WRC, Vels: Leb za četvrtu, Gronholm za treću titulu

Nastupajućeg vikenda, na Britanskom reliju, poslednji put će koplja ukrstiti dva najveća reli vozača današnjice, Sebastijan Leb i Markus Gronholm. Kakav god bio ishod ovog šampionata, Finac se posle njega penzioniše, a Alzašanin ostaje da verovatno potpuno sam dominira svetskom reli scenom.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

11:49

Default images

Posle Irskog relija, na kojem je, u izvanredno teškim uslovima, Leb još jednom potvrdio svoju nepobedivost na asfaltu, njegova prednost u generalnom plasmanu iznosi šest bodova. Pošto vozač Sitroena ove sezone ima osam pobeda, četvrtu uzastopnu titulu prvaka sveta donosi mu svaki rezultat do petog mesta, bez obzira na to gde bude završio Gronholm. Finac, pak, i ako pobedi, mora da se nada da će Sebastijan stići najviše šesti, ili da uopšte neće proći kroz cilj. Dakle, Markus je taj koji mora da vozi na pobedu po svaku cenu, što se i inače nimalo ne razlikuje od njegovog uobičajenog pristupa.
Za standarde na koje nas je Leb navikao, gotovo neverovatno zvuči podatak da on pre Irske punih šest meseci nije vodio u generalnom plasmanu. Od maja do novembra, od Italijanskog do Irskog relija, lider je bio Markus Gronholm. Lebovu sezonu obeležile su za njega atipične i velike greške koje su mogle – i još uvek mogu – skupo da ga koštaju. Zato je +6 uoči poslednjeg ovosezonskog nadmetanja prvenstveno poziv na oprez. Ako je ove godine Sebastijan sebi dozvolio da u tri navrata ispadne iz igre (Norveška, Sardinija, Japan), ljudi u Fordu imaju pravo da se nadaju da bi to moglo da mu se desi i četvrti put.

Međutim, isto važi i za Markusa. Posle Finske, on je imao komforno vođstvo od 12 bodova; prednost se vremenom topila, ali je ipak opstajala sve do pre desetak dana. Niko nije očekivao da Gronholm osvaja asfaltne relije (Katalonija i Korzika), ali su ga dva uzastopna ispadanja u Japanu i Irskoj bacila na drugu poziciju. Ako je Leb i grešio više, Finac je to činio u finišu sezone, a to može da se pokaže kao nenadoknadivo. Na sličan način Gronholm je protraćio kapitalnu priliku za naslov najboljeg 2006. Istorija kao da se ponavlja.

Ford sada traži šansu u mogućnosti da Seb ponovo ima loš dan, a da Markus pobedi. Pored te, očigledne varijante, postoji i ona nešto sportskija: "ugurati" što više svojih vozača između potencijalno pobedonosnog Gronholma i Alzašanina. Osmotrimo li Fordov vozački kadar, za ovaj "ekipni atak" u blatu Velsa možda su kadri Hirvonen, u nešto manjoj meri Latvala, a od Heninga Solberga ne treba očekivati čuda.

Subaru je u Britaniji bio tradicionalno jak i još uvek se pamte trijumfi pokojnih ostrvskih šampiona, Bernsa i Mekrea. Da su Imprece u ikakvoj formi, bez premišljanja bismo i ove godine Petera Solberga smatrali "rezervnim kandidatom" za slavlje. Norvežanin je tu imao rekordan, četiri godine neprekidan niz pobeda (2002-2005), ali je 2007. samo dva puta uopšte dolazio do podijuma. Otud favorita iz senke u Velsu zapravo nema.

Markusov finalni juriš na 150. startu

Kada su u pitanju proizvođači, Ford je u Irskoj upravo odbranio svoju titulu šampiona iz 2006, te će "plavi oval" imati čemu da se raduje, bez obzira na ishod borbe pilota. Naravno da bi vozačka titula došla kao šlag na torti, a Gronholm i Rautiainen će na Britanskom reliju slaviti i gorko-slatki jubilej: Finskom tandemu biće to 150, ujedno i poslednji WRC start. Donese li im Vels i treću šampionsku krunu, biće to maestralan završetak jedne upečatljive karijere. A ako Markus ostane praznih šaka, u celom mozaiku nedostajaće jedna kockica, ta treća titula, koju bi mu ponovo uskratio Sebastijan Leb.
I pre penzionisanja, u kratkim potezima možemo da skiciramo Markusovu karijeru. Dosad je u 149 nastupa zabeležio 30 WRC pobeda, po čemu je drugi najuspešniji reli vozač u istoriji, iza arhirivala Leba. Oba svoja šampionska naslova Gronholm je osvojio vozeći Pežo 206 i utisak je da mu je taj automobil najviše i odgovarao. Pežoov prelazak na mrtvorođeni 307 CC bio je na dobrom putu da upropasti Markusovu karijeru, ali je prilika za novi start pronađena u Fordu. Tu je "Magični" pronašao svoju drugu mladost i odlučujuće doprineo osvajanju šampionata u kategoriji proizvođača, prošle i ove godine. Pre toga, osim pojedinačnih reli pobeda, Ford u WRC-u nije osvojio nijednu titulu još od 1981.

Posle vrlo nezgodnog udesa u Irskoj zbog kojeg je dva puta gubio svest, lekari su Gronholmu ipak dali zeleno svetlo za start u Velsu. Tridesetdevetogodišnji Finac je Britanski reli vozio deset, a pobedio dva puta, jednom u Pežou 206 i prošle godine u Fokusu. Gronholm se ovom prilikom uzda u mnogo sreće i nešto nacionalnog ponosa: "Biće teško osvojiti titulu, ali imam šansu i moram da je do maksimuma iskoristim. Ono što se desilo u Formuli 1 je dobar primer. Dve trke pre kraja, Kimi Raikonen imao je da nadoknadi veliki zaostatak da bi postao šampion i uspeo je. To je za mene veliki podsticaj, jer bi bilo izuzetno za Finsku osvojiti i F1 i WRC titulu."

"Nisam pod pritiskom, jer stvari nisu u mojim rukama. Sve što mogu da učinim jeste da pobedim i da se nadam da će Seb imati problema. Ovo je moj 150. WRC start i bilo bi sjajno da svoj poslednji reli završim pobedom. Ali, ja razmišljam o tituli, rado bih zamenio tu pobedu za finiš među prva tri i naslov prvaka, ako bi se to od mene tražilo."
Timska podrška ponajpre se očekuje od tandema Hirvonen-Lehtinen. Miko pred sobom ima jasan zadatak: "Sve što možemo da učinimo jeste da pokušamo da završimo ispred Leba i tako damo sve od sebe da pomognemo Markusu. U Velsu su putevi brzi i klizavi, a posle pobede u Japanu, osećam se samouvereno u takvim uslovima. Nepredvidivo vreme biće najveća briga na ovom reliju. Neki brzinski ispiti voziće se po potpunom mraku i ako bude kiše ili magle, biće posebno nezgodno. Po pravom mraku nismo vozili još od januara i Monte Karla, ali kada sam započeo reli karijeru u Finskoj, puno deonica je voženo po mraku i na to sam naviknut."

Leb neće forsirati

Sitroenov duo Leb-Elena zna da su četiri poena, odnosno peto mesto minimum do kojeg se mora stići. To ne zvuči kao preterano težak posao, ali setimo se kako je Saincu titula prvaka izmakla baš u Britaniji, jer je njegova Korola ispustila dušu na samo 400 metara do cilja! Na kraju Sebove duge je impresivno postignuće: mogućnost da izjednači rekord Tomija Makinena od četiri uzastopno osvojena naslova svetskog prvaka, postignut u periodu '96-'99.

Ford se u Velsu rastaje od Markusa, ali će i Sitroen "knjižiti gubitak". Posle 19 godina provedenih na mestu direktora Sitroen sporta, Gi Freklin oprašta se od tog položaja. Za njegovo ime zauvek će biti vezani uspesi francuske kuće u reliju, proizvođačke titule osvojene 2003, 2004. i 2005, kao i (zasad) tri Lebova naslova svetskog prvaka, premda je prošlogodišnji izvojevan za volanom nominalno privatnog tima.
Pred veliki obračun Freklin je oprezan: "Iako Seb i Danijel imaju šest poena prednosti, titula je daleko od osvojene. Videli smo u Formuli 1, ništa nije gotovo dok ne prođete kroz cilj. U velškim šumama svašta može da se desi. Uslovi su u decembru tamo vrlo kompleksni, očekuju nas blato, slabo prianjanje, mrak, verovatno i magla, a ne treba isključiti ni sneg ni led." Takva situacija, tvrdi šef Sitroena, izlaže tehniku još većim nepoznanicama nego inače i dodatno provocira vozače na moguće greške. Zato: "Sebova pozicija ne daje mogućnost za opuštanje, jer on mora da vozi i osvoji četiri poena. Verovatno nećemo juriti na pobedu."

Dokazano savršen timski igrač, Leb potvrđuje reči prvog čoveka ekipe i najavljuje da neće pokušati da pobedi, već će naći idealan tempo, ostati koncentrisan i voziti koliko bude potrebno da završi u prvih pet: "Ne volim tako da vozim, ali, uzevši u obzir šta je na kocki i koliki je ulog, to je jedino logično." S obzirom na postojeću bodovnu prednost, velike su šanse da Alzašanin ovog puta izgubi bitku, ali ponovo dobije rat. Sebastijanu je Britanski reli još uvek "nepokorena teritorija": u šest učešća, najbolji plasmani bili druga mesta (2003. i '04), a osvojeno je i jedno treće (2005).

Koliko će Lebu od pomoći biti Dani Sordo, ostaje diskutabilno. Špancu je ovo tek drugi start u Velsu, a direktni konkurenti u Fordovim ekipama ipak se bolje snalaze na blatnom terenu. Dani ima svoju sliku o ovom reliju: "Deonice su teške i tehnički zahtevne, neke veoma brze. Nije mi

se dopala magla. Kada nemate vizuelne repere na takvom terenu, teško je biti brz."
Vels Reli Velika Britanija: blato, mrak i magla

Vels reli Velika Britanija (bivši RAC) jedan je od klasika na WRC kalendaru, a ove godine se održava 75. put. Krajnje zloćudni makadamski – u praksi blatnjavi – putevi i tradicionalno nestabilno vreme u Velsu čine ga jednim od najkomplikovanijih u sezoni. Ceremonijalni start i konačni cilj su u Kardifu, a takmičenje se odvija 70 kilometara zapadno, oko nove reli baze i servisnog parka u Svonsiju. Predviđeno je 17 brzinskih ispita (osam različitih trasa sa po dva prolaza, plus superspecijal u Kardifu) u dužini od 359,54 km, a ukupna distanca iznosi 1.271,94 km.

Vozi se po krivudavim i šumovitim putevima južnog Velsa koje redovno koriste samo vojna vozila ili šumarski kamioni. Prvog dana, na brzincu Resolfen stiže se na 600 metara nadmorske visine i tu se na prvom prolazu, u petak ujutru, očekuju vetar, magla i led. U subotu se ide nešto severnije i brzinci voze po vojnim poligonima. Drugi dan okončaće se superspecijalnim ispitom na Milenijum stadionu u Kardifu, pod zatvorenim krovom. Ovaj spektakl za gledaoce dugačak 1,1 kilometar najkraći je superspecijalac u WRC sezoni.

Ako je kraj drugog dana klimaks za razmaženiju publiku, takmičare očekuje dodatni napor u nedelju. Treći dan u Velsu nikako nije rutinsko krstarenje do cilja, jer se tada po dva puta voze dve najduže deonice relija, ukupno 114,26 kilometara. U oba slučaja podloga je prilično kompaktna, ali je karakter puteva različit. Specijalni ispit 14/16 je brz i sadrži duge zavoje sa nagibom, dok je SS 15/17 mnogo uži i "natrpan" ukosnicama, najčešće pod ledom i maglom. To je verovatno najduža i najkompleksnija završnica u godini i iziskuje koncentraciju bukvalno do poslednjeg trenutka.
Prizor tipičan za svaki Britanski reli jeste blatom umazan automobil upaljenih svetala, u punoj kontri i grčevitom pokušaju da se održi na drumu. U takvom ambijentu, po putevima koji greške ne opraštaju, odigraće se finalni duel dvojice istinskih reli velikana. Finac vozi za prestiž i popravni – možda, konačno, i nije nemoguće da se od WRC-a oprosti kao trijumfator. Francuz je na najboljem putu da izjednači rekord od četiri šampionata u nizu i da, uz sve što je dosad postigao, učini verovatno presudni iskorak ka statusu najboljeg svih vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: