WRC, Portugalija: Dobro došao, Markuse

Nema mnogo nade za Lebove suparnike. Pošto je na Kipru stigao do fantastične 50. WRC pobede, sada i alzaški čudotvorac dopušta da nije nedostižan ni stopostotni sezonski učinak, 12 trijumfa u 12 rundi. Osveženje u Portugaliji doneće Markus Gronholm, bivši dvostruki prvak, koji će voziti prošlogodišnju Imprecu. Nastup popularnog Finca je izuzetak, a ne najava povratka. Bez obzira na rezultat, ovo veliko reli ime podsetiće na doba kada je Sebastijan stvarno imao konkurenciju. A na startnoj rampi ponovo ćemo videti tri šampiona.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2009.

14:12

Default images

Markus Gronholm okončao je karijeru na Velškom reliju 2007, ali nikada nije izgledao kao tip kojem priliči uloga penzionera. Kako sâm kaže, nedostatak adrenalina osetio je već u četvrtom mesecu takmičarske apstinencije, ali nije bio i ni sada nije spreman da se vrati u pun režim obaveza, sa testiranjima i putovanjima. Poneki nastup je varijanta koja Markusu odgovara, a Prodrajv je u tom smislu sondirao teren još kasno tokom prošle sezone. Kad su se Englezi ponovo zagrejali za stvar, Finac je pristao da se još jednom pojavi na velikoj sceni, naravno, sa nezamenjivim Timom Rautiainenom, koji je obećao da će biti spreman ako Gronholm ikada poželi da se vrati.

Prodrajv za Markusa i Adaptu

„Magični“ Markus imao je ukupno tri dana da se upozna s autom u kojem će se prekinuti šesnaestomesečnu vozačku penziju. Prvi test Prodrajv Subaru Imprece WRC2008 Gronholm je vozio u Velsu, drugi, duži, dvodnevni, obuhvatio je 200 kilometara proba u Španiji. Rezultat obavljenog posla jeste precizno definisan set-ap za Portugaliju i završeno podešavanje diferencijala i oslanjanja.

Markus zvuči zadovoljno: „Imam isti osećaj kao kada sam poslednji put takmičarski nastupao. Test je bio dobar, auto je išao kako valja i napravili smo neka poboljšanja u set-apu i osećaj je prilično dobar posle svih promena. Ono što je zahtevalo najviše vožnje i testiranja jeste oslanjanje. Svašta ima da se uradi, ali imamo ograničeno vreme i ne možemo da učinimo mnogo. Najveća promena za mene bio je doterivanje upravljačkog mehanizma i sad mi odgovara. Još samo treba da se setim kako da napravim putne beleške.
A kakav ishod Gronholm očekuje u Portugaliji? „Nisam postavljao nikakve ciljeve u pogledu poena, ili slično, ali naravno da će biti razočaranje ako brzina ne bude na željenom nivou. Ali, ne vidim razlog zašto rezultat na ovom reliju ne bi mogao da bude prilično dobar.“ Najzad i prognoza: "Mislim da ćemo biti treći, to je najviše dokle možemo stići. O ostalima ne znam ništa.

Impreca 2008 u osnovi je onaj auto kojim se lane takmičio Subaru reli tim. „Mogli smo da izvedemo samo minorne izmene, zbog ograničenja u homologaciji, a najveća razlika su Elinsovi prigušivači,“ objasnio je Dejvid Lepvort, tehnički direktor Prodrajva. „U savršenom svetu, Markus bi imao mnogo više vremena za volanom, ipak, s njegovim iskustvom, potpuno sam siguran da će u Impreci vrlo brzo pronaći ritam.

Markusov auto i prijavljuje ekipa Prodrajv, a učešće pomaže Turistički savez Portugalije. Englezi za ovaj reli pripremaju još jednu Imprecu WRC2008, ona će startovati pod zastavom norveške Adapte, a voziće je Mads Ostberg. U servisnom parku dva Subarua nalaziće se jedan pored drugog. Finac i Norvežanin zajedno su i testirali u Španiji i Ostberg je odabrao set-ap gotovo identičan Gronholmovom.

Sitroen za nastavak niza

U 2009. Leb, Elena i C4 još nisu poraženi i logično je da će u Portugaliji ići na nastavljanje trijumfalnog niza. „Sitroen C4 WRC konkurentan je na svakoj vrsti podloge, kako pokazuju i naši poslednji uspesi na kiši u Irskoj, snegu u Norveškoj i na mešovitoj podlozi na Kipru. Portugalija označava povratak na konvencionalniji format. Budemo li konkurentni tu, verovatno ćemo biti jaki i na ostalim makadamskim takmičenjima u godini,“ konstatuje petostruki prvak sveta. Jednu pobedu u Portugaliji Leb već ima, eventualna druga donela bi mu 51. slavlje u karijeri: „Svaki reli započinjem s namerom da pobedim. Forsiraćemo od starta i videti kako se stvari razvijaju...

Prvi potpuno makadamski reli godine mnogo je više od prilike da se raspodele bodovi i na pobedničkom postolju ispije šampanjac. On je i dobar pokazatelj za ostatak sezone. Leb objašnjava: „Auto i posada koji dobro prođu u Portugaliji biće konkurentni i u Argentini, na Sardiniji i u Grčkoj. Započeli smo sezonu vrlo specifičnim relijima, portugalski je prvi koji ima konvencionalniji format i duh. S obzirom na nivo na kojem se nalazimo u razvoju Sitroena C4 WRC, imamo jasnu ideju gde smo. Na Kipru smo, recimo, počeli od istog osnovnog set-apa koji smo koristili u Velsu. To znači da je naš auto dovoljno univerzalan da može da se prilagodi svakom tipu terena.
Prvi put u karijeri Sebastijan je otvorio sezonu trima uzastopnim pobedama, a na logično pitanje da li ove sezone može da osvoji svih 12 relija, on odgovara: „Na papiru, znam da smo sposobni da pobedimo na svakoj rundi, gren slem nije isključen, ali 12 relija je mnogo. Prošle godine smo osvojili 11 od 15 takmičenja, imamo dobar niz u ovom momentu, ali to zaista nije stvar o kojoj razmišljam. Prilazim svakom nastupu posebno i naš glavni cilj je titula."

Druga posada Sitroen rejsinga na Kipru se našla iza Petera Solberga i izmakao joj je podijum. Ekipi je možda bilo svejedno, pošto proizvođački skor nije narušen, ali Sordu ne bi smelo da bude - koliko god Norvežanin bio makadamski specijalista, ipak je vozio Ksaru. Dani očekuje podršku navijača koji će doputovati iz Španije i ona mu je dodatni stimulus: „Već i zbog njih, daću sve od sebe. Kao i 2007, glavni mi je cilj da završim na podijumu.

U najavi je sveža glavobolja za konkurenciju: Sitroen C4 WRC i ovako izgleda nepobediv, a od Portugalije će u igri biti verzija za 2009, sa blago modifikovanim motorom, menjačem i oslanjanjem. Videćemo da li je nenadmašno postalo još bolje.

Nada je šljunak

I BP Ford bavio se poboljšanjem automobila, te je sproveo prvu reviziju agregata. Novi motor imaće Hirvonen i Latvala, a tokom opsežnog četvorodnevnog test programa u Španiji, vozači su ocenili da se primećuju blaga poboljšanja u performansama.
Sa tri podijuma u prva tri relija Miko je karakteristično konstantan, ali mu samo to neće pomoći. On veruje da je brzina sa druge i treće kiparske etape najava boljih dana: „Siguran sam da mogu da ponovim tempo koji sam tada pokazao, jer mi je brzina, pogotovu na suvljim deonicama, dala puno vere za makadamske relije koji dolaze. Poboljšanja motora su još jedan korak napred. Iako priroda pravila podrazumeva da je krupne korake nemoguće postići, on ima više snage i daje nešto bolji odgovor, sve to će biti od pomoći. Portugalski reli najviše volim od svih koji se voze u Južnoj Evropi i oko Mediterana. Putevi su abrazivni kada je suvo, jer neke sekcije imaju čvrstu stenovitu osnovu i peskoviti pokrivač. Nema mnogo razbacanog stenja, kao u Grčkoj i Turskoj, ali ta tvrda osnova napreže gume.

Na Kipru je Latvala izdržao do druge etape, a onda je pronašao jarak i ponovo razgnevio Fordove navijače. Od ovog vikenda, pa sve do Katalonije (pretposlednji reli prvenstva), na programu je samo makadam, što je Jari-Matiju olakšanje: „Početak sezone bio je težak, takmičenja u Irskoj i na Kipru verovatno su bila najteža ove godine. Sad započinjemo sa makadamskim relijima, koji čine veći deo prvenstva, i to me raduje. Isprobao sam novi motor i, premda nije uvek jednostavno osetiti mala poboljšanja za volanom, siguran sam da ćemo ih videti u našim vremenima.

Metju preko očekivanja

Metju Vilson osvojio je bodove na svakom takmičenju sezone i samopouzdanje mu je poraslo. Starijem Solbergu je sudar sa netakmičarskim vozilom na veznom sektoru prvog dana Kipra zapečatio rezultatsku sudbinu, a oslonac pružaju respektabilna vremena u nastavku, kada se nije borio ni za kakvu bitnu poziciju. Zato je Norvežanin najavio borbu za ulazak u prvih pet: „Ohrabrila su me vremena na Kipru, zabeležili smo stvarno dobar progres u podešavanju i auto se osećao mnogo bolje u poslednja dva dana. Nadam se da ćemo ova poboljšanja moći dobro da iskoristimo. Sećam se da su putevi u Portugaliji prilično brzi i teški da se tačno prođu, ali uvek sam spreman za izazov.
Iako je trasa umnogome izmenjena, Vilson se nada da će moći da primeni nešto od onog što je u Portugaliji naučio pre dve godine: „Stvarno smo dobro završili na Kipru i nadam se da u Portugaliji možemo da krenemo približno tim tempom i nastavimo tamo gde smo stali. Ako bude suvo, prianjanje će biti dobro, u slučaju kiše neke deonice će biti vrlo teške, zato se nadam da će ostati suvo. Stalan nivo prianjanja uvek pomaže samopouzdanju.“ Sećamo se, pre dve godine i Vilson i Hening podelili su sudbinu svih Fokusovih vozača, kojima je u Portugaliji zbog tanjih zadnjih prozorskih stakala na ukupno vreme dodato pet minuta.

Rautenbah postao koristan

Portugalski reli je prvo sasvim makadamsko takmičenje za Sitroen junior ekipu. Na startu će ponovo biti njena tri automobila, a voziće ih Novikov, Rautenbah i Ožije. Prva dvojica nominovana su za proizvođačke poene.

Posle kiparske pozicije šest i prvih poena od Turske ’08, Rautenbah cilja i više: „Sada hoćemo da budemo još bolji. Pokušaću da postepeno poboljšavam svoja vremena, vodeći računa da stignem do cilja, kako bih osvojio bodove u obe konkurencije.“ Novikovljeve ambicije su nešto umerenije: „Počinjem da izgrađujem stvarno dobar osećaj za Sitroen C4 WRC. Želim da steknem još iskustva i dospem do cilja, ostvarujući dobra vremena na ispitima.
Ožije je na ostrvu mnogo grešio, a presudio mu je poslednji kiks, na 400 metara od cilja, i uskratio mu peto mesto. Aktuelni juniorski prvak sveta rad je da taj incident ostavi za sobom: „Moramo da nastavimo naporno da radimo. Verujem da na svakom reliju napredujemo. Portugalija će biti prvi ’normalan’ događaj. Cilj mi je samo da stignem do cilja bez ikakvih grešaka i da se u potpunosti koncentrišem na svoju vožnju.

Mančiz ponavlja debi

Mančiz Ford trebalo je da u Portugaliji debituje 2007, ali je treći brat Kompank imao opasan trkački udes u Americi, pa su Luis i Horhe Peres ceo tim povukli samo tri dana pre starta relija. Zato je ovo Viljagri portugalska premijera, i to uz suvozača Hosea Dijasa, s kojim je vozio u Japanu ’07. Na Kipru je Argentinac već na prvom nastupu u sezoni osvojio dva poena za sebe i tri za ekipu.

Sedmostruki nacionalni prvak, Federiko posmatra Portugaliju i kao uvertiru za dolazeći Argentinski reli i voleo bi da se kući vrati bodovno ojačan: „Fantastično smo počeli sezonu na Kipru, bilo je jako ohrabrujuće osvojiti i vozačke i proizvođačke poene na našem ovogodišnjem debiju. Portugalija je za mene novo iskustvo. Cilj je da tu naučimo reli i osvojimo još bodova. Mislim da neki od puteva mogu da budu prilično slični onima kod kuće, pa se nadam da mogu da iskoristim iskustvo iz domaćeg šampionata. Bilo bi sjajno ostvariti dobar rezultat pred domaći reli idućeg meseca i dati povod navijačima da nastave da bodre Mančiz tim.

Peter ponovo heroj

O Peteru Solbergu ponovo se govori s dobrim povodom. Nekadašnji svetski šampion dovezao je privatnu Ksaru do pobedničkog postolja na Kipru, a sâm je prvi put stao na podijum od Akropolisa 2008. Dogovor sa Sitroenom o novom motoru i novim amortizerima očigledno se isplatio. Sledeći na redu treba da su mehanički diferencijali. Elektronika se u aktuelnom automobilu Norvežaninu isuviše meša u život, zato i veruje da će Sitroen s pasivnim diferencijalima biti brži. Da stvar kod Ksare stoji baš tako Solbergu je potvrdio niko drugi nego Sebastijan Leb.

Peter je od Sitroena tražio da mu umesto kompjuterski nadziranih obezbede pasivne diferencijale, ali ih nije dobio. Francuzi tvrde da ih nemaju, jer su ono što su posedovali preradili i ugradili u modele C4. Fabrika je obećala da će Solbergu izaći u susret, premda će potrajati dok stvar ne bude rešena. U najboljem slučaju, Peter bi u Argentini trebalo da ima ono što želi.

Budućnost je Super 2000

Na već čuvenom zasedanju FIA Svetskog saveta moto-sporta od 17. marta, odlučeno je šta će u budućnosti biti WRC automobili. Napušten je početni S2000+ koncept i izbor je pao na atmosferske S2000 modele. U 2010, oni i sadašnje WRC sprave moći će ravnopravno da se bore za proizvođačke poene, u godinama 2011. i 2012, WRC auto biće samo S2000 sa kompletom kojim se modifikuje karoserija i poboljšava aerodinamika, a današnja WRC vozila neće moći da se takmiče.

Od 2013. u igru bi ušao turboprehranjivani agregat od 1,6 litara, ali konačna odluka zavisi od toga čemu će se okrenuti masovna proizvodnja. Verovalo se da je Ford zastupao pro-turbo stav, pa treba videti šta plavi oval dalje namerava. Leb je važio za pilota koji ne mari atmosferske motore, no nema bojazni da će ga oni oterati u penziju: „Kao vozač, bio bih srećniji da imam turbo, s novim autom nećemo imati mnogo obrtnog momenta. S druge strane, težak je trenutak i skoro svi imaju finansijske probleme. Možda je najvažnije spasti šampionat i iskoristiti priliku da nam se priključi još proizvođača. Nije momenat da vozači odlučuju.

Poslovično fanatično

Zahvaljujući bogatoj istoriji, uvek fantastičnoj atmosferi, posvećenoj, upućenoj i brojnoj publici, Reli Portugalije s pravom ima status klasika. Ova zemlja bila je decenijama tradicionalno zastupljena na WRC kalendaru, a pauze su stigle između 2002. i 2006, kao i 2008 godine. Itinerer kombinuje brze i otvorene sekcije i deonice više tehničkog karaktera. Vozi se po tvrđoj, suvoj i abrazivnoj podlozi, a zbog ponovljenih prolaza može se očekivati da će ona postajati grublja i kamenitija, sa više razbacanog šljunka. Najavljeno je blago vreme, put ne bi trebalo da isuviše menja karakteristike i ne izgleda da će startne pozicije činiti posebno veliku razliku. Za 43. Portugalski reli prijavljeno je 75 posada, što je dosad najveći broj startera u sezoni 2009.

Organizatori su napravili mnoštvo izmena od 2007. i 52% takmičarske distance potpuno je novo. Sedište i servisni park relija nalaze se u okviru kompleksa Algarve stadiona, gde se u četvrtak popodne vozi uvodni, a u nedelju završni superspecijalni ispit. Svaka etapa sastoji se od dva prolaza identičnim trasama, razdvojena povratkom u servis. Program u petak čine šest ispita dužine 136,21 km, u subotu sledećih šest od 145.18 km, dok su u nedelju obaveze najumerenije: ukupno pet deonica i 79.97 km. U zbiru, 18 specijalnih ispita, 361.36 km takmičarske i 1.164,99 km ukupne distance.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: