F1 premijere: Meklaren Mercedes MP4-24

Prvi put nakon 1999, kooperacija Meklarena i Mercedesa izgurala je sezonu koja joj je donela šampionsku krunu. Tokom osmogodišnje suše, postojale su barem dve dobre prilike da se dođe do krova sveta, ali su se sve kockice složile tek 2008. Nastupajuće, po pravilima revolucionarno prvenstvo iziskuje sposobnost da se osvojeno i brani, a oružje koje to treba da omogući zove se MP4-24.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2009.

23:47

Default images

Novi adut predstavljen je u Vokingu, u petak, 16. januara. MP4-24 razvijan je od septembra 2007, a serija izmena propisa, u Formuli 1 neviđena još od 1998, učinila ga je značajnim vizuelnim i tehničkim otklonom od prethodnika. Pečat novih kanona vidi se na karoseriji, krilima, šasiji i slikovima, a ispod kože je sistem za povraćaj kinetičke energije (KERS). Auto izgleda radikalno drugačije, iako ga ekipa označava kao deo porodice koju čine formule MP4-22 i MP4-23.

Meklaren i Mercedesovo odeljenje za visokoperformantne motore zajedno su, tokom dve godine, razvijali i usavršavali famozni KERS. Parametri su nam već poznati: sistem je limitiran na 400kJ, i oslobađa dodatnih 80 KS tokom 6,7 sekundi u krugu. Ekipa sada radi na što boljoj integraciji sklopa u šasiju, kako bi umanjila gubitak performansi zbog njegovih 30-35 kilograma težine. U timu računaju da bi, u optimalnoj varijanti, korišćenjem sistema vreme kruga moglo da se poboljša za 0,3 - 0,5 sekundi.

Ron Denis ocenio je da su napori ekipe da u potpunosti razume krupne izmene regulative bili temeljniji i koncentrisaniji nego ikad pre, a razmera tehničkih promena otežava tačnu procenu odnosa snaga u dolazećoj sezoni. Za njega je cilj tima jasan: Meklaren Mercedes puca na obe titule, i vozačku i konstruktorsku: „Krupna ambicija, priznajem, ali mi postojimo da bismo pobeđivali.
© www.mclaren.com
Martin Vitmarš nalazi da su pravila za 2009. najveći novitet u Formuli 1 tokom niza godina i da će ona značajno pogoditi sve takmičarske parametre svih ekipa. I novi šef smatra da je teško prognozirati ko je najuspešnije razvio auto po aktuelnim normama: „Ovogodišnji šampionat mogao bi da bude dobijen dubinskom snagom tima, njegovim resursima, čistom inventivnošću i kreativnošću. A mi smo veoma dobro potkovani na svakom od ovih područja.

Šef Mercedes Benc motorsporta, Norbert Haug, podvlači: „Sezona 2009. verovatno uspostavlja najkomplikovaniji niz tehničkih izazova u savremenoj istoriji Formule 1.“ Njima valja dodati i imperativ štednje, a Haug je izričit: „Naravno, proces kontinuiranog smanjenja troškova ne znači da ćemo uložiti išta manje napora i energije u postizanje istog rezultata kao u vozačkom prvenstvu 2008, i jedne pozicije bolje u kategoriji konstruktora.

Denis: prelazak u drugi plan

Kada se titula brani u temeljno promenjenim uslovima, teško je, ako ne i nemoguće, uspostaviti epohu dominacije. Iskušenja koja na tom putu čekaju Hamiltona Denis posmatra kroz sledeću analogiju: „Kad se popnete na Everest, ne bojite se da to učinite ponovo. Znate da to možete, zato samo gledate na drugačije načine da to postignete. Možda se izazovi ovogodišnjeg seta pravila razlikuju od prošlogodišnjih, možda se do vrha morate popeti drugim putem. Tako valja posmatrati i Luisov pristup.
© www.mclaren.com
Predsednik Meklaren grupe veruje da je situacija za pilote postala složenija: „Opterećenje vozača biće jedna od tema godine. Užasno je mnogo funkcija pod njihovom direktnom kontrolom, biće posao izaći na kraj s tim i od svega izvući najbolje. Kod KERS-a nije samo stvar u pritiskanju dugmeta, već optimalno ga koristiti u krugu, ne samo na pravcu. Dodajte tome kontrolu diferencijala, kočnica, stvari koje propisi dopuštaju... Inženjeri će Luisu ukazati na sve koristi koje može da ima ako bude apsolutno najbolji u ovim domenima. On i Heiki su tipovi koji će to razumeti. Ne treba ni reći da sve ostalo mora da bude na svom mestu: talenat, predanost, požrtvovanost, sve što je prikazao osvajajući prošlogodišnji šampionat.

O nametanju ograničenja koja će umanjiti troškove Denis ima zanimljiva gledišta. Najpre je u pitanju princip: „Ovo je konkurentan sport i redukcija potrošnje ne sme da posebno štetno pogodi jedan tim - to mora da bude nešto što svi mogu da iznesu. Na primer, zabrana testova može se efikasno sprovesti. Aerodinamičke izmene, na koje su ekipe pristale i uvele ih, teže je kontrolisati, ali je ipak moguće.
© www.mclaren.com
Ušteda kod motora i menjača postiže se na dva načina: produžetkom njihovog radnog veka i kroz program podrške manjim timovima, koje će veliki snabdevati agregatima i transmisijom po pristupačnim cenama. Razlike u iznosima su ogromne: „Čak i uz manji budžet, cena motora i menjača ove sezone za Mercedes Benc i Meklaren daleko prelazi 100 miliona evra, pogotovu sa KERS-om. A manje ekipe sada sve to mogu da pokriju sa 6,5 miliona evra. Tu možete videti kako su proizvođači odgovorili na potrebu da se učešće u Formuli 1 učini pristupačnijim.“ Logično je: opisani pristup ne stavlja znak jednakosti između „takmičiti se“ i „biti konkurentan“, ali obaveza nije tako ni glasila.

Prvi čovek Meklarena drži da samo valjano osmišljene akcije, izvedene pod okriljem Udruženja timova (FOTA), mogu da rezultiraju nečim ispravnim, i to važi za tehnički, finansijski, i sportski aspekt Formule 1. Odgovor na pitanje kako da celo takmičenje postane atraktivnije ne može se pronaći intuitivno, ili u spontanim, pa potom forsiranim zamislima, već istraživanjem tržišta, koje su timovi već finansirali i sproveli: „Sve će biti pretreseno: kvalifikacije, format trka. Razumem da FIA uvek traži više, o čemu god da je reč. Ali, u ovom okruženju, promene se moraju temeljno razmotriti.
© www.mclaren.com
Već je kazano koliko pogubno ove godine može biti ako inženjeri pođu krivim putem. Ron to potencira: „Najveći problem je koncept automobila, jer ako imate pogrešan koncept, zarobljeni ste s nekonkurentnom formulom. Razmatrali smo najrazličitije varijante međuosovinskog rastojanja, distribucije masa, osnovnog funkcionisanja aerodinamike, klirensa na mestu ukrštanja uzdužne ose šasije i prednje osovine. Sve je pažljivo promišljano i procenjivano u sklopu pravila. To je obiman program, na filozofiji i konceptu MP4-24 krenuli smo da radimo pre nekih 18 meseci, a mislim da smo već dva meseca angažovani na automobilu za 2010.

Eklstonova ideja o medaljama Denisa ne uzbuđuje mnogo: „U suštini, Bernijevo gledište je da onaj ko osvoji najviše trka treba da osvoji i šampionat. Tu nema neslaganja, ako to postane cilj, postaraćemo se da osvojimo dovoljno trka da bismo osvojili i prvenstvo. Naš cilj bio je da osvojimo šampionat po bodovnom sistemu koji je važio 2008, i to smo i uradili.

Isto važi i za činjenicu da neće biti testiranja u sezoni: „Bio je šok za mnoge ekipe kada smo shvatili koliko se mnogo novca može uštedeti obustavljanjem testova. Ionako je verovatno preko 95% sveg razvoja automobila rezultat istraživanja i razvoja izvedenog u ovoj zgradi. Vreme na pisti često se koristi da se te informacije povežu i provere i da se optimizuje balans automobila.“ Sada će to morati da se radi petkom uoči trke.
© www.mclaren.com
Ron se posebno gordi činjenicom da Meklaren već dugo i intenzivno koristi simulacije, što bi se, u vreme kad njihova vrednost ogromno skače, moglo pokazati kao značajna kvalitativna razlika ovoj ekipi u prilog. Međutim, još važniji od simulatora - koji je samo sredstvo - jesu intelektualni kapaciteti i kompetentnost ljudi koji stoje iza kompjuterskih programa i analiza; zahvaljujući njima može se razumeti šta auto radi i svi očitani rezultati daju se dovesti u vezu. „Tu je Meklaren izuzetan,“ zaključuje on.

Denis 1. marta predaje dužnost rukovodioca F1 ekipe Martinu Vitmaršu, ali se sâm neće povući, već će u punoj meri obavljati ulogu predsednika i izvršnog direktora Meklaren grupe, koja, između ostalog, obuhvata automobilski i trkački odsek, elektronske sisteme, primenjene tehnologije i marketing. Utisak je da bolji momenat nije mogao biti odabran: Ron ne ide u drugi plan kao direktor poražene, prokazane, osramoćene i najvećom kaznom opterećene ekipe, već kao čovek koji je svom impresivnom profesionalnom bilansu dodao još jedan pehar prvaka.

Martin Vitmarš dosad je bio glavni operativni direktor grupe, a ubuduće će isključivo na njemu biti odgovornost za konkurentnost i rezultate Meklaren Mercedesa u Formuli 1. On sâm nada se da će i dalje blisko sarađivati sa Denisom, a stvar slično vidi i Norbert Haug: „Ovo je svakako veoma zasluženo unapređenje. Ron, Martin i ja radimo zajedno 15 godina u atmosferi punog poverenja i kooperativnosti. To se u budućnosti neće izmeniti.

Hamilton: kao na početku

© www.mclaren.com
Odbrana titule nikada nije jednostavan posao, ali postaje još teži kada auto nije evolucija prethodnog, već sasvim nov koncept. Ključ, smatra Luis, leži u dobrim pripremama i brzom razvoju bolida MP4-24, a posebno je pitanje kako obezbediti poboljšanja kad probnih vožnji ne bude: „To malo testova koje ćemo imati biće vitalno. Imaću otprilike svega sedam dana u automobilu i postaraćemo se da iz njih stvarno izvučemo što je više moguće.

Hamilton kaže da nije uznemiren zadatkom koji ga očekuje i da je opušteniji uoči nove sezone, pošto je iza njega šampionska: „Kao kad idete s trke na trku - kad pobedite u jednoj, to vam daje dodatno samopouzdanje za sledeću. Moram da resetujem svoje ciljeve na vreme kad sam počinjao u Formuli 1. Ne sedim ovde i govorim: ’Ja sam svetski prvak’, nego ’Ja želim da budem svetski prvak.

Englez ne očekuje probleme sa slikovima: „Za svakog vozača je isto. Vozio sam slikove ranije, u GP2, još koliko 2006. osvojio sam šampionat na njima, ali nisam siguran da ovi imaju sIične karakteristike. Na testu ću steći prve utiske. Uvek sam bio dobar u razumevanju i savlađivanju novih guma i učenju kako da ih koristim. Čujem da su ove napravljene tako da imaju vrlo uzan operativni opseg, biće još teže čuvati ih nego prošle godine.

Za razliku od svog šefa, Hamilton ne prihvata tako mirno ideju da titula treba da pripadne vozaču s najvećim brojem pobeda, a ne poena. On takav sistem ne bi želeo: „Radimo naporno kao tim da bismo pobeđivali i imali stalne rezultate, a za stalnost, završili prvi ili treći, potrebni su vam ekipa i vozač koji su preko godine obavili najbolji posao. Nije sve u tome da se osvoji najviše trka.
© 2009 Daimler AG
Luis je impresioniran novom formulom: „Kao i uvek, izgleda vrlo elegantno, apsolutno zadivljujuće, već i zato što nosi šampionski broj jedan. Mnogo se razlikuje spolja, ali u kokpitu je prilično isto, iako imam još nekoliko dugmića s kojima mogu da se igram.“ Reč je, naravno, o dodatnim kontrolama za KERS i nagib prednjeg krila. One su deo nešto komplikovanijeg paketa iz koga vozač mora da izvuče maksimum: „Sigurno će ekipa i vozač koji njima ovladaju brže od ostalih imati blagu prednost. U tom smeru radimo.“

Branilac naslova veruje da je ovogodišnje prvenstvo otvoreno, a lično se nada još jednoj uspešnoj sezoni i prilici da se ponovo bori za titulu, ako je potrebno i do poslednje trke, mada bi više voleo da se to pitanje reši ranije. Kao glavne konkurente u predstojećem šampionatu, Hamilton pominje Masu i Raikonena. Utisak je da je jedno ime ovde namerno preskočeno.

Kovalainen: manje stresa

© www.mclaren.com
Heiki je prvi koji će priznati da je 2008. završio ispod očekivanja i da je sedmo mesto u generalnom poretku razočaranje: „Nisam to planirao. Hteo sam da budem bolje plasiran, ali ove godine nadam se da možemo da počnemo i nastavimo bolje. Znam da su pripreme prošle dobro. Mnogo sam spremniji nego u ovo vreme prošle godine. Znam kako tim operiše, znam ključne ljude iz svakog odseka, nadam se da mogu da dam više informacija svima u fabrici, da dam uputstva kako da se auto razvija i objasnim šta želim od njega. Nadam se da će se to pokazati u rezultatima.

On ne vidi da postoji jedno posebno područje u kojem treba da napreduje, već se nada da može da se poboljša svuda: „Prvo, moram da završim više trka. Ključno je: bez ikakvih incidenata, bez problema. Da osvajam više poena nedeljom, to je cilj broj jedan. A onda, nema drugog načina nego da sa inženjerima radim više i da se obrati pažnja na sve detalje.

Pošto su motori zapečaćeni i „zamrznuti“, teško je ostvariti neke velike dobitke u performansama na planu čiste snage. Ali, mnogo vremena u krugu može da se dobije ako se agregat odaziva u svim režimima rada, i time se intenzivno bave i u Vokingu, na simulatoru, i kad god su na pisti. Finac se uzda i u pouzdanost Mercedesovih V8, mada je njemu lično defekt prekratio Veliku nagradu Japana, i nada se da trend može da se nastavi, iako je radni vek motora produžen.
© 2009 Daimler AG
U svetlu novih iskušenja, Heikija najviše intrigiraju Melburn - gde efekti novih pravila i redukovane aerodinamike prvi put treba da se pokažu u trkačkim uslovima, Monako - tu je zadatak biće prići što bliže zidovima, a ne polomiti prednje krilo i Spa - jer će pokazati da li bolidom u aktuelnoj konfiguraciji O Ruž može da se prođe punim gasom.

Kovalainen ne želi da se istrčava i vrlo oprezno najavljuje svoje ciljeve za 2009: „Mnogo će zavisiti od dobrog početka i brze adaptacije na nova pravila.“ Heiki želi da veruje da će i on i Luis konkurisati za titulu i da će dovesti Meklaren do prvog mesta među konstruktorima. Pouka iz 2008? „Sigurno je da se neću toliko stresirati oko svega, kao što sam činio prošle godine. Želim nešto opušteniji pristup. I dalje ću raditi svom snagom, ali ću više uživati u sezoni. Mnogo može da se izvuče iz mentalne spremnosti i hoću da gledam na pozitivne stvari, radije nego da se usredsređujem na teškoće. Nadam se da ću zato imati više energije preko godine.

Portimao sabotirala kiša

Nova srebrna strela debitovala je na privatnom testu na stazi Portimao, 17. januara, a u kokpitu je bio Pedro de la Rosa. Španac je vozio i tokom prva dva dana zvaničnih proba, prošao kroz sistemske provere, i timu preneo da se auto ponašao tačno kako se na osnovu podataka i očekivalo. Prema njegovoj oceni, početak je bio konstruktivan.
© 2009 Daimler AG
Svetski prvak preuzeo je dužnost 21. januara, izvezao 81 krug, i sabrao opažanja: „Prvi osećaj nije isuviše drugačiji od prošlogodišnjeg, kad su u pitanju prianjanje i balans. Naravno, promenio se način kako prianjanje nastaje, ali osećaj je ostao dobar. Sad počinje zanimljiviji deo, kad počnemo da usavršavamo auto i krenemo da koristimo KERS dugme i prednja zakrilca. Mislim da će ih svi vozači verovatno upotrebljavati na isti način, pa je teško reći hoćemo li pronaći ikakve krupne prednosti. Nisam siguran da će ovi automobili biti mnogo sporiji od prošlogodišnjih. Bićemo verovatno malo sporiji u brzim sekcijama, ali u sporijim krivinama, trebalo bi da smo nešto brži na slikovima.

Četvorodnevni program trebalo je da završi Kovalainen, ali je 22. januara vreme bilo toliko loše da Finac nije ni napuštao garažu. Ozbiljni predsezonski posao u suštini nije započeo niko, a iz Meklarena su raportirali: neuobičajenih nedaća nije bilo, auto obećava, pošto ne izgleda da ima ikakvih posebnih problema sa ponašanjem i oseća se kao dobro uravnotežen.

Muke s olujama u Portugaliji dale su još veći značaj narednim probama. Do 29. marta i VN Australije preostaju još februarske i martovske vožnje u Heresu, a zbog nešto kasnijeg početka takmičenja, biće prilike za opite u Barseloni i Meklarenov poslednji, privatni test, pre puta u Melburn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: