F1 u Monci: Šta je sledeće iznenađenje?

Kad se pretendenti na titulu prvaka sveta iz vikenda u vikend trude da raspu bodove, zabavu i uživanje donose nam ljudi koji su veći deo sezone proveli u drugom planu. Pošto su se i tradicionalno veliki najzad probudili, a mali pojavili niotkuda, predstojeći vikend u Italiji mogao bi da se ponovo završi bez pilota donedavno favorizovanih Brona ili Red Bula na vrhu podijuma. Možda čak i iznenađenjem kalibra Fetelove pobede iz 2008...

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2009.

22:08

Default images

Priča vikenda trebalo je da bude objava saradnje Santander banke i Ferarija, začinjena sportski bitnijom vešću, onom o prelasku Alonsa u tabor propetog konjića. Prvo smo dobili, sponzorski ugovor predviđen je na pet godina, drugo još uvek ne. Santander je 2007. postao partner Meklarena, što je bila i reakcija na Alonsov dolazak Voking, i rezonski poslovni potez, budući da je u 40 zemalja u kojima je ova finansijska institucija prisutna godišnji broj gledalaca Formule 1 u ono vreme procenjen na 700 miliona.

Banka je veliki igrač u svetskim razmerama, ali poslednje dve godine finansira nešto u čemu Španija i Latinska Amerika teško mogu da se pronađu. Njene boje rimuju se sa Ferarijevim ratničkim, a španski šampion je poslednja kockica koja nedostaje pa da mozaik bude savršen. Uostalom, priča da je Maranelo zapravo još 2006. želeo Alonsa, pa ga je Meklaren prestigao, u opticaju je od momenta kad je Asturijac najavio kuda će u 2007. Di Montecemolo je opet spustio loptu: „Novo partnerstvo ne znači ništa kad su u pitanju izbori u bliskoj budućnosti. Ponavljam, vozače bira Ferari, a ne sponzori.“ Na vesti o eventualnom novom pilotu još moramo da čekamo, Domenikali kaže da će ih Skuderija objaviti u „pogodnom momentu“.

Posle njega može i potop

Reno je do guše u nevolji, tolikoj da čak ni odlazak vozača Fernandovih kvaliteta nije najveći problem. Za 21. septembar zakazano je saslušanje pred Svetskim savetom auto-sporta, zbog sumnje da je ekipa režirala lanjsku trku u Singapuru, narediviši Pikeu da se slupa u pravom trenutku i na određenom mestu, te tako isprovocira izlazak sigurnosnog automobila.

Incident je i u ono vreme bio sumnjiv kao ’previše srećna koincidencija’ za ekipu koja se jako mučila da od bolida R28 napravi konkurentan auto i kojoj je dobar rezultat bio opako potreban. Neke sumnje nikad nisu zamrle, premda je vremenom prevladao ironičan odnos prema Pikeovom doprinosu timu, budući da je zabijanje u ogradu u Singapuru, uz podijum na Hokenhajmu, najveća usluga koju je učinio ekipi za više od godinu i po dana.
Uopšte nije čudno što je afera zvanično otvorena kada je Brazilac najuren iz Renoa. Ogorčeni junoša, po zamisli svog oca, ili sopstvenoj, rešio je da se sveti i 30. jula Federaciji u pisanoj formi prijavio šta se dogodilo, deset meseci pošto se dogodilo, najverovatnije u zamenu za kakvu poštedu sličnu statusu zaštićenog svedoka.

Ako se pokaže da su čelnici Reno F1 tima stvarno namestili trku, njihov potez je grozan, ali najjadnije opet izgleda Nelsinjo. Prvo, jer je na sramnu ulogu pristao, drugo, što o njoj nije ni zucnuo sve dok s razlogom nije postao bivši. Takve stvari se ili zauvek prećute, ili se prljava naredba rezolutno odbije. Uostalom, misli li junior da će mu posle ovih ’briljantnih’ poteza - tu računamo i zid i naknadnu pamet - iko više poveriti kokpit? Ili je rešio da povuče sve ostale za sobom, kad je sâm već morao da potone?
Sudbina tima je važnija - elementi priče koji se pojavljuju u javnosti uklapaju se u pretpostavku o krivici, a posebno je ranjiva pozicija Peta Simondsa. Presuda Svetskog saveta mogla bi Reno kazniti novčano, suspenzijom, ili isključenjem iz takmičenja. Teško je poverovati da bi Mozli, pa i na kraju mandata, propustio zgodnu priliku da svojim uticajem ishoduje rigoroznu sankciju, nišaneći i francuskog proizvođača i Briatorea samog.

Sav ovaj loš publicitet preti da dovede u pitanje angažman kuće u Formuli 1. Mučno je: treća loša sezona u nizu, glavni sponzor (ING) odlazi, klijent (Red Bul) bi da promeni tabor... Reputacija Renoa u trkačkom univerzumu velika je, ogroman je i njegov angažman, od GP2, preko Svetske serije, do nacionalnih Formula Reno šampionata. Opravdanja za prevaru nema, ali u stvarnom svetu, eventualna odluka o kazni je i politička, ona mora da Francuzima ostavi kakvu-takvu odstupnicu iz blamantne situacije.

Svi hoće trokraku zvezdu

Mercedesovi FO 108W agregati ove sezone pokreću bolide Meklarena, Brona i Fors Indije. U zbiru, osvojili su osam trka, šest pol pozicija i zabeležili četiri najbrža kruga. Nije čudno što se govori da su primarna želja Vilijamsa i Red Bula, ekipa namernih da promene tehničke partnere. Ranije je Štutgart objavio da je spreman da servisira četiri tima u narednoj sezoni, ispostavlja se da je interesenata i više. Norbert Haug smiruje euforiju: „Bajka je ako iko kaže da naš motor daje 30 KS više, ili tri desetinke po krugu. Naravno da nam ne bi smetalo da je to istina, ali u suštini razlike među agregatima nisu tako velike.

I Vilijams i Red Bul zanimljivi su klijenti. Prvi imaju Nika Rozberga - stignu li motori iz Štutgarta (Briksvorta) u Grouv, Kekeov sin mogao bi postati Mercedesov pulen i kao takav biti prebačen u tim koji trokraka zvezda odabere, ispunjavajući davnašnju želju da ima Nemca za pilota. S ’Crvenim bikom’ stvar je malo kompleksnija, pošto Fetela ugovor obavezuje na vernost, a čuje se da bi Meklaren na to partnerstvo stavio veto. Svejedno, Rozberg u Meklarenu umesto Kovalainena, to je već slovilo za prilično izvesnu stvar i rešenje koje bi usrećilo sve, osim možda porodice Hamilton. A onda su zbivanja iznenadno krenula drugim pravcem.
Hipotetički novi scenario izgleda ovako: Mercedes od 2012. postaje vlasnik 75% Bron GP tima, usmeni dogovori navodno su već postignuti i potpisima ih samo treba formalizovati. Prve primetne promene zbile bi se već dogodine: Bronovi automobili postali bi srebrne strele označene trokrakom zvezdom, a Batonov partner bio bi Niko Rozberg. Meklaren ima obezbeđen status ’fabričke ekipe’ sve do 2011, ukoliko se navedeno ostvari, nejasno je da li bi ekipa iz Vokinga samo izgubila privilegovanu poziciju, ili bi to označilo i kraj saradnje koja je započela 1995.

Nemački proizvođač je u zavidnoj poziciji: želi ga pet timova, partnere može da bira, BMW odlazi, Reno je pod znakom pitanja, Tojota verovatno ostaje, ali sa znatno redukovanim budžetom. Štutgart bi u narednom periodu mogao da postane još veći i značajniji igrač u sportu. Kompanija neće u Monci objaviti s kim u 2010. sarađuje, iako je prvobitno najavila da će to učiniti. Dokaz više da se o Mercedesovim agregatima i strateškoj sudbini srebrne zvezde u Formuli 1 još odlučuje, a ishod će biti od kapitalnog značaja za sve.

Tonio Liuci, drugi put

O Fizikelinom prelasku u Ferari već smo podrobno pisali, novina u toj stvari je mogućnost da se Đankarlo ipak trka 2010. ako mu neki tim ponudi kokpit, s tim što bi zvanično ostao rezervista Maranela. Upražnjeno mesto u Fors Indiji, prema očekivanju, popunio je drugi Italijan, Vitantonio Liuci. Šampionu F3000 u njenoj poslednjoj sezoni ovo će biti povratak u Formulu 1. Prvi pokušaj podrazumevao je parcijalni Red Bul angažman 2005, tokom kojeg je povremeno dobijao šansu umesto Klina, a to nije ispalo pametno ni za jednog, ni za drugog. Usledile su dve neuverljive Toro Roso sezone, uz Skota Spida kao kolegu. Američko-italijanski dvojac bio je veselo društvo, nonšalantno i neobavezno preko svake mere, tu niko nikog nije podsticao na napredak, rad i bolje rezultate.

Kad su Spidu pokazana vrata, a na njegovo mesto je doveden fenomenalni Fetel, i Vitantonio se prenuo, samo je sedište već bio izgubio. Od 2008. ima status rezerviste ’Snage Indije’, a u kondiciji se održavao trkanjem u Spidkar seriji i nastupima za Italiju u A1GP šampionatu. Sada je - i to ’kod kuće’ - dobio drugu šansu, a ona se retko kome pruža. Doba je da saznamo koje je njegovo pravo lice - ono bledo, iz Red Bul i Toro Roso dana, ili ono napadačko, iz 2004, kada je sa sedam pobeda u deset startova postavio rekord kojim je Međunarodna Formula 3000 okončala postojanje. Ili to postignuće i nije previše bitno, jer je, a mnogi u to veruju, F3000 u svojim završnim godinama isporučivala pilote koji su za F1 standarde tek mediokriteti.
Da je neko pitao Bernija Eklstona, on bi u bolid Fors Indije posadio Karuna Čandhoka. Iznoseći to svoje mišljenje, veliki dirigent F1 izvesno je imao na umu poslovne mogućnosti koje otvara prisustvo Indijca u nacionalnom timu druge najmnogoljudnije države sveta, zemlje viđene za organizaciju gran prija u Nju Delhiju 2011. Možda bi takvo imenovanje promenilo stav Indijskog ministarstva sporta, koje je odbilo da finansijski pomogne promotera trke, uz obrazloženje da Formula 1 nije sport, nego zabava.

Malija je biznismen prvog reda, dovoljno pametan da od sebe otkloni svaku presiju u smislu obaveze promovisanja indijskih talenata, ali i rad da Čandhoku pruži šansu u simulatoru ekipe, pa tako pomiri ono što je korisno za tim sa onim što godi javnosti i pojedinim zvaničnicima. Šef Fors Indije apsolutno nije spreman da Karunu dâ popust zbog nacionalnosti: „On prvo mora da osvoji neke GP2 trke i da se dobro pokaže u F1 simulatoru. Ako je u njemu konkurentan, ja ću mu prvi ponuditi mesto u Fors Indiji.

Gde je nestao Dženson?

Baton rezultatski nema čime da se podiči već dva i po meseca, ali na Fortunu se ne može požaliti. Jer, rivali naizmenično tek krune njegovu bodovnu prednost, a nijedan nije do maksimuma iskoristio period dezorijentisanosti osvajača šest od prvih sedam trka. Povrh svega, Meklaren je radio za njega u Mađarskoj, a Ferari u Belgiji. Dokle god ne pobeđuju Fetel, Barikelo ili Veber, i to ne jedan za drugim, već jedan od njih u seriji, za Engleza je stanje još i podnošljivo. Gran pri koji bi distancu do prvog pratioca srezao na jednocifren broj poena, a uz Džensonovu pasivnost takav nije daleko, zvučao bi kao posmrtno zvono za šampionske ambicije.

Felipe Masa ima objašnjenje: „U početku sezone, sve je bilo lako i lepo za njega, bio je gotovo pola sekunde brži od ostalih timova. Tad lako osvajate trke i nema mnogo pritiska. To se razlikuje od ogorčene borbe za šampionat. Sada su stigle trke gde su stvari postale teže. Po mom mišljenju, pritisak je imao veliki uticaj na njegovu psihu i on mora da ga podnosi bolje. Ako ne izdrži presiju, neće osvojiti prvenstvo. Pogledajte mene - stigao sam u Brazil šest poena iza Hamiltona i skoro da sam osvojio šampionat. Rubens ima pet trka da stigne 16 bodova. To je velika šansa. Ali, zavisi od Džensona. Ako nastavi ovako loše, to će mnogo pomoći Rubensu. Po mom mišljenju, Dženson je pao zbog pritiska, to je jedini razlog.
Kimi Raikonen, slavljenik sa Spa Frankoršampa, ima lepe izglede da zabeleži četvrti uzastopni plasman na pobedničkom postolju. Ako se kockice sklope kako valja, a KERS, prema očekivanjima, bude napravio razliku, Finac bi možda ponovo mogao da ide na pobedu. ’Princ Belgije’ u Monci još nijednom nije prvi prošao ciljem: dva podijuma, jedna pol pozicija i dva najbrža kruga, to je sve što je Ledeni dosad postigao u osam startova na ’magičnoj pisti’.

Čemu se Raikonen nada? „Hteli smo pobedu od starta sezone, ali nismo imali tempo i sebi sam zadao cilj da osvojim makar jednu trku. Još uvek nismo gde bismo želeli da budemo kad su performanse u pitanju, nikad nećemo ni stići do te tačke, jer više ne razvijamo nove delove za ovaj auto. Pokušavaćemo da osvojimo još trka, ali to neće biti lako, jer ostali nastavljaju da poboljšavaju svoje bolide. Ovo je jedna od najvažnijih velikih nagrada sezone, jer smo ispred naših navijača. Nadam se da mogu da im dam dobar rezultat, podijum. Za Ferari je domaća trka posebna, ali ja joj pristupam kao bilo kojoj drugoj. Staza je najbrža u sezoni i KERS bi trebalo da nam pomogne, kao u Spa. Performanse (timova) menjaju se iz trke u trku. Kada se osvrnem, zadovoljan sam jer sam vozač koji je osvojio najviše poena u poslednje tri trke, ko bi to rekao posle onako teškog starta sezone?
Paradoksalno je: prvu pobedu bolida F60 ostvario je čovek koji je viđen za odlazak iz Ferarija. Ako takvu predstavu i ne ponovi do kraja sezone, Finac je poštedeo ekipu sramote da prvi put od 1993. okonča godinu bez ijednog trijumfa. O njegovoj sudbini ispredaju se razne priče, a jedino je bitno ima li Maranelo u 2010. vozača viška, ili ne. Kimiju ne izgleda posebno bitno s kim deli garažu, teško da se to može reći za ijednog uspešnijeg pilota današnjice. Domenikali nalazi vezu između spekulacija o rastanku i Raikonenovog niza izvrsnih rezultata: „Nadam se da će se glasine nastaviti, jer ako to znači da Kimi na njih ovako reaguje, to je dobro za nas.

Gas i kočnice

Velika nagrada Italije vožena je svake godine otkako postoji Svetsko prvenstvo Formule 1, uz izuzetak 1980, uvek u Monci. O sportskom i istorijskom značaju mitske staze pisali smo 2006, 2007. i 2008. Sada se ograničavamo na detalje najvažnije za 80. izdanje italijanskog gran prija - do ovog broja stiže se kada se uračunaju i trke vožene pre i neposredno posle Drugog svetskog rata, kada su lovorove vence osvajale legende poput Nuvolarija i Karačole.
Monca je staza na kojoj se postižu najveće maksimalne (prošle godine 343 km/h) i najveće prosečne brzine (preko 250 km/h) u Formuli 1. Ona najviše opterećuje motor - oko 75% kruga vozi se punim gasom, dok je sezonski prosek 62% - i kočnice, pošto se na kočenju provodi gotovo 15% distance od 5,793 kilometra. Automobili generišu aerodinamički potisak za 10% do 15% niži nego na Spa Frankoršampu, a već tamošnja aero konfiguracija u prvi plan izbacila je ljude i automobile koji se na vrhu ne očekuju. U Italiji je prava tema što manji otpor vazduha, jer brzina na pravcima ne sme da nedostaje. Zato prianjanje i obaveznu stabilnost na kočenju mora da pruži mehanika. Timovima su na raspolaganju medijum i meke gume, kombinacija ista kao u Belgiji.

Ove godine staza je doživela blage izmene, ne u konfiguraciji, već u visini ivičnjaka. Na temenima prve i druge šikane (’Variante del Rettifilo’ i ’Variante della Roggia’) oni su porasli i to treba da odvrati vozače od prakse da seku komplekse krivina 1/2 i 4/5 i voze preko ivičnjaka. Pošto je Raikonen ispričao da se pri takvom tretmanu F60 pokazuje loše, rečena odluka FIA samo može da obraduje crveni tim.
Reno će u Italiji ponovo instalirati KERS. Pet Simonds navodi tri aspekta koji Moncu čine stazom vrlo pogodnom za bolide sa ovim sistemom: vreme kruga, prednost koju daje na startu i pomoć koju pruža na obilaženju: „Dobitak na vremenu kruga sa KERS-om izgleda da će biti oko četvrt sekunde, u kvalifikacijama još i veći, jer ga možete aktivirati jednom pre ulaska u brzi krug i još jednom u brzom krugu. Na startu je veliko rastojanje do prve krivine i tu sistem donosi 15 metara prednosti u odnosu na automobile koji ga nemaju. Kod preticanja, morate imati na umu da se u Monci jako teško obilazi, u tom smislu KERS sigurno neće biti mana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: