F1 premijere: Ferari F60

Ako početak F1 sezone nije prva trka, već prva prezentacija, stvari su se zakotrljale u ponedeljak, 12. januara, a led je probio Ferari, šesnaestostruki i aktuelni prvak u kategoriji konstruktora. Njihov adut za 2009. nazvan je F60, i to ime nema veze s radnom zapreminom, cilindrima, ili sezonom, već označava broj godina koje je propeti konjić proveo u Formuli 1. Konstrukcijski, novu „boginju“ izdiktirali su novi propisi, a oni još od 1998. nisu ovako radikalno menjani.

Izvor: B92

Subota, 17.01.2009.

13:29

Default images

Pedeset peti prototip koji je Ferari namenski izradio za takmičenje u Svetskom prvenstvu Formule 1, po internom fabričkom kodu nosi oznaku „projekat 660“, ali ceo svet znaće ga kao F60. Ovo ime je i lekcija iz istorije najvećeg auto takmičenja na planeti, odabrano je u čast neuporedive tradicije Skuderije i podseća na činjenicu da je ekipa iz Maranela jedini učesnik svih šampionata Formule 1, od inauguralnog 1950, do ovogodišnjeg, šezdesetog.

Svaki trkački auto jeste interpretacija propisa koji ga definišu; Ferari F60 nije izuzetak. FIA i F1 timovi zajedno su obrazovali „Radnu grupu za preticanja“ (OWG), a ova je kreirala nove aerodinamičke normative, sa ciljem da se poveća broj obilaženja na stazi. Ideja je bila da se smanji zavisnost automobila od aerodinamike, a aeropotisak redukuje za pedeset procenata. Izmene u tom pravcu su i najvidljivije: pogled na novi bolid otkriva ogromne razlike u odnosu na formule na kakve smo navikli.

Za početak, prednje krilo. Ono je mnogo šire nego dosad, u centralnom delu ima obavezni nizak i ravan profil, a glavnu ulogu igraju njegovi bočni elementi. Nagib zakrilaca vozači će moći da menjaju iz kokpita, jednom ih podignu i jednom spuste u krugu, opet da bi se olakšalo preticanje. Softver koji kontroliše ovu funkciju dizajniran je u Maranelu.
©Ferrari Media Center
Zadnje krilo upadljivo je više i uže od ranijeg. Otvori poklopaca hladnjaka smanjeni su i povučeni unazad. Na poklopcima nema dodatnih krila - zabranjena su, baš kao i prorezi na njima. Topao vazduh moraće da izlazi kroz povećane otvore oko završetka izduvnih cevi i na repu automobila. Difuzor je manjih dimenzija i pomeren unazad.

Više slobode ostavljeno je u predelu između prednjih točkova i usisnika hladnjaka, tu se primećuju strukture nalik na ostatke inače zabranjenih usmerivača vazduha. Ferari je ovu zonu iskoristio tako što je na vertikalni „nastavak“ poklopca hladnjaka montirao retrovizore. Nova aerodinamička pravila dotakla su i oslanjanje. Njegovi elementi nisu više oklopljeni kućištima u pređašnjoj meri, a ceo taj sistem i inače je prerađen kako bi se prilagodio slikovima i da bi se postigla korektna distribucija masa.

Dizajn je uzeo u obzir još dve suštinski značajne izmene u pravilima za 2009: opcioni sistem za povraćaj kinetičke energije (KERS), koji treba da sačuva energiju kočenja za ponovnu upotrebu i povratak slikova na scenu. Za F60, KERS su dizajnirali Ferari i Manjeti Mareli. Ovaj sklop zadao je brige oko težine i rasporeda masa ekipama koje su rešile da ga instaliraju. Dodatna snaga, koju on omogućuje, aktivira se dugmetom na volanu, označenim slovom K.
©Ferrari Media Center
Prema pravilima, za godišnji ciklus od 17 trka svaki vozač na raspolaganju ima osam agregata, a jedan mora da izdrži tri gran prija. Ako se upotrebi i deveti motor, to je podložno kazni, ali nije još određeno kojoj. Shodno obavezi da zbog jedne trke više moraju biti izdržljiviji, agregatima je maksimalna brzina smanjena na 18.000 o/min, a distanca koju bi ubuduće svaki morao da izdrži podignuta je na oko 2.500 kilometara. Motori jesu „zamrznuti“, ali radilo se na pripadajućim sistemima: dovodu vazduha, poziciji injektora i konfiguraciji izduva.

Direktor govori

©Ferrari Media Center
Stefano Domenikali, direktor Ferari F1 tima, objasnio je da pripadnost Formuli 1 spada u Ferarijevo „genetsko nasleđe“ i konstatovao da je Skuderiji cilj da uvek bude tu i jednog dana stigne i do modela F120: „Optimisti smo čak i u ovom teškom periodu za ceo sistem. Siguran sam da će, kada prođe kroz kritičnu situaciju, Formula 1 biti jača nego ikada.

Šezdeseta F1 sezona započinje 29. marta u Melburnu, a Domenikali definiše cilj „propetog konjića“: „Ostati na vrhu. U poslednjih deset godina pobedili smo osam puta. Sadašnji projekat je ekstremno težak, više nego što je planirano. Izazova i tehničkih izmena biće još i više. To znači da ćemo ovoj sezoni pristupiti smerno, ne odmarajući se na lovorikama... Život će biti komplikovan, ali to je prilika za najsnažnije.

Domenikali smatra da Formulu 1 u 2009. očekuje tesno preplitanje sa politikom koja je okružuje. Naime, i sportu i onima koji ulažu novac potrebni su velika stabilnost i jasan pokazatelj kuda takmičenje ide: „Ferari je u prvom redu borbe za očuvanje svrhe Formule 1, mislim da predsedništvo Luke di Montecemola u Udruženju timova (FOTA) rezultira snažnim uplivom na budućnost.“
©Ferrari Media Center
Kad je reč o sistemu za povraćaj kinetičke energije, Stefano ne okoliša: on veruje da je ne samo kontradiktorno, već direktno pogrešno započeti nešto tako kompleksno u času kada je štednja imperativ. Istina, KERS nije obavezan, ali Ferari smatra da ga mora imati u automobilu, ako on poboljšava performanse. Simulacije baš to pokazuju, i Skuderija je s razvojem KERS-a nastavila, ugradila ga u bolid za prezentaciju i oprobala na stazi. Trenutno je glavni cilj da ovaj kompleksni sklop radi pouzdano i ne pravi probleme.

Stefano predviđa sezonu u kojoj bi uticaj vozača na krajnji ishod mogao mnogo da poraste: „Ako sistemi budu stoprocentno funkcionisali, razlici u performansama ekstremno će doprineti piloti. Oni odlučuju kada će upotrebiti KERS. Imaće nove gume, imaće motor sa promenjenim maksimalnim brojem obrtaja. Tu su i krila na koja moraju da se naviknu. A novi pristup vodiće potpuno različitim interpretacijama trkačkih vikenda.“ Ključno je pitanje kako će se neki tim povratiti preko godine, ako se ispostavi da se za početak nije dobro spremio. Odgovor na njega muči i ljude u Ferariju: „Kad krenemo za Australiju, nećemo moći mnogo da izmenimo. Više će se raditi na probnim stolovima i možda ćemo morati mnogo više da rizikujemo. Ako naš auto bude konkurentan od samog početka, to će biti presudni činilac.“ U postizanju te konkurentnosti bitnu ulogu imaće Mihael Šumaher, kao konsultant, baš kao i Luka Badoer. Očekuje se važan doprinos obojice u tumačenju uticaja i ponašanja slik guma.

Reči odgovornih

©Ferrari Media Center
Trio koji potpisuje novi bolid iz Maranela čine: Aldo Kosta (tehnički direktor), Žil Simon (motori i elektronika) i Nikolas Tombazis (aerodinamika). Obraćajući se medijima, oni nisu govorili samo o tehnici, već o potpuno novom pristupu kome će ekipe morati da pribegnu, u godini promene pravila igre.

Testovi su ograničeni na 15.000 kilometara godišnje, uz to, ne mogu se voziti kad sezona krene. Zato će se mnogo više raditi u fabrici, na probnim stolovima i simulatorima. Tokom trkačkog vikenda, u petak, neizbežno će se obavljati dvojak posao: podešavanje bolida za aktuelni gran pri, i istovremeni razvoj za prvenstvo. U Ferariju smatraju da je još prerano da govore o tome da li će svojim pilotima zbog ovoga zadavati različite programe i zadatke.

Inženjerski tim odao je priznanje Ferarijevom personalu, jer je prošle godine do poslednje trke F2008 unapređivan, održavan konkurentnim i doveden do konstruktorske titule. Isti ljudi uspeli su da dovrše i prvi predstave potpuno novu, kompletnu formulu, u vrlo kratkom vremenskom roku. Ferari F60 prvi je prošao kreš-test i homologacija je obezbeđena za nekoliko šasija.

Aldo Kosta smatra da će kriterijum uspešnosti u sezoni 2009. biti brzina razvoja. Od ogromnog je značaja da auto bude „rođen dobar“, jer će se, zbog redukcije testiranja, eventualne početne mane teško prevazići radom svakog drugog petka. Ilustracije radi, samo osam dana u godini smeju se posvetiti aerodinamičkim testovima. Ako Skuderija bude na čelu već u Melburnu, tehnički direktor misli da ekipa može mirno da nastavi dalje.
©Ferrari Media Center
Navikli smo da svake godine slušamo kako je aktuelni Ferarijev bolid najbolji ikada napravljen. Ovoga puta ta tvrdnja je izostala, a Kosta je objasnio i zašto: zbog radikalnih izmena propisa i ograničenja, performanse neće biti čak ni na ranijem nivou, a nekmoli bolje. Program italijanskog tima nastaviće se tokom pet testova na stazama Portimao, Bahrein (dva puta), Heres i Barselona.

Kako je to već praksa, F60 biće prilično opsežno prerađen za debitantski gran pri, što je skopčano sa već pominjanim stanovištem da će 2009. dominirati tim sa najbržim razvojem. Tombazis je najavio: „Auto će biti vidljivo drugačiji na prvoj trci.“ Do Australije takođe moraju da budu rešena sva pitanja koja se tiču mehanike i pouzdanosti.

Sredinom decembra 2008, Aldo Kosta priznao je da je sistem za povraćaj energije krupan zalogaj, da je tim uspeo da smanji troškove na polju motora i elektronike, ali da je na KERS utrošio mnogo više od planiranog. U to vreme, on je i blago kasnio u odnosu na zacrtani raspored. Paralelno se radilo na bolidu koji bi ovaj sklop imao, kao i na soluciji bez njega.

U ovom momentu,“ govori Žil Simon, "KERS je vrlo kompleksan sistem, koji još nismo razvili na stazi. Još uvek ima mnogo posla; sveli smo njegov negativni uticaj na auto na minimum.“ Tombazis je razjasnio: „Očigledno, „smetnja“ zvana KERS je izuzetna. Govorimo o preko 30 kilograma težine. Radili smo mnogo da to kompenzujemo.

Debitovao na Muđelu

©Ferrari Media Center
Novu „crvenu boginju“ premijerno je na stazu izveo viceprvak 2008, Felipe Masa. Njegov prvi utisak bio je da je auto mali i kompaktan, uporediv sa Formulom 3. Zatim smo čuli i opširniju priču o bolidu F60: „Ovaj auto potpuno je drugačiji od prošlogodišnjeg. Aerodinamičke izmene i KERS čine ga jako drugačijim za vožnju. Za prvi dan nismo ni planirali da pređemo 100 krugova ili da jurimo neka posebna vremena, jer kada se pravila tako obimno promene, prva probna vožnja postaje teža i delikatnija. Danas je bilo malih problema, kao i svakog prvog dana, ali rešili smo ih i drago mi je da smo prešli 100 kilometara koristeći KERS, taj nas je deo najviše brinuo. Na sledećim testovima moći ćemo da isprobamo sve njegove različite strane. Prvi dan smo upotrebili da isprobamo opšte funkcije, zadovljan sam kako je prošlo. Zapravo smo testirali i više nego što smo stvarno očekivali.

Masa ne krije da mu povećan obim posla za volanom trenutno otežava život, ali to nije drama, jer posle postepenog upoznavanja sve postaje automatizam. Brazilac kaže da je iz godine u godinu navikao da viđa sve lepše formule, a ako F60 i ne pruža neko posebno vizuelno zadovoljstvo, on bi ionako radije imao ružan i brz auto, nego lep, a spor. U novu sezonu Paulista ulazi željniji borbe i pobeda nego ikada.

„Wrooom 2009“

©Ferrari Media Center
Nakon promocije, piloti i čelnici Ferarija otišli su u Madonu di Kampiljo, na tradicionalni susret sa predstavnicima medija, „Wroom 2009“. Tamo je Domenikali podsetio sve da ostanu obema nogama čvrsto na zemlji, i da se usredsrede na ciljeve, jer će šampionat biti veoma težak: „Tek od Portimao testa počećemo da se upoređujemo sa ostalim timovima i biće interesantno videti gde smo mi, a gde konkurenti.

Raikonen i Masa imaju važeće ugovore do kraja 2010. i u Ferariju su zadovoljni svojim pilotima. Direktor ekipe primetio je da je Masa vrlo svež i motivisan. Prema njegovoj oceni Felipeova najjača tačka svih ovih godina bila je snažna vera u sebe, a Brazilac je tokom 2008. još i mnogo sazreo: „Mislim da je mentalno spreman da izdrži pritisak, spoljni i unutrašnji.“ Kimi tek treba da uđe u kokpit F60 u Portugalu: „On jedva čeka da se vrati u auto, želi da pokaže da je onaj stari. Kimi je uvek imao važnu sposobnost da se isključi od svakog pritiska spolja i ostane izolovan na sopstvenoj planeti.

Domenikali sumira: „F60 je projekat koji nije evolucija prošlogodišnjeg. Otud će biti fundamentalno da bude od starta konkurentan i da dalje ulažemo u pouzdanost i simulacije.

Kao glavne konkurente u „vrlo uzbudljivoj sezoni“ on vidi Meklaren, BMW i Reno.

Felipe: „Jači sam“

©Ferrari Media Center
Zaokružujući utiske o vožnji na Muđelu, Masa je dodo da novi auto mnogo više proklizava, da je upravljanje nagibom prednjeg krila popriličan posao, i da će se tek nakon prvih nekoliko trka videti jesu li mu dimenzije preterane. Brazilac je još daleko od definitivnog utiska, pošto bolid još nije vozio ni dovoljno dugo, niti je išao do limita. KERS zasad radi bolje od očekivanja.

Oponente Felipe ocenjuje ovako: „Zahvaljujući svim promenama, šampionat će svima biti početak od nule. Teško je reći ko su glavni konkurenti, ali po prošloj sezoni, tu treba da su Meklaren, BMW i Reno.“ Vicešampion misli da su ga iskustva iz 2008. učinila zrelijim i poslužila mu kao nauk za budućnost. On smatra da je iz poraza izašao jači i da, otkako je ušao u F1, nikad nije bio u povoljnijoj situaciji.

Kimi: „Početak je najvažniji“

©Ferrari Media Center
Kimi ove godine još nije imao posla na stazi. Finac kaže da je, kao i obično, motivisan i željan pobeda. Što se budućnosti tiče, tek tokom 2010. razmisliće o tome šta dalje, ali smatra da je Ferari poslednji F1 tim za koji se trka.

Raikonen će u januaru nastupiti na Arktik reliju za volanom Fijata Grande punto S2000. Ferari mu to dopušta, i smatra da je takmičenje ekvivalent dvodnevnom testu, bez obzira što nije u pitanju bolid formule. Ova kreativna sloboda raduje Finca u istoj meri u kojoj i debi na reliju, koji doživljava kao kombinaciju priprema i zabave za glavni posao.

I prvak sveta iz 2007. smatra da će, zbog ograničenja testiranja, u predstojećoj sezoni mnogo zavisiti od starta: „Ako počnemo sa konkurentnim autom, biće dobro, u suprotnom, biće teško dostići rivale. I naš radni ciklus na stazi moraće da se promeni. Petak neće biti posvećen samo podešavanju za trku, već i isprobavanju novih rešenja.

Personalno...

©Ferrari Media Center
U međusezoni je ukinuta funkcija operativnog direktora u F1 timu, a s tog mesta je Mario Almondo prešao u odsek proizvodnje Ferarijevih putničkih automobila i preuzeo vođstvo kontrole kvaliteta. Pripadajuće dužnosti podeljene su između tehničkog direktora Alda Koste i pridošlice iz Toro Rosa, Marka Rivole.

Posle dve godine rada sa Krisom Dajerom, Raikonen ima novog trkačkog inženjera, Andreu Stelu. U ekipi insistiraju da ovo nije degradacija, već prirodna evolucija u Dajerovoj karijeri, pošto on postaje koordinator svih inženjera na stazi i testovima. Masin trkački inženjer ostaje Rob Smedli, a Luka Baldiseri i dalje je prvi čovek operative na stazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: