ostalog Raikonen.

Kuda sada, Kimi?

F1 univerzum biće istinski siromašniji ako Kimi 2010. ne bude u njemu i takva mogućnost je nešto zbog čega treba brinuti. Finac nije zainteresovan za bilo kakav angažman, već isključivo za ekipu koja se bori za naslov šampiona. U suprotnom, kaže Kimi, „nema smisla ostati u Formuli 1.“ Možda je neodlučan, možda nema odgovarajuću ponudu, možda zaista ne zna, tek, u ovom trenutku Raikonen ne može da kaže šta će raditi dogodine.

Ako ne bude vozio reli, već Formulu 1, pretpostavljene destinacije su Meklaren ili Bron. Povratak među srebrne strele bio bi i povratak kući, barem za one koji nikad nisu prežalili što je ’Ledeni’ uopšte odlazio iz Vokinga. Šampion iz 2007. nemerljivo je bolja opcija od limitiranog Kovalainena, a Hamilton treba da se spremi na to da će ga Raikonen s vremena na vreme dobijati. Zašto tek „s vremena na vreme“? Zato što bi Finac već 2011. mogao da bude prošlost u Formuli 1, zato jer Luis grize uvek, a Kimi ume da upadne u letargiju, zato što se od ovakvog Raikonena ne može očekivati da će celu sezonu izvesti na potrebnom nivou.
Kimi je šampionsku ambiciju ostvario i želju zadovoljio, njega, za razliku od Sene ili Šumahera, ne fasciniraju brojevi. On ima toliko obilje talenta - u Formulu 1 stigao je direktno iz Formule Reno - da sebi može da dopusti da ga pokreće inspiracija, ali to nadahnuće ne da se aktivirati svih 19 puta u godini. Najzagonetniji lik savremene F1 Luisu bi ukrao poneki vikend, više od toga - teško. Ličilo bi to na Meklarenovu poziciju iz 1985, godine u kojoj je Lauda bez previše otpora predao krunu Prostu. Austrijanac je tada već dokazao šta je imao, Francuz je bio ubedljiv, konačno naoružan šampionskim autom i, najvažnije, gladan.

Ako je išta sazreo - a morao je, naročito tokom preteške 2009 - aktuelni svetski prvak ne bi smeo da eventualni dolazak ’Ledenog’ shvata kao sudnji dan. Heiki mu i nije bio konkurencija, pored Raikonena, Luis ima dve opcije: da ponovo izigrava primadonu, i tako napravi štetu sebi i timu, dok Kimiju neće nauditi, jer je na takve egzibicije Finac imun, ili da uđe u fer i mušku borbu. Ono iz 2007, ono kada se Denis opredelio za „trkanje protiv Fernanda“ bilo je rvanje u blatu, nedostojno druge najuspešnije ekipe Formule 1.
Ukoliko je Meklaren ponovo pronašao svoj nekadašnji integritet i ako je interes tima ispred interesa Hamiltonovih, spoj Kimi-Luis imaće svojih neuralgičnih tačaka, ali će za ekipu značiti iskorak nabolje, više slave, više konstruktorskih bodova. Ima naznaka da je Vitmaršova uprava zdravija od Denisove. O tome najbolje govori način na koji sadašnji šef ocenjuje traumatičnu sezonu 2007, kada je Meklaren, umesto da osvoji sve, završio kažnjen, posramljen i praznih šaka: „Osećam ogromno žaljenje što smo izgubili zvezdu kao što je Fernando. On je jedan od najvećih trkača, žao mi je što nismo uspeli, što smo propustili da ispeglamo tu situaciju. Ovo je dobar tim, on je dobar vozač, mogli smo imati više uspeha. Ponekad smo bili isuviše arogantni, to moramo priznati“. Takve pokajničke reči Ron Denis nikada ne bi izgovorio.

Niko, Timo i ostali

Rozberg je zahvaljujući sopstvenom kiksu ispustio priliku da rastanak od Vilijamsa zasladi plasmanom na pobedničkom postolju. Sledeće šanse verovatno neće biti, Niko veruje da će se na preostalim stazama biti u igri za prvih pet, ne i za podijume, jer automobilu FW31 one ne leže. Rozbergov odlazak je izvestan i logičan, otvaraju mu se perspektive na čijem kraju sjaji trokraka zvezda. Od Hamiltona kao timskog kolege ne zazire, niti se plaši da će mu Raikonen ugroziti tržišnu poziciju, jer: „Kimijeve akcije sada manje vrede.“ Nikova tura u Vilijamsu je, kao i trka u Singapuru, neispunjeno obećanje; Bron GP ili Meklaren biče merilo njegove prave snage, uz dramatično manji prostor za opravdanja.
Tek pošto se spustila zavesa na četrnaesti gran pri sezone, saznalo se da je Tojota Gloku ostavila odrešene ruke u traženju novog poslodavca. Tim je imao opciju da Nemca angažuje za iduću sezonu i nije je iskoristio. Ne zato što bi da ga se ratosilja, već zato što ni sam ne zna svoju sudbinu. Upornijeg čoveka od Gloka teško je zamisliti, dovoljno je setiti se puta koji je od 2004. do 2007. prešao da bi se vratio u Formulu 1. Nemac je uvek borben u trkama, ali tek kada startuje s pristojne pozicije ishod može da bude poštovanja vredan plasman. Podijuma se dočepao znajući da mora da impresionira, Timo je pokazao lice i performanse pilota koji vozi za ugovor.

Glok je ubeđen da će se već negde udomiti, interesovanje navodno iskazuju Zauber, Reno, Vilijams i Lotus. Pravo i važnije je pitanje opstanka Tojote. Dosad je Džon Houet tvrdio da će Japanci biti u šampionatu i 2010, uz prilikama diktiran ograničeni budžet. Dilema kuće više nije koliko novca nameniti Kelnu, nego ostati ili baciti koplje u trnje, o čemu će u Japanu odlučiti 15. novembra, imajući u vidu finansijske rezultate cele kompanije. Pošto povlačenje izgleda mogućnije nego ranije, ugovori s vozačima se ne potpisuju. Ako reše da nastave, u Tojoti će moći da uposle samo ljude koji budu slobodni i u novembru. Izbor bi mogao da bude mršav.
A ostali? Kubica verovatno ide u Reno, ako to išta znači, Alonso preporučuje Poljaka. Francuzi, sudeći po rečima Žan-Fransoa Kobea, ubuduće neće tražiti generalne sponzore, već će u poduhvat upumpavati više sopstvenih para: „Pre deset godina, glavni sponzori bile su duvanske kompanije. Pre dve ili tri, to su bile banke, ali mislim da će u budućnosti biti nemoguće pronaći generalne sponzore veličine ING-a, ili slične.“ Toro Roso je potvrdio da Buemi i Algersuari ostaju. Franc Tost ocenio je švajcarskog rukija: „Njegov najvažniji kvalitet je njegova odlična osnovna brzina, kao i prilaz poslu. Šteta je što sebe isuviše opterećuje i previše se lako razočarava. Buemi mora da prihvati da proces razvoja F1 vozača traje tri godine.

Vilijams će izvesno u vatru ubaciti Hilkenberga, zamisao je da u drugom kokpitu bude neko od veterana. U prilog ’seniorima’ istupio je Sem Majkl, tehnički direktor: „Imati iskusne vozače danas donosi mnoštvo prednosti, jer, kao što svi znaju, nema testiranja. Angažovanje rukija je, bez sumnje, rizik.“ Pravi igrač za Vilijams može biti Barikelo, nedavno je bio u sedištu ekipe i ako konačan dogovor i nije postignut, on je na pomolu. U Zauberu je ’viđen’ Kristijan Klin, Fors Indija zadržaće Zutila i Liucija. Bavarac ima ambiciju da vozi za neki od fabričkih timova. Očigledno, ne dogodine.
Vilijams je protiv otvaranja vrata četrnaestom timu. Ovo nesportsko stanoviše Sem Majkl ’pokriva’ verovanjem da sve nove ekipe uopšte neće biti spremne za sezonu 2010, te da se pitanje četrnaeste neće ni otvoriti. To se poklapa s onim što o novajlijama misli Eklston, a momentalno je svima najsumnjivija američka operacija. Berniju pogotovu, njegov stav o doprinosu Amerikanaca i Amerike Formuli 1 dobro je poznat. Čak i bez USF1 tima, ostaje pola tuceta sedišta koja treba popuniti. Kampos je povezivan sa De la Rosom i Petrovom, mada je i to samo nagađanje. Bruno Sena veruje da će svakako debitovati 2010, bilo u ’starom’, bilo u novom timu. I bilo je vreme.

Meč lopta prva

Baton na tri trke do kraja poseduje 15 bodova više od Barikela, 25 više od Fetela i u Japanu ima prvu meč loptu i mogućnost da zaključa šampionat. Suzuka, u svoje vreme strateški bolje smeštena u kalendaru, kao poslednja ili pretposlednja u godini, umela je da odluči o ishodu prvenstva. Ako bi da se tu upiše u besmrtnike, Dženson treba da distancu do Barikela poveća za još pet poena, odnosno ne sme pusti da razmak do Fetela padne ispod +20. Evo varijanti koje završavaju stvar pre Interlagosa i Abu Dabija.
Englez postaje prvak ako pobedi, a Barikelo završi četvrti, ili lošije. Bude li Dženson drugi, Rubens ne sme bolje od šestog. I slučaj ’Britanac treći, Brazilac osmi’, rešava stvar, a ako Rubinjo ispadne, Batonu je dovoljna i pozicija četiri. Kako bi održao makar privid neizvesnosti i ostao u trci, Fetel mora da trijumfuje na Suzuki, a Baton ne sme bolje od petog mesta. Alternativno, Nemac sme da ciljem prođe drugi, ako je Dženson sedmi, ili lošiji. ’Igra’ i varijanta da Fetel stigne treći, a Dženson ne osvoji poene. Četvrto mesto Red Bulovom pilotu ne vredi ništa, ono eliminiše poslednju preostalu uzdanicu Milton Kinsa.

Tokom dve poslednje godine Formulu 1 ugostio je Fudži spidvej. Iako je nemaštovita staza podno ugašenog vulkana porodila dva zanimljiva nadmetanja, ona se sa Suzukom ne da meriti. Autodrom na 80 kilometara od Nagoje podignut je 1962, kao Hondina opitna pista, i na njemu je nemoguće izdvojiti kompleksnije od manje zahtevnih sekcija. Svaki sektor i zavoj predstavljaju poseban izazov, a mi ističemo krivine sa dvostrukim temenom (broj 1 i „Kašika“), i niz S zavoja u prvom sektoru, esencijalan za vreme kruga. Tu se provodi 15 dugih sekundi, samo jedna putanja donosi vreme, sve ostale nepovratno ga rasipaju. Sa ogromnim respektom posmatra se 130R, superbrza krivina obeležena dejstvom bočnih sila od 6G.
Na Suzuki je voženo dvadeset Velikih nagrada Japana i većina trka ostala je u živoj uspomeni, što zbog odlika piste, što zbog presuđujuće pozicije u kalendaru. Premijera 1987. odlučila je šampiona, pošto se Mensel teško slupao na treningu i Pike više nije imao konkurenta. Iz 1989. ostali su za pamćenje kontakt Sene i Prosta i sporna Brazilčeva diskvalifikacija. Samo godinu potom, gledali smo Airtona kako na startu namerno izbacuje Alana sa staze i eliminiše ga iz borbe za titulu, a sâm prolazi bez ikakve sankcije za naslov osvojen nokautom.

Šampionski lovor na Suzuki je 1996. zaradio Dejmon Hil, a ovo mesto bilo je posebno srećno za Hakinena. Tu je Mika pobedama overio obe svoje titule, 1998. posao su mu olakšali Šumaherova greška na startu i kasnija eksplozija gume na Ferariju, u 1999. Irvajn je morao da računa na Mihaelovu asistenciju, potpomognutu čudom, a nije se desilo nijedno. Nemac je vozio za sebe, Finac je bio neuhvatljiv. Titula izborena na Suzuki 2000. otvorila je epohu Ferari- Šumi dominacije, na koju je tačka stavljena detonacijom italijanskog motora na istom mestu, šest godina docnije.
Od 2006. naovamo unapređeni su infrastruktura, padok, garaža i tribine, nanovo su asfaltirani početak i završetak kruga, od kraja 130R, pa do završetka S kompleksa, a izmenjen je položaj izlaska iz boksa - sada bolidi pit-lejn napuštaju posle, a ne pre krivine 1. Konfiguracija piste ostala je nedirnuta, trijumf na njoj ima specifičnu težinu poput pobede na Spa Frankoršampu. Slavlje na Suzuki garantuje prestiž i donosi veliki plus u vozačkoj biografiji, jer na njoj razliku pravi čovek. S tim u vezi, Batonu bi posebno dobro došlo da se u Japanu pojavi na bilo kom stepeniku podijuma. Već i zato da ne zaboravimo kako izgleda budući šampion sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: