F1: Hteo je rat i rat se vodi

Ovo nije ’normalna najava’ za Veliku nagradu Monaka, niti to može biti, jer je situacija u Formuli 1 sve samo ne normalna. Veliki tiranin i predsednik FIA otvorio je Pandorinu kutiju svojom arogantno proguranom „vizijom“ o Formuli 1 kao takmičenju ekipa različitih budžeta i, posledično, različitih klasa. Timovi su konačno pružili otpor i tokom proteklih majskih sedmica slušali smo plotune teške artiljerijske paljbe sa novootvorenog fronta. U upotrebi su sve veći kalibri, cena rata vrtoglavo skače. Ko može da isposluje primirje?

Izvor: B92

Subota, 23.05.2009.

11:21

Default images

Članice FOTA najpre su samo najavljivale otpor. Ferari i BMW obznanili su da im šampionat dve kategorije nije interesantan (Tajsen), odnosno da se njime „krše izvorni principi i ideja koja leži u osnovi samog postojanja“ ultimativne trkačke discipline. Ulog su podigli Red Bul i Tojota, i upravo je Džon Houet, šef sportskog odeljenja japanske kuće na Velikoj nagradi Španije istupio konkretno: „Ako se ništa ne izmeni, mi ne prijavljujemo učešće (u 2010). Ne verujem da je to usamljeno mišljenje među takmičarima. Vrlo je jasno da sa šampionatom u dva ranga morate odabrati ograničenje od 40 miliona, jer će automobili takvih timova biti brži. Kao korporaciji, nije nam stalo samo do budžeta, već do vrednosti Formule 1. Mi mislimo da serija sa dve klase nije pravi put.

Houet je i potpredsednik Udruženja timova, ta pozicija stavlja ga na drugo mesto na listi neprijatelja FIA komandanta. Tojotin šef konstatovao je da u procesu uvođenja izmena pravila za narednu godinu nije uvažena odgovarajuća procedura, da bi limit od 40 miliona funti podrazumevao masovno otpuštanje radne snage trenutno angažovane u timu i zaključio: „Voleli bismo da ostanemo i da se takmičimo na najvišem nivou auto sporta, ali mislim da se mora reći da je, prema sadašnjoj situaciji, nemoguće prijaviti učešće.“ Eventualno razrešenje spora? „To je van naše kontrole. Verovao sam da će zdrav razum prevladati, ali moram da kažem da sam sve veći pesimista da će se tako dogoditi.

Crveni bik i crni konjić

Onda je došao red na Ditriha Matešica. Izvor njegovih milijardi nisu automobili, ali prema budžetu apsolutno spada u velike. Forma sažeta, suština analogna gledištu Tojote: „Ako predložena pravila za iduću godinu ostanu neizmenjena, nećemo učestvovati u šampionatu 2010. Timovi proizvođača više neće učestvovati. Od trenutno prisutnih, ostaće dva ili tri.“ Austrijanac jeste pristalica neke mere smanjenja troškova, ali ne kroz stvaranje kategorija u Formuli 1. Valja se setiti: kad je već kupio Jaguar, Matešic je mislio da na tome stane, samo su ga Maks i Berni ugurali u preuzimanje tadašnjeg Minardija, kako bi eliminisali lajavog Pola Stodarta. Zato danas odstupanje Red Bula podrazumeva četiri automobila manje.

Krunski udar došao je iz Ferarija, kako se i moglo očekivati od najtrofejnije ekipe sa najdužom tradicijom i armijom poklonika. Bord direktora kompanije razmotrio je 12. maja odluke Federacije i ocenio da će „prvi put ikad u Formuli 1, u sezoni 2010, biti uvedena dva različita seta pravila, zasnovana na arbitrarnim tehničkim normama i ekonomskim parametrima. Ako to bude regulativa za Formulu 1 u budućnosti, onda prestaju da postoje razlozi zbog kojih je Ferari neprekidno prisutan u šampionatu tokom poslednjih 60 godina, kao jedni učesnik prvenstva od njegovog ustanovljenja 1950.“
Uz kritiku na račun metoda Federacije i njenog odbijanja da sa konstruktorima i timovima postigne razumevanje, čelnici kuće su podvukli: „Ako se pravila za 2010. godinu ne izmene, Ferari ne namerava da prijavljuje svoje automobile za učešće u Svetskom šampionatu Formule 1.“ Di Montecemolo je, kao predsednik Borda direktora, dobio mandat da proceni koji su najprimereniji načini i metodi za zaštitu interesa kompanije, kao i da ih primeni.

Ulozi rastu

Skuderija je na tas svoje pretnje dodala još nekoliko tegova. Prvo podsećanje na osobitu vrednost učešća ’propetog konjića’ jeste pominjanje navijača. Italijani su ubeđeni da imaju podršku tifoza, da će ih ovi pratiti u bilo kojoj sportskoj kategoriji i tvrde da od njih stižu brojne poruke podrške. Na njima se Montecemolo zahvalio i napisao: „Ako budemo prinuđeni da napustimo prvenstvo čiji smo deo poslednjih 60 godina i u kojem smo postavili sve rekorde u broju pobeda, to je zato što žele da promene njegove osnovne vrednosti. Bude li tako, naši automobili će se trkati u drugim serijama, gde će biti dočekani sa entuzijazmom i strašću miliona navijača, koji nas prate po celom svetu. Trkanje je deo Ferarijevog genetskog koda i to se nikad neće promeniti.“
Zatim, i podršku vozača. Najpre Masinu: „Razumem motivaciju i zašto je kompanija došla dovde. Ideja o šampionatu u kojem automobili imaju različite brzine apsurdna je. Ove godine već smo videli da nesigurnost u pravilima ne samo da zbunjuje nas koji učestvujemo, već u najvećoj meri i navijače. Zamislite šta bi se moglo desiti s onim što je planirano za 2010. Voziti Ferari u Formuli 1 za trkača je san i ja sam svoj ispunio. Još otkada sam bio dete, Ferari je za mene bio sinonim za trkanje, zato sam siguran da, čak i ako Skuderija bude primorana da napusti Formulu 1, postoje druga takmičenja gde će crveni automobili biti na stazi.

Istupio je i ’zakopčani’ Finac: „Teško je zamisliti Formulu 1 bez Ferarija. Kad sam vozio za Meklaren, Skuderija iz Maranela bila je merilo, takmičar s kojim su vas upoređivali. Otkako sam došao ovde, shvatio sam da je to mnogo više od tima, da je to legenda koja večno živi kroz svoje putničke i trkačke automobile. Uvek sam Formulu 1 gledao kao perjanicu auto sporta na polju takmičenja i tehnologije. Ne mogu da zamislim kako se ljudi trkaju u automobilima načinjenim po različitim pravilima. To bi bilo loše za sport i za navijače. Razumem zašto kompanija poput Ferarija razmišlja o trkanju u nekoj drugoj seriji.
Onom ko je napred rečeno shvatio kao nategnuto zbijanje redova pred bitku, demonstraciju egoizma i politikantstvo, Felipe i Kimi dali su nov razlog za brigu, ostavši dosledni uoči Velike nagrade Monaka. Brazilac: „Uvek ću podržavati svoj tim i Ferari nije sam u ovome. Mi predvodimo celu stvar, ali većina timova razmišlja na isti način. S moje tačke gledišta, ja jesam pilot Formule 1, ali sam pre svega vozač Ferarija i na to sam veoma ponosan.“ A Finac? „Ako Ferari nije u Formuli 1, ako ni drugi veliki timovi nisu u sportu, onda to više nije Formula 1. Stopostotno sam iza tima i idem s njim, šta god odluči da uradi. Lično osećam da nećemo nestati iz Formule 1, ali ako se to desi, Ferari sa mnom ima ugovor i 2010, oni se trkaju u tako mnogo kategorija da mislim da će svakako pronaći nešto za mene.

Reno i Hitrou

Naredni dan, naredno saopštenje. Trinaestog maja na konkretno su se bacili Francuzi. Kompanija Reno i njen F1 tim oglasili su se zajedničkim stavom i istom poentom: svi učesnici Svetskog prvenstva moraju da operišu pod istim pravilima, kuća ne može da nastupa u prvenstvu koje podrazumeva dva seta tehničkih normi za sezonu 2010, te je Grupacija Reno primorana da razmotri svoje učešće u idućem Svetskom šampionatu Formule 1. Francuzi su napomenuli da je Udruženje timova pažljivo formulisalo konstruktivne predloge, uključujući krupne mere na smanjenju troškova, koje je trebalo da na snagu stupaju progresivno između 2009. i 2012, i da su frustrirani što je FIA ovo potpuno ignorisala. Jasno da ne može jasnije - opstanu li dvojni standardi, na kraju 2009. odlazi i ’Kreator automobila’.
Iz Renoovog tabora rečeno je da je FOTA postavila isti, ako ne i niži finansijski cilj od Federacije, s tim što bi on na snagu stupio postepeno, uz proceduru koju bi odobrile sve strane. To se delimično uklapa u ranije iznesenu pretpostavku, prema kojoj bi ekipe pristale na budžetski limit od 65 miliona funti, uveden u naredne tri godine. Briatore je sumirao: „Naš cilj je da smanjimo troškove i istovremeno održimo visoke standarde koji Formulu 1 čine jednim od najprestižnijih brendova na tržištu. Ovo hoćemo da postignemo u koordinaciji sa Automobilskom federacijom i vlasnikom komercijalnih prava, odbijamo da prihvatimo jednostranu vladavinu koju demonstrira FIA. Ako odluke Saveta auto sporta od 29. aprila ne budu revidirane, nemamo izbora do da istupimo iz šampionata na kraju 2009.

Ekipe su tražile razgovor sa predstavnicima FIA, Eklston je promptno upriličio hitan sastanak zaraćenih strana na Hitrou u petak, 15. maja. Vanredni samit, prema izveštajima, nije doneo nikakve pomake sa početnih pozicija. Da se nešto potencijalno bitno ipak desilo, nagovestio je sâm Berni. Prema njegovoj tvrdnji, napuštena je „pomalo glupa“ ideja o dve klase, neće biti dvostrukih aršina u pravilima u 2010. Za njega se problem sveo na ovo: „Mislim da su svi manje-više zadovoljni ograničenjem budžeta, samo treba da utvrdimo koliko je ono. Ići će se na višu, možda na nižu svotu, samo to treba da razrešimo. Ubeđen sam da će se sve ekipe trkati i iduće godine.“ Eklston je pre govorio o 60 miliona funti, sada priznaje da nema ideju oko koje bi se svote sve strane složile.

Pariz i sudnica

Paralelno, Ferari je pred sudom u Parizu pokrenuo pravosudnu akciju, s namerom da zaustavi Federaciju u pokušaju da istera svoje i propiše nova pravila igre. S jedne strane, dokaz da Maranelo nije ni očekivao rešenje na Hitrou, s druge, ovlašćenja data Di Montecemolu podrazumevala su i vođenje ovakvih bitaka. Do tražene sudske zabrane nije došlo - na instanci koja je ekvivalent vrhovnog suda procenjeno je da ne postoji rizik od „neporedne štete ili nezakonitog ponašanja koje treba sprečiti.“

Kroz ovaj spor u javnost je dospelo štošta zanimljivo, neke sumnje stekle su svoju definitivnu potvrdu. Prvo: Ferari i FIA od 2005. imaju ugovor obavezujuće prirode, kojim je Skuderiji priznato pravo veta na izmenu pravila. Sud je ustanovio da je Ferari trebalo da upotrebi veto 29. aprila. Povlastice Maranela, dakle, nisu ograničene samo na veću zaradu od komercijalnih i TV prava, o čemu se ranije govorilo. Dalje, Ferarijevi advokati prezentirali su podatak da se godišnji budžet najvećih timova vrti oko, ili prelazi 400 do 500 miliona evra. Na stranu sama jeziva suma, ona kvantifikuje pretpostavku da je savremenim ekipama nemoguće da se u kratkom roku srežu na 10% rečene vrednosti, jer naprosto nisu projektovane po tim merilima.
Među argumentima FIA odbrane u Parizu našla su se pisma potencijalnih učesnika prvenstva 2010. onih koji podržavaju prelazak na budžet maksimiran na 40 miliona funti. Skuderija se osvrnula na imena: „Virt reserč, Epsilon Euskadi, RML, Formtek, Kampos, iSport. To su ekipe koje bi trebalo da se takmiče u Formuli koju želi Mozli. Da li šampionat sa njima, uz sve poštovanje, može da vredi koliko i današnja Formula 1, u kojoj su Ferari, veliki proizvođači i timovi koji su stvarali istoriju sporta? Ne bi li bilo prikladnije to nazvati Formulom GP3?“

Italijani su znali na šta pucaju i, uprkos prvostepenom porazu, otvorili su front koji je dosad bio u drugom planu. Istera li se stvar do kraja, jednom i zauvek moglo bi se nesporno utvrditi ko ima pravo da kreira propise u Formuli 1. U dva slučaja, 2000. i 2001. godine, tokom sporenja oko duvanskog sponzorstva, zauzeta su stanovišta da regulativa nije u nadležnosti FIA. Potpora se nalazi u zakonodavstvu Evropske unije, čijim se tumačenjem dolazi do sledećeg: FIA ne sme da ima uticaj na komercijalni aspekt F1 šampionata, a kako sportska pravila stvaraju zaradu, nije na Federaciji da ih propisuje, već samo da brine o njihovom sprovođenju i o normama bezbednosti. Posledično, rola ’zakonodavca’ pripada ekipama i vlasniku komercijalnih prava, to jest Eklstonu.
To je u skladu s onim što želi Briatore. Prvi čovek Renoa ponovio je da niko nema nameru da raskine sa Međunarodnom federacijom, dok je „odmetnički šampionat“ daleka hipoteza koju bi svi da izbegnu. Flavio je izričit u sledećem: „Timovi su Formula 1, Federacija treba da bude sudija, mi treba da pišemo pravila, a ne da nam ih zavodi Maks, pritom ne razgovarajući ni sa kim.“ Ako se još ko pozove na pobrojana EU stanovišta, advokati ekipa mogli bi da pred Evropskom komisijom pokrenu pitanje upravljanja Formulom 1...

Uvek je mudro poslušati reči trenutno najboljih aktivnih pilota. Fernanda Alonsa, na primer, cela ova situacija jako pogađa i on je, pričajući o sopstvenim planovima, analizirao sudbinu najprestižnije kategorije auto sporta: „Veliki timovi su ono što je od Formule 1 napravilo spektakl. Zato nije ispravno njih ostaviti po strani u pokušaju da se uvedu tri nove. Nije tačno da veliki ne žele pridošlice, ali ne možete sve raditi kako biste ih privukli, a da onda izgubite sedam ekipa koje su Formulu 1 načinile onim što jeste.
Dvostruki prvak prikazuje apokaliptičnu situaciju: „Ako ne bude dogovora, Formula 1 je gotova i sport će se pretvoriti u GP2 sa nešto više tempa, ali za nju kao događaj neće biti nikakvog interesovanja.“ U takvom okruženju on sebe ne vidi: „Ako veliki timovi i proizvođači napuste Formulu 1, ne želim da se trkam s malim ekipama, jer to onda više nije Formula 1. Ako sedam timova ode, Formula 1 nestaje. S nepoznatim vozačima, gotovo je. Izgubiće deset najboljih vozača na svetu. Čudno mi je da niko nije seo i razmislio koliko to šteti sportu, koliko je štete pretrpeo u poslednja dva meseca. Prošle nedelje sam bio kod kuće i bilo mi je teško da se opustim, jer ne znam da li je ovo moja poslednja trka u Monaku.

Čelnici FOTA ponovo su se sastali u Kneževini, na Flaviovoj jahti i svoj tročasovni ’konstruktivni’ samit napustili su ujedinjeni oko sledećeg: ostane li FIA uporna u isterivanju pravila od 29. aprila, nijedna od deset aktivnih ekipa neće učestvovati u sledećem prvenstvu. Sa ovim jasnim zaključkom i zajedničkim stanovištem odmah je upoznat i Maks Mozli. Usledila je nova maratonska rasprava iza zatvorenih vrata, pa hladnokrvni zaključak advokata: „Siguran sam da će biti sporazuma.“ Nik Fraj (Bron GP) reagovao je posebno optimistično, verujući da bi se sukob mogao okončati još ovog vikenda! Zasedanja se nastavljaju i u subotu. Zarad sporta, nadajmo se da je nekakvo rešenje u izgledu, samo ostaje nejasno ko će i u čemu popustiti. Ta pitanja nisu beznačajna, jer spor nije izbio oko sitnica, već sada je otvorio najveću krizu u istoriji Formule 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: