WRC, Katalonija: Kao na kružnoj pisti

Nijedan WRC harakiri, bilo vozački, bilo timski, ne može prevazići performans Sainca i Tojote iz 1998, kada je „Matadorova“ Korola ispustila dušu 300 metara pre finiša poslednjeg relija godine i tako naslov prvaka servirala već odavno odustalom Makinenu. Ipak, višestruko samoubistvo Forda na Novom Zelandu opasno se približilo ovoj neslavnoj uspomeni. Hirvonen i Latvala uspeli su da izgube kada je to izgledalo neizvodljivo, a Sitroen da zabeleži novi dvostruki trijumf. Da li više uopšte ima prostora za preokret?

Izvor: B92

Petak, 03.10.2008.

11:55

Default images

Kalendar ne pruža mnogo nade „plavom ovalu“. Dva asfaltna relija, potom dva puta makadam (ili blato), i sve će biti gotovo. Kako su sposobnosti Leba na tvrdim podlogama priča za sebe, možda ćemo, kad se budu svodili računi, moći da kažemo da je šansa, ako je protiv fenomena iz Alzasa uopšte i postojala, prokockana na reliju „na kraju sveta.“

Jer, Ford je na Novom Zelandu zaista imao tempo za pobedu i brzinu dovoljnu da parira Lebovoj taktici. I činjenica da je Francuz morao da joj pribegne, govori mnogo. Ali, rečit je i podatak da su Dival, Latvala i Hirvonen, umesto da iskoriste Lebovu krupnu grešku na ispitu 14, redom upadali u probleme na poslednjem pravom brzincu, onom pre superspecijala. Jari Mati je na meti posebno oštrih kritika. Prvi put je izgovoreno: Sitroen je odbacio Divala i zbog manjih gluposti.
Na Španski reli Francuzi dolaze kao vodeći u kategoriji proizvođača. Dvadeset poena je ogromna prednost, koja ima sve šanse da se dodatno i bogato uveća, jer su u Kataloniji i na Korzici dvostruke pobede Sitroena veoma verovatne. U Fordu su možda bili ljuti na Gronholma, jer je umeo da preforsira i gubi dragocene bodove 2006. i 2007, ali su on i Hirvonen ekipi izborili dve proizvođačke titule. Miko i Latvala mogli bi da završe sezonu potpuno praznih šaka, iako se ni po čemu ne bi reklo da je sâm Fokus podbacio.

Lista pobednika Španskog relija prikazuje nam francusku reli školu u najlepšem svetlu. U Kataloniji su slavili Delekur, Oriol, Bugalski i Panici, u vreme dok je takmičenje organizovano u Kosta Brava regiji. Otkad je poprište Kosta Daurada, dakle poslednja tri puta, Leb je nepobediv. Ko sme da se opkladi protiv njega?

Sitroen: na vrhu i u usponu

Slavlje u Triru mogli su da planiraju, za ono u Hamiltonu, obilato se potrudila konkurencija. Jedna očekivana i jedna neočekivana dvostruka pobeda jesu uvertira iz snova za mediteranski asfaltni dubl. Španija je prvorazredna prilika da se Lebovo i Sitroenovo vođstvo učvrste, pošto su i auto i posade na tvrdim podlogama već pokazali klasu.
Četvorostruki šampion ima osam bodova više od jedinog stvarnog konkurenta i situaciju opisuje ovako: „Vrhunski rezultat u Španiji enormno bi podigao naše šanse da osvojimo oba prvenstva. Ovo je reli koji zaista volim i probaću da do maksimuma iskoristim priliku da još povećam prednost u konkurenciji vozača. Španski reli je brz, kao da smo na kružnoj pisti, a ja uživam u takvom tipu vožnje. C4 je tu bio konkurentan još u svojoj prvoj sezoni, ove godine posvetili smo se finim podešavanjima, upravljivosti i uravnoteženosti, usklađivanju auta i standardnih Pireli pneumatika.

Sordo je glavni favorit publike. Dva druga mesta, u Nemačkoj i na Novom Zelandu, sigurno su snažni podsticaji, Dani nikad u Kataloniju nije stizao na talasu tako uspešne serije: „Ovo nije nužno moj omiljeni, ali jeste moj domaći reli. Naš nastup posmatraće se pažljivije nego igde, imaćemo mnogo navijača. To jeste lagani dodatni pritisak, ali i dodatna motivacija. Ove godine ćemo verovatno morati da prilagodimo vožnju gumama i da manje sečemo krivine. Cilj ostaje isti: da nastavimo seriju uspeha u kojoj smo još od Finske i osvojimo vredne poene.

BP Ford: Dival kao ispomoć

BP Ford Abu Dabi tim iskoristio je pauzu da se temeljno spremi za Kataloniju i Korziku. Ekipa je u izmenjenom sastavu, sa Divalom, sprovela dva asfaltna testa od po tri dana u Španiji i Francuskoj, a raspoloživo vreme vozači su podelili ravnopravno: svakom po dan i po. Belgijanac je ključno pojačanje za tvrde podloge i siguran osvajač poena za pokušaj odbrane proizvođačke titule. Zato je Latvala ispao višak i privremeno je vraćen Stobartu. Rokada kokpita između ove dvojice ponovo će se odigrati za relije u Japanu i Velsu.

Hirvonen je u Kataloniji 2005. prvim WRC podijumom, u privatnom Fokusu, udario nove temelje svojoj WRC karijeri. Da će na istom mestu ove godine načiniti preokret u šampionatu, ne deluje previše verovatno. Finac kaže: „Na Novom Zelandu sam mogao da smanjim Lebovu prednost na dva boda, ovako, porasla je na osam. Ako utekne na asfaltnim relijima, to je to. Nemam mnogo da izgubim, ali potrebni su mi poeni. Moram da pobedim, ali ako zabeležim nulu, definitivno je kraj, pa ne smem ni to da dozvolim. Ako uspem da na oba relija stignem drugi, onda je prvenstvo još otvoreno.

To je, dakle, rezervni plan za ostanak u igri, čak i ako Leb bude slavljenik i u Španiji i u Francuskoj. Ostvario se ili ne, kada se borite sa najboljim na svetu, i sami postajete bolji, penjete se na nivo koji niste smatrali dostižnim. Miko to primećuje: „Od Finske vozimo ludački brzo, stvari mogu da pođu naopako u bilo kojoj krivini, ali kad ste na limitu, to nekako funkcioniše. Siguran sam da će tako biti i u Španiji, ili će biti vrlo dobro, ili ćemo ostati bez poena.
Divalov najbolji plasman u Španiji je drugo mesto iz 2005, baš ispred Hirvonena. Belgijanac očekuje mnogo od ovog nastupa, iako: „Ovo nije moj omiljeni asfaltni reli, jer su putevi brzi i široki, a ja više volim uske deonice. To ne menja moj plan - pokušaću da završim na podijumu. Fokus po specifikacijama ’08. je veliko poboljšanje u odnosu na veziju ’07, koju sam ranije vozio. Ako moj tempo bude u ravni Sordovog, trebalo bi da budem među prva tri.“ Dival bi samo voleo da putevi ostanu suvi, jer o ponašanju Fokusa ’08 na Pireli gumama po kiši ima tek okvirnu predstavu.

Subaru: Na asfaltu se uči

Subaru u Španiju dolazi sa jednim kadrovskim pojačanjem i jednim sistemskim hendikepom. Prva činjenica obezbeđiće i treću fabričku Imprecu WRC08 na rundama u Kataloniji i na Korzici; u autu će sedeti Bris Tirabasi i suvozač Fabris Gordon. Sistemski problem leži u tome što se ekipa u razvoju strateški usredsredila na makadam, pa je asfaltni program bio dosta ograničen, a u Španiji se nije testiralo uoči nastupajućeg relija.

Zato su i očekivanja od Katalonije krajnje umerena, reli će pre poslužiti kao opitni poligon za usavršavanje na tvrdoj podlozi. U timu veruju da su mnogo naučili već u Nemačkoj, gde su i Solberg i Etkinson stigli do bodova. Osnovni set-ap definisao je Marko Martin na ranijim testovima, a na tu bazu dodata su iskustva stečena sredinom avgusta i poboljšanja koja su iz njih proistekla. Ukratko kazano, očekuje se da će se auto bolje vladati nego pre dva meseca.
Solbergu je Španski reli zabavan: „Nije lako, ali volim tu da vozim. Putevi su mnogo čistiji i tečniji nego u Nemačkoj. Ionako uvek idem punim gasom, pa neću činiti ništa mnogo drugačije. Od ovog relija mnogo će zavisiti i rezultat na Korzici, nedelju dana kasnije.“ Etkinson dopunjuje sliku: „Prianjanje je na deonicama u Kataloniji dobro, zato su brzine u krivinama velike. Tu smo izloženi približno najjačim g-silama u sezoni, iako se za to spremamo, to se u kokpitu oseća. A ako pada kiša, veoma je klizavo, jer voda ne otiče sa glatke površine trase.

Predstavićemo i Tirabasija: Francuz je juniorski prvak sveta 2003, jedan je od IRC takmičara, premda mu je godina 2008. u toj konkurenciji bila krajnje malerozna. Bris u Španiji debituje za fabrički Subaru: „Nemam mnogo iskustva u vožnji WRC automobila, ali dobro poznajem puteve na oba predstojeća relija. U Španiji mi je cilj da spoznam auto i pronađem mu granice, a onda sve to prenesem na Korziku nedelju dana kasnije.

Stobart: Već viđeno

Za tim Edija Stobarta na repertoaru je povratak u 2007: tandem Latvala - Vilson ponovo je aktuelan. Naravno, tako je po nuždi, Gali je skinuo gips, ali je neupotrebljiv, a BP Ford nije bio spreman da rizikuje sa Fincem na asfaltu, znajući da ima daleko sigurniju varijantu. Ove godine Latvala je uglavnom bio impresivno brz, ali nezreo, sklon greškama i surov prema gumama. Posle žalosne serije od tri relija bez poena, Finac je peti u poretku, iza Sorda i Etkinsona. Suvišno je podsećati da se od njega očekivalo mnogo više. Nastupi za Stobart mogli bi da ga otrezne, uostalom, on je prvi podijum u karijeri zadobio sa ovom ekipom, u Irskoj 2007.

Ozbiljan problem, ozbiljan i pristup u potrazi za rešenjem. Za savet se Jari Mati obratio finskim kolegama iz turing šampionata i trenirao na kružnoj stazi: „Naučio sam poprilično, naročito u vezi sa kočenjem, i sad ću to da iskoristim na asfaltu. Isto sam se ovako spremao i pre godinu dana, samo sad osećam da sam saznao više. Prvi put sam u 2008. opušten uoči asfaltnog relija, nisam takav bio na otvaranju, u Monte Karlu, jer sam prvi put vozio na novim gumama, a u Nemačkoj sam osećao pritisak posle udesa u Finskoj."
Metju Vilson nada se suvom vremenu, a španski putevi draži su mu od nemačkih, jer podloga ima iste osobine tokom tri dana takmičenja. Pri konstantnim uslovima, veruje sin prvog čoveka M-Sporta, u izgledu je finiš u bodovima. Vilson otac deli to mišljenje. „Stobart je jači zbog povratka Latvale. Imaju dobru šansu za poene. Ako uslovi budu konstantni, to će im dati više samopouzdanja da od starta forsiraju. Nadam se da će u nedelju solidno završiti.

Mančiz: Nedostaje iskustvo

WRC program argentinskog tima sastoji se od deset nastupa i Katalonija je za Mančiz pretposlednje takmičenje u godini. Treća Fordova ekipa ima dva poena više od Suzukija i glavni joj je cilj da poveća rastojanje u odnosu na direktne konkurente, kako bi kompenzovala gubitke sa relija na kojima se neće ni pojaviti.

Potencijalni osvajači bodova biće Viljagra i Hening Solberg, obojica sa malim brojem na asfaltu izvezenih kilometara u svojim karijerama. Norvežanin je tokom pauze pokušao da to kompenzuje vežbajući na kartodromu: „Mnogo sam radio na tome da naučim da vozim na asfaltu. To i dalje nije moja jača strana, ali posle sedmog mesta u Nemačkoj, nadam se da mogu da osvojim još neki bod u Španiji. Ponovo planiram da započnem u stabilnom ritmu, sopstvenim tempom, i nadam se da će brzina da se povećava kako reli odmiče. Mesto u prvih osam bilo bi savršeno za mene i ekipu koja se bori sa Suzukijem.
Ni Viljagra nije imao kada da se sprijatelji sa tvrđim podlogama, ovo mu je tek drugi WRC start na asfaltu. U nacionalnom šampionatu preovlađuju makadamska takmičenja, a kod kuće „Kojotu“ sve ide po planu: pošto je pobedio u sedmoj rundi prvenstva, sa tri preostale, njegovo vođstvo iznosi 34 boda. Federikov plan za Kataloniju sličan je Solbergovom: na početku naći ritam i odatle napredovati, s ciljem da se na kraju osvoje bodovi.

Suzuki: Pouzdanost kao oslonac

Suzuki WRC tim ima malo iskustva sa modelom SX4 WRC na čvrstim podlogama, španski nastup biće tek četvrti za ovaj auto na asfaltu. Ipak, japanska ekipa ohrabrena je ovogodišnjim rezultatom i performansama iz Nemačke. Ne samo zato što je Garde tamo osvojio proizvođački bod, već zato što je u oblasti Mozel nagovešteno da žuta mašina u sebi sadrži još obilje potencijala.
U Kataloniji Gardemajster ima više startova od Andersona, ali se samo jednom, još 2005, takmičio na Zlatnoj obali, u regiji gde se vozi i ove godine. Šveđanin je tu u blagoj prednosti, pošto je na aktuelnoj trasi nastupao dva puta. Uz to, Per Gunar je u dva navrata trijumfovao u JWRC konkurenciji, 2004. i 2007.

Toni tvrdi da voli španski reli, ali da da ljubav nije uzvraćena, jer su mu dobri plasmani izmicali zbog sitnica. Anderson podseća na najveći rizik: „Posebno moramo da pazimo na to kako sečemo krivine. Ako preteramo, ošetetićemo auto, ako to činimo u nedovoljnoj meri, vremena su spora.

Uoči Katalonije, Suzukijev glavni adut je dostignuti nivo pouzdanosti, a biće isprobane i neke nove ideje za asfaltni set-ap. Budu li rešenja funkcionisala, nema sumnje da će biti primenjena i na Korzici. Iako misli da se može do bodova, ekipa nema iluzija, što podvlači i direktor tima, Šusuke Inagaki: „Katalonski reli će za nas biti veoma težak, ekstremno je brz, a konkurencija snažna.

Zlatna obala Katalonije

Španska WRC runda tradicionalno se održava u Kataloniji, a od 2005. godine vozi se u oblasti Kosta Daurada, sa sedištem i servisnim parkom u gradu Salu, 110 kilometara jugozapadno od Barselone. Ovogodišnja trasa gotovo je ista kao 2007, uz dva nova i nekoliko blago promenjenih specijalnih ispita. U suštini, reč je o devet različitih deonica, podeljenih na tri dana takmičenja, a svaka se prolazi dva puta.

U petak se na štopericu prelazi 131,76 km, u subotu je trasa tek nešto kraća (127,98 km) i uključuje dva nova brzinca, kao i najduži na reliju, El Priorat / La Ribera d'Ebre, od 38,27km. Specijalci poslednjeg dana isti su kao prošle godine i obuhvataju 93,88 km. U zbiru, to su 18 brzinaca, takmičarskih 353,62 km, s veznim sektorima, ukupna distanca je 1.313,99 km.

Reli je najbrži asfaltni u WRC kalendaru, a ceo događaj liči na trku na klasičnoj kružnoj pisti. Asfalt je uglavnom gladak, redovno se obnavlja i gume za njega dobro prianjaju, mada postoje i kraće starije, neravnije i hrapavije deonice. Jurnjava za dragocenim desetinkama nalaže striktno poštovanje idealne linije, a to podrazumeva da krivine moraju da se seku.
Otud sledeća dva problema. Prvo, takva vožnja na put nabacuje prašinu, pesak i šljunak, pa trasa postaje klizava, naročito na popodnevnom prolazu. Drugo, uvođenje standardizovanih guma povećalo je i inače ogroman rizik od oštećenja bokova pneumatika i posledičnih defekata. Superprecizan itinerer mora da bez nedoumica definiše idealnu liniju, tačke kočenja, mesta gde je trasa možda prljava i koliko se koja krivina sme seći.

Promenljivo vreme jedna je od specifičnosti regiona. Očekuju se temperature od 10°-20°C, a oblaci sa okolnih planina lako mogu da isporuče kišu. Na glatkim putevima, voda se zadržava i opasnost od klizanja i akvaplaninga je ogromna. Vozačima su dostupni Pireli PZero pneumatici u tvrdoj i mekoj varijanti. Njih će bočne sile u brzim i dugim krivinama jako naprezati, ali pravi problem je što posebna opcija za vlažnu trasu uopšte nije u ponudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: