WTCC '08: Turbodizel protiv ostatka sveta

Pregled dešavanja protekle sezone započeli smo, logično, od šampiona, pa i u najavi godine krećemo od Endija Priola, čoveka koji je postao etalon za uspeh u WTCC i ETCC kategorijama.

Pošto Englez već četiri godine uzastopno teroriše konkurenciju na svetskoj i evropskoj sceni, njegove procene imaju posebnu težinu. Branilac titule veruje u uravnoteženost snaga i u 2008, i očekuje još jedan šampionat sa raspletom u poslednjoj trci: "Ima otprilike 15 vozača koji mogu da pobeđuju na trkama, konkurencija je ekstremno jaka. A od toga su barem 10 sposobni da osvoje šampionat, svi su oni već osvajali prvenstva ranije."

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2008.

22:43

Default images

Prava tema je ipak Seat Leon turbodizel opasnost. Priol veruje da BMW ima šta mu je potrebno, dokle god je konkurencija izjednačena. Ali: "Na poslednje tri runde prvenstva, Seat je imao prednost od jedne i po sekunde. Uobičajeno svi stanu u jednu sekundu, a ako ste iza nekog sekund i po, potpuno ste van igre. Mislim da moramo da sačekamo prve dve ili tri trke kako bismo shvatili koliko smo konkurentni, i šta će FIA uraditi ako i dalje budemo sekund i po iza Seatovih turbodizela."

"Uzurpator" trona ne očekuje da će mu biti lako, a takav stav ima i BMW, jer je preko zime radio na dizel projektu. Priol smatra: "Mislim da će dizel uvek pobeđivati. To je jasna prednost u ovom trenutku i očigledno će se na trkama na velikoj nadmorskoj visini, oko 1000 m u Brazilu i 2000 m u Meksiku, atmosferski benzinski motori mnogo mučiti. Zato mislim da stvari moraju da se ujednače, u suprotnom, tražiću da i BMW uvede turbodizel motor, jer je mnogo brži." Na pitanje hoće li imati svoj turbodizel, prvak odgovara: "Nadam se. Tražiću ga dok ga ne dobijem. Jasno, ako pravila izjednače stvari, svima bih preporučio da se drže benzinskih motora, jer to daje spektakl."

BMW: ista meta, isto odstojanje

Agregat na stranu, u pristupu BMW-a puno ovaploćenje ima izreka da se ne menja tim koji dobija, I 2008. gledaćemo tri ekipe, britansku, nemačku i italo-špansku, sa vozačima u istom rasporedu: Priol, Miler-Farfus i Zanardi-Porteiro. Sve ekipe su zajedno testirale u Valensiji i Estorilu, a sezonu će započeti sa automobilima BMW 320si specifikacija za 2008.

Sećanja na otvaranje sezone 2007. i masakr koji su načinili nad oponentima sigurno prijaju svima u BMW-u, ali je sada ključna reč turbodizel. Kao oficijelni test tim, nemačka ekipa Šnicer isprobala je novi dizel turing automobil u Estorilu u decembru. Nezvanični rezultati govore da je ovaj bio 0,7 sekundi brži od ekvivalentnog benzinca. BMW zasad ne istura svoj turbodizel adut u prvi plan, mada se govori da je spreman da ga u vatru ubaci već u Meksiku, ukoliko se Seat TDI revanšira za prošlu godinu i počisti rivale u Kuritibi.
Deklarisani cilj Bavaraca ostaje borba sa benzinskim automobilom, premda je i alternativa, vidimo, spremna. Svoju strategiju BMW će po potrebi modifikovati, u zavisnosti od rezultata i performansi Seata i reakcije FIA na eventualnu dominaciju Španaca - u opticaju bi mogli biti pritisak turbine, restriktori, dodatna težina, ili nešto četvrto. U ovakvim političkim igrama Bavarci se dobro snalaze. Kada je u WTCC uveden leteći start, ne bi li se kompenzovala prednost koju zadnja vuča ima pri polasku iz mesta, BMW je izboksovao smanjenje težine svojih automobila za 15 kilograma i tako inicijalno u potpunosti neutralisao to rešenje.

Seat: petočlana TDI armada

U 2008. SEAT ulazi punim gasom i deluje najspremnije da do kraja iskoristi prošle godine zadocneli, pa ipak umalo pobednički koncept. Španski proizvođač sada ima kompletnu, petočlanu TDI ekipu. Za armadu voze voze Francuz Ivan Miler, Španac Đordi Žene, italijanski veteran Gabriele Tarkvini, Portugalac Tiago Monteiro i Šveđanin Rikard Rajdel.

Glavni adut treba da bude prošlogodišnji viceprvak Ivan Miler. I njega i Seat do titule je delio samo krug i po, distanca koju u Makauu nisu uspeli da pređu. Poraz verovatno još peče, ali Miler kaže: "Možda će nam taj poraz pomoći da se vratimo kao još jači. Dva su moguća rešenja: ili ćemo zariti glave u pesak, ili ćemo učiniti suprotno i vratiti se još snažniji. Reći OK, nije bilo tako loše, radimo još više i vratimo se snažniji - ja mislim da je SEAT sposoban da učini baš to."
Logično je očekivati da će i Tarkvini i Žene imati svoje trenutke slave, Rajdel može da se pokaže kao dragocen igrač za Seat, bude li slušao ekipu, a ne samo sebe. Vredi pratiti i Tiaga Monteira, koji se u prvoj godini snašao preko očekivanja, pa od 2008. s pravom očekuje i više.

U međusezoni, Seat je testirao u Estorilu i na različitim stazama u Španiji, ali nijednom zajedno sa BMW-om i Ševroletom. Otud nije bilo prilike za direktna upoređenja, odnos snaga pokazaće se tek u Kuritibi, a već pomenuta nadmorska visina u Brazilu i Meksiku mogla bi da im donese i dodatnu prednost. TDI atak na snazi će biti od prve trening sesije, a godina dominacije žute ekipe počinje da izgleda kao stvarnost.

Ševrolet: tri musketara u plavom

Ševrolet ulazi u svoju četvrtu WTCC sezonu, a dosadašnji razvoj i pozitivan trend ne mogu da se ne primete. U 2006. osvojene su prve 2 trke, prošle godine tim je na to dodao još 7 pobeda. Nakon otprilike 6.500 km testiranja preko zime, plava trupa je u poteri za najvišim mogućim ciljem, uz neizmenjen vozački trio Menju-Larini-Haf.

Ovde Menju izgleda kao najlogičniji aspirant na titulu: 2007 osvojio je pet pol pozicija koje je redom pretvarao u pobede, po čemu je bio i najuspešniji pilot sezone. Tamnu stranu za Švajcarca predstavlja skor od 11 trka bez osvojenog boda - s takvim bilansom ne stiže se do krune. Angažman Roberta Hafa posle vrlo blede 2007. bio je pod velikim znakom pitanja. Glasine su u njegov kokpit već smestile drugog Britanca, Džejmsa Tompsona, ipak, Ševrolet se opredelio za stabilnost u pilotskom pogonu.

Larini je jedini od tri Lačeti musketara koji za američkog proizvođača još uvek nije osvojio nijednu trku. Uprkos tome, bio je jedini njihov čovek koji je stigao u Makau sa šansom da osvoji šampionat. Ako namerava da učini više, Italijan mora da da se konačno podseti na to kako svet izgleda sa najvišeg stepenika podijuma. I Larini je zabrinut zbog prve dve prekomorske trke i boji se da bi tamo Lačeti mogao da bude inferioran.
Prošle godine Ševrolet nije imao spremnu konačnu verziju svog automobila za inauguralnu trku, ali je ovog puta sve urađeno na vreme. Na probama u Estorilu, Španiji, Portugaliji i na lokalnim stazama u Britaniji prevezeno je oko 6.500 među pilotima ravnopravno podeljenih kilometara. Radilo se na prednjem i zadnjem oslanjanju, diferencijalu, kočnom i sistemu za podmazivanje. Sve je ovo utoliko važnije što je Lačeti ostao kraći za nekoliko konjskih snaga u odnosu na 2007. Ipak, kad pogledamo čime su se bavili konkurenti, glavno pitanje postaje: ima li Ševrolet dizel motor u pripravnosti?

Tim menadžer Mark Basfild odgovara: "Ako bismo morali i želeli da pređemo na dizel, mogli bismo da pređemo na dizel. Iz naše trenutne perspektive, odabrali smo da ostanemo sa benzinskim motorom, jer verujemo da je to najbolji paket, optimalan za 12 rundi šampionata. Moramo da gledamo na kompletnu sliku, umesto na nekoliko staza. Uopšteno gledano, verujemo da je opcija za koju smo se opredelili okušani projekat, da funkcioniše dobro i želeli smo da se držimo nje." Strateška odluka je doneta, a sudbina vezana za atmosferski benzinski agregat. Videćemo je li to pogodak ili promašaj.

Tompson opet u "polovnjaku"

Kako je i bilo očekivano, N-tehnolodži poslao je svoje Alfe 156 u penziju i u saradnji sa JAS motorsportom u ovogodišnjem šampionatu nastupa sa Hondom Akord. Za njih će voziti samo Britanac Džejms Tompson. Glasine o dogovoru sa Hondom kolale su veoma dugo, ali konačna odluka doneta je jako kasno.

Ovo Tompsonu neće biti prvi susret sa Hondom, on je vozio Akord u Britanskom prvenstvu turing automobila, ali jako davno, u periodu 1997-2000. Britanac i kaže da je ostao sa italijanskom ekipom zbog potencijala i budućnosti koje Honda ima. Sadašnjost izgleda nešto tmurnije. Osnovni paket ocenjen je kao dobra osnova za dalja usavršavanja, ali je vremena bilo malo i za pravo otkrivanje Hondinih snaga i slabosti.
Trećeplasiranom iz prošlogodišnjeg prvenstva nikako se ne da da vozi nov auto. Ono sa čime Tomo treba da krene u juriš na WTCC jeste Akord iz 2006. koji se takmičio u Danskom šampionatu turing automobila. Model za 2007. ni ne postoji, pa se za kratko vreme mora preći ekvivalent od skoro 18 meseci razvoja. U najboljem slučaju, Englez će sasvim nov auto imati na raspolaganju pre španskih trka. Za Britanca, to znači ponovnu borbu sa "novim oldtajmerom":

Koliko god bio iskusan i poznat po tome što brzo uči, N-tehnolodži još nije u potpunosti razumeo svoj novi automobil. Mnoštvo tehničkih problema dodatno je zakomplikovalo vremenski raspored uoči starta sezone, a sve je kulminiralo eksplozijom motora poslednjeg test dana. Što iz bojazni da neće biti dovoljno konkurentna, što zbog logističkih problema, što zbog mogućnosti da pametnije iskoristi vreme, ekipa se neće pojaviti na otvaranju u Kuritibi. Italijani su odabrali da ostanu kod kuće i rade, umesto da se troše na verovatno jalovo prekomorsko putovanje. Moguće je da će preskočiti i drugu rundu, u Puebli, pa da se u prvenstvo uključe tek u Valensiji. Ovaj hendikep sa samog starta nije beznadežno nenadoknadiv, samo je veliki Tompsonov povratak 2007. izveden sa Alfom, a nju je ekipa u dušu poznavala.

Revidirani balast sistem i kalendar takmičenja

FIA je revidirala sistem težinskog hendikepa. Ime tog moćnog oružja za ujednačavanje snaga u WTCC-u promenjeno je u "balast uspešnosti", dok mu namena ostaje ista. Dodatna težina dodeljuje se po dva kriterijuma: broju poena u prvenstvu i uspehu u svakoj pojedinačnoj rundi šampionata. Za svaki osvojeni bod sleduje kilogram balasta, a na osnovu rezultata svakog vikenda, najuspešniji vozač za sledeću trku dobija 30 kilograma viška, drugoplasirani 25, trećeplasirani 20. Gradacijski, preko 15 i 10 kg, stiže se do šestog mesta, koje garantuje 5 kilograma dodatne težine.

Balast uspešnosti primenjuje se kumulativno, do maksimuma od 70 (ranije 60) kilograma, a dodatna opterećenja izračunavaju se od trke do trke. Vozači koji ne nastupaju u celom šampionatu dobijaju 30 kilograma tereta viška u momentu kada se pojave na svojoj prvoj trci.
U odnosu na 2007. kalendar takmičenja pretrpeo je nekolike izmene. Ove godine vozi se jedna runda više, ona u Japanu, na stazi Okajama. Meksička trka u Puebli vraćena je u šampionat, a u Portugalu se vozi u Eštorilu, umesto na uličnoj stazi u Portu. Evo i rasporeda:

Kuritiba/Brazil - 2. mart
Puebla/Meksiko - 8. april
Valensija/Španija - 18. maj
Po/Francuska - 1. jun
Brno/Ćeška - 15. jun
Eštoril/Portugal - 13. jul
Brends Heč/V. Britanija - 27. jul
Ošersleben/Nemačka - 31. avgust
Anderstorp/Švedska - 21. septembar
Monca/Italija - 5. oktobar
Okajama/Japan - 26. oktobar
Makau/Kina - 16. novembar

Ko bi bili glavni favoriti? Ivan Miler, zato što je i polovina prošle godine bila dovoljna da pokaže koliko su francuski vozač i Leon TDI moćna kombinacija. Endi Priol, svakako, jer kad čovek osvoji četiri prvenstva zaredom, verovatnoća da će mu to poći za rukom i peti put prosto mora da bude velika. Treći bi bio Augusto Farfus, pošto brzina i agresivnost koje taj momak ispoljava naprosto ne mogu večno da prolaze nenagrađeno.

Rusi dolaze

Završavamo storijom koja na prvu loptu zvuči kao egzotika. Ekipa "Ruski medvedi" za šampionat je prijavila dve dvolitarske Lade 110, koje bi svetski trkački debi trebalo da imaju u trećoj rundi prvenstva, u Valensiji. Njihova homologacija je u toku, a piloti će biti Rus Viktor Šapovalov i Holanđanin Jap van Lagen. Reč je o privatnom timu koji je za operativnu bazu odabrao Holandiju, a od Lade dobija automobile, delove i tehničku podršku. Kada se Lade 110 pojave na zvaničnim test sesijama pred špansku rundu šampionata, u WTCC će ući i vozila petog proizvođača.
Da je interesovanje ruskih timova i vozača za ovo prvenstvo povećano, vidi se i po najavljenim nastupima Golden motorsa. Ekipa iz Petrograda za pet trka u godini prijavila je Honde Akord, sa pilotima Aleksandrom Lavovim i Andrejem Smetskim - prvakom i viceprvakom Ruskog prvenstva turing automobila 2007. Takođe, kao jedan od vozača Engstler motorsporta, Rus Andrej Romanov trkaće se u BMW-u 320si.

Međunarodni autodrom Kuritiba poprište je prvog okršaja WTCC ratnika. U rodnom gradu Augusta Farfusa vozilo se 2006. i 2007. U prvoj sezoni, trku je gledalo za ono vreme rekordnih 34.000 gledalaca, dok je Iane taj bilans čak i popravljen na 45.000 posmatrača. Dosad su na Kuritibi pobeđivali Đordi Žene (dva puta), Jerg Miler i Augusto Farfus - s proizvođačkog aspekta, dva slavlja Seata i dva BMW-a. Nema dileme za koga će se u Brazilu navijati i nema ni trunke sumnje da će ključala latino krv uraditi sve i dati sve za jedan trijumf kod kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: