Karting za Masu i prijatelje

Florijanopolis, glavni grad brazilske države Santa Katarina, 700 kilometara južno od Sao Paula, nikada ne bi postao i prestonica auto-sporta, makar na tri dana, da nije spektakla „Masa i prijatelji“, zvanično „Međunarodnog izazova karting šampiona“. Za većinu učesnika, ovaj događaj je i povratak korenima, pošto je karting najčešće, mada ne i obavezno, prvi stepenik u ozbiljnoj karijeri na četiri točka.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2008.

17:46

Default images

Aktuelni vicešampion sveta Formule 1 i ove godine sastavio je impresivan spisak gostiju. Tu listu u vreme zaključivanja ovog članka još uvek valja smatrati provizornom, jer su moguće izmene u poslednji čas. U prvom planu su, uobičajeno, F1 zvezde, aktuelne, bivše ili buduće bivše. Najveći među njima, Mihael Šumaher, lane je bio i ruki i pobednik, ove godine dolazi kao branilac naslova osvajača Florijanopolisa. Rubens Barikelo ni sam ne zna šta mu je sledeći korak u karijeri, ali je verovatnoća da je s Formulom 1 i Hondom završeno prilično velika.

Lukas di Grasi treći je vozač Reno F1 ekipe. Iako drugo i trećeplasirani u GP2 šampionatima prošle i ove sezone, za sada je bez trkačkog sedišta u 2009. Vitantonio Liuci i dalje je treći čovek u Fors Indiji, a istu ulogu ima i Luka Badoer u Ferariju. Na njegovu potvrdu učešća najduže se čekalo, moguće zbog test obaveza u Barseloni.
Foto: Miguel Costa Jr./MF2
Iz Indikara stižu Toni Kanan, prvak serije 2004. i Vitor Meira, koji je tamo još uvek bez trijumfa, ali među čijih osam drugih mesta posebnu težinu imaju dva osvojena na Indiju 500: 2005. i ove godine. Antonio Piconija završio je sezonu kao pilot Korintijansa u Superliga formuli, gde su ga greške u boksu ostavile kratkim za barem dva podijuma.

Od vozača sportskih automobila, tu su Aleksandre Negrao iz FIA GT šampionata, Rikardo Zonta, iz kategorije prototipova u Grand-Am seriji, kao i veteran Roberto ’Pupo’ Moreno, koji sa 49 godina života vozi Ferari 430 u nacionalnom GT3 prvenstvu. Felipea Đafonea pamtimo iz IRL-a, on je važeći šampion brazilskih trka kamiona. Da ne izgubimo iz vida da karioke imaju šta da kažu i kada su u pitanju dvotočkaši, jedan karting ponovo će pripasti Aleksu Barosu, nekadašnjem MotoGP i Superbajk heroju.
Foto: Miguel Costa Jr./MF2
Niz pilota koji na Ingleses kartodromu brane čast Brazilskog prvenstva stok-automobila predvodi prvak iz sezona 2006. i 2007, globalno manje znani Kaka Bueno. Iz ove kategorije poznatiji su nam Lučano Burti, bivši pilot F1 u ekipama Prost i Jaguar i Ferarijev tester iz doba kada je Skuderija terorisala konkurenciju, kao i Tarso Markes, koga pamtimo iz neslavnih Minardi dana. Brazilski stok šampionat ekvivalent je Naskara, samo bez trka na ovalima. Voze se automobili identičnih šasija i V8 agregata „spakovani“ u kožu Ševrolet Astre, Micubiši Lansera ili Pežoa 307.

Malo je nedostajalo da se nizu zvezda ove godine priključi i Kristijano ’Kiki’ da Mata, Kart šampion 2002. i nekadašnji pilot Tojota F1 tima. Otkako je doživeo stravičan udes u sudaru sa jelenom, testirajući na Elkart Lejku 2006, da Mata je prošao kroz komatozno stanje i hirurške intervencije, a upornost koja izaziva divljenje vratila ga je automobilizmu. Ove sezone, Kristijano je zabeležio dva nastupa u Grand-Am šampionatu, ali stalni angažman nema. Povreda u maratonskoj karting trci Granja Viana 500 uskratila mu je mogućnost da vozi na Florijanopolisu.

Superzvezde

Foto: Miguel Costa Jr./MF2
Već i letimičan pregled najraznovrsnijih kategorija auto-sporta kazuje da bi Brazilci samo od svojih zvezda mogli da sastave fantastičnu i atraktivnu startnu listu. Ipak, jedan Šumaher i Džef Gordon celom zbivanju daju dodatnu veličinu, koja se ogleda i u međunarodnoj medijskoj pokrivenosti Trke zvezda. Da ovaj događaj stvarno dobija na značaju, svedoči i povećanje kapaciteta tribina. Do prošle godine, na kartodrom Ingleses moglo je da stane 7.000 gledalaca, sada su kapaciteti podignuti na 12.000.

Nemac i Amerikanac su apsolutno najveće zvezde koje je Masa doveo u Santa Katarinu. Felipe smatra: „Nivo takmičenja sve je viši i viši, svake godine dodamo novu atrakciju, sada je to slučaj sa Džefom Gordonom. Šumaherovo prisustvo je dodatni motiv svima ostalima. On je aktuelni pobednik ove trke, to je čovek koga svi hoće da pobede.“ Bivšeg timskog kolegu, učitelja i mentora Masa nije morao posebno ni da poziva: „Rekao mi je da želi da se trka ponovo, jer mu se dopao grad i opuštena atmosfera u njemu. OK, pobedio je prošle godine, ali to ne znači da će mu ovog puta biti išta jednostavnije.
Foto: Miguel Costa Jr./MF2
Džef Gordon je najintrigantnije novo veliko ime na kartodromu Ingleses. On je već dva puta vozio Trku šampiona, 2002. i 2005. godine. Tako se u Parizu i upoznao s Masom, a od tog vremena potiče ideja o nastupu na Florijanopolisu. Felipe govori o svom novom gostu: „Veliko je zadovoljstvo ugostiti Džefa u Brazilu. Smatram ga najboljim američkim vozačem. Upoznali smo se u Parizu, na Trci šampiona, pre nekoliko godina, i od onda sanjam da ga dovedem na ovu zabavu. Verujem da će mu se, kao i Mihaelu Šumaheru, dopasti trka, grad, prijateljska atmosfera, i da će dolaziti i u narednim godinama.

A Gordon kaže: „Stvarno poštujem Felipea kao trkača i divim mu se. Ovo je sjajna prilika da se trkam protiv nekih od najboljih vozača na svetu, a da pri tom doprinesem dobrotvornoj svrsi. Karting ne vozim često, iako „Džef Gordon fondacija“ organizuje dobrotvornu trku već godinama. Mislim da sam se poslednji put ozbiljno takmičio u kartingu kad mi je bilo 11 ili 12 godina. Ne znam šta da očekujem, ali siguran sam da će biti zabavno.
Foto: Miguel Costa Jr./MF2
Tridesetsedmogodišnja živa i aktivna legenda Naskara za sobom ima 81 pobedu (iz 545 startova), po čemu je šesti najuspešniji vozač svih vremena. Osvojio je 66 pol pozicija (četvrti na večnoj listi), tri puta pobedio na Dejtoni 500, četiri puta na Brikjardu 400, i pet puta na trci Darlington 500. Rekorder je po broju pobeda na klasičnim pistama (9), što znači da njegovo umeće ne leži samo u „skretanju u levo“.

Istini za volju, Gordonu ne ide kao ranije. Neki krivicu vide u novom automobilu Naskara („automobil sutrašnjice“), neki u izmenama propisa i uvođenju „Potere za Kupom“ u sistem bodovanja, ali činjenica je da Džef prvi put od 1993. za sobom ima sezonu bez ijedne pobede. Za ovu priliku je, međutim, važnije da je Naskar veličina pozvana na revijalno nadmetanje i da je poziv prihvaćen. Svaki takav prodor predstavlja znak više da piloti ove serije nisu globalni izopštenici čija se postignuća vrednuju malo, ili uopšte ne uzimaju za ozbiljno.

Pravila igre

Foto: Miguel Costa Jr./MF2
U Brazilu su svim trkačima na raspolaganju identični kartinzi, sa Birel šasijama i Parila motorima. Gorivo isporučuje Šel, pneumatike Bridžston. Propisi nalažu minimalnu težinu od 180 kilograma, sa gorivom i pilotom u punoj opremi. Kako bi se kontriralo znamenitom verovanju da i među istim kartinzima uvek postoje bolji i lošiji, izvlačenjem iz šešira odlučuje se koji će kome pripasti. Stvar se ponavlja posle kvalifikacija: novi žreb služi još jednom nivelisanju snaga.

Za trening i kvalifikacije, učesnici se dele u dve grupe. Svaka od njih na raspolaganju ima dva puta po 45 minuta za probe, i po 20 minuta za postizanje najboljeg kruga. U finalnoj kvalifikacionoj sesiji učestvuju po petorica najbržih iz svake grupe. Na opisani način određuje se startni redosled u trci jedan; raspored u trci dva dobija se inverzijom prvih osam pozicija (kao u GP2 ili WTCC-u).

Konačni plasman u Trci zvezda dobija se zbirom osvojenih bodova iz trka 1 i 2. U tom smislu, prva trka je vrednija, pošto prva trojica osvajaju 25, 20 i 16 poena, a u drugoj se ista mesta vrednuju sa po 20, 17 i 15. Ostatak bodova, za pozicije od četvrte do petnaeste, raspoređuje se isto u obema trkama: četvrto mesto vredi 13, peto 11 poena, a svako sledeće po bod manje.
Foto: Miguel Costa Jr./MF2
Pošto su državu Santa Katarina pogodile poplave u kojima je živote izgubilo oko sto ljudi, a gotovo 78.000 moralo je da bude evakuisano, u njoj je proglašeno vanredno stanje. Trka će uprkos svemu biti održana, a organizator je uplatio 50 miliona reala na ime pomoći unesrećenima u ovoj tragediji. Tako je humanitarna strana celog događaja već izašla u prvi plan.

Završavamo podećanjem na prošlogodišnja zbivanja u Florijanapolisu. Šumaheru su za ukupnu pobedu bili dovoljni trijumf u prvoj i šesto mesto u drugoj trci. Vicešampion je bio Lučano Burti (jednom treći, jednom drugi), posebno zadovoljan svojim učinkom nakon godina vožnje stok automobila. Veoma dobrim vožnjama istakao se Lukas di Grasi i završio kao ukupno treći. Nakon pobede u 2006, domaćin Masa morao je da se zadovoji petom pozicijom, iza Rubensa Barikela. Bez obzira na to što je u pitanju zabava, karting trka motivisana humanitarnim razlozima, nijednom od učesnika neće nedostajati motiva da velikom Šumiju pokuša da skine skalp. Zar je i potreban veći podsticaj da bi trkački nerv proradio?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: