Velika nagrada Bahreina: O dinama i kočnicama

Na Sepangu se Kimi bogato iskupio za kikseve u Australiji. Pobeda Ferarija mogla je biti i dvostruka, ali je Masa ponovo od bolida tražio previše i prerano. Kubica i Kovalainen stigli su do podijuma, po drugi put u relativno kratkim karijerama. Poljak i novi Finac na pobedničkom postolju, to je scena na koju se valja privikavati. Robert je vozio solo trku, sam sprintao protiv štoperice, dok je Heiki premijerno nadmašio Hamiltona i na kvalifikacijama i u trci, pokazao da je napravljen od čvrstog materijala, te da mu podređena uloga ne pristaje.

Izvor: B92

Petak, 04.04.2008.

15:25

Default images

Trulijevo herojski izboreno četvrto mesto najbolji je rezultat za Italijana još od jula 2006. Auto je konačno onoliko konkurentan koliko je nakon predsezonskih testova i očekivano, a od Jarna smo čuli i dodatni razlog zašto mu sad ide bolje nego prošlih godina. Pre su se stvari podešavale primarno prema Ralfu Šumaheru, a sada se više uvažava Trulijev stil. Na novo stanje moraće da se navikne Timo Glok.
Hamiltonov Gran pri Malezije više je režiralo vreme izgubljeno pri zameni prednjeg desnog točka nego kazna zbog prespore vožnje na kraju kvalifikacija. Redosled montaže guma (meke-meke-tvrde) trebalo je da omogući napadačku vožnju, ali od toga nije bilo ništa. Timska odluka nije se isplatila i Luis je delovao začuđujuće pasivno, dugo zaglavljen iza Vebera i bez dovoljno vremena da pokuša da prestigne Trulija.

Hamiltonov Gran pri Malezije više je režiralo vreme izgubljeno pri zameni prednjeg desnog točka nego kazna zbog prespore vožnje na kraju kvalifikacija. Redosled montaže guma (meke-meke-tvrde) trebalo je da omogući napadačku vožnju, ali od toga nije bilo ništa. Timska odluka nije se isplatila i Luis je delovao začuđujuće pasivno, dugo zaglavljen iza Vebera i bez dovoljno vremena da pokuša da prestigne Trulija.

Masa, Alonso, Fetel: gde ima dima...

Već posle Melburna govorilo se o potencijalnom interesovanju Ferarija za Fetela i test sedištu u crvenom bolidu za 2009. A kad je Masa na Sepangu lansirao auto u šljunak i zadao još jedan udarac svojoj reputaciji, bilo je logično da će nova tema postati Fernando Alonso. Španac je u Maleziji prolio litre znoja za osmo mesto, minut i deset sekundi zaostatka za Raikonenom i jedan jedini bod. Ako bi Fernandu promena okruženja prijala već na kraju ove godine, ona bi se odvijala po receptu čije su konture naznačene još zimus.

Verovanje da je angažman u Renou privremenog karaktera i da je pravi Fernandov cilj mesto u Ferariju nije novina i zasniva se na činjenici da je Španac odbijao da potpiše trogodišnje ugovore - ovaj sa Renoom je dvogodišnji. Posle Sepanga, Alonso je dodao malo ulja na vatru: "Rano je za prelaske i glasine, ali Masa je imao dve loše trke sa greškama i to je pokrenulo spekulacije. Logično je, ali, kako kažem, isuviše rano. Uvek pokušavam da budem u najboljem automobilu, u Renou sam zato što sam želeo da ponovo pobeđujem, kao 2005. i 2006. Ali, imam opciju da odem, pa da ponovo budem u najboljem mogućem bolidu, a jasno je da je Ferari jedan od najboljih."

Naravno, bitno je koliko je Alonsov aktuelni ugovor čvrst. Postoje naznake da je u njemu izlazna klauzula za slučaj da francuska ekipa podbaci i da mu je takav aranžman omogućio Briatore. U Bahreinu, Fernando menja ploču i tvrdi da se ne seća postoji "prečica do slobode", zatim kaže da je nema, ali dodaje da su ugovori "kao što smo prošle godine videli, veoma fleksibilni". Ni ostanak u Renou nije nemoguć, jer u 2009. Španac očekuje povratak slikova i redukciju značaja aerodinamike, a takve dramatične izmene pravila mogle bi tim odjednom ponovo da učine konkurentnim.
Podrška Masi stigla je s očekivane strane. Njegovu odbranu zastupa Mihael Šumaher, uveren da Brazilac može da se povrati posle horor starta u Melburnu i Sepangu. Svi Ferarijevi bodovi su Kimijevi, Felipeov ovosezonski skor je nula, što je očajan bilans za vozača koji se nadao da bi 2008. mogao i do titule. Ne možemo otpisati čoveka posle dve od osamnaest trka, iako su razlozi ispadanja isuviše očigledni. S ugovorom koji uključuje i 2010. njegovo mesto u Ferariju ne izgleda ugroženo, ali još ovakvih vožnji pokloniće konstruktorsku titulu nekom drugom. Prema Šumiju, Masa će se vratiti u igru, mada to mora da uradi uskoro, jer je proigrao sve svoje džokere. U Ferariju i dalje tvrde da imaju najbolji vozački par, a Šumaher završava optimistički: "Ako Masa na kraju godine osvoji prvenstvo, niko se neće sećati starta sezone." Tačno, uz mali uslov: da Felipe hitno prestane da pravi gluposti.

Radikalni rez i računanje s poznatim

Dve trke, dva druga mesta, druga pozicija u konstruktorskom plasmanu, to je početni bilans BMW Zaubera u 2008. Dodaćemo i prvi najbrži krug koji je za ekipu izvezao Hajdfeld u Maleziji.

Nije iznenađenje kad se tim ovakve snage prikaže u lepom svetlu, ali intrigantan je skok u performansama u odnosu na bledunjavo izdanje u predsezoni. Bolid na prvim testovima zaista nije ispunio očekivanja, a dr Mario Tajsen objasnio je kako je problem rešen. Najpre, pokazalo se da je F1.08 daleko kompleksniji auto od prethodnika i početne probleme nije uzrokovala nijedna posebna nefunkcionalna komponenta, već se razni elementi nisu savršeno uklapali. To je ispravljano korak po korak, finim podešavanjem celog paketa, nizom sitnih izmena na prednjem krilu, odbojnicima vazduha, podu, prednjem oslanjanju. Nije činjeno ništa vidljivo za oko, ali performanse su značajno skočile, brzina je pronađena, očigledno, primenjena rešenja funkcionišu.
U Melburnu je nadmašen Ferari, u Sepangu Meklaren. Ako najbrži pogreše, BMW Zauber direktno će se umešati u nešto što je bilo dvomeč i prvi će iskoristiti kiks. Iako ih konkurenti već smatraju sposobnim za pobeđivanje sopstvenim snagama, u Minhenu i Hinvilu, suprotno naraslim očekivanjima, smatraju da još nisu na nivou vodećeg dueta i uzdržavaju se od naglog skoka ambicija. Primarna misija i dalje je smanjenje rastojanja do vodećih i prva GP pobeda. Tim je rizikovao sa novim konceptom "radikalne evolucije" bolida, ali se rizik isplatio.

Toro Roso, Fors Indija i Super Aguri krenuli su u ovu sezonu sa više ili manje prerađenim prošlogodišnjim bolidima. Prednost takvog pristupa je u dobrom poznavanju svih vrlina i mana automobila koji je još uvek u pogonu. U takvoj situaciji Toro Roso bi trebalo da prođe najbolje, jer je u ovom triju najbrži, ali nedostatak pouzdanosti ponovo pokazuje svoje ružno lice i steže im omču oko vrata. Najveći relativni skok beleži Fors Indija. Modifikovanom prošlogodišnjem Spajkeru ne nedostaje mnogo do ulaska u drugu kvalifikacionu rundu, a računice pokazuju da su prosečno vreme kruga poboljšali za 2 sekunde u odnosu na 2008, što je i najveći napredak na gridu. Zato Vidžaj Malija i može s ponosom da utvrdi da su od njegove ekipe svi očekivali da će se zadovoljiti time što se našla u Formuli 1, ali njoj cilj nije puko učešće, već takmičenje. Presudni skok načinjen je u aerodinamici, tamo gde se u savremenoj F1 najviše i dobija.

Persijski zaliv, budućnost auto sporta?

Sa Dalekog istoka selimo se na Srednji istok, područje poznato po svemu osim po trkanju, ali, u perspektivi jedno od najbitnijih za poslovnu stranu Formule 1. Gran pri Bahreina jeste prva F1 trka održana u regionu, ali neće još dugo biti i jedina, pošto u igru ulazi i Abu Dabi. Zemlje Zaliva imaju šansu da postanu fokalna tačka moto-sport industrije zbog načina na koji tretiraju poslovanje staza. Tu prateći biznisi podupiru glavne događaje: u Bahreinu i Dubaiju okruženje je tehnološki centar, u Abu Dabiju, biće to Ferari zabavni park.
I peta Velika nagrada Bahreina vozi se na pisti Sakir, 20 kilometara južno od prestonice Maname. Staza je jedna od osam na ovogodišnjem kalendaru koje u potpunosti ili delimično potpisuje Herman Tilke. Izgrađena je 2003. i koštala je 150 miliona dolara (Sepang 120, Šangaj 240).

Sakir je dugačak 5.412 metara, čine ga četiri duga i brza pravca i 15 sporih i srednjebrzih krivina. Pustinjska pista još uvek je unikatan prizor, tu nedostaju reperi poput drveća i građevina koji uobičajeno služe kao orijentiri pri kočenju. Prosečna brzina je 210 km/h, na najbržem, startno-ciljnom pravcu dostiže se 320 km/h. Najsporije krivine prolaze se sa oko 100 km/h i u prvom stepenu prenosa. Zaustavne zone su ogromne, pa i pogreška ne znači obavezno odustajanje. Zato se u preticanje može i smelije nego drugde. Idealne prilike pružaju krivine 1 i 15. Na prvoj vozači često koče ranije nego što bi trebalo, na poslednjoj, pak, umeju da zakasne i izgube previše vremena.

Kočnice, motori, pesak

Za Veliku nagradu Bahreina tri faktora smatraju se ključnim: snažna kočenja, moćan motor i zalivski vetrovi, koji na pistu nanose prašinu i pesak. Po opterećenju i habanju kočnog sistema Sakir je u ravni s Montrealom, kritična sekcija je između krivina 4 i 13, gde se koči često, a sklop nema priliku da se propisno rashladi.

Snaga se manifestuje na pravcima, a otprilike dve trećine kruga voze se punim gasom. To za savremene motore čak ni pri visokim temperaturama nije poseban problem. Po tome koliko se puta u krugu atakuje bez rezerve, Sakir je uporediv s Moncom. "Gutanje" peska i prašine je stalan problem i za agregate potencijalna velika opasnost. Zato su u prvim godinama trkanja na Sakiru korišćeni specijalni filteri za vazduh, oni su u međuvremenu postali standard, ali se u Bahreinu kontrolišu i menjaju češće nego drugde.
Već pomenuti pesak čini autodrom u Bahreinu prljavim i klizavim, premda se situacija poboljšava od petka nadalje. Pošto prianjanje stalno varira, jedini iole siguran tip je vožnja po idealnoj liniji, a vodeći auto progutaće najmanje prašine. Aerodinamička rešenja diktiraju pravci i potreba za velikom krajnjom brzinom, zato su krila manje nagnuta nego u Melburnu i Sepangu, a to se plaća preupravljanjem u krivinama i bolidom koji je nervozan na kočenju. Prianjanje treba da obezbedi mehanika - gume, oslanjanje i raspored težina, a Sakir bi mogao biti dosad najrigorozniji pokazatelj umeća vožnje automobila bez asistencije elektronike.

Bridžston je izmenio specifikacije pneumatika koje donosi u pustinjsko kraljevstvo. Prošle godine, ekipama su isporučene tvrde i medijum mešavine, analiza podataka iz 2007. pokazala je da su moguće izmene. Sada timovi dobijaju medijum i meke gume. Ovaj korak ka mekšim pneumaticima u trku unosi element nepoznatog jer obezvređuje dosad prikupljene informacije, a vozačima pravi problem pri eksploataciji i spasavanju mekše gume od preteranog trošenja. Prošlogodišnja pobednička strategija podrazumevala je pol poziciju osvojenu na mekšim gumama, dva pit stopa u trci, sa redosledom upotrebe pneumatika mekši-mekši-tvrđi.

Pošto brzih krivina praktično nema, veća količina goriva, odnosno veća težina, ne odražavaju se toliko na vremena kruga kao na Sepangu. Iako su dva pit stopa optimum, u proteklim godinama viđali smo i hrabrije strategije, pokušaj sa jednim, kao i sa tri zaustavljanja. Ovo prvo će verovatno biti neizvodljivo, upravo zbog promene specifikacije guma.

Privatnost koja to više nije

Delovi medijske imperije Ruperta Mardoka (News of the World, The Times) obelodanili su fotografije i video zapis bizarne sado-mazo seanse čiji je glavni junak šezdesetsedmogodišnji predsednik Međunarodne automobilske federacije. Maks Mozli nije osporio autentičnost snimaka, ali je najavio pravosudne akcije zbog ugrožavanja privatnosti i utvrdio da sve to nema veze sa načinom na koji on obavlja svoje dužnosti. Međutim, čim je stvar izašla u javnost, tu je ostalo malo privatnog, a ako su u Maksovu "zabavu" bile uključene i imitacije maltretmana u nacističkim konclogorima, njegova pozicija na čelu FIA postaje neodrživa.
U četvrtak su se oglasili i proizvođači - učesnici prvenstva Formule 1, najpre zajedničkim saopštenjem Mercedes i BMW, potom i Tojota i Honda, ističući najviše standarde ponašanja koje ličnosti visokog ranga moraju primenjivati i u privatnom i javnom životu. ADAC je od Mozlija zatražio da "vrlo pažljivo razmotri" svoju poziciju u Federaciji, a rasplet bi mogao da usledi na vanrednoj generalnoj skupštini FIA koja treba da se održi u Parizu "što je pre moguće".

U svakom slučaju, Mozli neće doći u Bahrein, apstinenciju mu je savetovao Berni Eklston, jer bi njegovo prisustvo trku potpuno bacilo u drugi plan. Štaviše, i prestolonaslednik Bahreina pismom je zamolio predsednika FIA da se ne pojavljuje u Kraljevini. Formula 1 ponovo je u naslovima štampe, na sajtovima i u vestima iz potpuno pogrešnih razloga i šta god da se do kraja sezone dogodi, već sada smo sigurni da je Mozlijeva privatnost postala najveći skandal 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: