Reli Akropolis: Debituje nova Impreca

U grčku rundu Svetskog reli šampionata Leb ulazi sa pokorene kote 40. Posle Sardinije, toliko WRC pobeda Alzašanin ima za pojasom, a još otkad je u Japanu 2006. postao najtrofejniji reli vozač svih vremena, Sebastijan nastavlja da poboljšava sopstveni rekord i podiže letvicu na visine o kojima je retko ko smeo i da razmišlja.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2008.

21:55

Default images

I apsolutni broj deluje moćno, pošto je drugi na večnoj listi penzionisani Markus Gronholm sa 30 osvojenih relija, a od aktivnih vozača najuspešniji je Solberg sa 13. Kad pređemo na teren procenata, ovaj bilans izgleda još impresivnije: Lebovih 40 pobeda u 104 starta daju procenat uspešnosti od 38,1%. Današnji konkurenti imaju 9,92% (Solberg), odnosno 6,41% (Hirvonen).

Bez obzira na skor za divljenje i respekt, u Lebovoj terminologiji, 40 je tek jedna "lepa okrugla cifra", na kojoj ne sme da ostane, jer mu za ostvarenje primarnog cilja, pete titule svetskog prvaka, treba još pobeda. Rekordi jesu sjajna stvar, ali velika slika ipak je preča: u generalnom poretku i dalje vodi Hirvonen. Pozornica za sledeći okršaj je legendarni Akropolis reli, po uslovima takmičenja blizak onome što smo videli u pustinji Jordana i na Sardiniji.

Subaru: Najzad nova Impreca

Ipak u Grčkoj! Dugo iščekivana nova Subaru impreca pojaviće se na Akropolisu, kako je početno i bilo najavljivano. Nedoumice oko toka i rezultata test programa japanske ekipe ostavljale su otvorenom mogućnost da novi auto debituje kasnije u šampionatu, ali to je, možda, bilo i skrivanje aduta.

Nova Impreca WRC2008 derivat je "civilnog" modela komercijalizovanog 2007. i suđeno joj je da "opruži noge" na grubom terenu i jednom od najnapornijih relija na svetu. Tehnički opis Imprece '08 govori o dužem međuosovinskom rastojanju, ali i smanjenju prepusta ispred prednje i iza zadnje osovine. Njihova prevelika dužina, prema nekim mišljenjima, bila je najveća boljka prethodnog modela i ubijala mu je dinamička svojstva.
Prelaz na hečbek oblik karoserije početak je nove ere za Subaru. U osnovi je i dalje poznato srce, dvolitarski turboprehranjivani bokser koji oslobađa oko 300 KS. Premijeru novog modela prati i izmenjen vizuelni identitet: osnova je i dalje plava, ali je, umesto znane nam komete, na vratima veliki logo okružen belim i srebrnim linijama.

Tim Subaru poslednji put je pobedio na tragičnom Reliju Vels 2005, a te godine imali smo i poslednjeg ne-Sitroen i ne-Ford slavljenika (Pežo 307 u Japanu). Bez obzira na titanske duele Sitroena i Forda (Leba i Gronholma, odnosno njegovih naslednika), nekonkurentnost Subarua oduzela je WRC-u nešto od atraktivnosti. Prvenstveno zato što je borbu svela na dvoboj već pomenutih automobila, drugo, zato jer je reč o brendu u čijim su se Imprecama velika imena pela na krov sveta. Za Subaru su titule osvajali Mekre, Berns i Solberg, a suša već predugo traje.

Dvomeč vozački i proizvođački

Poedom na Sardiniji, Leb je zaostatak za Hirvonenom srezao na 2 boda. Ove godine Francuz ili pobeđuje, ili uopšte ne uzima poene, Miko je, pak, ponovo simbol konstantnosti i jedini je pilot koji je svaki reli završavao u bodovima. Sistem distribucije poena izdašno nagrađuje takav pristup. Latvala je opako brz, najsvežiji dokaz za to su najbolja vremena na svim brzincima drugog dana na Sardiniji, ali uzalud je to ako se sve svodi na peglanje zaostatka nastalog zbog gumi-defekta već u ranoj fazi relija. Tako se ne pobeđuje i to nije put koji vodi do naslova prvaka sveta, pa se u vozačkom šampionatu, realno, odigrava dvomeč.
U kategoriji proizvođača ekipe su se razvrstale u gornji, srednji i donji dom. Na sam vrh reflektuju BP Ford i Sitroen i praktično nema šanse da se ovde pojavi ko treći. Plavi oval ima prednost u odnosu na Francuze, jer su njegovi "leteći Finci" ipak veći univerzalci. U sredini se za mesto tri bore Subaru i Stobart, a prednost Japancima doneo je neočekivani niz Etkinsonovih podijuma. Nova Impreca za sada je faktor iks: ili će Peter konačno krenuti napred, a Kris biti još bolji, ili će morati da peglaju dečje boljke automobila. U drugom slučaju, Gali i Hening Solberg do maksimuma će iskoristiti svako saplitanje direktnih konkurenata.

I u "donjem domu" Ford ima svog predstavnika, ekipu Mančiz, kroz koju je prodefilovao čitav niz vozača. Viljagra je standardan, a na mestu drugog nominovanog pilota izmenjivali su se Peres-Kompank, Beri Klark kao prinudna zamena, i Hening Solberg, u dva navrata, kada je trebalo pucati na sigurno. Novitet za Grčku je lokalni heroj Aris Vovos, nacionalna reli legenda i verovatno najbolji poznavalac itinerera, a njegov suvozač Loris Meletopulos poznatiji je po već odomaćenoj skraćenici "EL-EM". Poredak zaokružuje Suzuki, a što je najgore, realno je da na začelju i ostane, iako argentinski tim neće voziti punu sezonu, već samo 10 relija.
Gladijatori godine 2008. imaju sledeći bilans u Grčkoj. U Sitroenu, Leb je vlasnik pobede ('05) i pregršti drugih mesta, ('07, '06, '04). Sordo je, dakako, bio manje uspešan, sa tek jednom pozicijom šest iz '06. Od Fordovih aduta, Hirvonen ima pet startova i dva puta je stigao treći ('07 i '06), ali i jednom peti, kao privatnik. Latvala će ove godine peti put učestvovati na grčkom reliju.

Još jednog bivšeg pobednika nalazimo u Subaruu: Peter Solberg slavio je 2004, prošle godine bio je treći. Atkinson četvrti put startuje, najviši plasman je šesto mesto iz 2007. Galiju je ovo treći Akropolis reli, poslednji put se takmičio još 2005, ali je vozio izviđanja u protekle dve sezone. Hening Solberg uknjižio je dva peta mesta u '07 i '06, a Metju Vilson nikada nije osvajao bodove na Akropolisu.

Viljagra drugi put nastupa u Grčkoj, a Vovos ima impresivnih 13 WRC startova; zbog tog iskustva je i angažovan. Gardemajsteru je ovo sedmi Akropolis, najbolji rezultat postigao je kao pilot fabričkog Forda (drugi 2005.). Kao privatnik u 2006, bio je solidan četvrti. P-G Anderson dva puta je ovde vozio Suzuki, ali samo u JWRC kategoriji, u kojoj je 2005. i pobedio.

Stene, vrućina i prašina

Reli Akropolis vozi se od 1951. godine i jedno je od takmičenja sa najdužom tradicijom u WRC-u. Zajedno sa još pet ili šest klasika na ovogodišnjem kalendaru, on čini zlatnu osnovu Svetskog reli prvenstva. Tim će čudnije šampionat izgledati u bliskoj budućnosti, kada princip rotacije počne da se primenjuje i na njega, Monte, Korziku, Švedsku, Finsku i Vels.

Akropolis je tokom svih ovih decenija stekao reputaciju ubice automobila i apsolutno najtežeg relija u godini - kenijski Safari bio je takođe neizmerno komplikovan, ali iz drugačijih razloga. U Grčkoj su surovi makadamski putevi posuti oštrim stenama i tu ne treba čekati na drugi prolaz po brzinskim ispitima da bi njihove oštre ivice počele da "ujedaju" gume. Iscrpljujuća vrelina kokpit pretvara u rernu, a krupni oblaci prašine prodiru u svaku poru i svaki filter na vozilu.

Grčki reli je donekle povratak na stara vremena, ona u kojima se mnogo više polagalo na izdržljivost ljudi i mehanike. Savremeni reli uzusi su i Akropolis od maratonskog pretvorili u sprintersko nadmetanje, ali je robustnost i dalje prioritet, a to je jedna od karakteristika Fokusa, koji u svojim različitim verzijama stekao čak šest pobeda u poslednjih osam godina. Za taj bilans zaslužni su Mekre, Gronholm i Martin. U Grčkoj će plodove pre doneti strateški proračunata vožnja, nego bezglava jurnjava sa startne rampe. Recept za dobar rezultat podrazumeva kombinaciju brze vožnje, izbegavanja rizika i pouzdanosti automobila. S tehničke strane, najbitnije je odozdo zaštititi vitalne komponente, menjač i diferencijal. Suzuki je pribegao i poboljšanjima rashladnog sistema, pošto visoke temeperature ne samo što iscrpljuju ljude, već i teško opterećuju rashladne sisteme. Zbog vijugavih puteva i obilja ukosnica, Reli Akropolis je relativno spor, te je i dotok vazduha redukovan.
Priču o borbi za preživljavanje upotpunjuje i osvrt na performanse pneumatika. Oštro kamenje znači da je rizik od gumi-defekata veliki, a probušena guma može da znači razliku između podijuma i propasti. Tvrdi Pireli skorpion pokazao se vrlo dobro u protekla četiri makadamska relija, ali je ovde rizik od uništenja pneumatika veći. Kao lokalni poznavalac kome treba verovati, Aris Vovos tvrdi da bi gume mogle da odluče Akropolis 2008.

S tim u vezi, u itinereru je načinjena izmena. Još 2007. vozio se 48 kilometara dug specijalni ispit Agii Teodori. Ta distanca bi verovatno bila isuviše krupan zalogaj za ovogodišnje pneumatike, pa je za 2008. ovaj ispit podeljen u dva brzinca na rasporedu drugog dana relija. I takav, skraćen na 32 kilometra, Agii Teodori ostaje najduži specijalac na grčkom reliju. Za ceremonijalni start u četvrtak uveče ponovo je odabrana lokacija gde će naši heroji biti najbliži bogovima - atinski Akropolj. Sedište relija i servisni park nalaze se 25 kilometara severno od grada, na vojnom aerodromu Tatoi. Predviđeno je dvadeset specijalnih ispita, u petak sedam (110 kilometara na štopericu), sledećeg dana šest (119 km), a u nedelju ponovo sedam i završnih 110 kilometara. Takmičarska dužina iznosi 339,94 km, a ukupna 1.311,32 kilometra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: